Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

124. - Az első veszteségek

2017.12.05. 00:18 Balazs_

A mi őrjárataink súlypontja áthelyeződött a közeli városra és a falvakra. A települések még az afgánokénál is lepukkantabbak voltak. Düledező vályogviskók, földutak, kecskék, szemét és bűz minden mennyiségben. Az aszfaltot és a közműveket hírből sem ismerték. A falakon mindenhol az „Azawad” felirat és a szeparatista zászló volt felfestve, ennek ellenére a lakosság nem tűnt ellenségesnek. A városban két ex-lázadó milícia is volt, az őrjáratokat vezető slabor hadnagy megpróbált velük jó viszonyt kialakítani, túlságosan is. Mondjuk ő az utolsó boltossal is jó viszonyt akart kialakítani, és elképesztő mennyiséget képes volt beszélni. 

img_0132.JPG

És csak beszélt...

img_0140.JPG

... és beszélt

A környék még mindig nyugodt volt, a munkánk így leginkább egy franciaországi járőrözésre hasonlított, csak itt nagyobb volt a hőség. Ebbe egyszer zavart bele egy bázisunkra irányított rakéta, de a csádiak rátaláltak a kilövés előtt, a tűzszerészeink meg felrobbantották. 

img_0040.JPG

img_0039.JPG

Városi életképek

dscn0822.JPG

És az elmaradhatatlan kecskék

dscn0858.JPG

Szeparatista zászló felfestve

dscn0814.JPG

És a főtéren kitűzve

Júliusig kellett várni, hogy megtörténjen az első esemény, amiből látszott, hogy itt háború van. Egy teherautót kísértünk egy már úton lévő konvojhoz, amikor a slaborok egyik felderítő páncélautója aknára futott. Az aknát a konvojnak szánták, de nekünk jutott. Gyorsan kiszálltunk a VAB-ból és ellenőriztük az útvonalat a roncsig a fémkeresőkkel, majd mi vittük ki a sebesülteket is. A kocsiból nem sok maradt, a személyzetből ketten ennek ellenére csak könnyebben sérültek, a robbanás kidobta őket a járműből. A sofőr viszont rossz állapotban volt, a lába súlyosan megsérült. Mi utána átnéztük még a környéket, de csak ez az egy akna volt ott. Majd megjöttek a tűzszerészek és végül a váltásunk is, mi estére értünk vissza a bázisra. Ők maradtak néhány napot a konvoj visszatérését biztosítani. 

img_0062.JPG

Az egyik sebesült evakuálása

Egy hét múlva két rakétát is kilőttek a bázisunkra, de csak a szomszéd hegyet találták el. A célzás nem az erősségük. Egy harmadik indítóállásukat felfedezte az egyik helikopterünk, szét is lőtte, ha már ott volt. Sajnos a tüzérük nem volt mellette. 

r1.JPG

A becsapódás nyoma

r5.JPG

A hajtómű egy része

Minket az egyik városi őrjáratunk alatt a helyiek egy csoportja egy Al-Quaida zászlóval provokált, mikor elhajtottunk előttük, én felmutattam nekik a középső ujjamat. Utána megbeszéltem a rajparancsnok őrmesteremmel, hogy legközelebb drasztikusabb választ adunk nekik, de többet nem találkoztunk a zászlós bandával. Visszaúton szóltak, hogy egy civil autó vesztegel a leszállópályánk mellett, és ellenőrizni kéne. Egy algéria sofőr robbant le, 7 utasa fiatal férfi volt különböző afrikai országokból. Azt mondták magukról, hogy turisták. Egyből látszott, hogy miféle turisták ezek... mind Európát akarja látni, de csak az odaútra van jegyük. Nem akartam elhinni, hogy még a sivatag közepén is migránsokba botlok. Átadtuk őket a helyi erőknek, de előtte mindegyikről készült fénykép az útlevelével a kezében. Így hiába dobják majd be a tengerbe, könnyebb lesz őket kiutasítani.

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

http://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr3013433083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

magas gyerek 2017.12.05. 15:41:40

Szia Balázs!
I. Bocs, ha esetleg nem figyeltem,de most pontosan milyen rangban vagy, illetve mikor szerelsz le?
II. Illetve : testsúlyt mérnek az orvosin?

U.i.: Ez a blog annyira hiánypótló, hogy leírni is nehéz.

Dobri 2017.12.05. 15:54:59

@magas gyerek: Illetve : testsúlyt mérnek az orvosin?
.....................
Dehogy mérnek! Ránézésre beírnak egy számot a testsúly rubrikába.
Ilyen hülye kérdésed után, te majd kérd, hogy az IQ-nál is így járjanak el veled! ;)

Han Solo. 2017.12.07. 06:40:18

A térség egyre inkább háborús válságzóna és nagyon veszélyes övezet.

@magas gyerek: ha közvetlen parancsnoka őrmester (ahogy a posztban szerepel) akkor nagy valószínűséggel közlegény. Vagy max a három legkisebb rendfokozat jöhet szóba: őrvezető, tizedes, szakaszcezető.

norbonc 2017.12.07. 08:27:11

@magas gyerek: Balázs szakaszvezető...ha jól emlékszem a régebbi bejegyzésből.

Balazs_ 2017.12.09. 10:02:41

@magas gyerek:
1. Szakaszvezető, még 9 hónapig.
2. Milyen orvosi lenne, ahol még azt sem mérnek?