Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

123. - Helyőrség a Szaharában

2017.10.24. 17:34 Balazs_

A mi szakaszunk az ország legészakibb francia helyőrségébe érkezett, szinte az algériai határ mellé. A bázisunk a sivatag közepén volt, az utánpótlást repülővel kaptuk. Klimatizált sátrakban laktunk, mindenkinek volt egy 4 m2-es szobája. Vízből nem jutott sok, néha ásványvízben kellett zuhanyoznunk. A menza viszont jó volt, a konyhások kitettek magukért. A hőmérséklet napközben 40-50 fok volt, a VAB-ban volt, hogy felment 60-ra is, este meg 25 és 30 között mozgott. Az egyetlen hűsítőt a homokviharok jelentették, de az se volt nagy élvezet. A térségünk katonai szempontból is meleg helynek számított, de rácáfolt a hírnevére.

dscn0868.JPG

A szakasz szállása

dscn0866.JPG

És benne a "szobám"

Már a második napon kiment a rajunk őrjáratra, és ez a feszített munkatempó jellemezte az egész missziót. Egyik nap őrjárat, másnap készenlét, és így váltakozott végig. Készenlét alatt sokszor építkeztünk, a bázis bejáratát, hegyi lőállásokat, szögesdrótot a lőszerraktáron, de még a röplabdapályát is mi húztuk fel. Az első két hétben a környező hegyekben őrjáratoztunk, nomádokat és autókat kutattunk át, nulla eredménnyel.

img_5148.JPG

Indul az őrjárat

img_5044.JPG

img_5089.JPG

img_5087.JPG

Nomádok átkutatása

img_5102.JPG

És az autóké

Közben máshol nem volt ekkora unalom, egy tőlünk 200 km-re lévő francia bázist aknavetővel és rakétával lőtték az iszlamisták, majd rátámadtak a mellettük lévő csádi katonákra 5-öt megölve közülük. Néhány napra rá a fővárosban, Bamakoban volt terrortámadás egy hotel ellen 2 halottal, az ország középső részén meg egy francia katona zúzta magát halálra légideszant közben.

img_5438.JPG

dscn0781.JPG

img_5399.JPG

Építkezünk

Nálunk az aknavetősök csinálták a showt, az egyik lövészetükről burleszkfilmet lehetett volna forgatni. Egy alezredes itt volt akkor látogatóban, és átengedték neki az első lövést... nem kellett volna. A lövedéket már betöltötték, de az ütegparancsnok még a parancsot adta ki, amikor az alazredes gondolt egyet, és váratlanul elsütötte a fegyvert. Szerencsétlen tüzérek majdnem megsüketültek. Aztán a következő két lövés rendben lement, de a negyedik lövedék beszorult a csőbe. Egy kalapáccsal kezdték el verni, de annak a második ütésnél lerepült a feje, és térden találta az egyik tüzért. Végül kézzel szedték ki a hibás lövedéket, és a maradék három lövésnél már nem sérült meg senki.

img_0019.JPG

Ez a lövés sikerült

Két hét után megérkezett a slaboroknak a váltás, ők ezt két napon át éjféli dorbézolással, berúgással és néhány verekedéssel ünnepelték. Az ünnep csúcspontja az volt, amikor egyikük éjjel a sátrunk elé végezte el a nagydolgát. Ekkor már mi is be akartunk szállni a verekedésbe, és őrség felállítását terveztük estére, de szerencsére másnap reggel elhúztak innen. Rá egy napra gyakorlatot tartottunk, a sztori szerint rakétával találták telibe a szerelőműhelyt. Művér nem volt, így barbeque-szósszal kenték be a szerelőket, szerencsétlenek egész nap bűzlöttek tőle (víz szokás szerint nem volt a zuhanyhoz).

FILM: Az M6 riportja a szakaszomról Maliban

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr3413068334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iknebli 2017.10.24. 19:59:28

Elég szemétség volt az "áldozatokat" szósszal bekenni a gyakorlat kedvéért, ha tudták, hogy takarékoskodni kell a vízzel. Nem tudták másképp megoldani vagy valamivel helyettesíteni a művéres "sminkelést"?

Dobri 2017.10.25. 08:03:10

@iknebli: Azért egy ilyen helyen, elég kevés olyan dolog van amivel a vért lehetne utánozni. Eosinnel színezett motorolaj jobb lett volna?

iknebli 2017.10.25. 08:32:08

@Dobri: Legjobb lett volna teljesen kihagyni a művérezést. Ha úgyis csak gyakorlat volt, vagyis el kellett képzelni, hogy rakéta találta el őket, el lehetett volna képzelni a vért és a sebeket is :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.10.25. 15:37:34

Számomra kissé furcsa, hogy erről a háborúról itt hallok először.

Így hogy már tudtam hogy mit kell keresni meg is találtam a kibővített ukrajnai - donyecki háborús weblapon.

africa.liveuamap.com/

Dobri 2017.10.25. 16:49:10

@rdos: 2013 jan. közepétől 5-6 hétig tartott az igazi harc. Tehát ekkor volt benne a hírekben és ha ekkor lemaradtál róla, akkor utána, mikor már alig foglalkoztak vele érthető a meglepetés.

Dobri 2017.10.25. 17:42:03

Egy extrém sportokkal foglalkozó francia műsorból való ez a videó. A civil srác ezzel foglalkozik nagyon magas szinten(en.wikipedia.org/wiki/Parkour nem tudom a magyar nevét), a légiós altiszt pedig egy major és az 1RE sporttisztje, ő tartja a rekordot a francia hadseregben. A pálya szabvány, tehát az egész hadseregben ez a hivatalos akadálypálya. 500m hosszú és 20db akadály van rajta.

www.facebook.com/LegionetrangereOfficiel/?hc_ref=ARTTUavdqF5mN3FM3TlaoB2eTz2DChK9xkwsjmWtuPCPasmcSUUA848LQDu7vnGNnkI&fref=nf

Robert Kiss77 2017.10.25. 18:37:08

Udv , mindenkinek! Egy par hete en is eldontottem, hogy megprobalom...meg csinalom es februar elejen belepek. Koszi Balazs a rengeteg infot, beszelgettem kulfoldi(nem magyar) aktiv legiosokkal mind a mentalis reszt tartja neheznek. Ez alatt mit ertenek szerinted? Nem szabad feladni es ennyi igaz? Illetve meg egy kerdes alap kikepzes utan hogyan dontik el hogy melyik alakulathoz kerulsz?(2. Rephez szeretnek kerulni) bocsi ha ezt leirtad valahol, par hete olvasgatom a bejegyzeseket csak. Koszi elore is

Dobri 2017.10.25. 19:14:17

@Robert Kiss77: Tudom, hogy nem nekem tetted fel a kérdést, de mivel Balázs szabin van, így van jobb dolga is szerintem, mint ide válaszolgatni. Azért nekem is van egy kis rálátásom a dologra és ha tévednék, majd kijavít.
Mentálisan nehéz: azért ez egy katonai alakulat, és bármelyik országé is legyen, egy dolog közös bennük. Ami kerek azt kézben visszük. Ami négyszögletes azt gurítjuk, de csak addig míg le nem kopnak a sarkai, mert akkor már kézben visszük. Tehát elég sok olyan dolgot csinálnak, aminek nem látni az értelmét. Néha az az érzése az embernek, hogy lehetetlent kérnek. Túl sok olyan dolog, ami hozzá tartozik a katonai élethez,de unalmas. pl. takarítás, éneklés, felszerelés karbantartás, vasalás, stb. Ehhez jön, hogy távol a családtól, nem annyira megértő intézmény.
Ezred kiválasztása: kiképzés végén van egy záróteszt sorozat, amivel az embereket rangsorolják. Minél előrébb van valaki, annál jobban figyelembe veszik, hogy hova szeretne menni. REP-be csak azokat viszik, aki önként vállálja az ugrást.

Robert Kiss77 2017.10.25. 21:44:07

@Dobri: nagyon szepen koszonom a valaszod. Igen ezt gondoltam, hogy monoton tud lenni egy ido utan. Igazabol tanulni megyek ugy mond, mind magamrol a hataraimrol, illetve remelem sok tulelesi technikat onvedelmit megtanulhatok toluk. Milyen egysegek vannak egyebkent a pegio keretein belul? Olvasgattam utana gyalogsag, ejtoernyosok illetve adminisztratorok stb. Melyiket erne meg?

Dobri 2017.10.25. 22:21:25

@Robert Kiss77: remelem sok tulelesi technikat
..............................
Hát erre kicsi az esélyed. Csak a Dél-Amerikában lévő lövész ezredben (3REI) foglalkoznak ilyennel. Ott is inkább csak azok, akik az AMF tanfolyamot csinálják. Akik csak a sima "kommandós kiképzést" csinálják ott, azok nem merülnek el benne annyira.

onvedelmit megtanulhatok
...............
Na ez az, amit szinte alig fogsz tanulni.

Milyen egysegek vannak
................
Nevezzük nevén a gyereket és hívjuk fegyvernemeknek.
Van 1db harckocsizó ezred (1REC), nem lánctalpas, hanem gumikeresekes harckocsikkal.
Van 2db műszaki ezred (1REG és 2REG). A 2REG a 27-ik hegyi dandár része, így sokat vannak a hegyekben.
Van 4db gépesített lövész ezred. (2REI,2REP,3REI és 13DBLE) A 2REP az eje specialitása miatt a 11-ik eje dandár egyik lövész ezrede. Az 1REC,1REG,2REI és a 13DBLE pedig a 6-ik könnyűpáncélos dandárban van.
Most a DLEM-t nem vegyük számításba. Egy harckocsizó múlttal rendelkező alakulat, aminek csak a parancsnoki és kiszolgáló százada légiós.

mortX 2017.10.25. 22:51:38

@Dobri: azt mondod, csak az megy ugrani, aki önként vállalja. De amúgy miért, az ejtőernyőzés ilyen ijesztő? Számomra sokkal kevésbé tűnik húzósnak, mint pl hegyi gyakorlatozni, ott is le lehet zúgni, meg rengeteg energia kell gyíkként menni fel-alá. De én nem voltam se katona se légiós tehát nem látom, hogy mitől rettennek meg amikor REP-ről van szó?

Rick00 2017.10.26. 06:17:25

@mortX: Igazából, szerintem aki ki mer ugrani egy gépből annak nem hiszem hogy nagyon meg kéne rettennie a rep-től. Leginkább szerintem a hírnév az ami miatt annyira rettegnek tőle (dien bien phu, kolvezi, stb..)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.10.26. 08:00:49

@Dobri: Értem már. :-) Köszönöm az infót.

Dobri 2017.10.26. 08:16:27

@mortX: @Rick00: Gondolom azért, mert senkit se kényszeríthetnek ugrani ha nem vállalja. Ha vállalja és az ajtóban ledermed, akkor segíteni fognak. ;)
A hírneve miatt, hogy milyen kemény hely, milyen sokat követelnek sportban. De azért tőlük se kell hasra esni! Egy nagyon jó ezred nagyon jó srácokkal, de azért ott is vannak olyanok, akiket meglátva felteszi a kérdést az ember, hogy a bánatba került ide? Ez érvényes az összes ezredre! Mindegyikben vannak olyanok, akikről meg azt kérdeznénk, hogy miért nem a REP-be kérte magát?

2010 v. 2011-ben voltam a 13RDP (szárazföldi haderő egyik különleges ezrede) nyílt napján. Beszélgettem a srácokkal, néztem a bemutatóikat és ott is elég vegyes volt a kép.

SonAj 2017.10.26. 08:21:04

@mortX: Az embernek nem természetes közege a levegőben való lét. Valaki vagy ki mer ugrani, vagy nem, kényszeríteni nem lehet. Azaz lehet, de csak egyszer. Aztán fel sem veszi többet a hátára az ejtőernyőt. Volt olyan, akinek a 2-3. ugrásnál a repülőn jutott az eszébe, hogy ő mégsem, a repülőben kinyitotta az ernyőt és jelezte, hogy bocs, nem tud ugrani. Majd soha többet nem erőltette (sportoló volt, megtehette). Ha valakire számítanak hogy ugrik, majd az ajtóban meggondolja magát, pár másodperc alatt a repülőgép már nem az ugrózóna felett van, és a mögötte lévő emberekkel máris ki van b@szva. Szóval kell az önkéntesség, hogy amikor kell, gondolkodás nélkül menj a többi után (ha éppen nem az első vagy :-)) Hogy képes vagy-e rá, az pedig csak fent derül ki.
Üdv

mortX 2017.10.26. 10:13:02

@SonAj: Az az egy furcsa még mindig számomra, hogy egy katonai kiképzőtől hallottam egyszer, hogy a félelmet, a stressztoleranciát lehet fejleszteni, kezelni. Elmennek a katonák háborúba, az is rettenetesen ijesztő mégis hozzászoknak valamennyire. De rendben, közben elgondolkodtam, hogy valószínűleg én azért nem rettegtem soha ettől, mert a nagypapám repülős volt, kiskoromban rengeteget mesélt és mindig is repülni akartam emiatt, hétvégente meg a siklóernyősöket bámultam a reptér mellett és oda vágytam közéjük, szóval kiskorom óta láttam őket. (ahogy az elhunytak névtábláit is a reptér melletti kopjafán)

Robert Kiss77 2017.10.26. 11:07:58

@Dobri: Koszonom a valaszod, a Reg2 es a Rep 2 erdekesen hangzik. Meg egy kerdes aszemelyazonossagot amit adnak azt megtarthatod? Marmint ha szabin vagy es utazol ? Illetve utana is, vafy azt visszaveszik?

SonAj 2017.10.26. 12:32:19

@mortX: Érdekes témát feszegetsz, én speciel soha nem gondolkodtam el azon, hogy meg lehet-e változtatni valakinek az ejtőernyőzéshez fűződő nézeteit. Főleg hogy érdemes-e ezzel egyáltalán foglalkozni, időt pazarolni rá. Nem tudom, de sok értelmét nem látom.
Minden esetre szerintem az ember máshogy dolgozza fel a rövid időn belül kapott nagy izgalmat (pl. ugrás) és máshogy a hosszabb ideig tartó fenyegetettség érzését (pl. háború). Utóbbi valszeg tényleg fejleszthető. Úgy gondolom, hogy az ejtőernyőzés olyan "egyszer kipróbálnám" dolog, erre találták fel a tandemet. Nulláról odamész és kipróbálod, az egész egy óra hossza. Aztán eldöntöd, hogy jó volt-e, vagy Isten őrizzen attól, hogy többet ilyet csinálj. Bár én nem jártam klasszikus harci körülmények között (csak valami fogalmam van róla), de szerintem az az érzés (az állandó fenyegetettség) némileg másabb. Erről itt Dobri biztosan többet tud mesélni, talán meg is teszi :-)

JanaJ 2017.10.26. 14:22:23

Mitől függ, hogy van-e a fegyveren optika? Más alakulat, vagy akinek van, az vett magának?

Balazs_ 2017.10.27. 18:07:54

@JanaJ: Is-is. Az alakulattól is függ, meg ha van sajátod, azt is felrakhatod.

mateja10 2017.10.27. 22:45:13

üdv, mindenki!
most lehet hülyének fogok tűnni, de:
ez a bizonyos nem szükséges nyelvtudás mennyire állja meg a helyét? :D itt a franciára gondoltok a tájékoztatóban és az angolt alapnak tekintitek? mert sajnos én németül tanultam és pár szón kívűl nem tudok többet angolul.
az alap nyelvi megértésen felül gondolkodóba ejt emiatt az IQ teszt elvégzése is :D vagy azok csak ábrás feladatok vagy hogy megy ez az egész? felvételit meglehet oldani anyanyelven aztán majd beleverik az emberbe a franciát, ha már bejutott?
és még egy kérdés: idén érdemes még kimenni vagy már inkább csak januárban?
köszönöm a válaszokat előre is!

szaniszlo95 2017.10.27. 23:41:45

@mateja10: Annyiban állja meg a helyét h kicsit többet vagy fekvőtámaszban mint akik jobban megértik a dolgot, az IQ teszt csak ábrák és képek teszik ki semmi szöveg nincs benne. A felvételit meg, vannak magyar papirok is, a gestapo előtt is anyanyelven töltöd ki, és amikor kérdezik, hogy milyen nyelven tudsz csak a magyart mondod, akkor magyar gestapo fog beszélni veled. Most menj szerintem!

fiatal_veteran 2017.10.30. 04:47:11

Szevasztok!

Üdvözlök mindenkit, és külön tiszteletem Balázsnak és Dobrinak, és ha van még aktív vagy már leszerelt, nekik is!Pár hete már olvasgatom a fórumot, van amire nagyjából kaptam választ, van amit meg szeretnék kérdezni,mert nem nagyon lett bővebben leírva.
Dobri írhatok neked privátot, Fb-on? Megköszönném!

Üdv.!

Dobri 2017.10.30. 07:37:30

@fiatal_veteran: Szevasz!

Ha a légióval kapcsolatos dologról, akkor azt itt írd le. Ha személyes, akkor meg ott. Ha csalni próbálsz, akkor nem lesz válasz.

fiatal_veteran 2017.10.30. 15:29:53

@Dobri: is-is! Legalábbis nem nagyon akarom nyilvánosság előtt a személyes dolgaim kitárni.
Mégis hogy csalnék?

Rico69 2017.10.30. 18:43:37

@Dobri:
"Beszélgettem a srácokkal, néztem a bemutatóikat és ott is elég vegyes volt a kép."

Értsd, úgy bebasztál velük, hogy fényképezni is elfelejtettél ? :P

Gábor Tequila Szulics 2017.10.30. 19:52:44

Sziasztok
36 éves vagyok a fizikai egészség felvételin nem hiszem hogy gond lenne a pluszok azt írtátok páran nem nagyon számítanak pl A B C D E jogsi Búvár több mit 250 merülés technikai is meg ejtőernyős ugrás bár az eddig csak 10, a pofaviziten kívül mennyi lehet az esélyem illetve a kor miatt lehet hogy véglegesen elutasítanak vagy van esély hogy probálkozhatok még.
Köszi

Dobri 2017.10.30. 20:08:42

@Gábor Tequila Szulics: Menj amilyen gyorsan csak tudsz! Nagy összegben mernék arra fogadni, hogy elsőre felvesznek.

Gábor Tequila Szulics 2017.10.30. 20:57:56

@Dobri: köszi kicsit megnyugtattál 20. án indulok egyedül a pofavizittől tartok nehogy kifogjak valakit akinek rossz napja van.
Futás ok pedig 102 kiló vagyok húzockodás simán 10 felett
felülés is ok kötélmászás ülésből függeszkedve simán megy

Kronenbourg 2017.10.31. 17:40:22

Én úgy tudom, hogy a franciáknál ejtőernyősöknél korhatár van, és ez 36 évnél lett meghúzva.

Dobri 2017.10.31. 18:55:26

@Kronenbourg: Ezzel arra célzol, hogy aki jelentkezik a francia szárazföldi haderőbe, az csak 36 éve koráig jelölheti meg valamelyik eje ezredet, mint célezred? Mert ugye 30 éves korig lehet jelentkezni a szárazföldiekhez.

Kronenbourg 2017.11.01. 18:11:17

@Dobri: Hát magyar állampolgárként csak a 2REP-be jelentkezhet, arra értettem.

SonAj 2017.11.02. 13:41:38

Sziasztok, fentebb nyitva maradt egy kérdés, mégpedig a háborús övezetben való félelem legyőzésére vonatkozóan. Érdekelne, hogy mit érez az ember, mennyi idő alatt szokja meg, meg lehet-e szokni, milyen eszközök vannak a legyőzésére, stb. Pl. az sem világos, hogy ha valaki mentálisan feladja (megzakkan) a misszió lejárta előtt, azt hazahozzák, vagy ilyenkor mi van? Mi van, ha az ember ott szembesül vele, hogy nem bírja hallani a távoli - éles - gépfegyverropogást? És persze nem csak Dobri tud ehhez a témához hozzászólni (mint ahogy előzőleg írtam), Balázsnak is elég friss tapasztalatai lehetnek...

Gábor Tequila Szulics 2017.11.02. 22:02:17

sziasztok
Még egy kérdésem lenne mit vigyek magammal meg mennyi ruhát, mit nem vesznek el ill. zokni alsónadrágot is elveszik, farmra egyáltalán mit vihetünk magunkkal.Farm után alapkiképzés végéig se lehet semmi saját cuccunk nálunk?
Köszi

szaniszlo95 2017.11.03. 00:00:10

@Gábor Tequila Szulics: Elvesznek mindent, az órád marad egyedül de a farm előtt azt is elveszik és csak Castelbe kapod vissza a maradék 3 honapra. Semmi civil cucc nincs az alapkiképzés végéig. Ha szerencséd van akkor Aubagne-ba a boltba tudsz venni talpbetétet meg olyan aprosagokat amit szeretnél.

Dobri 2017.11.03. 19:37:22

Ha valaki tudja nézni a W9 francia tv csatorna adását, akkor 21:00-tól egy dokumentum film a 2REG-ről Maliban. Majd 23:00-tól a 3REI-ről.

www.programme-television.org/magazine/information/enquete-daction#166075750

Dobri 2017.11.04. 16:10:38

Íme:
www.youtube.com/watch?v=QD47B3Ipn10

Az első fele a 2REG-ről, majd a második a 3REI által tartott tanfolyamon részt vevő tiszti iskolások kiképzése.

www.youtube.com/watch?v=2TXDU5w1eWY

A 3REI-ből egy összeválogatott csapat pár civillel(geográfus és botanikus) végigsétál Francia-Guyana déli határán és a határt jelző 7db betontömböt érintik.

Kadarov 2017.11.06. 21:32:24

Szia, Balázs. Nagyon tetszik a blogod, minden részt többször is átolvastam, annyira érdekesek.

Dobri! Fura, hogy minden kommentedet elolvastam ebben a blogban (igaz, az összeset, nem csak a tieidet) és tegnap tudtam meg, hogy Fribourgban laksz. Testvérem ott él, kétszer voltam már ott és több napot is ott eltöltöttem. Ki tudja, lehet még találkoztunk is :D Egyébként a Fribourgot azt a kantonra vagy a városra értetted? Van ott egy útszakasz, amerre elvezetett engem a GPS és persze, hogy tilos volt oda behajtani. Meg van ott egy híd, ami a legújabb verziójú GPS szoftveren sem volt rajta, elég érdekes volt közlekedni a városban.

Dobri 2017.11.06. 22:04:12

@Kadarov: Fribourg kantonban éltem október végéig a kanton déli részén a hegyekben.

Kadarov 2017.11.06. 22:20:55

@Dobri: Akkor ezt benéztem. :P

fiatal_veteran 2017.11.07. 03:24:40

@Dobri: egy kérdésem lenne még uram! Ha valaki más néven van már,az valószínű, hogy valami itthoni dolog miatt van?(itt arra értem, hogy tudok egy illetőt, de nem a saját nevén van, - csak a kezdőbetűk persze - akkor balhés volt ő is?)

Üdv.!

Dobri 2017.11.07. 10:11:55

@fiatal_veteran: Akkor miért nem őt kérdezed a dologról? ;)

Dobri 2017.11.07. 11:18:47

@fiatal_veteran: Vannak periódusok, mikor mindenkinek megváltoztatták a nevét. Meg olyanok is vannak, mikor csak azoknak akiknek meg kell. Ebben vannak, akiket keresnek a kékek, vagy pl. házas. Mikor én voltam akkor csak azoknak akiknek kellett. 2002-2003 környékétől meg mindenkinek jó pár évig. Majd ismét csak azoknak akiknek kellett. Most mi van azt nem tudom.

csiragecikutyamajom 2017.11.08. 11:56:07

Udvozlet olvastam hogy a teli honapokban nagyobb eselyem van mikor kene indulnom most dec vagy januarban ?

mortX 2017.11.09. 21:09:56

@csiragecikutyamajom: És azt nem olvastad, hogy az összes - a légióval tisztában lévő és valamelyest naprakész infókkal rendelkező - kommentelő az utóbbi hetekben rendre leírta, hogy idén a szokásosnál is több embert vesz fel a légió és aki komolyan be akar kerülni, az már tegnapelőtt induljon el, mert most van a legnagyobb esélye, hogy bekerül? Év végéig. Én is csak onnan tudom, hogy már ezerszer leírták itt. :) Irány!

Warrior98 2017.11.15. 09:19:38

Sziasztok!
Minden tesztem lement és a végén nem választottak be rougnak én és 12 ember rajtam kivül hazament!Van-e még esélyem újra jelentkezni vagy ez végleges elutasításnak számit? Ez van a lapomra írva: INAPTE DEFINITIF: Son profil ne correspond pas aux besoins de la Légion Etrangére.

kobi97 2017.11.15. 10:43:31

@Warrior98: Üdv!

A kérdésedre sajnos nem tudom a választ.
30 felettieket választottak be rougnak?

Warrior98 2017.11.15. 11:04:31

@kobi97
Igen választotak be 30 felülieket is bár csak 2-3 jelentkezett akkor mikor èn de őket be is valasztoták !

mortX 2017.11.15. 13:59:11

@Warrior98: Én sajnos nem tudok franciául és a légióban sem voltam, de a gTranslate szerint a nagybetűs kijelentés "Állandó munkaképtelenség:" vagyis gondolom végleges nem alkalmazás. :(
Ha véglegesen elutasítanak, utána van-e esély, hogy mégis felvesznek?

Szinte semmi. Írhatsz még egy levelet a Légió parancsnokának, de 99%, hogy el fog utasítani. Így is nagy a túljelentkezés.

A címe:

Cabinet du Général commandant la Légion étrangère
Route départementale 2 - Quartier Viénot
BP21355
13784 Aubagne Cedex

Dobri 2017.11.15. 14:46:35

@Warrior98: Véglegesen alkalmatlan. A személyisége nem felel meg az idegenlégió igényeinek.

iknebli 2017.11.15. 16:33:57

@Dobri: A véglegesen elutasítottaknak mindig ezt írják a lapra (vagyis ez szabványszöveg), vagy vannak más hivatalos elutasítási okok is? Például ha valakit egészségügyi vagy jogi okok miatt utasítanak el, ez így felkerül a lapjára?

Dobri 2017.11.16. 11:17:53

@iknebli: Szerintem ez sablon szöveg. Jó ez mindenkire!

fiatal_veteran 2017.11.17. 10:49:47

Akkor ennyit arról, hogy " most a szokásosnál is több embert vesznek fel"
Vagy esetleg van/volt valami olyan, ami kizáró ok lehetett? Írhatnál pár sort magadról, fizikum, sportmúlt stb.stb.

Dobri 2017.11.17. 11:22:24

@fiatal_veteran: Több embert vesznek fel, sokkal többet! Viszont ez nem azt jelenti, hogy felvesznek mindenkit! Miért is kellene? Pár éve olyan 900 főt vettek fel évente, 2-3 éve meg ennek majd a dupláját.

mortX 2017.11.17. 12:43:12

@fiatal_veteran: lehet, hogy nem csípik a 19 éves skinheadeket arra. De ha a warrior98 nem erre utal, akkor mea culpa.

fiatal_veteran 2017.11.17. 12:49:51

@Dobri: nem is azt mondom hogy mindenkit, hanem picit elnézőbbek lehetnének. Tudom most hülyeséget írok ezzel. De ha a szokásosnál többet vesznek fel, az nem azt jelenti hogy elnéznek olyan dolgokat is, amiket általában nem szoktak? Vagy ennyire megválogatják az embereket? Nem tudom Dobri, nem voltam még kint sajnos. De ha egyszer kijutok, megtudok mindent. Mert ha nem is vesznek fel, addig fogok ott baszakodni, amíg el nem mondják konkrétan a szemembe. Aztán nem érdekel ha páros lábbal, vagy földön rugdosva tesznek ki.

fiatal_veteran 2017.11.17. 12:52:29

@Dobri: és ezért is írtam, hogy lehetett valami kizáró ok, vagy inkább kérdezném őt,hogy szerinte miért nem vették fel? Netán véletlenül mondott valami hülyeséget a pszichológiai teszten..?

Dobri 2017.11.17. 13:07:07

@fiatal_veteran: Tudod hol kell elnézni? A kecske szarvai közt, hátulról! :)
Miért kellene könnyíteni a feltételeken? Szerinted eddig úgy volt, hogy az évi 10ezer jelentkezőből csak az a kb. 900 fő volt alkalmas a többi meg selejt? Hát nagyon nem! Rengeteg olyan srácot küldtek el, akiket lazán fel lehetett volna venni. Hogy mi alapján döntenek emberekről, akik minden teszten megfeleltek? Ezt csak ők tudják. Meg azért van a nemzetiségi létszám is. Arra figyelnek, hogy egy nemzetből ne legyen túl sok a kiképző szakaszokban. Tegyük fel, hogy ez a szám most 5 fő a megnövelt szakaszlétszámok miatt. Van 10 db magyar akik minden tesztet teljesítettek, kb. azonos életkor, egyik se szemüveges és társai. 5-öt elküldenek, hiába jók. Akkor is elküldenék 5-öt a 10-ből, ha mind a 10-en a szolnoki különlegeseknél szolgáltak volna előtte.

fiatal_veteran 2017.11.17. 13:41:25

@Dobri: nem könnyíteni, hanem elnézni. Elnézni pl azt, hogy náci kinézete van, vagy éppen migráns féle baribaszó.
Azt gondoltam hogy van, hogy 10ből 10 Magyart egyszerre nem vesznek fel, de lehet hogy éppen 5-öt sem. Hülyeség is többen jelentkezni, már ketten is.. Gondolom nézik hány % van itt-ott épp abból a nemzetiségből, akik ÉPP többen jelentkeztek.
Mindenesetre érdekelne a srác elutasítása. (Bár soha nem tudjuk meg valójában)
Lehet hogy éppen túl fiatal, és most inkább pl 25-32-ig keresnek embereket leginkább?...Vagy volt még Magyar aznap, vagy az előtte levő napokban, és fel is lettek véve. Ennyi.

mortX 2017.11.17. 13:53:40

@fiatal_veteran: Azért azt itt megjegyezném, csak én gondolom, hogy esetleg fiatal kopasz barátunk van, mert rockerként sok kopaszhoz volt szerencsém, a harcos, warrior, stb feliratok mindig náluk bukkantak fel. Lehet, hogy semmi köze az egészhez, csak én asszociáltam erre a nickjéből.

fiatal_veteran 2017.11.17. 14:02:55

@mortX: én sem konkrétan rá gondoltam, csak egy érvet hoztam fel, úgy mint a baribaszót.
Warrior lehet akár sport miatt, mert gyártanak pl MMA-s cuccokat is.

Dobri 2017.11.17. 19:28:09

@fiatal_veteran: Miért kellene elnézni dolgokat? Így is sok tökéletes srácot küldenek el. Aubagne-ban a felvételi alatt akik végeznek mindennel, akkor a következő pénteken választják ki, hogy kiket vesznek fel és kiket küldenek el. Az egy héttel előttük felvetteket pedig péntek hajnalban viszik kiképzésre. Abban az egy hétben már a kiképzőik felügyelete alatt vannak és ruházat felvételezés és hasonló dolgok vannak. Nekem így volt, de gondolom most is így történik.

fiatal_veteran 2017.11.18. 00:31:11

@Dobri: Ne haragudj Dobri, de ha a szokásosnál több embert vesznek fel, szerintem azt jelenti, hogy valamit most egy picit jobban elnéznek, mint ezelőtt. Elnézést ha hulyeseget irtam. Hulla vagyok.

JanaJ 2017.11.20. 22:24:13

@Balazs_: Köszönöm. Mindenesetre fura, mert filléres extra és sokat dob a fegyver "értékén".

szaniszlo95 2017.11.23. 13:26:12

Már csütörtökön van a választás Dobri, csütörtök ebéd előtt, és a szieszta után szoktak álltalában indulni Castelbe az újak ahol vagy várnak majd még egy hetet vagy csatlakoznak egy előző választáshoz és következő hétfőn indulnak a farmra. A felvételihez meg csak annyit fűznék hozzá, hogy majdnem mindenkit felvesznek, tele van most idióta kínaival nepálival majdnem az összes szakasz, na meg persze ukrán-moldáv páros. Tanulatlanok, általában banánosok is erre még pluszba rámegy az, hogy nem képesek az alapvető kifejezéseket sem megtanulni hiába fekvőzik miattuk az egész szakasz több órán át.

Kronenbourg 2017.11.23. 18:03:04

Ja, manapság nem azért lépnek le, mert olyan kurva kemény hely, hanem mert dugig van oda nem való emberekkel. Legutóbb egy kanadait (otthon is katona volt) olvastam, aki azért lépett le, mert semmi fegyelem nincs, a újoncok többsége csak a pénzért van ott (a fél fizetését egyből hazautalja). Állítólag valami videoblogot is vezet a kanadai srác, én még nem találtam meg.

Robert Kiss77 2017.11.23. 18:20:24

@Kronenbourg: linkelem ha szeretned o lelepett az alapkipezes utan:)

mortX 2017.11.23. 21:38:05

@Kronenbourg: Felháborító, hogy vannak csóró népek is a világon, nem megy mindenkinek olyan jól, mint a kanadai srácnak, hogy nem kell hazaküldenie a zsoldja felét...

Dobri 2017.11.23. 22:03:28

@Kronenbourg: Viszont ők már jelentkeztek és fel is vették őket, te meg még nem.

T. Laca 2017.11.24. 09:37:01

@Kronenbourg: Az ugye àtvillant benned hogy az aki meglép àltalàban nem azt mondja hogy azért tette mert hiànyzott neki az anyucija? Ugyanugy ahogy tudni kell értelmezni jopàr magyar konyvét vagy nyilatkozatàt is (akik a UN fotitkàra elé vetve magukat fogtàk fel a nekiszànt golyot és hasonlok) A Légio nem Rambokbol àll és kozel se tokéletes de osszességében talàn nem olyan rossz, ha még mindig ennyire megbecsulnek minket azok akikkel egyutt dolgozunk a terepen... Szoval, az nyissa ki a szàjàt akit màr felvettek és egy kis idot màr eltoltott a cégben (a "kis ido" pedig ugyebàr nem pàr honap) ;)

T. Laca 2017.11.24. 09:49:42

Az pedig hogy csak azért jon valaki hogy jobb megélhetést talàljon, kuldje haza a pénzt (mert ugye ahhoz hogy valaki Kinàbol, Nepàlbol vagy hasonlo helyekrol idejusson, a csalàdja àltalàban egy életre eladosodik - ha fel se veszik akkor erre ràb@sztak) - ki a f@szt érdekel ha az otéves szerzodése alatt jol megcsinàlja a munkàjàt és teljesiti azt amit elvàrnunk tole? Jobbak azok akik befogjàk a pofàjukat és guriznek mert KELL nekik mint azok a kényelmes anyuci fiai akik egy este egy Call of Duty parti utàn azt mondjàk "megyek Universal Soldier"nek azt csak sirnak mert mentàlisan gyengék, nincsenek hozzàszokva a nélkulozéshez és elsore feladjàk...

T. Laca 2017.11.24. 09:55:48

Errol szol a Légio: a rengeteg kulonbozo multtal és felfogàssal rendelkezo emberekbol egy hatékony egységet osszekovàcsolni egy uj csalàdban. A kis nepàli parasztgyerek talàn épp jol jon amikor egy kecskét kell leolni és elkésziteni valahol a sivatagban, amihez ugyebàr a legtobb nyugati nem ért.
Ismerek jonéhàny kinait vagy bantu négert akiben jobban megbizhattam mint pàr honfitàrsamban... ugyhogy az àltalànositàsok is, bocs, ne.

Kronenbourg 2017.11.25. 14:07:16

Dolgoztam több helyen is (otthon/küldöldön), de soha nem válogathattam meg a munkatársaimat. A többségüket nem bírtam (gondolom ez visszafelé is igaz volt), de ezzel az érzéssel együtt kellett élni. Próbaidő a légióban is van, akinek nem tetszik szabadon távozhat. A véleménynyilvánításhoz pedig mindenkinek joga van, ha már szólásszabadság korában élünk. Én minden véleményt elolvasok. A diskurzus fontos dolog, az visz előbbre.

T. Laca 2017.11.29. 15:36:08

@Kronenbourg: Nézd, a szolàsszabadsàg jogàval élve természetesen véleményt nyilvànithatnék a legutobbi részecskefizikai kutatàsokrol a CERN-ben illetve arrol hogy tobb helyen is lehetett olvasni hogy egy kutatot beszippantott egy mini-fekete lyuk - de mivel nem igazàn értek a témàhoz és személy szerint nem ismerem, inkàbb nem teszek àllitàsokat.
Mindenkinek megvan a sajàt làtàspontja (hàl'Zeusz), ahogy irtad probaido az van (bàr az alapkiképzésen àtéltek nem igazàn ugyanaz mint amit késobb, harci ezredben lehet elérni).
Szoval csupàn annyi hogy lécci, lécci, légy oly' kedves és ne fikàzd màr kivulàlloként azokat akik màr valamit is letettek az asztalra a Légioban.

Kronenbourg 2017.11.29. 18:05:36

@T. Laca: Hol fikáztam bárkit? Egy kanadai leszerelőtől (nem sunyin lelépett, hanem civilt kért, mert csalódott) idéztem. Ha tudni akarod, a legnagyobb fikázást egy hosszú éve szolgáló újpesti altiszttől hallottam. Na, ő tényleg úgy szidta a légiót, mint ahogy a repedtsarkú lotyókat szokás. Még Balázs is belepirulna, pedig a 8 éve alatt gondolom ő is látott/tapasztalt ezt-azt.

Attila94 2017.11.30. 00:05:19

Egy már leszerelt légiós mondta, hogy neki az nem tetszett, hogy ugye a tiszti iskolából bekerült emberkék kivételt tettek a saját nemzetük légiósaival. Semmibe vették a becsületkódexet és előnyöd volt ha négerként néger felettesed volt.

www.facebook.com/pg/Erd%C5%91vid%C3%A9k-M%C3%BAzeuma-1448302462151368/photos/?tab=album&album_id=1782937505354527

magas gyerek 2017.11.30. 00:50:17

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni( elsősorban olyanoktól akik szolgálnak),hogy a BMI-t ( testtömegindex 20 és 30 között) mennyire veszik komolyan csak mert a sportteljesítményeim( 12 húzóckodás,3220 m Cooper-teszt) jók, de a BMI-m csak 19.

A válaszokat előre is köszönöm!

T. Laca 2017.11.30. 09:29:55

@Kronenbourg: akkor csupàn zàràsként mivel ez a pàrbeszéd nem visz elorébb egyikunk részérol sem:
"Ja, manapság nem azért lépnek le, mert olyan kurva kemény hely, hanem mert dugig van oda nem való emberekkel." - itt az az àllitàsod (nem pedig idézeted) amit fikàzàsnak értek. Ki is vagy te hogy tudd kik az ideillo emberek? Az pedig hogy a kanadai sràc mit is mond - egyrészt kétséges màsrészt ha probaido alatt ment el az az ido biztosan elég volt neki ahhoz hogy àtlàssa kik is az idevalok.
Hogy az ujpesti altiszt mit is mond - vele màr tudnék esetleg érvelni mert tudjuk mirol is beszélunk. Ahogy irtam mindenkinek màs a meglàtàsa és tapasztalata is. Azok akik a leginkàbb szidjàk gyakran maguk sem tokéletesek... de fogalmam nincs ki ez az illeto ugyhogy nem mondanék tobbet.
@Attila94: gondolom az altiszti iskolàrol van itt szo. A tiszti sulit elvégzetteknél ez elenyészo (akarnàm irni hogy nulla de nem lehetek biztos) lehet. Fiatalabb altiszteknél, ha nem fogjàk oket rendesen a tobbiek (idosebb altisztek) igen, sajnos ez elofordulhat - nem vagyunk tokéletesek de dolgozunk rajta ;)
@magas gyerek: ha a BMI-nek 20 és 30 kozott kell lennie légy 20 és 30 kozott. Egyél meg pàr bodon Nutellàt vagy tudomisén. Tobbszoros a tuljelentkezés ugyhogy ha eleve nem vagy benne az alapkovetelményekben nem hinném hogy eljuthatnàl a sporttesztig hogy bizonyits... valamint megvan az oka miért annyi.(P.S.: jobban belegondolva Nutella helyett fehérjedus kaja izom-tomeg-noveléssel talàn jobb lenne...)

Kreddy 2017.12.02. 15:10:27

Üdv mindenki! @Dobri: Dec. 18.-án tudok leghamarabb indulni ezzel lenne valami probléma ? Előre is köszi a választ.

Dobri 2017.12.02. 18:44:44

@Kreddy: ?? Nem kell engem minden hülyeséggel megtalálni! Mész és kész!

mortX 2017.12.02. 20:52:01

@Dobri: Hogy fogsz csodálkozni, mikor beállít hozzád vendégségbe! :D Nem mondta, hogy a légióba indul. ;)

Kreddy 2017.12.03. 10:16:15

Jogos... bocsi , azert koszi a valaszt !!!
süti beállítások módosítása