Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

120. - Határvadászat

2017.02.17. 12:54 Balazs_

A következő terepemre csak néhány napot kellett várni. Egy másik századunk az olasz határra ment járőrözni, az első másfél hétben hiányzott tőlük egy rajparancsnok, és engem küldtek helyettesnek. A feladat a határsértő migránsok elfogása volt a csendőrökkel együttműködve. A hideg idő, a hegyes terep és a feszített munkatempó miatt nem volt könnyű dolgunk. Az országba érkező migránsok szinte 100%-a az olasz határon át érkezik, így az utóbbi időkben sok katonai és csendőr alakulatot csoportosítottak ide. Az idétlen francia törvények szerint a határsértőket a határtól néhány tíz kilométerre kellett elfognunk, ekkor még visszatoloncolhatták őket az olaszokhoz. Ha ennél beljebb sikerült jutniuk, utána már nem tudtak megszabadulni tőlük.

20170204_103059.jpg

A francia-olasz határ a hegy mögött húzódik

A lakosság nagyrészt barátságosan állt hozzánk, többször ők jelezték a migránsokat. Volt azonban néhány idióta is köztük, aki az idegeneket segítette a saját hazája ellenében. Volt aki élelmiszert adott nekik vagy szállást, és volt aki fényjelekkel jelzte, amikor látta, hogy a hadsereg a közelben állított csapdát. Az egyik kék neonfényekkel világította ki a házát, hogy útmutatóul szolgáljon a sötétben. Ugyanő kezdte el kioktatni az előttünk itt lévő légiósokat egy elfogásnál, de gyorsan odébbállt, amikor azok megmondták neki, hova nyomja fel magának az emberi jogait.

A migránsok egyáltalán nem háborús menekültek voltak, az ottlétem alatt elfogott 80-ból 1 vallotta magát szírnek, és mindegyik férfi volt. Általában 16-35 év közöttiek, főleg fekete Afrikából és Pakisztánból. A csendőrök mondták, hogy mindig ilyenek az arányok. A vándorlási útvonalaikon szeméthegyek maradtak utánuk, irata szinte egynek sem volt, többen meg is mondták, hogy bedobták a tengerbe. Voltak marokkóiak, akik eljátszották, hogy nem tudnak franciául, majd mikor odahívtuk a marokkói tizedest, arabul is elfelejtettek. Volt egy őszes szakállú erithreai, aki 16-nak vallotta magát, amíg a csendőrök meg nem találtak nála egy elrejtett iratot, amiből kiderült, hogy 40. Iyen lehet a többi „kísérő nélküli kiskorú” is, akikért előszeretettel aggódnak a jogvédők.

20170204_130127.jpg

Ez maradt utánuk

A migránsok egy része Franciaországban akart maradni, de a többség úticélja Calais volt, és az átjutás Angliába. A már ott is megfordult csendőrök mondták, hogy az átjutásuk teljesen esélytelen lenne, az alagutat háromszoros védelmi vonallal zárták le, és manapság már a harmadik vonalig sem jut el senki. Régebben még volt aki bejutott az alagútba, de még mielőtt végigsétálták volna az 50 kilométert, jött a gyorsvonat, és a szűk helyen beszippantotta és bedarálta őket. 100 fölött volt az áldozatok száma, pontosan senki nem tudja. Volt hogy csak onnan tudták, hogy történt valami, hogy véres volt a vonat. Az átjutásra váró banda így a városkában torlódott fel, kialakították a Dzsungel névre keresztelt táborukat, ahova a csendőröknek parancs tiltotta a belépést. A tábor működtetése a nemzetiségi alapon szerveződött bandák kezébe került, akik egymással is állandó harcban álltak. A kisváros lakóinak ez az időszak maga volt a pokol, egymást érték a betörések, lopások és nemi erőszakok, míg a rendőrök tehetetlenek voltak, mert a Dzsungelből nem állíthattak elő senkit. A francia polgárok kis kerti faházait szinte kivétel nélkül ellopták a környékről, és behurcolták magukhoz a táborba. Végül a kormány megunta ezt a törvényen kívüli állapotot, kiürítették a Dzungelt, és a benne lakó csürhét szétotsztották jónéhány francia település között. Ellenvélemény nem lehetett, az összes helyi népszavazást megakadályozták. Ennek ellenére a calaisi tábor azóta elkezdett újratermelődni.

figaro_fr.jpg

A calaisi határzár (fotó: Le Figaro)

És akik ellen létrejött:

ndtv_com.jpg

(fotó: ndtv.com)

daily_express.jpg

(fotó: Daily Express)

mirror.jpg

(fotó: Mirror)

Amíg én a határon voltam, más katonák is kapcsolatba kerültek az afrikaiakkal. A Louvreban egy egyiptomi kezdett volna jihadba egy bozótvágó késsel, de egy ott járőröző slabor ejtőernyős 5 lövéssel rövidre zárta a dolgot. Párizs egyik lepukkant észak-keleti külvárosában, meg egy keménykedő fekete drogdealert vert el néhány rendőr, a drogos meg azt állította utána, hogy a verés alatt az egyik gumibot az ánuszába is felcsúszott. A gettó népe kivonult az „erőszak” ellen tiltakozni (azon erőszak ellen viszont valahogy soha nem tiltakoznak, amit a fajtájuk követ el), és a végeredmény borítékolható volt: több napig tartó, több városra kiterjedő zavargások, sebesült rendőrök, égő autók, szétvert középületek.

fb_img_1486150221300.jpg

Itt már nem volt olyan harcias az egyiptomi (fotó: independent.co.uk)

Az általam elfogott határsértők közül eggyel tudtam hosszabban elbeszélgetni, egy 17 éves afgánnal. Viszonylag értelmes volt, együttműködő és beszélt angolul. Afganisztántól a francia-olasz határig 7500 dollárba került az útja. Iránon és Törökországon simán keresztüljutott a kellő összeg kifizetése után, a gondok Bulgáriában kezdődtek. A határon elkapta a rendőrség, jól megverték, 3 napra előállították és csak vizet adtak neki, majd kivitték a szerb határhoz és szélnek eresztették. Szerbia sima volt, majd következett a magyar határ, ami szerinte az út legkeményebb szakasza, a migránsok ettől félnek a legjobban. Szerinte ha Magyarországon túljutnak, már nyert ügyük van. Kérdeztem miért, azt válaszolta, itt a legnehezebb átjutni: szögesdrót, kutyák, kerítés, katonák, rendőrök, milícia (ezalatt gondolom az ásotthalmi mezőőröket értette) és ellenséges lakosság várja őket. Ráadásul akit elkapnak, az szerinte olyan fogadtatásra számíthat, mint a bolgároknál, csak a következő ország helyett Szerbiába viszik vissza.

Neki mégis sikerült bejutnia az országba. Szerbiában elbújt egy tehervagonban, és valamelyik dél-magyar városban szállt le róla, majd személyvonattal felutazott Budapestre. Itt a családjától megkapta egy már régóta Pesten élő pakisztáni telefonszámát, ő vett neki 300 euróért (alaposan lehúzva az afgánt) vonatjegyet Bécsbe. A határon az ellenőrzést úgy kerülte el, hogy elbújt a WC-ben. Ausztriából Olaszországba könnyen átjutott, az osztrákok csak befelé ellenőriztek, az olaszok meg sehogy. Észak-Nyugat Olaszországban egy vöröskeresztes táborban töltött egy hetet, ahol sátorban aludt, és hol kaptak enni, hol nem. Ezután 300 eurót fizetett a csempésznek, aki átvezette őket egy hegyen Franciaországba, majd megmondta nekik, hogy 10 perc futás után megérkeznek a vasútállomásra. Ezek elkezdtek sprintelni, és egyenesen belefutottak a lesállásomba. Ráadásul át is verték őket, az állomás 20 kilométerrel arréb volt. Hiába jutott át a magyar határon, mégis egy magyar katona jelentette neki az (átmeneti) végállomást.

Az utolsó napomon reggel gyalog őrjáratoztunk az osztagommal a hegyekben, amikor egy juhász kezdett el integetni és olaszul kiabálni. Letértem az útról és megkerestem a juhászt, aki elmondta, hogy 5 néger rejtőzködik a közelben, megmutatta azt is, hogy kb hol lehetnek. A derék digó többet tett az illegális migráció megállításáért, mint a komplett kormánya. Átkutattuk a területet, gyorsan rá is találtam az 5 feketére egy romos házban. Valószínűleg itt akarták kivárni az éjszakát. Meglepődtek az elfogásukon, de gyorsan kinyílt a csipájuk, hőzöngeni és követelőzni kezdtek. Ráadásul a határőrök szóltak rádión, hogy nem tudnak feljönni a hegyre, nekünk négyünknek kell őket lekísérni több kilométeren át a hegyi ösvényen. Elmondtam nekik angolul, hogy most együtt lemegyünk, ha együttműködnek, a határőröktől kapnak meleg ételt. Aztán kicsaptam a viperámat, és mondtam, ha valamelyik szökni próbál, lefújom gázzal és elverem (ezért nem lehetne őket elverni, de ezt nekik nem kellett tudniuk). Nem tudom, melyik ígéretem volt rájuk nagyobb hatással, de nem próbáltak megszökni, sőt még beszélni se mertek többet. A határőrök előtt újra megjött a bátorságuk, de őket se tudták meghatni.

Másnap reggel megérkezett az őrmester, akit helyettesítettem, úgyhogy nekem véget ért a határőrzés, este már az ezredben voltam.

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr1512268480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Gere 2017.02.17. 17:15:41

Érdekes olvasmány,esetek többsége az igazságot fedi.

Dobri 2017.02.18. 19:41:07

replaytvstreaming.com/emission-magazine/558-enquete-daction-legion-etrangere-1-mois-au-coeur-de-l-enfer-vert.html

Ez a film 2/3-a. A befejező részt még nem tették fel/találtam meg.
A tanfolyamon vannak, akik francia ezredekből mentek a tanfolyamra. Nagy részük a szintén ott állomásozó 9.-ik tgy. lövész ezredből való, de voltak a különleges erőktől is. Mielőtt jönnének az okos kérdések a katona csajról és a civilben lévő oktatókról. Aki a csónakázást tanítja, ő helyi civil lakos és a sereg alkalmazásában áll, hogy okatasson a szakterületén. Pont úgy, ahogy a favágást tanító srác is civil, de ő előtte katona volt. Az ápoló csaj, meg 3 hónapra van Guyane-ba vezényelve Franciaországból, és betették a tanfolyam orvosi csapatába.

mortX 2017.02.20. 00:10:26

Azért van annak egy bája, amikor az idegenlégiósok szidják a migránsokat, és védik a franciák földjét a külföldiektől... :)

Balazs_ 2017.02.20. 10:30:39

@mortX: mi ebben a furcsa? A légióban már a kapuból hazazavarják azt, aki útlevél és vízum nélkül próbálna belépni.

mortX 2017.02.20. 10:47:46

@Balazs_: igen, igazad van. Én arra gondoltam, hogy a boldogulás miatt megy mindenki nyugatra, de az tény, hogy nem mindegy, hogyan.

axy 2017.02.20. 12:34:55

Ha olyan rossz hirunk van,lehet hogy nem kellett volna a bot eleg lett volna annyit mondani, hogy magyar vagy. ;)
Bar ha mukodne naluk, lehet, hogy az osszes magyart oda vezenyelnek nagy oromukre.

Rókás 2017.02.28. 00:07:23

Sziasztok!

Bárkihez szól a kérdésem aki tudja a választ. A 10. részben szó van egy farm előtt álló nagy fáról aminek ehető a levele. "Az utolsó napokban rájöttünk, hogy a farm előtt álló nagy fának ehető a levele, el is kezdtük lelegelni." - erről több infót lehet tudni? Milyen fa, vagy csak annyi is elég, hogy hogyan lehet felismerni, azon kívül hogy nagy és az épület előtt van? :) részletkérdésnek tűnhet, de érdekel, illetve az ott lévő élővilágról is többet szeretnék megtudni. Olvasgattam már a castelnaudary környékén lévő éghajlatról és élővilágáról, de jó lenne ha olyasvalaki aki volt már ott, tudna egy kis infót még az ehető növényzetről. Sajnos csak általános infókat találni az adott éghajlatra, konkrétan hogy a farm körül mi van arról nem.

Attila94 2017.02.28. 18:36:55

@Rókás: Szia! 44. perctől www.youtube.com/watch?v=O_UIuikQtzM&t=2056s tudom sokat nem segít, de lehet ez is hasznos számodra.

Dobri 2017.02.28. 18:54:31

@Rókás: 43°23'44" N 1°55'27" E
Tessék, itt van az a farm ahol Balázs volt, meg én is kicsivel korábban.
Elég érdekes az érdeklődési területed! Növények területén egy biztos, hogy akác az nincs.

Dobri 2017.02.28. 18:56:06

@Attila94: A második század farmja az máshol van, tehát az nem jó, mert más a növényzete és az állatvilága! :)

iknebli 2017.03.01. 12:53:58

@Dobri: Jól látom, hogy a nagy fehér folt, ott a kanyarban, az egy hétlángú gránát? Mi a története?

Dobri 2017.03.01. 17:53:03

@iknebli: Jól látod. Nem tudom és nem is érdekel. Valamelyik szakaszpk vagy századpk kitalálta , hogy kellene egy ilyen és csináltak,
'96 július közepétől-aug. közepéig voltam ott, majd nov. közepén az ezredünnep alkalmából egy napot. Akkor nem volt se ez, se a füves részen lévő akadálypálya és az épülettől északra az a kis út azzal a valamivel a végén.

Rókás 2017.03.03. 14:45:59

@Dobri: Köszi! nem tanulmányt szeretnék belőle írni, elhiheted :) csak próbálok tudatosan felkészülni, mert szerencsére abban a helyzetben vagyok hogy van erre lehetőségem. És mivel olvastam a régebbi kommenteket is, tanácsolták (talán pont Te) hogy csak ezért nem érdemes franciát elkezdeni tanulni, így inkább próbálok magamba szívni olyan dolgokat amik hasznosak lehetnek, mint pl az ehető növények felismerése, stb.

Dobri 2017.03.03. 19:07:02

@Rókás: Inkább nem is írok semmit, mert csak megint megsértődnének páran, hogy milyen bunkó vagyok! :)

Rókás 2017.03.03. 20:38:24

@Dobri: engem érdekel!

lehet egyébként rossz hozzáállás, hogy ilyen dolgokkal foglalkozok, illetve felesleges, de számomra ismeretlen és így magabiztosabb leszek ettől is és "felkészültebbnek" érzem tőle magam, már amennyire fel lehet készülni.

Dobri 2017.03.03. 20:56:01

@Rókás: Maradj itthon a fenekeden! Nem neked való az a hely!
4 hetet vannak a farmon, az alapkiképzés elején. Napi 3x kapnak enni. Mindig éhesek az emberek, mert nagy a fizikai igénybe vétel, de nem éheztetnek, hogy faleveleket kelljen enned!
Te nem leszel magabiztosabb!
Csak egy plusz ok, ami meggyőz arról, hogy ne menj ki jelentkezni.

Ancsi Messenger 2017.03.03. 22:11:18

Szia Balázs!
Privátban szeretnék kérdezni tőled, ha megoldható lenne.
Lenne rá esetleg mód?

Kronenbourg 2017.03.03. 23:31:32

Jó rész!

Nálunk nem szívesen látott vendégek. És ha ránk akarnak törni, akkor ilyen verés jár: www.youtube.com/watch?v=RE9YjafSX30
Jön az átvághatatlan kerítés is, amibe - ha minden igaz - áramot fognak vezetni (nem halálosat, hanem csak amolyan villanypásztorként fog üzemelni).

Toroczkai a Facebookján rendszeresen beszámol az elfogásokról, akiket a mezőőrök kapnak el:
hu-hu.facebook.com/laszlo.toroczkai

Balazs_ 2017.03.04. 16:50:26

@Ancsi Messenger: Ha a felvételiről akarsz kérdezni, akkor tedd fel itt! Ha személyes, akkor kattints a nevemre, onnan lehet küldeni privát üzenetet.

@Rókás: Nem a Gulágra visznek, hogy ehető növényekre kelljen vadásznod. Ha olyan szinten felkészültél, hogy ez a legnagyobb problémád, akkor inkább indulj most jelentkezni! Ahogy közeledik a nyár, úgy nő a felvételizők létszáma is.

LG89 2017.03.16. 13:20:57

Szia Balázs!
Oda-vissza végig olvastam a blogod és le a kalappal :)
Régóta foglalkoztat vajon, hogy néz ki nálatok egy átlagos nap? (Olvastam egy másik légióval kapcsolatos oldalon, hogy felkelés, reggeli, saját-testsúlyos edzés, ebéd, oktatás, megint edzés, vacsora alvás kb. ez volt a sorrend, de ebben a témában azt hiszem Te relevánsabb infókkal tudnál nyújtani)
Második kérdésem: Hogy mit csináltok az erőnléti edzéseken? Izomépítés valamint a robbanékonyság, ezekre biztos nagy hangsúlyt fektet a légió, de mégis miből és mennyit? (Fekvő, húzódzkodás gondolom alap+futás)
Harmadik kérdés: olvastam, egy másik oldalon, hogy vannak "szabadon" (gondolom inkább erősen ajánlott) választható sportok: Krav Maga, foci, kondi stb. Ide kapcsolódik még, hogy a napi foglalkozások után, még elmennek az edzőterembe "gyúrni". Valahogy nem túl hihető ez mondjuk egy 30km-es menetelés után...ez mennyire igaz?
Negyedik kérdésem: min buknak el leginkább az újoncok vagy mi az ami leginkább meggyötri őket?
Ötödik kérdés: Mi volt a legkeményebb büntetés amit tapasztaltál?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Üdv és kitartás
Gergő

Balazs_ 2017.03.16. 15:44:35

@Dobri: Ilyen szobaszemle akkor is volt, mikor én voltam a CIC-nél. Szerencsére nem az én szakaszomnál.

Közben a létszámhiány miatt egyre több baromságot találnak ki. Most vezették be, hogy aki végigcsinálja a 4 hónapot Castelben, majd civilt kér, 2 évig még visszamhet. És még az alapkiképzést se kell újracsinálnia. Valakinek nagyon elmentek otthonról a főparancsnokságon.

@LG89: 1. a laktanyában: ébresztő-sorakozó-sport-kiképzés/oktatás/lövészet/munka-ebéd-kiképzés/oktatás/lövészet/munka-vacsora-kimenő. Terepen vagy misszión nincs rendszer.

2. Az a sport vezetőjétől függ, hogy mennyi. És nem csak erősítés van, a reggeli sportok fele futás, ezek mellett meg van akadálypálya, úszás, közelharc és foci is.

3. Ezek a szabadon választhatók sportkörök. Ha este vannak az edzéseik, részt vehetsz rajtuk szabadon. Ha napközben, akkor az harci században felejtős. 30 km menet meg nem minden nap van, úgyhogy van erő gyúrni is.

4. Egy év szolgálatig te végzel minden alja munkát és szívatás is van rendesen. Ezeket nem lehet rangsorolni, hogy mit utálnak legjobban. Aki egy éven túl lelép, az az esetek felében nő miatt.

5. Kirakták a Légióból. De azért nagyon meg kell dolgozni.

Dobri 2017.03.16. 18:28:30

@Balazs_: Ezek szerint jól tettem, hogy 18 évesen jelentkeztem és nem most 39 évesen akarok! :)

Dobri 2017.03.16. 18:47:29

@Balazs_: Azért látni, hogy nem gyalogságnál vagy! :) Nekem mindig futóbolond szakaszpkim voltak. Hétfő reggel gakorlóban századfutás, majd a többi napon sportruházatban futás. 15km körüli távokat futottunk, de néha 20-22 lett belőle. :) Kb. havi 1x akadálypályáztunk. 4,5 évem alatt Nimesben, talán 5x fociztam és 10x röplabdáztam a reggeli sport alatt. Meg kb. 10X voltam kondiban is. Úszás és közelharc soha nem volt.

Rico69 2017.03.16. 20:04:43

@Dobri:
Úszás és közelharc soha nem volt.
:)
Ezért járol suhintóval discoba és nem kung fuval

Balazs_ 2017.03.17. 10:50:44

@Dobri: Szerencsére eddig én elkerültem a futóbolondokat. Volt mikor velünk is lefuttattak 26 km-t reggeli sportként, de ez a kivétel.

Azt hallottam, hogy ti nem úsztok, mert nincs a laktanyában uszoda. A mienk is üresen áll már néhány éve, de néha áthordanak a közeli kisvárosba.

Dobri 2017.03.17. 18:47:07

@Balazs_: Azt hallottam, hogy ti nem úsztok, mert nincs a laktanyában uszoda.
................
Lassan 16 éve, hogy leszereltem, tehát ők. :) Nálatok könnyű abban a nagy pusztában, 2REI laktanyája bent van a városban és elég zsúfolt már így is, hát még ha bepréselnének egy uszodát.

Dobri 2017.03.17. 20:47:03

@Balazs_: Nálatok milyen túra bakancsok vannak használatban? Az újonnan bevezetett Lowa cucc, amit a harseregnek készít vagy mindenki saját? Melyikekkel vannak legjobban megelégedve a srácok. Le kell cserélnem az enyémet és nézegetem a lehetőségeket, tehát minden infó hasznos.

Balazs_ 2017.03.18. 17:03:39

@Dobri: a laktanyában az új Haixot kell hordanunk. De terepre kiosztották a Lowa Elite Desertet, az jóval kényelmesebb, én is azt javaslom.

mortX 2017.03.24. 00:26:28

@Dobri: nézegesd egy kicsit ezeket is: www.nomadsport.eu/alcsoport/fooldal/ruhazat-es-labbeli/ferfi-labbelik/?filteradd=marka&fval=hanwag

Ha elkopik a talpuk, küldd el a gyárnak és újra talpalva visszaküldik. Cimborám a kilencvenes években vett egy párat, most estek le a talpak.

Dobri 2017.03.24. 11:50:25

@mortX: Köszi, tényleg jók. Na majd átnézem jobban ezeket is.

mortX 2017.03.24. 16:17:39

@Dobri: Ha egyszer lesz pénzem, én tuti ilyet fogok venni. :) Drukkolok, hogy megtaláld számodra a tökéletes darabot, amiben élvezet a menetelés :D

(még egyszer megkérdem, a katonák használnak ivótasakot, vagy kulacsot használnak és csá?)

Attila94 2017.03.24. 18:30:39

@mortX: használnak, és elvan látva egy műanyag szívószállal.

Egy könyvben olvastam, ott Camelbak márkájú vizes kulacsot említ. (SAS katonákról van szó)

Dobri 2017.03.25. 16:52:15

@mortX: Én már nem akarok menetelni, csak túrázni. :)

2000-es években volt divat az ivózsák használata. Mostani képeken alig látni a hátukon. Persze a zsákjukban lehet, de az ivócsöveket se nagyon látni. Majd aki most szolgál az elmeséli a helyzetet.

mortX 2017.03.25. 17:20:40

@Dobri: igen, sejtettem, nem is hiszem, hogy van kellemes menetelés. Lehet csatlakozni hozzád?

Dobri 2017.03.25. 20:13:32

@mortX: Persze, de még várnom kell kb. 1 hónapot, hogy elolvadjon a hó és lehessen menni.

Márk0317 2017.04.02. 21:32:54

@mortX:
Szia
Igen, alkalomadtán még szoktunk használni Camelbakot, de leginkább csak hosszú~ menetelésekkor(régebben az egyik őrmi is fel-fel vett egyet a hátára a reggeli futás előtt, de nekünk az mindig rosszat jelentett, mert akkor 20 felett mentünk, és az arra kellett, hogy fellocsolja az esetleg összeesőt/összeesőket), viszont terepre már ritkán viszünk, mert már a GBC elbírja azt a mennyiségű palackos vizet ami oda kell, na meg mindig a club sátor épül fel először, ahol vannak jobb dolgok a víznél...
A másik felhasználása meg az, amikor a mellényükre rögzítik a zsákocskát, ezt leginkább járőrözéskor használják, a szakaszomban is vannak, akik így hordják.

mortX 2017.04.02. 22:36:29

@Márk0317: a club sátorban vörös bor és pálinka kapható a kantinosnénál, vagy van benne egy öreg arab kávéfőző? :)
Amúgy hány liter víz fért bele a tasakotokba?

Márk0317 2017.04.03. 19:09:24

@mortX: leginkább desperado és üdítők, de néninek legjobb esetben akkor nevezném, ha a micsodáját a lábaközé szorítja.

3 literes a rendszeresített, ez a hátitáska hátrészében van elhelyezve, de lehet venni kisebbet is, ha szeretnél.
Vagy akár szerezni is lehet, ha valaki unja a "banánt" (haha) és ledezertál.

SonAj 2017.04.11. 14:20:46

Sziasztok!

Szeretnék laikusként kérdezni a légiót megjártaktól, hogy az a "légiós" zsebkés, amelyiket lehet kapni néhány webshopban (alu markolat, zöld/piros színes műanyag berakással, amelyben fehér kepi, meg "legion etrangere" felirat van és a google is ad ki róla képet) reklámanyag a légióban, használatra adják a légiósoknak, vagy köze nincs a szervezethez?
Köszönöm a választ előre is, üdv és tisztelet!

SonAj 2017.04.12. 07:41:45

Igen, pontosan erre. De így akkor már sejtem a választ is :-)

Dobri 2017.04.12. 17:39:55

@SonAj: A kereskedők szeretnek a szar termékeknek vevővonzó neveket adni vagy azokat feltüntetni a terméken, hogy minél jobban el tudják adni. Pont ilyen varázs szó az idegenlégió is a katonai felszerelések terén. Légiós bakancs, légiós hálózsák vagy hátizsák és hasonló marhaságok. Mert ugye vannak könnyen megvezethető emberek.
- Ilyeneket lehet kapni a légiós laktanyákban lévő boltokban és a cég készítettete, erre a célra.
- Valamelyik nagy francia katonai cuccokat áruló cég kérte a gyártót, hogy ilyeneket készítsen nekik. Gyakori még ha az ezredek jelvényei vannak rajta. Jobban veszik az emberek. :)
- Karácsonyi ajándékként kapták a századtól vagy az ezredtől. Ilyenkor azért normális késeket adnak. Ekkor is gyakori az ezred vagy század jelvény rajta a x-év karácsonya szöveggel.
Én egyszer elég komoly Wenger bicskát kaptam a századtól. Azóta a Victorinox felvásárolta ezt a szintén svájci bicskákat is gyártó céget.

SonAj 2017.04.13. 08:33:26

@Dobri: Köszönöm a részletes választ. A történet lényege, hogy kaptam egy ilyen bicskát a feleségemtől, aki magához képest (pacifista lévén) rettentő energiát fektetett abba, hogy megszerezzen egy ilyet nekem (a késgyűjtőnek). Amellett, hogy nagyra értékeltem az erőfeszítéseit, azért szeretem tudni a gyűjteményem darabjainak hátterét, ezért gondoltam hogy hiteles forrásból próbálok infot szerezni. Azt egyből láttam, hogy ezt a bicskát nem fogom beállítani a mindennapokban használt Vic Rescue Tool-om helyébe, de így már biztos, hogy a vitrinben lesz a helye.
Bocsánat hogy eltértem a határvadász témától, de tudtam hogy itt választ kapok a kérdésemre.
Üdv.

Balazs_ 2017.04.19. 08:51:09

@SonAj: Késből 2 féle van rendszeresítve a Francia Hadseregben: az egyik amit a kanálgéphez adnak, a másik meg a bajonett a Famashoz. Ezen kívül mindenki olyan kést hord magánál, amilyet akar.

SonAj 2017.04.19. 12:55:00

Balázsnak is köszi a választ.
Felmerült még egy kérdés, ami még érdekel régóta és nem találtam anyagot. Mégpedig hogy az idegenlégióban hogyan történik a tiszt utánpótlás. Minden tisztet a légió termel ki (ez szerintem nehéz)? Vagy a francia tiszti iskolákon végzettek megjelölhetik a légiót szolgálati helynek? Ekkor nekik ugyanolyan felvételin és kiképzésen kell átesniük, mint aki az utcáról jelentkezik?

Dobri 2017.04.19. 20:08:34

@SonAj: Tiszti suli után kérik magukat a légióhoz, ahol szakaszparancsnokként kezdik. Vannak olyan tisztek, akik légiósként kezdték, majd altisztként megkérték, hogy mehessenek tiszti suliba. Ők a légióhoz kerülnek vissza és ha jól tudom, ők csak alezredes rendfokozatig mehetnek.

Ekkor nekik ugyanolyan felvételin és kiképzésen kell átesniük, mint aki az utcáról jelentkezik?
.......................
Ezt ugye nem gondoltad komolyan?

SonAj 2017.04.20. 07:43:52

@Dobri: Ismét köszi :-).
Konkrétan én is vettem részt olyan kiképzésen rendvédelmi szerven belül, ahol nem számított a rendfokozat, szívni kellett pár hétig, hogy a beosztotti állomány később elfogadjon. Illetve azt hiszem, hogy a Navy Seals-nél sem számít rf/előző beo. a kiképzés alatt, ha elit akar lenni valaki, ezt el kell viselni. Gondoltam, talán a légió is ilyen. Szóval de igen, komolyan gondoltam :-).

Dobri 2017.04.20. 20:41:21

@SonAj: Az idegenlégió alapkiképzésének ua. a feladata, mint bármely ország hadseregének az alapkikézése. Civilikből pár hónap alatt katonát csinálni. Megtanulnak alakizni, anyjuk nélkül ellátni magukat, sportolnak, hogy jó fizikai kondit szerezzenek. Egy kicsit harcászkodnak is és megtanulnak fegyverrel(emlékeim szerint csak a FAMAS fogtam a kezemben) bánni. Majd a harci ezredben megtanítják a többi fegyver használatát és rámennek a harcászatra is jobban.
A tiszti suli pár éve alatt meg ezen felül egy rakás dolgot tanulnak, hogy képesek legyenek onnan kikerülve egy szakaszt elvezetni. Jól képzettek, tudnak mindent amire szükségük van, hogy civilekből légiósokat csináljanak. Papiron, mert a kiképzés nagy részen az altisztek oktatnak. :)
A légió meg nem különleges alakulat, ne hasonlítsuk össze azokkal.
Majd harci ezredében csinálhat olyan tanfolyamot a hadnagy is a szakaszával, ahol szopni fog. Tiszteletet meg nem nagyon fog kivívni, mert azt a légiósok az altiszteknek tartogatják. ;)

SonAj 2017.04.21. 08:15:45

@Dobri: Kezdem érteni. A kulcsmondat a következő:
"A légió meg nem különleges alakulat, ne hasonlítsuk össze azokkal."
Eddigi olvasmányaim alapján a légiót körbevevő mítosz ennek pont az ellenkezőjét támasztotta alá (mindenhol nyomják hogy elit, speciális, stb.), de akkor ez csak a legendaképzés része.
Ezért jó hogy beszélünk, talán egyszer teljesen kitisztul a kép :-).
Jó hétvégét!

Dobri 2017.04.21. 20:56:12

@SonAj: Mitől lenne különleges(hadviselés terén)? A harci ezredei(most a DLEM-től tekintsünk el :) )
1db könnyű harckocsis ezred
2db műszaki ezred
4db gépesített lövész ezred, amiből az egyiknek van eje sajátossága is.
Ezeknek ua. a felépítése, felszerelése és feladata, mint az azonos francia fegyvernemű ezredeknek. Feladatukat tekint, meg mint a föld bármelyik azonos fegyverneműjének.
Tehát nem különlegesek, hanem nagyon jó sima katonák.
Persze vannak benne különleges egységek is.
A francia szárazföldi haderő összes műszaki ezredében van egy búvár egység(15 fő körüli), tehát mind a kettő légiós műszakiban is van.
A 27.-ik hegyi dandár(ennek adja a műszaki ezredét az a légiós műszaki ezred amelyikben Balázs is van) összes ezredében van egy hegyi speciális egység. A lövész ezredekben 25-30 fős, a dandár többi ezredében ennek a fele.
Meg a szárazföldi haderő 11.-ik eje dandárjában lévő összes ezredben van egy különleges egység. 30/20 fő körüli létszámmal.
Tehát a légióban 4db különleges egység van, 75-80 fő összlétszámmal a majd 8000 főből.
Viszont a franciáknál ezek a különlegesek csak másod rendünek vannak elkönyvelve a különlegesek között, mert vannak különleges ezredek.

bbarnabbas 2017.05.01. 14:07:30

Szia Balázs! Azt szeretném kérdezni hogy mikro lesz következő rész??

Dobri 2017.05.03. 18:21:49

Ma megérkezett az első 400db HK416-os a fegyverek beszerzéséért felelős szervezethez. Ebből 250db megy a 13DBLE-be és júniusban fogják ezekkel felszerelni a negyedik századot és a harctámogató század SAED szakaszát. Ősszel meg az első század fogja lecserélni a FAMAS-t.
süti beállítások módosítása