Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

68. - „A halála reggelén is kezet rázott velem…”

2014.08.10. 14:00 Balazs_

Egy hónap elteltével szenvedte el a Légió és az egész francia kontingens az első halálos veszteségét. Századparancsnokunk néhány altiszt és az amerikai különleges erők pár tagja társaságában kiment a leendő előretolt bázisunk helyét ellenőrizni. Egy kisebb dombon a tálibok rájuk lőttek, mindenki fedezékbe vonult, a századosunk pont egy olyan szikla mögé, amely mellett a tálibok a pokolgépüket elrejtették. Néhány pillanat múlva jött a robbanás, a százados azonnal meghalt.

legio.terepre.jpgIndulnak az egységek

A legjobb tisztünket vesztettük el, és ezt nem udvariasságból írom. Mindig az érdekeinket nézte és közvetlen volt velünk, a halála reggelén is kezet rázott velem… a CIMIC-esek többet nem merték nekünk mondani, hogy mosolyogjunk az afgánokra.

legio.terep.jpgAfgán terep aszfalttal megspékelve

Aznap éjszaka a francia különleges erők is összecsaptak a tálibokkal, mi hoztuk ki őket a csatatérről. Egy halottat és két sebesültet vesztettek, de 22 tálib is ott maradt. Válaszul a szomszéd bázisunkból meg a mienkből nappal is bement egy nagyobb csapat a völgyükbe és összecsaptak a helyiekkel, de ebben mi nem vettünk részt, mert csak készenlétet adtunk a FOB-ban.

legio.faluban.jpgLégiós jelenlét egy modernebb faluban

Ennyi veszteség már a táliboknak is sok volt, úgyhogy elküldtek néhány falusi polgármestert (malekot), hogy néhány napos fegyverszünetet kérjenek. Nem kaptak.

Válaszul a halottaikat temetés előtt közszemlére tették a falvakban, és végigmutogatták a gyerekeknek, hogy milyen gonoszak is vagyunk mi külföldi megszállók. A gyerekek ki is nyilvánították irántunk érzett szeretetüket, amikor elhajtottunk mellettük a VAB-bal, gránátdobást imitáltak, ha meg elrepült felettük egy helikopterünk, rakétavetőt formáltak a kezükből. Kekszet azért jöttek kunyerálni.

legio.koszos-gyerek.jpgGyerekek minden bokorban

Nagyobb baj volt, hogy már a bázis kijáratánál ott álltak és számolták a járműveinket, aztán adták a jelentést az ellenállóknak.

legio.gyerekek.jpg„Kéregetünk, megfigyelünk, jelentünk!”

Afrikában is hasonló a helyzet a helyi gyerekekkel, épp ezért volt, hogy cukorka helyett a konzervmelegítéshez használt alkoholtablettákat dobtak nekik a légiósok, hagy szopogassák, vagy ivólé gyanánt egy üveg pisit. Hogy az afgán kis besúgók mit kaptak, azt inkább nem részletezném…

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr526589215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.08.11. 02:56:08

Kár, hogy túlélte a "vasi hazafi".

Hazafi nem megy más népeket irtani, megszállni a Föld másik felére.

Az idegenlégió sem kimondottan hazafiak gyülekezete, hanem a hazájukból valamiért elmenekülő alakoké, akiket a franciák okosan felhasználnak, hogy ne franciák vérezzenek a francia érdekekért, az amerikai érdekekért pedig pláne ne ők.

Valahogyan nagyon nem a francia százados felé hajlik a rokonszenv és az együttérzés faktor.

Semmi keresnivalója nem volt Afganisztánban.

Szétcsesznek egy országot, aztán elpucolnak onnan.

Igazán derék a "szabad világ" az afganisztáni, iraki, líbiai, szíriai stb. munkája.

Csak úgy virágzik azóta a szabadság meg a demokrácia!

Zendorr 2014.08.11. 07:05:53

:D Tudod, ha a közel-keleten múlna, akkor Te most nem írogatnál itt ostobaságokat ;)

Zendorr 2014.08.11. 07:06:11

Akitlosz-nak akartam sry

Rico69 2014.08.11. 08:08:29

@Akitlosz:

Duplán boldog ember lehetsz, egyrészt lelki szegény vagy, másrészt egyből két segged is van.
Legalább, ha már olyan gusztustalan vagy, hogy halottakat pocskondiázól, ne olyannal tedd, aki ismerőse a blog irójának- ahol te meg egyébbként vendég vagy.
Ha van benned pucu,menj ki Saint Cristolba, add elő a halott katonáról a nézeteidet a laktanya előtt- speciel itt ne fikázd a magyar légiósokat, ezerszer különb emberek voltak közöttük,mint akiket te akár a tv-ben is láttál.

A többi meg...akkora gyökérség, ha tavasszal elülteted, ősszel már teremni fog.

A francia katona bassza a csőröd, aki meghalt a hazája szolgálatában, de az nem amit a tálibok csináltak ott ? Az nem, mikor Kadhafi orrba- szájba robbantgattatott a világban ? Az nem amit Szaddám a kurdokkal csinált ? Az nem mikor az olyan liberális faszoknak, mint te, kivágatta a nyelvét a főtéren ?

Biztos el tudtad volna magyarázni Szegedi Molnár Gézának is, hogy nem azért ül tolószékben, mert a Sziria/Libia/Irán által pénzelt palesztin faszkalapok odajuttatták, hanem azért mert a légió műszaki ezrede próbált tenni valamit, hogy az átlagéletkor ne 15 legyen Talibániában.

Megjegyzem,a francia Idegenlégió ezerszer több humanitárius misszióban vett már részt, mint a hazai Hülye vagyok, de liberális klub, vagy az önkéntes szóvivőik. De javits ki, ha tévedek, és te épitettél mondjuk Kambodzsában hidakat meg kórházat, nem ezek a "génieális" katonák.

KIváncsi vagyok a chemtrail hivők mikor érnek ide :(

szvsz 2014.08.11. 08:25:24

@Rico69: "hanem azért mert a légió műszaki ezrede próbált tenni valamit, hogy az átlagéletkor ne 15 legyen Talibániában."
Demagóg f@5Zságért azért neked sem kell a szomszédba menni...

Kapitány_1 2014.08.11. 10:39:22

Ha valaki zsoldosként elmegy harcolni, ezt később megpróbálja humanitárius segélyszolgálatként beállítani, na az a vicces. Leszarja, h afgán, iraki, afrikai vagy épp szerb-horvát, kockáztatom a seggem, ha lelőnek, magamnak köszönhetem. Ezt vállalta, ezért fizetik, erre mondják, hogy fürdős kurva ne sírjon, ha megbasszák. Az idegenlégió nem Rejtőregény, kemény kiképzés, kemény katonák - de igazából zsoldosok. Sok jó ember van ott, de a külföldiek ~70%-a az igazságszolgáltatás elől menekül oda (bár ma már szelektál a légió is). Sok olyan is van, akit a romantika vonz aztán megszívja, na meg sok low IQ aki máshoz úgysem értene és a nevét is alig tudja leírni. Na de ilyenekkel van tele az ország is, nem csak a légió. Mégis, azért a tisztelet kijár a légiósnak, mert nem sétagalopp a kiképzés, mert valóban nem ő választja meg, hova megy harcolni vagy szolgálni. Kemény dolog. A szerző írása végül is olvasmányos, erkölcsileg so-so de nem igazán támadható. Csak tudjuk a helyén kezelni.

HgGina 2014.08.11. 13:28:17

Nekem onnan kezdve nem tetszik, hogy alkoholtablettát meg vizeletet adnak a helyieknek. Akik egyébként függetlenül a helyi történelmi társadalmi szokásaiktól alapjában csak a saját földjüket védik. Hogy ezt valamilyen manipuláció miatt a nyugati felfogás szerint akár terrorista módon, attól még ez az ő fogalmaik szerint honvédelem. Aki meg odamegy, pedig semmi keresnivalója nincs ott (francia, amerikai, piréz, hottentotta), az tényleg ne menjen oda. Mert ős is csak egy manipulációs politikusi kör egyik végrehajtója.
Már azért kár, hogy ez a szerencsétlen odament. És egyébként tessék szépen megemlékezni hasonlóan szívhez szóló módon a 22 afgán áldozatról is. Mindannyian csak egy megszálló háború áldozatai, akármelyik oldalon is állnak.

kekegsm 2014.08.11. 14:04:40

@HgGina: Igazad van, szerintem is agyon kellett volna lőni a kis suhancokat, ne kémkedjenek

Velemenyem szerint.... 2014.08.11. 14:10:52

Részvétem az elesett katonáknak, innen nézve egy jó ügyért adták az életüket.

@Akitlosz: hozzászólásoddal saját magadat minősíted. Az ilyenek kretén, "nincs élet a mi országunkon kívül", de a saját hülyeségünket azt mantrázzuk emberek miatt lett Trianon.

Tudod akkor is ha ignorálod azt ami az országodon kívül történik, az egy idő után eljut hozzád.

To olyannak tűánsz mint aki leaglább a maga sajátos módján foglakozik a történelemmel, a török hódoltság mond valamit?

Az USA és Franciaország globális játékosok. Ha nem sikerül konszolidálni Afgansiztánt akkor így is úgyis eljut hozzájuk a terrorizmus, mert ez a vallásuk alapja.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.11. 14:13:14

@Velemenyem szerint....:

A probléma alapja a liberalizmus. Ez az eszmerendszer komolyan hiszi, hogy az egész világon képes kitünően működni, így erőszakosan terjeszti magát.

Alick 2014.08.11. 14:19:32

@Velemenyem szerint....: "Tudod akkor is ha ignorálod azt ami az országodon kívül történik, az egy idő után eljut hozzád."

Ezt úgy is meg lehet fordítani, hogy a megszállás viszontagságai az eredetileg békés helyi kecskepásztorok közül is kinevelnek egy csomó fanatikust, akik majd egyszer fegyveres viszontlátogatást szeretnének tenni...

Az usákokat egyébként nem kell félteni közel-keleti terroristáktól, van pár millió saját potenciális WASP terroristájuk, akik közül egy-egy időnként bekattan és fegyveresen ámokot fut iskolákban és egyéb népes helyeken...

Alick 2014.08.11. 14:21:53

@Alick: Timothy McVeigh, Unabomber...

Muad\\\'Dib 2014.08.11. 14:23:21

Azért az bájos, amikor egy "jogállamból" a tenyésző idióták örömmel tapsolnak olyanoknak, akik a gyerekeket en bloc ellenségnek tekintik egy megszállt országban.

Velemenyem szerint.... 2014.08.11. 15:18:28

@maxval a bircaman: még mindig százszor jobban máködik a liberlizmus mint aamikor a hülye nácik rinyálnak hogy a gyűlölt szomszéd is gyűlöli őket. Nincs szebb mint amikor a büszkeség meg mi a xar nacioalista frakció tagjai egymást szidták az EP-ben, majd szépen fel is oszlott az amúgy is értelmetlen és csak a pénz és hatalom miatt összetákolt frakció...

Vannak hűátrányai a polkorrektségnek, kell egy arány de ez a rendszer alapjában véve működőképes, és mindenki jól jár vele.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.11. 15:21:04

@Velemenyem szerint....:

Mesterséges a világot liberálisokra és nácikra osztani. Ez egy hatalmas hazug liberális csúsztatás.

Velemenyem szerint.... 2014.08.11. 15:22:08

@Alick: " az eredetileg békés helyi kecskepásztorok". Ennyire nem léehetsz agymosott...

Az USÁ-ban a fegyverviselés egy elég komoly gond, szívnak is miatta eleget, de egyúttal az alkotmányos rendszer egyik alapja is.

Márpedig ha a világ legfontosabb hatalmát nehezebb belülről meghekkelni, az nekünk is jobb.

A demokrációban az a szép, hogy ha rövid időre be is lehet kavarni, hosszú távon akkor is visszaüt, sőt még nagyobbat is szól. Nemk lehet örökre eltussolni dolgokat. Ezt most egyébbként az MSZP és utódpártjai is megtapasztalják, de úgy látom az ő hibájából nem tanulnak mások sem...

Velemenyem szerint.... 2014.08.11. 15:24:09

@maxval a bircaman: ahogy mindebe belekeverni olyan dolgokat amik nem oda valók.

Nyilván ha Afganisztánban tényleg csak sivatag lenne akkor nem foglalkoznűnak a pásztorokkal. De ez ugyebár korábban sem volt így. Szept 11 pont abból jöhetett létre hogy hagyták őket...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.08.11. 15:50:56

Azért az idegenlégió most sem "zsúrfiúk" gyülekezete. Nem véletlen, hogy ahol "agyatlanul" kell gyilkolni, oda őket vetik be.
Volt egyszer egy riportfilm egy magyar idegenlégiósról (talán még a Frideriksz forgatta, amikor még válallható volt). Nagyon érdekes dolgokat mesélt a srác, mondjuk az is biztos, hogy egyszerű volt mint a faék.

Rico69 2014.08.11. 16:24:41

@szvsz:
Ja, hát tedd össze a kettőt,már ha tudsz valamit a REG ről, aztán döntsd el melyik a demagógabb.

Rico69 2014.08.11. 16:30:42

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata)!:

Aha, én vagyok a "demagóg", mikor ilyeneket irtok be.
AZ a Dobnik nevű gyerek tényleg érdekeseket mesélt, meg irt, annyira érdekeseket, hogy senki nem hallott róla, soha...
Kiváncsi vagyok, mikor szeditek elő a "becsületrendes" Lecső urat, vagy Frei Tomikát...esetleg a két on the spottos picsát, vagy Trutymót.

profilo 2014.08.11. 19:25:46

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata)!:

Frei Tamás csinálta és később kiderült,hogy egy település bolondja játszotta el a kemény légióst.
:)
Mondták is a riportenek,hogy sok marhaságot hallottak már Csupi Józsikától,de ez túltesz mindenen.
:)

profilo 2014.08.11. 19:28:33

@Rico69:

A gyerek valódi neve Csupi József.
:)
Fél életét nevelőintézetben vagy "szökésben" tölötte. Nem te vagy az egyetlen,aki beszopta hülyeségeit.
:)
Túl sokat verte az apja és hülye gyerek lett belőle.
:)

Punxsutawney Mormota 2014.08.11. 19:33:13

@Velemenyem szerint....: Az utolsó bekezdésig jó volt, ott egy kicsit elb@sztad. De ez csak egy vélemény. Neked is jogod van egyhez. :)

Balazs_ 2014.08.11. 19:36:11

@Akitlosz:
Szerinted csak a paki meg szaudi dzsihádistáknak van keresnivalójuk Afganisztánban.
Azon a vidéken még a blogban emlegetett pastu lakosság is idegen, 100 évvel azelőtt telepítették be őket a tádzsik őslakosok nyakára. Utálják is őket a tádzsikok a mai napig.

@Kapitány_1:
"de a külföldiek ~70%-a az igazságszolgáltatás elől menekül oda"

A 90-es évekig bőven volt ilyen is, de ma a 10-szeres túljelentkezés mellett a Légió megteheti, hogy nem vesz fel bűnözőket.

@HgGina:
"Aki meg odamegy, pedig semmi keresnivalója nincs ott (francia, amerikai, piréz, hottentotta)"

Valahogy ebből a felsorolásból is kimaradt a paki, a szaudi meg a csecsen. Kicsit többen vannak, mint a hottentották.

@Alick:
" az eredetileg békés helyi kecskepásztorok"

:)))

Punxsutawney Mormota 2014.08.11. 19:45:43

@Velemenyem szerint....:
Szeptember 11 azért jöhetett létre, mert képtelenek vagyunk felmérni a tetteink következményeit. Az USA védelmi minisztériumában nyílván iszonyúan értelmes emberek dolgoznak, akik megpróbálják kisakkozni, hogy melyik lépésnek mi lesz a következménye, de az élet ugye nem sakkjátszma. Segítették Szaddámot, hogy geopolitikai előnyhöz jussanak a térségben - egy szörnyet teremtettek. Segítették Oszamát, hogy egy kis borsot törjenek az oroszok orra alá - egy szörnyet teremtettek. Segítették Noriégát - egy szörnyet teremtettek. Aztán megpróbálták korrigálni a hibákat - nem egészen önzetlen, emberbaráti célzattal - de csak nagyobb káoszt teremtettek.
Úgy tűnik, hogy próbálnak tanulni a hibáikból, nem véletlen, hogy szájkaratén kívül semmi látványos nem történt Asszad Szíriájában. Persze hátulról nyomták a fegyvereket. De mi lett az egészből??? Asszád el nem bukott ugyan, de jelentősen meggyöngült. Szélsőséges iszlamisták harcolnak Szíriában és előbb-utóbb felül is kerekednek, mindez történik egy olyan országban, amely semmilyen módon nem volt iszlamista korábban. Ebből is látszik, hogy néha még a látszatra rossz diktátorok is jó szolgálatot tesznek, Asszád nem engedte a szélsőségeket teret nyerni Szíriában, most meg a törökök feje főhet, hogy ott állnak a határnál.

Krisz11 2014.08.11. 21:09:06

"Hogy az afgán kis besúgók mit kaptak, azt inkább nem részletezném…"

Akárki is a blogíró, gyerekekről nem lehet így beszélni, meg velük így bánni.
Nekem ez csak azt mutatja, hogy a humanitárius máz alatt valójában milyen indulatok húzódnak.

És miért is mennek oda, ahol semmi keresnivalójuk? Pénzért. A többi nem számít.

Ilyenkor hajlamos vagyok elsiklani a nyugati propaganda felett, és az afgánokat honvédőnek tekinteni.

2014.08.11. 21:11:03

@Velemenyem szerint....: "eljut hozzájuk a terrorizmus, mert ez a vallásuk alapja."

Ezt nem ártana kifejtened, mint vallási és Korán-szakértő.

@maxval a bircaman:

Szerintem, anyádat a liberálisok kúrták hülyére.

♔bаtyu♔ 2014.08.11. 21:46:46

@Balazs_: Elég hülye indokaid vannak. A Légió FRANCIA és nem humanitárius érdekeket véd.

Mellesleg a franciák, USA, stb. épp a törzsi hatalmi játszmákat használja ki, ahogy Ukrajnában az oligarchákét.

Azért te sem gondolod komolyan, hogy aki a francia katona ellen harcol az "terrorista". Ilyen alapon a francia ellenállási mozgalom is terrorista, merthogy a németek szemében az volt.

Alick 2014.08.11. 23:12:20

@Punxsutawney Mormota: "Szeptember 11 azért jöhetett létre"

Az is lehet, hogy az egész csak mesedélután Osama-ról, akinek még a holttestét is gondosan eltüntették.
Az állítólagos gépeltérítők pedig sokkal komolyabb kiképzést kaphattak, mint amit az Al-Kaida nyújtani tud...

"Az USA védelmi minisztériumában nyílván iszonyúan értelmes emberek dolgoznak, akik megpróbálják kisakkozni, hogy melyik lépésnek mi lesz a következménye"

Tessék mondani, miért van az, hogy az eredményeken nem látszik ez az "iszonyú értelmesség"? :)

"Segítették Szaddámot, hogy geopolitikai előnyhöz jussanak a térségben - egy szörnyet teremtettek."

Szörny volt az saját jogon is, ahogy az arrafelé szokásos... csak meg kellett volna mondani neki, ne nyúljon Kuvaithoz, mert akkor nem fogjuk szeretni.

"Ebből is látszik, hogy néha még a látszatra rossz diktátorok is jó szolgálatot tesznek"

Hja kérem, a rossznál még mindig lehet sokkal rosszabb...

Punxsutawney Mormota 2014.08.11. 23:57:33

@Alick:

Tessék mondani, miért van az, hogy az eredményeken nem látszik ez az "iszonyú értelmesség"? :)

Mert ezek a srácok nem Hari Seldon-féle pszichohistórikusok, ráadásul a legújabbkori történelemben túl sok Öszvér-típusú emberke tűnik fel. Csak a XX. században ott van Hitler, Sztálin, Mao - ezek önmagukban felelősek vagy 100 millió ember haláláért.

"Hja kérem, a rossznál még mindig lehet sokkal rosszabb..."

Idézetre idézet:

Better the Devil you know, than the Devil you don't.

:)

Punxsutawney Mormota 2014.08.12. 00:01:52

@Krisz11: Bocs' csak egy filozófiai kérdés: van egyáltalán olyan, hogy afgán nép? Ahhoz, hogy ott valaha is nyugalom legyen a most meglévő határokon belül kb. 6 államot, országot kellene létrehozni etnikai alapon. Persze, akkor meg azon menne hőzöngés, hogy ki termesszen, ki terjesszen és ki transzferáljon ópiát származékokat, akik pedig nem csinálnak semmit, azok srófolnák felfele a transzfer díjakat évről évre.
És még nem is vagyok előítéletes :)

Zendorr 2014.08.12. 04:03:13

@Krisz11:
@Muad\\\'Dib:

A probléma az, hogy más szempontok alapján kell megítélnie egy embert egy katonának, és egy hétköznapi fotelharcosnak. Amíg Ti azokon a gyerekeken sajnálkoztok, addig azok a gyerekek az első adandó alkalommal megmutatnák az ágyatokat apuciéknak, hogy "hova lőjetek".

A saját szüleik használják fel a gyerekeiket kémkedésre. Ez nem elítélendő? Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a gyerekek ellen nem tehetnek semmit a katonák, hiszen abból pillanatokon belül óriási balhét csapna a média. Hiába mondják a gyereknek, hogy menj el innen... "és ha nem megyek, akkor mi lesz?!". Semmi. Na ez a tökéletes lehetőség arra, hogy 0 kockázat mellett kémkedhessenek testközelből.

Legalábbis én így tudom elképzelni a dolgot... és ha így van, akkor az az ártatlan gyerek kb~ nagyobb szerepet játszik egy katona megölésében, mint az, aki meghúzza a ravaszt'.

Ennek tükrében "a legkevesebb", ha kapnak egy-egy ilyesfajta kis "ajándékot".

Aztán most lehet jönni azzal a dumával, hogy a gyerek nincs tudatában annak, hogy mit tesz, és ha tudatában lenne, akkor megtenné-e. Hiszen neki ez csak egy "játék". Megnyugodhatunk, mire eléri azt a kort, hogy tudatában lesz ennek az egésznek, addig kellőképpen megnevelik annyira, hogy véletlenül se bánja azt amit tett gyerekként.

geriszab (törölt) 2014.08.12. 04:47:21

@Zendorr: "A saját szüleik használják fel a gyerekeiket kémkedésre. Ez nem elítélendő? " - ez minden korszakban és népnél így volt
a magyar szabadságharcokban is többek között civilek, gyerekek is vittek üzeneteket, kémkedtek, jelentettek

Pavel Morozov is mekkora hősnek lett kikiáltva, hogy feljelentette az apját

a francia ellenállásban is (amit messze túlértékelnek, valójában a franciák többsége kollaborált) felhasználtak gyerekeket, nőket spotter-nak, megfigyelőnek, hírvivőnek, futárnak
hülye lenne valaki nem felhasználni őket

a gyerekek felhasználása háborús célokra csak a legújabbkori liberális nyugati média szerint bűn és megengedhetetlen
de ők a gyerekmunkáról is pont ugyanígy vélekednek

a légiós alapjában véve egy zsoldos, aki a francia érdekekért harcol

én sem szeretnék tálib uralom alatt élni, de azt megértem, hogy az afgánok harcolnak a megszállók ellen
én is harcolnék az afgánok és tálibok ellen, ha Európában akarnának bevezetni egy olyan rendszert, amit én nem akarok
félreértés ne essék, én a liberális demokrácia és a nyugati életstílus nagy barátja vagyok, élvezem minden áldását, de azt is megértem, ha valakik ebből nem kérnek és harcolnak az ellen, hogy oda exportálja az USA a demokráciáját

aki a megszállók ellen harcol, az hazafi, az afgán is
a magyar is (osztrák, orosz, német ellen)
az amerikai is (mexikói megszállók ellen (Alamo), angolok ellen - függetlenségi háború stb.)
aki meg külföldre megy harcolni, az általában megszálló és külföldön pont más hazafiak ellen harcol

aki meg az idegenlégióban harcol, az az idegenlégióért harcol (Legio Patria Nostra), nem hazafi, de ezzel nincs semmi baj, zsoldosok mindig is voltak, kellenek, szükség van rájuk minden korszakban, csak hazafinak nem mondanám őket
kaland, harc, élmények, de afgánok ellen harcolni amerikai szövetségben nem hazafiság
én nem ítélem el, csak ne nevezzék hazafiságnak, mert nem az

Virág et. 2014.08.12. 10:24:14

@Balazs_: Tetszek a történeteid. A Légió mindig is tele volt magyarokkal, sokan kicsit magukénak is érezték és nem csak Rejtő miatt. Nyilván nem véletlen, hogy te is ide mentél.

A fanyalgó hipermagyarokat meg fel se vedd, nem számítanak itt sem, ahogy az életben sem.

_Epikurosz_ 2014.08.12. 12:43:21

Indira Gandhi leírta az önéletrajzában, hogy ő is szaladgált a hírekkel kiskorában, és a kutya nem törődött vele, legkevésbé az angolok. Aztán ő lett India miniszterelnöke.

geriszab (törölt) 2014.08.12. 13:07:20

@_Epikurosz_: sok jövendőbeli vezető kezdte ilyen hírvivőként, spotterként, majd előléptek gyilkossá, zsoldossá, szabadságharcossá, politikussá
Szaddám Husszein is valahogy így kezdte

meg ugye a magyar szabadságharcban is mekkora sztárok lettek a kisdobosok, máig emlegetik őket, pedig csak gyerekkatonák voltak ők is

az afgán gyerekek kezébe se adhatnak rögtön gépkarabélyt

az a kényelmes nyugatiak módszere, hogy a gyerekeket meg tudják kímélni a háborútól, munkától, aztán felnőttként aki akar, az katonáskodik, harcol, a többi meg termeli a GDP-t

én nagyon nem csípom a muszlimokat, afgánokat, albáánokat, csecseneket, egyéb füstöseket, nagyon nem is szeretném, ha a civilizált világot elárasztanák
lassan már Franciaországban, Németországban és Angliában is megérik a helyzet, hogy oda bevonuljanak az európai hadseregek, annyi a paki és hasonszőrűek
Marseille-be mondjuk fehér emberként bekeveredni elég életveszélyes tud lenni
szóval a cultural enrichment, kaland, veszély az megérkezik Európába is lassan

Balazs_ 2014.08.12. 14:07:54

@Krisz11:
" gyerekekről nem lehet így beszélni, meg velük így bánni. "

Az amerikai RoE szerint aki a csapataikról hadműveleti területen információt továbbít, az legitim célpont. Mi még kesztyűs kézzel bántunk velük.

"És miért is mennek oda, ahol semmi keresnivalójuk? Pénzért."

Azt nem egy hozzászóló, hanem a parancsnokság dönti el, hol van keresnivalóm. Csak pénzért meg senki nem megy olyan helyre, ahol lőnek rá. Inkább elmenne Londonba buszt vezetni. Ehhez még kell jó adag kalandvágy meg hivatástudat is.

@♔bаtyu♔:
" A Légió FRANCIA és nem humanitárius érdekeket véd. "

Nem mondod?? Nem tudom, honnan szeditek ezt a humanitárius szöveget, nem az Üdvhadseregben vagyok. A franciák beszálltak az afgán polgárháborúba az egyik oldalon. Ennyi.

"Azért te sem gondolod komolyan, hogy aki a francia katona ellen harcol az "terrorista"."

Az a terrorista, aki terrortámadásokat hajt végre. A szegény ember háborúja. Én pont ezért nem hibáztatom őket.

Rico69 2014.08.12. 15:18:18

@graphite:

Ne viccelj már.
Az egész REP ezen a figurán röhögött még évek mulva is.

Rico69 2014.08.12. 15:43:08

@Balazs_:

Te, vagyünk egy meritést, mondjuk akik ismerőseim, mind a 90 es években voltak légiósok. Tehát a 70% uk akkor bűnöző.
De az igazság ezzel szemben az, hogy ma mind becsületes, dolgozó ember, olvasottak, mindegyikük polyglott,páran családapák, vállakozó aki kidolgozza a belét, van aki ugyan biztonsági téren melózik, pont Afganisztánban, de messze nem "zsoldos söpredék", hanem mondjuk nagykövetségeket védenek.Aki '56 os légiós ismerek, ők is ledolgozták az egész életüket, vagy a Légióban, vagy ott is, utána civilként. Még csak szélsőséges nézeteik sincsennek.

Rico69 2014.08.12. 16:13:10

@geriszab:

Hali

Egyrészt ez egy vélemény, amit tiszteletben illik tartani, van is benne igazság.

Azért pár dolog:

A Légió, a légiósok sosem tartották magukat zsoldosnak.
Egyrészt te is irod a Legio Patria nostrát...magyarul új hazát kaptak mikor beálltak a Zászló alá, megszűntek annak az identitásnak lenni, akik addig voltak. Nem számitottak többé németnek, orosznak, magyarnak, "csak" légiósnak. Még jogi szempontból is, hiszen kaptak egy új nevet.

Manapság se zsoldosok, semmilyen értelemben,se erkölcsi, se jogi vonatkozásban.

A blogiró francia katona, aki "a la titre étrangere" szolgál a francia hadseregben. MInden jog (pár korlátozással) megilleti ami minden más (értsd francia állompolgárságú) katonát és a kötelességei is (pár kivétellel) ugyanazok.

AZt is hozzátenném, hogy a loegtöbb ismerősöm már a szolgálati ideje alatt francia állampolgár lett, tehát az egész "zsoldos"dolog már itt bukik.
Ebben a pillanatban is, a tisztek franciák (van rá lehetőség hogy aki külföldiként kezd, az ne vegye fel az állampolgárságot, de ez ritka), az altisztek nagyrésze dettó. Az öreg katonák közül is sokan azok.

Akkor meg mi a fenéről beszélünk ?

A francia Idegenlégió, a francia Haderők része,ugyanolyan francia alakulat, mint bármely másik, amiben francia állampolgárságú katonák és külföldiek, de gyakorlatilag franciaként, teljesitenek szolgálatot.
Semmi közük a zsoldossághoz.

Rico69 2014.08.12. 16:13:54

@Rico69:
Kivéve perzse ha a definiciód az: "Zsoldos az, akit én annak mondok."
Mert akkor zsoldosok.

Balazs_ 2014.08.12. 18:29:26

@Rico69:
Akkor még egyszer. A 90-es évekig még volt esélye bekerülni bűnözőknek is, aztán jöttek az addig elzárt kelet-európaiak tömegei, és a Légió megtehette, hogy válogasson. Most meg már ott tart a dolog, hogy a kisebb stiklik miatt is jó eséllyel elutasítják a jelöltet.

Krisz11 2014.08.12. 21:56:31

@Zendorr: "A saját szüleik használják fel a gyerekeiket kémkedésre. Ez nem elítélendő? "

De, teljesen, nem is mondtam, hogy nem az.

Nekem ezzel van bajom: "ivólé gyanánt egy üveg pisit."
Ez milyen célt szolgál? Semmilyet. Maximum arra szolgál, hogy valakit egy életre megalázzon, és egész életében gyűlölje az idegen katonákat.
Akkor már vagy adjon neki egy pofot, hátha nem megy legközelebb járműveket számolni a gyerek. Vagy adjon neki csokit, hátha 100-ból egy gyerek nem felejti el, és normális ember lesz belőle, aki tudja, hogy az egyik meg másik oldalon is ugyanolyan emberek állnak szemben.
Mert ezeknek lehet pozitív hatása, de a fentinek semmilyen.

Amúgy érdekes a blog. Elkezdtem előröl olvasni.

Zendorr 2014.08.14. 07:51:33

@Krisz11: én végigolvastam egyik reggel az egészet :D tetszik

mojoking77 2014.08.15. 01:35:53

@Balazs_: Hagyd a faszba a sok internethuszart. A legtobb eleteben nem volt meg Debrecentol keletebbre, es 3 fekvotamasz utan kidobna a tudejet, de a fotelbol iszonyu okos es mindenrol megingathatatlan velemenye van, amit veresen hajlando vedeni is. Legalabb is virtualisan. A valosagban a legtobb eleteben nem kapott meg egy pofont se soha, es azon az allasponton vannak, hogy aki az eroszakot hasznalja, az naluk egesz biztos, hogy alsobb rendu leny.
Nem kell veluk foglalkozni, ez az atka, hogy kikerultel az Indexre, itt hatvanyozodik az idiotak szama.
Jol irsz, de gondolom ezt mar sokan mondtak.
A kikuldeteseket lehet onkent valasztani, vagy meg van hatarozva, hogy ki hova megy es kesz..
Par eve talalkoztam egy szlovakiai magyar sraccal Noumean, eloszor kis hilyan osszeverekedtunk egy szorakozohelyen (szamomra eleg szomoru veget ert volna), utana eleg jol osszehaverkodtunk. O azt mondta, hogy legios, de nem mondhatta el, mit csinalt akkor epp Uj Kaledoniaban..

Balazs_ 2014.08.15. 15:56:14

@mojoking77:
Kösz!
A századodat/szakaszodat küldik általában misszióra. Ha benne vagy, akkor mész te is. Kivétel a 2 (mostmár 3) éves kiküldetés a tengerentúli ezredekbe, oda te jelentkezhetsz önként.

bközép 2014.08.15. 17:51:03

@Balazs_: Ez az önként jelentkezés hogyan működik? Tegyük fel hogy 3 éve szolgálok mondjuk a REP-nél, és mondjuk szeretnék a 3REIhez kerülni Fr. Guyana-ra, akkor ez hogyan megy végbe? Gondolom megnézik az "aktámat" is, hogy mennyire vagyok banános vagy simán áthelyeznek semmi macera nélkül?

Balazs_ 2014.08.17. 21:28:38

@bközép:
A kihallgatásaidon a szakasz vagy századparancsnoknál megkérdezik, hogy önkéntes vagy-e a 3 éves tengerentúli kiküldetésre. Ha utána leszólnak a századnak, hogy van X számú hely a tengeren túlra, az önkéntesekből választják ki, hogy kit küldenek.

bközép 2014.08.18. 21:34:27

@Balazs_: Kösz a választ, elfelejtettem az előzőbe megkérdezni még 2 dolgot:
-Hogy-hogy az eddigi 2 év helyett 3év lett a tengeren tuli szolgálat?
-Ha lejár ez a 3/(2)év akkor ugyanabba az ezredbe kerülsz vissza, ahonnan áthelyeztek, vagy kerülhetsz egy teljesen másba is?

Balazs_ 2014.08.21. 15:08:47

@bközép:
1. Mert így döntött a parancsnokság. 2014-től már 3 év a 2 helyett.
2. Kerülhetsz máshova is. Megkérdezik, hogy hova szeretnél menni, de ők döntenek.

Ács István 2018.11.03. 15:46:22

Szia Balázs!

Az elesett századossal kapcsolatban majd lenne kérdésem privátban! Kérlek írj rám, ha időd engedi! Köszönöm!

insigneslegionnaire(kukac)gmail(pont)hu
süti beállítások módosítása