Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

117. - Egy véres foci EB

2016.09.19. 08:00 Balazs_

A kényelmes életünk a foci-EB kezdetéig tartott, ekkor laktanyát váltottunk, és felváltottuk a rendőröket néhány nagykövetség védelménél. Nem irigyeltük őket, nekik a nyitómeccs a kiemelt terrorkészültséget és a futballhuligánokat jelentette a tüntetések és sztrájkok mellé. A figyelem középpontjába Marseille került, ahol az oroszok három napon keresztül verték a sörhasú angolokat, de a helyi araboknak is kijutott a jóból. Az ezredünkből több orosz srác is kilátogatott a helyszínre a szabad hétvégéjét kihasználva.

Ezredünk egyik volt caporal-chefje ekkor vetett véget önkezével az életének. A felesége válni akart, ő meg nem várta meg a pert. Ő volt a legelső kiképzőm az ezrednél, ő hozott el minket az elején Aubagneból, majd Guyaneban is egy században voltunk két évet. Egy sportos és halál nyugodt ember volt, róla gondoltam volna legutoljára, hogy ilyet fog csinálni. A Guyanán minket váltó slaborokra is rájárt a rúd, az egyik katonájuk meghalt, miután rádőlt egy fa.

Ezekkel egy időben egy másik tragédia már az egész országot megrázta. Abban a városban, ahol két héttel korábban dupla létszámmal járőröztünk, egy arab az Iszlám Állam nevében leszúrta a rendőrfőnököt, majd annak feleségével is végzett, mielőtt őt is agyonlőtték. Ez szimpátiát ébresztett végre a lakosság részéről a rendőrök felé, amit aztán az is fokozott, hogy az egyik tüntetésükön a balosok egy gyerekkórház ablakait is bezúzták tiltakozás címen.

Nekem rajparancsnokként nem kellett túl sokat őrködnöm, főleg csak ellenőriztem, az adminisztrációt vezettem és a rajt irányítottam, így tudtam nézni az EB-t. Végre életemben először láthattam a magyar válogatottat egy világversenyen, és jól is teljesítettek a fiúk. Terrorcselekmény sem történt, a mi szolgálatunk meg abszolút eseménytelenül telt.

A századunkhoz most érkezett újoncokkal már nem voltam ilyen elégedett. Meglátszott az emberanyagon, hogy most sokkal több embert vesznek fel, sokaknál a fizikum, a fegyelem és a motiváció egyszerre hiányzott. Mi próbáltuk menteni a menthtőt, és beléjük verni mindazt, amit Castel elmulasztott. Az összes létező módszerrel. A mellénk beosztott, nem harci századból összeválogatott szakaszban még rosszabb volt a helyzet, ők sorban csinálták is a banánokat. A visszaúton az egyik kínaijukra 10 percet kellett várni a buszunknak, mert nem volt képes időben visszajönni az ebédszünetről. Majd vigyorogva, teljes nyugalomban felszállt a buszra. Fejbevágtam az ölemben lévő könyvvel, utána már nem mosolygott. Innentől végre logikus választ tudtam adni azokra a kérdésekre, miért használok még mindig könyveket az e-könyv olvasó helyett. Az olvasó darabokra tört volna a kínain, viszont a keményfedelesnek meg sem kottyant a dolog.

20160702_123951x.jpg

Büntetésben

Az EB után a kormány feloldotta a szükségállapotot, majd néhány órával később vezethette is be újra. Egy tunéziai arab bevándorló Nizzában belegázolt egy teherautóval a július 14-i tüzijátékot néző tömegbe, 84 halottat hagyva maga után. Az elnök bejelentette, hogy bosszúból csapást mérünk a terroristák hátországára, így a hadsereg fokozni fogja a tevékenységét Irakban és Szíriában. Még mindig nem képesek beismerni, hogy a terroristáinknak már rég nem Irakban és Szíriában van a hátországuk, hanem a párizsi, marseillei és brüsszeli gettókban.

nice-terror-truck-attack.jpg

(forrás: Mirror)

3649251a00000578-3691267-horrific_images_depicting_men_and_women_lying_on_the_side_of_a_r-a-77_1468546748954.jpg

(forrás: Daily Mail)

nintchdbpict000252235431.jpg

(forrás: The Sun)

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr6611719485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iknebli 2016.09.19. 14:08:05

"Az ezredünkből több orosz srác is kilátogatott a helyszínre a szabad hétvégéjét kihasználva" - ez bővebben mit jelent? Beszálltak ők is az össznépi testgyakorlásba? :)

CoolKoon 2016.09.19. 20:41:48

De, valószínűleg a francia politikusok se teljesen hülyék (bár...). Tudják azt ők nagyon jól, hogy a gettólakó söpredék között kell a terrorista-jelölteket keresni. A gond csak az, hogy ezeknek egytől egyig francia állampolgársága (és ezzel együtt választójoga is) van. Kis túlzással olyan ez, mint amikor a rendelőket/orvosokat/egészségügyet/valódi betegeket/mindenkit feltartó, unatkozó, önző, de legalább ostoba és mindenki mást leszaró nyanyák meg taták által alkotott többség szavazza le az ellenük bevezetett vizitdíjat. Egy baloldali kormány bizony nem fogja felforgatni a gettókat, csak ha már tényleg NAGYON muszáj (arról nem is beszélve, hogy mit csinált ugyanaz a csőcselék, amikor ezt mégis megpróbálták)....

Balazs_ 2016.09.20. 11:26:27

@iknebli: Legyen elég ennyi a dologról :)

@CoolKoon: Egyetértünk. Ez a kormány lesz az utolsó, akitől érdemi cselekvés várható az ügyben.

c3vic 2016.09.20. 16:48:31

JÓ kis blog, olvassatok bele, hasznos infókat tartalmaz. :)

2016.09.25. 12:42:06

@Attila94: Dehogynem jó, csak tudni kell értelmezni ;) Kis segítség: szóközöket kihagyod, a "pont" pedig = "." :)

2016.09.26. 13:44:59

@2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat: igen, en is olvastam a cikket. Egyebkent ha valakit erdekel, 2 eve volt szerencsem a H&K muzeumaban jarni Oberndorf-ban.

Par fotot itt talaltok (sajnos csak mobiltelefon volt nalam, nem rendes fenykepezo) amit ott csinaltam, igen erdekfeszito muzeum :) (bocsanat, nemet billentyuzeten gepelek most).

goo -PONT- gl/photos/6tqGa9QbA5bLkRy29

2016.09.26. 13:45:47

@[HPhD]Blokkolnam: A linket szerkesszetek at ertelemszeruen, mert direktbe a blog motor nem enged linkeket berakni...

Kronenbourg 2016.10.06. 12:08:33

Hatalmas, olvassátok el:
kolozsvaros.com/2016/10/06/orban-viktor-vegre-terdig-gazol-a-verben/
A Teréz körúti robbantót már a volt idegenlégiósok és honvédek között is keresi a rendőrség. Az külön tetszik, hogy a rendőrség szerint az elkövető 20-25 (max. 30) év között lehet, és ennek ellenére a délszláv háborút is megjárhatta. :)

Pisti zls 2016.10.08. 12:15:20

Hello egy kis segitsègre volna szüksègem, hogyan tudom valakiről kideriteni ,hogy szolgált a lègióban ??

Dobri 2016.10.08. 13:46:48

@Pisti zls: Gondolom nincs ismerősöd a légió irattárában! :)
Így maradnak a célirányú kérdések.
- Mi az azonosító számod? Ha azt válaszolja, hogy elfelejtette, tilos megadni, akkor hazudik! 1940. vagy '41-ben bevezették az egységes számozást. Megszámozták az akkor szolgálókat, majd azóta szépen növekszik ez a szám. Én '96 júniusában jelentkeztem és 1876xx volt az enyém. Múlt szombaton az egyik munkatársam esküvőjén megismertem a nagyapját. '57-ben jelentkezett és 1215xx volt. Szerintem mostanában olyan 210ezer környékén lehet. Tehát ha nem 90 éves körüli az illető, akkor nem lehet 5 számjegyű a száma. Ha kb. 210ezernél nagyobbat mond, akkor hazudik. Az se mindegy hogyan mondja. Légióban hármasával szokás. Tehát én mindig száznyolcvanhét hatszázxx-nek mondtam. Ha nem így mondja, az is nagyon gyanús.

- A díszelgő ingen milyen távoltágra vannak az abba vasal élek? A mellzseb gombját a vállap tartó gombjával egy él köti össze. Ennek a két oldalán van még egy-egy él. Ezek 3,5cm-re vannak egymástól. Az ujjakra vasalt 2-2 él, 5,3cm-re vannak egymástól. Az ing hátán a lapocka közepe környékén van egy vízszintes varrás. Ettől lefelé párhuzamossan fut egy vasalt él. Majd erre merőlegesen az ing hátának a közepén 3db él. Itt mindegyik távolság 5,3cm.

- Hogyan kell befűzni a bakancsot? Ez a régi modellre vonatkozik, a most bevezettre nem, mert azon nincs csat.

www.kephost.com/images/2016/10/08/rangers-bm-65-armee-francaise-.jpg

Így, tehát a fűző egyik végére csomót kell kötni, majd követni a rajzot. Az egy oldalon lévő lyukak közt alul fut a fűző. Majd a csatra kell tekerni és betenni a bakancsba. Célszerű a másik végére is csomót kötni, így nem jön ki a fűző a lyukból.

- Milyen nap szerelt le? Ez mindig pénteki nap. Nekem június 7.-én járt le a szerződésem, de az csütörtökre esett. Mivel tovább nem maradhattam, így az előtte való pénteken szereltem le.

Hirtelen ennyi. Ha ezekre tudja a választ akkor volt, de azt nem tudod ebből megtudni, hogy leszolgálta-e az 5 éves szerződését( ennyi a minimum ), vagy 3,5év után megszökött. Leszerelésem után találkoztam olyan sráccal, aki 6 hetet volt és helikopteres bevetésen is volt Afrikában. Mikor közöltem, hogy én meg 3 hónapja szereltem le 5 évvel, azonnal elhagyta az asztalunkat.

Balazs_ 2016.10.08. 20:40:18

@Dobri: jól összeszedted a dolgokat. És a tipp is jó, most fordul át 210-be a számláló.

Rico69 2016.10.08. 22:47:33

@Dobri: Most kreáltál vagy 200 olyan net légióst, aki ezekre már tudja a tutit :P

Kronenbourg 2016.10.13. 17:52:56

Tudtátok - én is most tudtam meg -, hogy a légiónak is van Facebook oldala?
www.facebook.com/LegionetrangereOfficiel

Dobri 2016.10.14. 05:32:19

Míg aludtam, egy volt Neutronos barátom ezzel a szakértői véleménnyel kedveskedett nekem az fb-én. :) Megnyugodhatunk, nem légiós csinálta a robbantást!

pestisracok.hu/kizart-hogy-legios-lenne-terez-koruti-robbanto/

iknebli 2016.10.14. 10:11:18

@Dobri: Szép színes leírás! Vajon mennyi igaz belőle?

Balazs_ 2016.10.14. 10:53:43

@Dobri: most akartam betenni, de megelőztél. Tehetséges a gyerek, ilyen tömény kamut nem sokan produkáltak eddig.

iknebli 2016.10.14. 14:48:31

@Dobri: :D
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy csak az újságíró csajt akarta szédíteni, vagy tényleg ennyire hülye? :)

Kronenbourg 2016.10.14. 18:03:34

@Dobri: Az a meglepő, hogy ezt a cikket simán lehozták. Milyen naiv birkák dolgozhatnak a kormányközeli PS-nél?

Formax 2016.10.16. 16:11:15

Sziasztok. Jövő hónap végén megyek jelentkezni Aubagne-be és az lenne a kérdésem, hogy hétvégén lehete jelentkezni? És ha igen hánytól hányig? Előre is köszönöm a válaszokat! :)

Kronenbourg 2016.10.16. 22:32:58

@Formax:
Az összes toborzóiroda címe és jelentkezési időpontok:
en.legion-recrute.com/mdl/info_liste_a.php?article_theme=23&titre=where-to-join-the-legion&block=23
Hajnalban inkább ne csöngess be, mert ha felköltöd a szolgálatost, akkor ideje korán megismerteti veled a légiós életet. Egy légiós, ha éjjel felköltik is bármikor harca kész! ;)

pzoli9502 2016.10.19. 22:17:58

Sziasztok. November végén én is megyek Aubagne-ba és azt szeretném kérdezni, hogy jelentkezésnél minden személyes holmit elvesznek? telefon, iratok, pénz, illetve ezeket maradéktalanul visszakapom-e ha nem sikerül a felvételi? Valamint az a másik kérdésem, hogy kb mennyi időt vesz igénybe a felvételi eljárás, 1-2 hét ?...
Válaszokat előre is köszi, további szép estét :D

Dobri 2016.10.20. 12:26:36

@pzoli9502:
Emlékeim szerint csak a szótárt tarthattuk magunknál. Pénznél(euro) van egy határ, a többi letétbe kerül. Iratok kivételével mindent a kiképzés végén kaptam vissza, azokat leszereléskor. Most civilbe járnak ki, így lehet ruhát már kiképzésre is viszed. Akinek friss az infója, majd kijavít.
Inkább 2-3 hét a felvételi.

mortX 2016.10.21. 16:00:19

@Dobri: Batáviában a fogházfolyosón jobbra van a főfoglár szobája, balra a keresztfolyosó, onnan lejárat a munkaterembe, a fal pedig végig zöld olaj sárga szegéllyel :D

mortX 2016.10.21. 16:04:16

@Dobri: ez a fűző kötés... Mi az oka? Biztos van valami tuti mögötte, nem csak az újoncok szopatása.

c3vic 2016.10.22. 10:18:27

Sok helyen olvastam hogy a légióból leszerelve sok ember helyezkedik el testőrként vagy zsoldosnak megy, illetve hallottam még hogy egyéb piszkos munkákhoz is hozzájutnak a mesterlövész képzésben részesült leszerelt katonák. Ez alatt mit lehet érteni? Zsíros összegért hasznosítják illegálisan a tudásukat?

Előre is köszi a választ.

Kronenbourg 2016.10.22. 17:50:10

@c3vic: John McAleese (volt SAS katona) a leszerelés után csatornamunkásként és tetőfedőként is dolgozott. Ő volt az, aki részt vett az iráni nagykövetségen történt antiterrorista akcióban. Na most, ha a világ legjobban képzett elitalakulatának a katonája sem tud zsíros állásokhoz jutni, akkor a légiósok se reménykedjenek ebben. Bár van olyan magyar ex-légiós, aki a leszerelése után az Egyesült Államokban jól kereső testőr lett. Szerencse és kapcsolat kérdése az egész.

Attila94 2016.10.22. 18:18:03

Vannak a közel keleten is. Privát katonai cégek alkalmazzák őket.

Rico69 2016.10.23. 11:35:17

@Attila94:
Hányan ? Kik ? Milyen cégek ?

Attila94 2016.10.23. 18:37:49

@Rico69: A Zsoldos c. könyvben olvastam. Aztán rákerestem az egyik névre Facebookon, elég idős az illető (a nevét nem írom le) Van egy kép ahol két erdélyi légióssal van.Ebből arra gondolok, hogy őket is érdekli ez a privát dolog. A könyv nagyon jó!

Kronenbourg 2016.10.24. 18:27:06

@Rico69: McAleese az "SAS Survival Secrets-ben" mesélte (más műsor nem jut eszemben, amiben szerepelt és láttam volna). Az Amerikában testőrködő ex-légiósról pedig olvastam, de arról fogalmam sincs, hogy hol... Talán az Index fórumon olvastam és/vagy linkelte be oda valaki még évekkel ezelőtt.

Dobri 2016.10.24. 19:30:48

@Rico69: Pár éve mikor meghalt, akkor olvastam róla pár infót. Tényleg csinált ilyen dolgokat a sereg után. Amúgy a követségnél ő volt az első aki behatolt az épületbe. Fia Irakban halt meg, ha jól emlékszem PARA-ban volt.

Kronenbourg 2016.10.25. 18:35:39

@Dobri:
www.youtube.com/watch?v=0umsrbryUt4
Illusztráció, de attól még jól bemutatja az Nimród műveletet.

Lukács Adrián 2016.10.26. 11:37:14

Sziasztok lenne egy kérdésen lehet már feltették többen is, de nem találtam a kommentek között. A kérdés az lenne:1. ha jelentkezem és minden siker, akkor a fizetésedet hogyan kapod meg? Lehet bankkártyád és utalnak rá vagy kézhez kapod? 2. A személyes dolgaidat amit a felvételinél elvesznek pl: telefon ruhák stb mikor kapod vissza csak ha leszerelték vagy ha szabadságra mész és elhagyod a laktanyát? A válaszokat előlre is köszönöm.

Dobri 2016.10.26. 17:27:22

Egy ismerősöm jelezte, hogy egy közös lengyel ismerősünkről van itt pár kép.

www.facebook.com/franciaidegenlegio/posts/1416176292015352

Pár hónappal utánam kezdett('96 nyár vége-ősz eleje) és Nimesben szinte végig egy szobában voltam vele.

Attila94 2016.10.26. 18:18:17

Az Idegenlégiót is megemlíti.(soha nem hallottam róla, érdekes)

Kiss Béla akár huszonnégy embert is megölhetett az egyik leghírhedtebb magyar sorozatgyilkos, a huszadik század elején, ám egyetlen bűntettéért sem tudták felelősségre vonni.
www.youtube.com/watch?v=ZBOZapJWssw

Rico69 2016.10.26. 23:03:06

@Dobri: Hali
A fia mesterlövész volt egy gyalogsági ezredben (2nd Battalion The Rifles). Az öreg azért elég ismert volt ahhoz(dolgozott is Boszniában, Irakban, Afganisztánban, videojátékoknál, filmeknél volt szakértő etc. és volt egy kocsmája is Herefordban)hogy ne kelljen budit pucolnia.Gondolom 17 éves SAS múlttal, x év VIP véfelmi tapasztalattal, az ő kapcsolataival kapott volna egy kiképző álást mondjuk SA-ban :P Valószinűleg 23 év után kapott valami járadékot is. Nem mondom hogy nem volt soha lecsúszva, elég alkesznek nézem, de akkor az az ő sara volt. A végén amúgy volt valami gyerekpornós botránya.Azt nem tudom ki lépett be az épületbe először, ő volt a balcony team vezetője...talán.

Kronenbourg 2016.10.27. 14:10:43

@Rico69: Alkesznak kocsmát nyitni a legjobb kombináció. Tehát az összes megtakarításából alapított egy kocsmát, majd beszerzési áron fogyott a szesz. Valamiből meg kellett akkor élnie...
Az egyik légiós is így járt, csak Ő egyszerűen csődbe ment. Szerencsétlen az összes spórolt pénzén nyitott egy vendéglátóhelyet Budapesten, ami nem ment jól. Mesélték, hogy az utolsó 2 évét Guyanán nyomta, hogy még több pénzt tudjon belefektetni az bizniszébe.
Kepi Blanc Pub & Music Club
etterem.hu/2161/kepek

2016.10.28. 18:13:07

Van egy érdekes cikk az aktuális HVG hetilapban, a téma az 56-os fiatalok a légióban.

2016.10.28. 18:44:20

Ja, és ebben a témában lesz egy film vasárnap este 21:30-kor a Duna World-ön:
Patria Nostra - '56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióba

Kronenbourg 2016.10.28. 20:48:14

@[HPhD]Blokkolnam: Egy olyan ember is szerepel majd benne, akinek gyakorlatilag lexikális a tudása a légióról. Konkrétan: törtelemhű könyveket írt róla
fr.wikipedia.org/wiki/Culture_de_la_L%C3%A9gion_%C3%A9trang%C3%A8re

Hzs 2016.11.02. 14:15:44

Sziasztok lenne egy kérdésem csak kíváncsiságból... Mikor van 8 hetes és mikor csak 4 hetes tizedes iskola? És mi az oka, hogy kit a rövidebb illetve a hosszabb stage- ra küldenek? Esetleg függhet az életkortól, vagy a szolgálati időtől? Valamint az lenne még, hogy mindenkit küldenek légiós pályafutása alatt tizedes iskolába? Válaszotokat előre is köszönöm!

Dobri 2016.11.02. 15:49:36

@Hzs: CMEF1, ez a 8 hetes. 4RE-ben a negyedik században két szakasz ahol a tizedes tanfolyam folyik. Ezek egyszerre indulnak. Amint vége, azonnal kezdődik újra. A század másik kettő szakaszában meg az őrmestereket képzik. Ide az összes franciában lévő ezredből jönnek a tanfolyamra

Dobri 2016.11.02. 15:53:41

CMEF2 ez a 4 hetes és ezt az ezredek szervezik. Évente 1x. Vagy ilyet csinálnak a tengerentúli ezredek is. Franciában a "butábbak" csinálják ezt. Egy bizonyos NG alatt nem mehetsz az F1-re. Tengerentúlon nincs ilyen megkötés, mert csak ez az egy lehetőség van.

Hzs 2016.11.02. 17:12:31

@Dobri: Köszönöm a gyors választ!

Ferenc Juhász96 2016.11.03. 20:12:01

@iknebli: sziasztok azt akarom kérdezni hogy merre van a kiképző tábor (merre van a felvételi hej )

Kronenbourg 2016.11.06. 17:49:22

@Ferenc Juhász96: Azt tudtad? A franciák akcentus nélkül kitudják mondani, hogy zsömle.

mortX 2016.11.06. 21:19:29

@Kronenbourg: nem csak a franciák, én is! :)

Balazs_ 2016.11.07. 16:32:14

@Ferenc Juhász96: Lapozz vissza 2 bejegyzést, ott leírtam!

Balazs_ 2016.11.07. 16:44:15

@Attila94:
Itt az eredeti cikk: pestisracok.hu/magyar-legiosok-franciaorszagnak-annyi/

Egy velem is készített interjú a légióról és a franciaországi helyzetről.

Adminisztrációs okok miatt legkorábban 2018 szeptemberében tudok a Rendőrséghez felvételizni, így másfél évvel meghosszabbítottam a szerződésem a seregnél. Tehát még 2 évig folytatódik a blog.
Új rész is jön hamarosan, de különkiadás lesz. Most a járőrözésünk a Riviérán olyan eseménytelen, hogy nem töltene meg egy új bejegyzést.

Kronenbourg 2016.11.07. 17:32:48

Magyar légiósok: “Franciaországnak annyi”
Magyarországnak már 1920. június 4-én annyi lett... Egy szabadkőműves páholyhoz tartoznak azok, akik feldarabolták Magyarországot, és akik most szétbasszák Franciaországot és Európát.

Kronenbourg 2016.11.08. 18:39:18

Elhunyt Juhász József, vagyis Josic Julien volt idegenlégiós. A halála sem most történt, hanem hetekkel ezelőtt. A család kérésére maradhatott titokban, hogy a horvátországi és balkáni háború egyik meghatározó alakja, a bácskossuthfalvi, délvidéki születésű Juhász József egy hirtelen jött, súlyos betegség következtében nemrég elhunyt.
alfahir.hu/elment_a_horvat_haboru_hose_az_idegenlegios

Balazs_ 2016.11.10. 13:52:57

@Kronenbourg:
Nyugodjon békében! Egyszer találkoztam vele személyesen, még civilként. Egy szimpatikus és szerény katona volt.

Furmen Mihály 2016.11.15. 02:26:31

Büntetet elő élettel be lehet kerülni a légióba vagy elkuldenek?

Furmen Mihály 2016.11.15. 14:57:43

Ha voltam börtönben testi sértés ill zsarolás miatt 27 hónapot az mennyivel rontaná az eselyeimet.

Kronenbourg 2016.11.15. 20:10:51

@tra lala: Tekintve, hogy a valós nevével jelentkezett be, így az a lehetőség, hogy letagadja: kilőve. Van most magyar gestapó? Ha van, akkor nincs más hátra, mint a gyónás. Az őszinteséget értékelik.

Furmen Mihály 2016.11.19. 03:25:55

Köszönöm szépen a válaszodat

Bogdán Attila 2016.12.04. 13:44:35

Kedves Balàszs! Szeretnèk jelentkezni a franvia idegenlègiòhoz. Kerlek segìts,hogy mit kell ehhez tennem ès hogyan vàgjak bele? Sajnos nem tudok sem angolul sem pedig franciàul,csak tàrsalgàsi szinten nèmetül. Ez gondot okozna? Segìtsèged előre is köszönöm. Attila

Balazs_ 2016.12.04. 15:09:52

@Bogdán Attila: legelőször olvass vissza 2 részt! Ott ezt leírtam.

Kalman Kalman 2017.01.03. 00:48:32

Kedves Balázs !
Érdekelne hogy a blognak lessz-e folytatása ? Köszönettel !

Balazs_ 2017.01.09. 21:18:02

@Kalman Kalman: igen, lesz. Kb egy héten belül kirakom a következő részt.

gigabursch 2017.02.02. 15:09:02

@mortX:

Ez a kérdés nálam is @Dobri: hozzászólása után.
Mi ennek az oka?

Teljesen más helyen és módon dolgozom, de hosszúszárú bakancsban és eszembe nem jutna így kötni egy bakancsot.

Nem tudom értelmezni ennek az okát.

Dobri 2017.02.02. 17:25:17

@gigabursch: Szerintem esztétikai ok miatt.

france3-regions.francetvinfo.fr/provence-alpes-cote-d-azur/bouches-du-rhone/aubagne/la-bataille-de-camerone-celebree-pour-la-derniere-fois-par-le-caporal-chef-robert-987368.html

A zászlóvivő és kisérete, a pionírok és a zenészek viselnek fehér fűzőt. Ezzel a technikával, ilyen párhuzamos csíkokat kapni. És ha már ők így fűzik, akkor a többi is csinálja így.
Persze lehet, hogy tévedek, mert fogalmam sincs az okáról.

gigabursch 2017.02.03. 08:17:31

@Dobri:
Köszi a választ.
Nehezen hinném, hogy egy alapvetően háborús történetben az esztétika játszik. Ott csak a tartósság, hasznosság és az ergonómia, nomeg a rejtőzködés, álcázás játszhat - az én szerény gondolataim alapján...
Kell valami oka legyen ennek, valami mélyebb. Talán valami sivatagosdi, beduinos vagy mittudomén...
Pl. hogy az erdészek sosem tűrik be a bakancsba a nadrágszárat, hanem mindig fedik vele a bakancsot. (Most tekintsünk el a bajor idillikus megjelenéstől)
Ennek az oka alapvetően többes:
Az erdész ugyebár alapvetően nem a turistaúton jár, hanem bent az erdőben, hisz ott van dolga, tennivalója.
1) A bakancsszár és a lábszár így jobban védve van mindenféle behulló morzsától, tüskétől, stb., továbbá nehezebben érkezik meg a kullancs is. Főleg ha alatta lábszárra felfutó zokni van, márpedig az erdészek nem titokzoknit használnak.
2) A cipőfűző lényegesen kevésbé hajlamos kikötődésre, ami mondjuk egy jóféle erdőfelújításban (tele szederrel és egyéb nyalánksággal) nem okoz kellemetlen perceket.
3) A nadrág egésze sokkal jobban van kitéve a kopásnak, mint a bakancs, de a jó bakancs ára többszöröse a jó nadrágénak...
4) mindamellett a betűrt nadrágszár töri a bakancsot belülről és a lábszárat kívülről
5) a lefogott nadrágszár lényegesen kevesebb mozgási teret ad a lábnak, mint a "szabad" nadrágszár.

Dobri 2017.02.03. 21:12:03

@gigabursch: Akkor gondolom soha nem hallottad azt a seregben használt kifejezést, hogy ami kerek azt kézben visszük, ami négyszögletes azt gurítjuk, de csak addig amíg le nem kopnak a sarkai, mert akkor kézbe vesszük.

gigabursch 2017.02.06. 11:30:54

@Dobri:
:-)))

De...
Attól persze még lehet ennek oka is.
Értelmes.
süti beállítások módosítása