Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

88. - Érkezés Kourou-ba, a trópusi „segélyparadicsomba”

2014.09.04. 19:46 Balazs_

Francia Guyana Franciaország egyik tengeren túli megyéje Brazíliától északra, az Egyenlítő mellett. Területre akkora, mint Magyarország, de csak 200 ezren lakják, a nagy része őserdő. A hely jelentőségét a földben található arany és az ide települt Európai Űrközpont adja, a Légió 3. Gyalogos Idegenezrede (3REI) is főleg ezeket biztosítja.

Az ezredbe egy órányi teherautózás után érkeztünk meg. A következő másfél hét nyugodt volt, adminisztrációval meg a felszerelés felvételével telt.

Megismerkedtem Kourouval is, a helyőrségi várossal. Már az első estén kaptam ízelítőt, amikor az egyik helyi a laktanya kerítésén át akart nekünk drogot eladni. A kisváros lakosságának nagy részét feketék alkotják, akik vagy a segélyt várják (még a házaikat is az államtól kapják ingyen), vagy bűnöznek, vagy mindkettőt egyszerre. Aki dolgozik, abból sincs sok köszönet, egész Guyanát a trópusi lassúság jellemzi. Megtermelni szinte semmit nem képesek maguknak, mindenből behozatalra szorulnak, így hiába ez az egyik legcsóróbb országrész, egyben a legdrágább is.

legio-repulo.jpgLeszállás az egyik őserdei bázisra

legio-vizpart.jpgA tájra nem lehet panasz

legio-kert.jpgEz itt a kert

legio-szarnyasok.jpgA szárnyasok is elférnek

legio-kilatas.jpgTrópusi idill

A városban néhol háborús állapotok uralkodnak, egyes negyedekbe tilos bemennünk, éjszaka csak párosával mehetünk ki, még a csendőrőrs is több sor szögesdróttal van körülvéve. A bubuk általában magányos, részeg légiósokra vadásznak, de a közvetlenül az érkezésem előtti támadásnál ők húzták a rövidebbet: a megtámadott srác nem volt olyan részeg, mint amilyennek hitték, elszedte az egyik útonállótól a kést, és mindkettőt alaposan összeszurkálta.

A 2. harci századba kerültem, ami tele volt magyarral, és az új szakaszommal is szerencsém volt. Másfél hét elteltével mi újonnan érkezettek elvégeztük a SIVFE-t, ahol négy nap alatt az őserdei élet alapjaira oktattak az Adjudant Szűtsről elnevezett kiképzőtáborban. Megtanultuk a táborverést, a felszerelések használatát, a folyón való átkelést és volt egy fél napos menetgyakorlatunk is.

Szűts István zászlós (1925-1959)

1925. augusztus 18-án született Diósdon. A szovjet megszállás miatt 1945-ben Ausztriába szökött, majd (20 évesen) augusztus 28-án jelentkezett a francia idegenlégióba.

Három hónapos tunéziai felkészülés után, 1946. március 10-én érkezik meg Indokinába a 13DBLE kötelékében, ahol két hússzú bevetésen is részt vesz. A katonai feljegyzések külön kiemelik a hidegvérét az igazán veszélyes helyzetekben. Az 1. századdal a Mekong deltájában, majd a 2. századdal Közép-Annamban harcolt. Itt két hosszabbítás után tizedesi kinevezést, két dicséretet (citation) és egy vállsérülést szerzett.

A marokkói Agadirban szerez őrmesteri rangot, majd 1950 decemberében visszatér negyedik indokinai bevetésére a 3REI-vel. 1954-ben törzsőrmesterként tér vissza Algériába, a Médaille Militaire (Katonai Érdemrend) kitüntetéssel – melyet III. Napóleon alapított 1852-ben – és újabb öt dicsérettel.

legio-medaille_militaire.jpg

 

1956-ban nevezik ki zászlóssá. Ekkor már nemcsak harcosként, hanem kiképzőként is tevékenyen dolgozik hírnevének öregbítésén. Újabb 5 dicséretet szerez és a rendhagyó módon a Becsületrend lovagi keresztjével tüntetik ki.

1959. május 11-én szerez halálos fejsérülést az Algériában található Milianánál. Sérülésébe négy nappal később belehalt.

1974. szeptember 2-án – hat hónap építés után – adják át a keleti úton fekvő tábort Francia Guyanán. Az ezredes (az altisztek tiszteletére) választott egy altisztet, mint névadót, azok közül is a legnevesebbet: Adjutant Szűtsöt. – a Szerk.

legio-szuts-istvan.jpg

 

Leúsztuk az úszástesztet, 100 métert úsztunk egyenruhában egy folyóban, csak annak volt sikeres a kiképzés, aki ezt teljesítette. Kettőnek nem sikerült, ezeket kinevezték sebesültnek, és egy rögtönzött hordágyon kellett velük felfutnunk a dombtetőre teljes menetfelszereléssel.

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr236670599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rico69 2014.09.05. 17:46:30

Respect a három öregnek, kemények voltak mint az atom (Szűts, Valkó, Tasnády), de még ma is él pár ilyen "legény".

Egyiküket emliteném név szerint is, ismerős "öregeknek" volt kiképzője, adjutant-chef Szabó László, leventeként került előbb amerikai, aztán francia fogságba, aknát szedettek velük,mindenféle munkatáborokba hurolták. 1946 ban Bécsben !!! jelentkezett a légióba, 16 évesen (19 nek hazudta magát) Algéria, Tunézia aztán Indokina, hat évig harcolt ott, ott volt Dien-Bien-Phunál, többször is megsebesült, 54 ben kerül Algériába, ahol kitör a háború, súlyosan megsebesül, 56 ban ő szűrte a magyar jelentkezőket, gyakorlatilag abban az időben minden magyar bekerült:), aztán Algéria megint, a háború végén Korzika, Dzsibuti etc. 21 év szolgálattal ment nyugdijba, Katonai érdemkereszt, a Becsületrend tiszti fokozata etc. Szóval ő sincs nagyon lemaradva az aubagne-i szentháromságtól.

Már rég róla is könyvnek kelett volna megjelenni itthon, de csak egy cikkben irnak róla (BBC History)

Rico69 2014.09.06. 01:37:04

@Razer81:

Nem tudom, kell ?
Mert nem jön be semmi a linken.

Unskilled 2014.09.06. 02:04:03

@Rico69: Bocsánat, rossz a link. Majd próbálom újra.
Amúgy a BBC Historyt linkelném PDF-be, semmi extra.

Unskilled 2014.09.06. 22:05:53

Na talán most!
javascript:%20show_popup_panel('Let%C3%B6lt%C5%91link','get_downloadlink_popup','/index.php?act=downloadlink_popup&downloadlink=http://data.hu/get/8028112/BBC_History_2012_-_03.pdf&filename=BBC_History_2012_-_03.pdf&filesize=76.3&filesizetxt=MB',2);

Unskilled 2014.09.06. 22:08:04

Hülyét kapok!
[URL=http://data.hu/get/8028112/BBC_History_2012_-_03.pdf]http://data.hu/get/8028112/BBC_History_2012_-_03.pdf[/URL]

A kutya ****-át már neki
süti beállítások módosítása