Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

Különkiadás 2. - A kolwezi csata

2015.09.19. 21:25 Balazs_

Kolwezi... Camerone és Dien Bien Phu után az Idegenlégió leghíresebb csatája. És az első kettővel ellentétben ezt megnyertük.

A történet 1978 május 13-án kezdődött, amikor 3000 „katangai tigris” elfoglalta a zairei (ma épp Kongó) Kolwezi bányavárosát. Ezeket a lázadókat a szomszédos Angolában képezték ki és fegyverezték fel afrikai mércével ütőképes hadsereggé a kubai és szovjet tanácsadók. Megérkezésük hírére a zairei katonák hősiesen elfutottak, egy részük meg átállt, így a felkelőknek már 4000 katona állt rendelkezésre. A várost elfoglalták, az ott dolgozó 3000 európait túszul ejtették, és hozzá is láttak a kivégzésekhez. Mobutu zairei elnök először nagy arccal kijelentette, hogy ura a helyzetnek, majd néhány óra múlva európai segítségért könyörgött. A franciáknak nyomós okai voltak a beavatkozásra: a nyugatbarát diktátor bukása se jött volna jól nekik, a francia tulajdonú bányák elvesztése még kevésbé (Katanga dugig volt gyémánttal, rézzel és kobalttal), és a fehér túszok közül is szép számmal volt francia.

us_military_map_of_kolwezi.jpgA város térképe

A hadügyminiszter személyesen választotta ki a 2REP-et (a légió ejtőernyős ezredét) a Leopardnak keresztelt hadműveletre. Május 17-én repült át az ezred Kinshasába, a zairei fővárosba. A hadművelet 2 nappal később délután fél 3-kor kezdődött, amikor 450 légiós az ezredparancsnok vezetésével kiugrott 250 méter magasról a kolwezi reptérre. Itt vesztette a légió az első halottját: az egyik ugró a tigrisek állásain ért földet, megcsonkított holttestét csak másnap találták meg. A lázadókat ennek ellenére meglepte a támadás, a légiósok néhány óra alatt elfoglalták az óvárost és a városközpontot is, sok túszt kiszabadítottak.

4.jpg

Mindezt annak ellenére, hogy a tigriseknek volt jobb fegyverzete. A franciáknál ekkor még nem rendszeresítették a Famast, az egyetlen nyugati hadsereg volt, amelyik nem használt gépkarabélyt. A katonák fele MAT 49-es géppiszolyyal harcolt (ami 100 méternél távolabbra használhatatlan volt), a másik fele meg puskával támogatta őket. A lázadók ezzel szemben Kalasnyikovot és FN FAL-t használtak, de még amerikai M-16 is előfordult náluk. A hadműveletet a zairei légierő tucatnyi repülőjének kellett volna támogatnia, de ebből csak egy Mirage V volt hadrafogható, és az is csak egy alacsonytámadásra volt képes két nap alatt. Ezzel szemben óriási segítséget jelentett a légiósoknak a frissen rendszeresített LRAC rakétavető és az FRF1 mesterlövész puska.

5.jpg

A lázadók első komolyabb ellentámadásukat néhány AML Panhard páncélautó támogatásával kísérelték meg, de ez két jármű elvesztése után összeomlott. Az éjszakai ellentámadásuk résztvevői még rosszabbul jártak, ezeket csapdába csalták és halomra lőtték a légiósok. Másnap reggel fél hétkor a város keleti oldalán földet ért a 4. század 200 légiósa, így két oldalról indult meg a támadás az keleti városrész ellen. A bekerített tigrisek ekkor már csak a meneküléssel törődtek. A város megtisztítása után délután a légiósok elfoglalták a közeli Metal Shaba üzemet, és az utolsó kitartó védőket is menekülésre késztették. A tigrisek meg sem álltak Angoláig.

3.jpg

A hadművelet alatt a légió 5 halottat és 25 sebesültet vesztett, velük szemben 400 lázadó harapott fűbe, további 160-at elfogtak. A 3000 európaiból 2800-at kiszabadítottak, a maradék 200-at kivégezték a lázadók. A hadművelet teljes sikerrel zárult. Ekkor Mobutu is megjelent a városban, megszemlélte a légiósokat, és francia cégeknek adott bányászati koncessziókkal fejezte ki háláját. Katonái is bebizonyították, hogy habár harcra alkalmatlanok, a lázadókkal szimpatizáló civilek terrorizálásához kivállóan értenek.

1_1.jpg

Kolwezi a francia katonai intervenciók kezdetét jelentette. Az USA a sebeit nyalogatta Vietnám után, így a franciák váltak a nyugati intervenciók zászlóvivőivé. Néhány éven belül francia katonák áltak harcban Csádban, Libanonban és Mauritániában. A francia civilek körében óriásit nőtt a Légió népszerűsége. Persze nem mindenkiében, néhány hónappal a csata után szélsőbaloldali képviselők a teljes Idegenlégió feloszlatását kezdeményezték a Nemzetgyűlésben (szerencsére leszavazták őket). Az egyik indokuk épp a kolwezi akció volt, a „brutális imperialista beavatkozás az afrikai belügyekbe”. Magyarul hogy beleköptek a szovjet elvtársaik levesébe. Azért erről a „brutális beavatkozásról” megkérdezhették volna a kiszabadított 2800 fehér túsz véleményét is...

Képek forrása: legionetrangere.fr és foreignlegion.info

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr357801794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balazs_ 2015.09.19. 21:33:36

Más téma.
Ha vannak olvasóim a Magyar Honvédségtől vagy a Rendőrségtől, akik most a déli határokat védik: Köszönöm!

Nem csak a magam nevében. Több külföldi kollégám is gratulált nekem a határvédelemhez, csak mert magyar vagyok. Mondtam nekik, hogy ezért nem nekem jár gratuláció, de megpróbálom átadni azoknak, akik ott vannak.

Unskilled 2015.09.20. 10:52:07

Üdv.

Csak egy kis érdekesség:
Az amerikai légierő vitte őket az ugrózónába és az első ütemben
ugrók, helykímélés végett nem vittek saját ejtőernyőt.
Már útközben derült ki, hogy az amerikai ejtőernyők (T-10-es
típus, ha valakinek mond ez valamit) nem kompatibilisek a
francia ugrózsákkal.A testszíjat úgy gányolták össze maguknak,
és a fegyvereket is madzaggal rögzítették.
Nem valószínű, hogy ilyen helyzetben a regulárisok ki mertek
volna ugrani.

Kronenbourg 2015.09.20. 14:06:19

@Balazs_:
Egyenlőre csak a Magyar Rendőrség, Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ védi a határt, de hamarosan elfogadhatja a parlament azt a törvénymódosítást, ami lehetővé teszi a Magyar Honvédség bevetését határvédelmi feladatokra. Viszont az MH katonái kemény munkatempóban építik a határt védő kerítést.
Isten áldja meg őket, és adjon nekik erőt, egészséget!

UI:
Mi, a magyar hazafiak is készen állunk több ezren, hogy fegyverrel vagy anélkül megvédjük hazánkat!
hunmob.com/hatarvedelem-parancsra-varunk/

Rico69 2015.09.20. 14:16:07

@Razer81:
Amennyire én tudom, a hadműveletben francia, belga és zairei gépek vettek részt.

Unskilled 2015.09.20. 16:23:54

@Rico69:

Szia! Lehet, hogy amit leírtam csak urbán legenda, de az
ejtőernyős bakit Szecskó Tibor is "hallotta".(de nem erősítette
meg.) Talán Balázs többet ki tud deríteni a dologról.

2015.09.20. 16:47:15

@Kronenbourg: Ez nagyszerű kezdeményezés, de nem tudom, miért éppen Ádert néztétek ki. Ő egy köszönőember, semmiféle politikai funkciója vagy súlya nincs, biztosan nem fog ilyen parancsot kiadni. A határt egyelőre megoldják állami szinten, viszont ha szétszélednek a "menekültek", akkor leszünk gondban.

Itt addig nem lesz fordulat, amíg a vízágyúnál komolyabb retorzióktól nem kell tartaniuk.

Kronenbourg 2015.09.20. 18:56:53

@retrovírus:
A köztársasági elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is. Az új védelmi miniszter vérbeli harcos, Orbán nem azért cserélte le Hendét Simicskóra, hogy ugyanolyan gyengekezű vezető legyen. Simicskó nemmel szavazott a NATO tagságra, tehát a nemzeti oldalnak is elfogadható politikus. Ukránoknál is focihuligánokból és nemzeti szervezetekből verbuválódott önkéntes katonai alakulatok a leginkább ütőképesek a harcokban. ;)

Operation Nimrod 2015.09.21. 21:56:50

Kedves Balázs!

Az lenne a kérdésem feléd, hogy szeretnék csatlakozni az Idegenlégióhoz, és azon belül is a 2 REP érdekelne leginkább.
Ha értesülésim jók akkor a 2REP-en belül van egy elit GCP nevű egység.Mivel 29 éves vagyok, és elvileg oda csak 5 év szolgálat után vesznek fel valakit, szerinted érdemes lenne ebbe az egészbe belevágnom vagy jelentkezni?
Válaszodat előre is köszönöm.
Tisztelettel :O.N

Dobri 2015.09.21. 22:21:59

@Operation Nimrod:

Ha értesülésim jók akkor a 2REP-en belül van egy elit GCP nevű egység.
................
Jók.

és elvileg oda csak 5 év szolgálat után vesznek fel valakit
.................
Rosszul tudod. Tizedesnek kell lenned minimum. Az meg átlagban 3,5 év körül lesz valaki.

szerinted érdemes lenne ebbe az egészbe belevágnom vagy jelentkezni?
............
Öreg vagy a GCP-hez, így maradj otthon a fenekeden.

Dobri 2015.09.21. 22:24:21

A harctéri azonosítás végett zöld gyakorlóban ugrottak és abban csinálták végig a harci feladatokat az első pár napban. Miután ezzel végeztek, cserélték le a terepszínűre.

Operation Nimrod 2015.09.21. 22:52:39

@Dobri: Köszönöm a válaszokat.
Nyilván akkor lenne ez érdekes ezek szerint ha lenne már ott 3-4 évem.
Mondjuk 32,5 33 év a legjobb kor a különleges alakulatoknál.
Abból szoktak a legnagyobb gondok lenni, amikor a harcedzett 35-40 éves veteránok helyét egy harctéri "újonc" veszi át, és a veterán meg viszi el a tudását.

Rico69 2015.09.22. 10:17:46

@Razer81:
Két külön dologról beszélünk :P

Az USAF részt vett a REP ejtőernyőseinek Zairéba mozgatásában, egy DC-8 al (+3 civil DC-8 és egy Boeing 707 es vitte őket Lubumbashiba) és a járműveket is ők vitték át, illetve a végén az evakuálásban is segitettek.

De az ugrás öt zairei C-130 as és két francia C-160 asból történt- volna, de ezekből egy-egy nem tudott elindulni műszaki hiba miatt, úgyhogy 4-1 lett belőle.

Amit te irsz, annak az a lényege, hogy az idő rövidsége miatt a REP zairei T-10 ejtőernyős rendszert kellett használjon, aminek a karabinere nem volt kompatibilis a francia zsákéval igy páran inkább kötözgették. (Ne kérdezd miért nem mindenki, nem ismerem a megoldást, meg lehetne kérdezni, de nem olyan fontos szerintem).

Érdekesség, hogy Erulinnek az utolsó pillanatban szólt Gen. Liron, az ezredes kért 24 órát a felkészülésre, kapott hatot.
Erulinék megérkeztek (fejből, úgyhogy nem biztos, hogy pontos) ~22.35-kor, de hajnaé 3 -ra már eligazitás volt és reggel 7 kor már az összes légiós beöltözve a gépnél volt indulásra készen.
Mivel két gép kiesett, a 64 helyett 84 en voltak a C-130 asokba zsúfolva. ráadásnak volt ez a kompatibilitás dolog, az idegen ejtőernyők, annak se örült senki, hogy zaire-i pilóták vannak a gépen. (Éppen ennek utánanéznék, nem amerikai angolt beszéltek-e ezek, de csak eszembe jutott)

Ja, olyan meg nincs, hogy SZT ne tudja, valószinűleg felkutatna minden részt vevőt, ha nem találná a választ szeppukut követne el, mint egy szamuráj. És nem tettem ki smiley-t, mert biztos vagyok benne.

Aki nem tud franciául, annak egy angol nyelvű tanulmány a bűnesetről: usacac.army.mil/cac2/CGSC/CARL/download/csipubs/ShabaII_FrenchBelgianIntervention_Odom.pdf

Rico69 2015.09.22. 10:20:45

@Rico69:
Azért ugrottak 14.30-kor, mert meg kellett várni, még eloszlik a köd.

Rico69 2015.09.22. 10:27:37

@Operation Nimrod:
Csak egy válasz volt :P
Ismered a viccet a medikáról, a profeszorról meg a székletmintáról ? :)

Vannak extrém esetek sf életkornál, de átlagosan a különleges erők tanfolyamain indulók a 20-as éveik elején járnak, de ez nyilván átlag, most olvastam egy ausztrálról, aki 37 évesen ment át az ottani SAS válogaón.

Azért (ez az én civil véleményem) a légióban csak papiron jelentkezhet az aki akar és akkor se biztos hogy bekerül, ha a legjobbak között van.

Persze van akinek szerencséje van, teszem azt olyan szociopata aki utálja a szökőkutatkat, és/vagy a kecskéket :P erre adnak neki egy dzsippet meg egy kést és: Torok ! :) :) :)

Operation Nimrod 2015.09.22. 14:08:13

@Rico69:

Egy mondat még a késhez:) Ismered a Sayoc Kalit?Késharc. Tóbiás Mátyás elvtárs tartja. Youtubon van egy pár videó fenn.
Ha azt megtanulod rendesen, senki nem állít meg.

Operation Nimrod 2015.09.22. 16:50:26

@Rico69:

Hát hogy adnak egy dzsipet és egy kést:)
és a Torkot támadják mindig először.a Sayoc Kali alapdrillben a nyakat, a nyaki artériát vágják el először.Az az első két vágás.
Arról jutott eszembe amit írtál.

Kronenbourg 2015.09.23. 13:30:23

Jó néhány csatát dalba foglaltak, ahogy Kolwezit is:
www.youtube.com/watch?v=PuXhHmZKZFw

Az idősebbek talán még emlékeznek erre a Bikini együttes videoklipre:
www.youtube.com/watch?v=lwNQFYrhLtU

Dobri 2015.09.24. 18:00:51

Egy idei riporfilm a 3REI által végrehajtott műveletek az illegális aranyásók ellen.

www.youtube.com/watch?t=28&v=Pb-Q50heCwY

Attila94 2015.09.26. 16:12:34

Milyen nyugodtak. Taníják a légiósokat arra, hogy hogyan kezeljék a nagy stresszt? Vagy mindenkinek magát kell nyugtassa. Van mikor a stressz segít megoldani helyzeteket de van amikor ront a dolgokon. Hozzászokik az ember. Pl én nehezen viselem. Így vlotam nevelve sajnos. Dobri mit szólsz az ismét csak idióta kérdésemhez?

Attila94 2015.09.26. 19:23:50

@Dobri: A filmben a katonák.

Volt az én vidékemről régen egy srác a légióban (90s évek). Hazajött vagy dezertált ezt nem lehet tudni csak annyit, hogy egy hét elteltével meghalt szénmonoxid mérgezésben. A helyi ''legenda'' szerint megölik azokat akik eljönnek a légióból. Aki a légióról érdeklődik vagy beszél itt, az ezt hallja mást nem.

Hallottam olyat is, hogy 8 évig volt kint valaki. Itthon 1,5 évig pszichológushoz járt. De megnősült, családja van.

Dobri 2015.09.27. 10:50:40

@Attila94: Semmi olyat nem csinálnak, amiért idegeskedi kellene.

Merre laksz te? :)

Attila94 2015.09.27. 13:34:56

@Dobri: Erdélyben :) tudom, hogy baromság de itt tényleg ilyen dolgokat terjesztenek.

Kronenbourg 2015.09.29. 20:27:26

Francia hazafiak Németország Nagykövetség előtt: "Baszódj meg, Merkel!" és "Európa ébresztő!"

Dobri 2015.10.02. 18:59:14

Az újságos feltöltéseim között van 3 anyag Kolwezivel kapcsolatban.
10 éves évforduló: 6 oldal
30 éves : 11 oldal
2013 őszi katonai újság a teljes száma, 80 oldal

Aki akarja az le tudja tölteni.

Balazs_ 2015.10.03. 01:49:48

Mar Guyanan vagyok, most 1 honapig biztos nem tudok valaszolni. Egyebkent is ritkan, itt nagyon vacak a net.

L.e.e 2015.10.04. 11:54:10

Üdv Mindenkinek. Ti mit szóltok a migranshelyzethez? Most mi magyarok vagyunk rosszak, mert a menekülteket nem akarjuk csak úgy be/átengedni az orszagon, vagy a nyugatnak van igaza abban, hogy békés szándékkal jönnek, be akarnak és be is tudnak majd illeszkedni Európába, és nem jönnek velük terroristak? Azért kérdezem ezen a felületen, mert talán Balázs és a többi itt kommentelő légiós, akik voltak már kint arab államokban jobban tudhatják, mint azok, akik itt csak találgatnak. Lee

Kronenbourg 2015.10.04. 14:14:38

@L.e.e:
Ennyire békések a szándékaik:
www.youtube.com/watch?v=3yzBhkOes_8

A határra vannak vezényelve a különleges erők (TEK, KMZ), a röszkei eseményt mai napig terrortámadásként kezelik.

Dobri 2015.10.04. 22:30:39

@L.e.e: Azért nem olyan sok arab ország képviseli magát a mostani migráns dologban. Meg ezekben az országokban nem voltak légiósok mostanában.

Dobri 2015.10.05. 21:35:02

www.asafrance.fr/item/officiel-1-500-paras-de-plus-pour-la-11eme-brigade-parachutiste-par-le-general-eric-bellot-de-minieres.html

En un mot, vous tournez «à bloc» ?

On tourne effectivement «à bloc», comme l’ensemble de l’Armée de Terre. Et c’est la raison pour laquelle le ministère de la Défense, sur proposition du CEMAT, a décidé de la montée en puissance de l’Armée de Terre avec un effort de recrutement pour 2015 qui doit se concrétiser pour l’ensemble à plus de 5 000 personnes cette année et plus de 6 000 l’an prochain.

Concrètement pour la 11e BP ?

Cela représentera 750 hommes de plus en 2015 et autant en 2016. Ces personnels viendront densifier les régiments et cela se traduira par la création d’unités élémentaires supplémentaires : une compagnie pour chacun de nos quatre régiments d’infanterie, un escadron pour le 1er RHP à Tarbes, le 17e RGP profitera aussi de cette réorganisation qui, au total, recensera 100 à 120 hommes de plus en moyenne, par régiment.
.....................

Egy cikk a 11.-ik eje dandár parancsnokával, aki elég sok időt töltött fiatal tisztként és parancsnokként a REP-nél.
A dandár 4 lövész, harckocsizó és műszaki ezrede 2016 végéig kapni fog egy plusz harci századot. Tehát aki a REP-be akar kerülni, annak egy kicsivel több esélye lesz, mert hát emberek kellenek az új század feltöltéséhez.

bközép 2015.10.06. 22:21:17

@Dobri: Aki a REP be akar kerülni az az alapkiképzés végén oda is fog. Nagyon sok hely (10+) és nagyon kevés volontaire volt oda. Legalábbis az előttünk lévő, az utánunk lévő és a mi szekcionknal is ez volt a jellemző.

tra lala 2015.10.07. 10:12:17

@bközép: lehetnel tarsszerzo itt a blogon (vagy irhatnal sajatot) :)

Kronenbourg 2015.10.07. 14:20:18

@tra lala: Sok értelme nincs, hacsak nem szakmai blog lenne, ahhoz viszont komoly ismeret szükséges. Érdeklő lenne rá a lemil.blog.hu is sokan olvassák.

bközép 2015.10.07. 20:32:11

@tra lala: Én megmaradok csak olvasó. Plusz ha tudok válaszolok itt a kérdésekre. :)

tra lala 2015.10.08. 12:57:55

@Kronenbourg: minek nincs ertelme? Ott van a legioban es leirja mi tortenik vele. Mint ahogy Balazs is.

Amugy nincs kerdes, csak erdekesnek talalom es jo rola olvasni.

Kronenbourg 2015.10.08. 18:42:01

hirado.top/wp-content/uploads/2015/10/migranthaza.jpg
Ilyen képeket akarok látni minden nap! Francia katonai teherszállítógép viszi vissza Afrikába a hívatlan vendégeinket.

Dobri 2015.10.08. 19:00:00

@Kronenbourg: Jó lesz az olasz katonai repülőnek is!

Dobri 2015.10.09. 17:41:18

@Kronenbourg: Kronenbourg 2015.10.08. 18:42:01
hirado.top/wp-content/uploads/2015/10/migranthaza.jpg
Ilyen képeket akarok látni minden nap! Francia katonai teherszállítógép viszi vissza Afrikába a hívatlan vendégeinket.

Kronenbourg 2015.10.09. 13:25:29
@Dobri:
hirado.top/felszallt-az-elso-repulogep-franciaorszagbol-a-kiutasitott-migransokkal/
Igaz, attól még vihette olasz gép őket.
................
Te írtál francia katonai repülőt, majd utána, hogy olasz. :)

Kronenbourg 2015.10.18. 19:01:40

Osztrákok köszönete Hegyeshalomnál:
scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/12143239_891557414226941_4415222049273964536_n.jpg?oh=be64d6f10ec4c53e637c4d66f88a82b1&oe=56C723EF

"Mi mindannyian magyarok vagyunk!" címmel a franciák is szimpátiatüntetést fognak tartani a párizsi Magyar Nagykövetség előtt november 7-én.

Kronenbourg 2015.10.27. 18:58:28

foreignlegion.info/2015/10/26/2rep-legionnaire-european-kickboxing-champion/#more-6960

A képen Bodnár József zászlós keményen nyomhatja, ha már ilyen magas rangig jutott. Hány évet kell lehúzni a zászlós iskolához?

Dobri 2015.10.28. 09:25:33

@Kronenbourg: Teljesen átlagos a zászlós rendfokozat.
Változó, mert emberenként változik. Átlagos előremenetel. 6 év őrmester, 11 év körül törzsőrmi és 15-16 zászlós.

kolbalazs 2015.11.01. 11:43:10

Egy orvos (aki nem mint a vizsgálatokat elvégző személy, hanem mint a légióba jelentkező újonc) a légióban hasonló kiképzésben illetve munkakörben dolgozik mint a többi újonc?
Volt már ilyenre példa, hogy egy orvos jelentkezett a légióba?

Kronenbourg 2015.11.01. 13:28:50

@kolbalazs: Régebben elképzelhetőnek tartom, hogy egy orvos azért jelentkezett a légióba, mert az 5 éves szolgálat után kint szeretett volna dolgozni a szakmájában. De most amikor szabadon lehet az EU-ban munkát vállalni, erősen kételkedek abban, hogy a pályakezdő orvosok a légióba vágynának.

bközép 2015.11.01. 15:49:25

@kolbalazs: Az elején mindenki ugyanolyan kikepzesen részesül. De később ha megkered az egészségügyis stage t, minek a végeztével nyilván annak megfelelő beosztásban fogsz dolgozni. A roman barátom (akit Balázs is ismer) most csinálja épp a 4 hónapos staget.
ami után valószínűleg atkerul az elláto szazadhoz és az ezredben levo "kórházba" fog tovább dolgozni.
Biztos volt már hogy orvos jelentkezett. De ez nem számít ugyanúgy vegig szívja az alapkikepzest csak annyi hogy valószínűleg nagyobb eséllyel küldik el majd egrszsegugyis képzésre...

kolbalazs 2015.11.01. 22:44:18

@bközép: Valami információ erről az egészségügyi stage-ről? Eddig nem hallottam róla! Továbbá a tábori kórház amit említettél az milyen funkciót szolgál? Rutin orvosi vizsgálatok vagy a gyógyítást szolgálja?

bközép 2015.11.02. 01:00:49

@kolbalazs: Sok mindent nem tudok róla. 4 hónapos, biztos sok dolgot megtanitanak ott de azért nem orvost nevelnek.
Nem is nevezném kórháznak inkább olyasmi mint otthon egy házi orvosi rendelő. Ha valami kisebb bajod van ott megvizsgalnak, ellatnak esetleg gyógyszert írnak fel de például műtétet és komolyabb orvosi beavatkozást nem csinálnak.

Kronenbourg 2015.11.06. 18:55:00

115 millió eurót kap az "új" 13DBLE, ami egy ezrednyi méretű alakulat. Csak érzékeltetésképpen mondom, hogy a Magyar Honvédség éves költségvetése 1 milliárd euró. Hogyan lehet ilyen keveset költeni egy nemzeti hadseregre?

Dobri 2015.11.06. 19:45:35

@Kronenbourg: Miért kapna a 13DBLE 115 millió eurót?

Dobri 2015.11.07. 13:50:54

@Kronenbourg: Ennyit fog a védelmi minisztérium költeni 2016-2020 között, hogy meglegyen a szükséges infrastruktúra ahhoz, hogy egy lövész ezrednek mindene meglegyen. Laktanya adott és arra szerintem nem sokat fognak költeni fejlesztés gyanánt. Itt inkább az altisztek, tisztek családjainak az elhelyezését szolgáló épületek és az ezzel járó dolgok építésére megy majd el.
La Cavalerie a falucska neve, ahova költözik az ezred. Kell építeni pár dolgot.

Reykon 2015.11.09. 13:31:22

Nem rég néztem egy riportot egy nyugalmazott légiósról,és ő említett valami olyasmit,ha veszélyesebb helyre küldenek például 1 évre akkor azt a hely veszélyessége miatt például 3 évnek számolják el,valaki meg tudja mondani,hogy ez valós dolog ?

Dobri 2015.11.09. 21:04:07

@Reykon: Igen is meg nem is.
Nyugdíj összegének a kiszámolásánál van ez alkalmazva. Pár mostani hadművelet, szolgálati hely, pilótaként levezetett idő, tengeralatjárón eltöltött idő és hasonló társainak van egy szorzója. Tehát pl. voltál egy ilyen hadműveleten, akkor az ott töltött időt megszorozzák egy számmal ( 1,3-1,5 rémlik, de tévedhetek). Tehát nem a tényleges szolgálati idődbe számít be, hanem csak a nyugdíjad összegének a kiszámításába.

Reykon 2015.11.10. 15:41:36

@Dobri: Jaj értem,kicsit félreérthetően mondta a videóban az úr,de így már tiszta köszönöm szépen.Egyébként februárban vágok neki,akkor fogok kirepülni Marseillbe és onnan majd tovább Aubagnebe,de úgy veszem észre te elég hozzáértő vagy a témához,meg régebben válaszoltál is már néhány kérdésemre amit ismét köszönök,de feltennék még pár apró kérdést ha nem bánod.Például a francia nyelvtudásom egyenlő a nullával,sok helyen olvastam már és itt is,hogy nem kizáró ok,de biztos nem lesz baj? Meg körülbelül annyi lesz az egész,hogy bemegyek majd a kapun/ajtón és jelentkezek és majd ott elmondják az anyanyelvemen a további teendőket? Ha pedig megfelelek,és mehetek a 4 hónapos alapkiképzésre akkor erről a szüleimet se értesíthetem csak majd a 4 hónap után? Meg a magammal vitt cuccokat addig megőrzik vagy mi fog történni velük? Meg ugye itt nincs olyan,hogy "jelentkezési/felvételi" időszak,tehát amikor megyek akkor jelentkezek,igaz? Ne haragudj,hogy így ennyi mindent a nyakadba zúdítok csak már nagyon várom és kíváncsi vagyok ilyen apró részletekre is.Válaszod előre is köszönöm:)

bközép 2015.11.10. 17:10:58

@Reykon: Tudom nem engem kerdeztel de megprobalok válaszolni(az én információim kicsit talán frissebbek mint Dobri-e, ugyan is én tavaly jelentkeztem )
1. francia nyelvtudas : egyáltalán nem feltétel én az oui - non kívül semmit nem tudtam (persze ha elkezded tanulni az csak elonyodre válik ha felvesznek de nem feltétel )
2. belépsz a kapun és egyből franciául fognak beszélni vagy 1 kicsit angolul vagy pedig mutogatnak :D ne izgulj meg fogod érteni. A tesztekhez meg van vagy 1 magyar lap a szobelieknel meg 1 magyar fordito.
3. ha megfelelsz azaz bevalasztanak rougnak 1 hetet meg ott toltesz aubagneban és majd íratni fognak veled 1 levelet 1 minta alapján amit elpostaznak majd a címre amit megadsz. Ezen a levelen az van h felvettek neaggodjanak és hogy küldjek el a születési anyakönyvi kivonatot aubagneba.
4. A cuccok amiket magaddal vittel lezarjak aubagneban és amikor vége a 4 hónapos alapkikepzesnek te visszatersz oda és odaadjak.
5. igen amikor te belépsz a kapun elkezdodik a felvételi eljárás. ami ha jól emlékszem 2 hét volt nekem. utana derül ki h bevalasztanak e rougnak vagy sem. rouge választás minden héten csütörtökön van ha jól emlékszem.

Attila94 2015.11.10. 23:16:44

@bközép: te melyik ezrednél szolgálsz, és az 1 REG ről írnál kicsit? Hol állomásoznak? Milyen feladatokat látnak el? Sajnos nem találtam semmit.

Dobri 2015.11.11. 08:48:58

@Attila94: 6REG/1REG
1984-ben hozták létre a 6REG-et, az akkor lezajlott hadsereg átalakítás részeként. Akkor jöttek létre a ma is létező dandárok/hadosztályok. 6BLB-ben van alapítása óta. Ez egy könnyűpáncélos hadosztály, amelynek a tagjai olyan ezredek, akik gyarmati múltuak. Szpáhik, tengerészgyalogosok és légiósok. Viszont nem volt ezeknek műszaki ezrede, így a légió létrehozta a sajátját. Ekkor elég sok olyan francia műszakis altiszt került a 6REG-be, akik önkéntesek voltak a légióba való áthelyezésükbe a francia műszaki ezredükből. Légióban senkinek nem volt műszaki tudása, így kellett az ilyen ember. Öket hívják "cadres blancs"-nak. Olyan speciális tudással, szakiránnyal bíró altiszt, akire szükség van alégióban, mert nekik olyanjuk nincs.
Mivel a 6BLB-be kerültek, így elég sokat mozogtak és ott voltak majd minden hadszintéren. 1999-ben megváltoztatták a nevét és a 6REG-ből 1REG lett. Akkor hozták létre a 2REG-et és az új ezred nem viselhet kisebb számot, mint egy már létező ugyan olyan fegyvernemű ezred. Pont ez miatt volt egy kis balhé náluk. :) 2011-ben az Öböl-háború 20 éves évfordulóján az abban részt vevő 3 légiós ezred ( 1REC, 2REI és 6REG ) ráírhatta az ezredzászlóra, hogy Koweit 1990-1991, viszont mivel a műszaki közben számot cserélt, így ők nem, hiába voltak a jogutódjai. Nem tudom, hogy azóta sikerült-e nekik ez elintézni?
Feladata pont ugyan az, mint a 2REG-nek, de mivel nem hegyi dandárban van, így sokkal kevesebbet járnak a hegyekbe. Aminek szerintem örülnek. :)
Laudun-l'Ardoise-ban van az ezred laktanyája, a Rhone folyamtól nem messze.

Attila94 2015.11.11. 10:19:51

@Dobri: Nagyon szépen köszönöm a választ, Dobri! :)

Reykon 2015.11.12. 12:23:52

@bközép: Köszönöm szépen a részletest választ,most már így tiszta minden.Nincs is más dolgom már mint februárig edzeni még ezerrel aztán neki vágni:)

Kronenbourg 2015.11.14. 00:02:50

A liberálisok szeme fényei (szegény, ártatlan menekültek) több tucat embert végeztek ki és ejtetettek túszul Franciaország több pontján. Ezért kell tűzparancs a határokon! Jelenleg az EU-ban csak MO védi a határait.

Dobri 2015.11.14. 07:37:31

@Kronenbourg: Fogadjunk 100 fekvőtámaszban, hogy nem menekültek voltak az elkövetők!

Dobri 2015.11.14. 07:37:52

@Kronenbourg: Fogadjunk 100 fekvőtámaszban, hogy nem menekültek voltak az elkövetők!

Kronenbourg 2015.11.14. 13:58:56

@Dobri: Tekintve, hogy Franciaországból mentek ki a legtöbben Európából az Iszlám Állam terrorszervezetbe harcolni, és mivel hidegvérrel gyilkoltak, ezért nagy valószínűséggel a bevándorlók közé elvegyült IÁ terroristák térhettek vissza FO-ba.
Aszadhoz hű szírek egy Facebook-oldalon gyűjtögették össze azokat a fényképeket olyan személyekről, akik először mint terroristák pózolnak (pl. levágott fejjel a kezükben), majd mint migránsok civilben tűntek fel Európa határain. Európa nem védi a határait, és Németország is beismerte az elmúlt hetekben, hogy nyomtalanul eltűnnek migránsok a menekülttáborokból. Tény, hogy a bevándorlók 80%-a fiatal 20 és 30 közötti férfiak, akik háborús övezetből jönnek. Miért nem a nőket és a gyerekeket küldik?

Dobri 2015.11.14. 14:14:48

@Kronenbourg: Ha nem is a legtöbben, de dobogós helyen van ezen a listán Franciaország.
És kik mentek ki a legtöbben? Harmadik generációs bevándorlók. Nagypapa a '60-as években a volt gyarmatokról eljött Franciaországba dolgozni. Ők építettek mindent akkor. Majd családot alapított, gyereke már franciaként született. Majd az ő gyereke csinálja a fesztivált mindig az országban. Tehát született francia, akinek Franciaország a szülőhazája. Kitoloncólni se lehet!
Tehát az unoka elmegy djihádozni egy kicsit, majd visszatér a szülőföldjére, hogy itt is besegítsen a djihádba.
Lehet, hogy van pár menekült aki besegít, de a főbb dolgokat franciák csinálták.
Nekem ez a véleményem, ha majd más igazolódik be( csak a Le Figaro-t tartom igaz hírforrásnak!!! ), akkor nyomom a fekvőt, ha benne vagy a fogadásban.

Dobri 2015.11.14. 14:58:17

@Kronenbourg: à 14:51
Le corps d'un Français, connu des services des renseignements, identifié au Bataclan
Un des terroristes mort pendant l'attaque du Bataclan a été identifié. Il s'agirait d'un Français, connu des services des renseignements.

Erről beszéltem. Persze lehet, hogy 1-2 éve az iszlámra áttért fehér francia volt és nem maghreb ősökkel rendelkező.

Kronenbourg 2015.11.14. 19:50:09

Az egyik terroristánál szíriai útlevelet találtak, akit októberben Görögországban menekültként regisztráltak. Ez persze semmit nem jelent, mert Törökországban futószalagon gyártják a hamis útleveleket.

bistvan62 2015.11.15. 15:38:06

@Dobri: Nyomhatod a fekvőket (ha Kronenbourg benne van a fogadásban), a hírügynökség a Le Figaro-t jelöli forrásként. www.mediafax.ro/externe/atentate-la-paris-unul-dintre-atacatorii-kamikaze-cu-pasaport-sirian-imigrant-inregistrat-in-grecia-14886263

Kronenbourg 2015.11.15. 18:50:12

@bistvan62: Könnyen lehet, hogy másod- harmadgenerációs bevándorló volt, aki kiment az IÁ-ba kiképzésre (szerzett egy kis harci tapasztalatot) és szírnek kiadva magát elvegyült a migránsok között, majd visszatért FO-ba. A kérdés: Hányan lehetnek ilyenek? Sokáig nálunk sem védték a határainkat, de hála a jobbikos Toroczkai Lászlónak, aki egyre több ember figyelmét hívta fel erre a súlyos mulasztásra, és a szolgaian euroatlantista kormány kénytelen volt a határt lezárni, mert félt a nacionalista Jobbik megerősödésétől.

bistvan62 2015.11.15. 20:55:38

@Kronenbourg: Most az EU-s nagylelkőség (főleg Merkel asszony hülyesége) nagyon besegített, de a titkos szolgák is nagyot buktak. Bezzeg felénk nem nagyon jönnek (35 évvel és 200 kilóméterrel keletebbre). A határőrség viszont működik-ha korruptan is- a szerb, ukrán és moldáv szesz és cigaretta csempészet miatt.

Dobri 2015.11.15. 21:42:42

@bistvan62: Most ezzel mit csináljak? Román tudásom elég behatárolt. Csé pulá? Futen gurá! Dutem pizdá máti! Bíne. Bunye szerá!

twitter.com/PNationale/status/665939383418273793/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Oké, nem francia, hanem belga. Ott született, tehát nem menekült.
Jelen infók tudatában azt lehet mondani, hogy vegyes csapat volt. Európában született egyének és menekültek. Ha valós az útlevél amit találtak.

Attila94 2015.11.16. 10:40:46

@Dobri: ezzel a tudással már simán tudsz érvényesülni Romániában. :)))

Dobri 2015.11.16. 10:47:48

@bistvan62: L'un des kamikazes avait été mis en examen
Le magistrat annonce qu'un des kamikazes identifiés avait déjà été mis en examen dans un dossier lié au terrorisme. Cet assaillant du Bataclan, Samy Amimour, né à Paris en 1987 et originaire de Drancy, faisait l'objet d'un mandat d'arrêt international après violation de son contrôle judiciaire en 2013.

"Il est connu de la justice anti-terroriste pour avoir été mis en examen le 19 octobre 2012 pour association de malfaiteurs terroriste (projet de départ avorté vers le Yémen) et placé sous contrôle judiciaire", indique le parquet.

Trois membres de son entourage familial ont été placés en garde à vue lundi matin, précise le procureur.

www.lefigaro.fr/actualites/2015/11/16/01001-20151116LIVWWW00011-traque-attentats-de-paris-bataclan.php

Párizsban született az egyik elkövető, és 2012 őszén már dolgoztak rajta a nyomozók, mert Jemenbe akart menni.

Dobri 2015.11.16. 13:13:53

@Attila94: Meg a '98-as B.U.G. Mafia De Cartier albumát is elég sokszor hallgattam Ignatescu-nak és Maceaca-nak köszönhetően. :)

Mikor kiképzés után a szakaszomba kerültem, tele volt románokkal.
3-4 tizedes és még annyi első osztályú.
Volt egy román őrmesterem, akit '99 körül lelőttek. Marseille-ben egy bankrablás közben, miután kirúgták a légióból. Abban az időben, azért meg kellett dolgozni azért, hogy kirúgjanak valakit, nem úgy mint most. :)

Rico69 2015.11.16. 16:00:49

@Dobri:
Fura lenne, ha valaki pont útlevéllel akart volna beszivárogni, mikor a 95%-nak nem volt. Pont az volt feltűnőbb ha volt neki .
A bevándorló gyümölcs majd most fog beérni, ha a mostani arab fiatalok 20% át simán toborozni lehet a net mellől, mekkora %-át lehet majd a nyelvet nem beszélő, kegyelemkenyéren tengődőeknek ?Akik ráadásul nem Fro. ban nőttek fel, hanem acélkeményen muszlim országokban. Lesz még ebből szipi-szopi. :(

Kronenbourg 2015.11.16. 18:14:53

@Rico69: Nagyon őszinte leszek! Nem a terroristáktól félek, hanem a hülye neoliberális politikustól, akik továbbra sem fogják fel, hogy a bevándorlók kurvára nem akarnak dolgozni és csak potyázni jönnek. Idejönnek és gyorsan felfogják, hogy sem a szőke cicababáknak nem kellenek, és automatikusan házat valamint segélyt sem kapnak. Csalódottak lesznek és bedzsihádoznak.

Dobri 2015.11.16. 20:05:06

@Rico69: Most mondták a francia királyi tv híradójában, hogy a 8-ból 5 francia volt, a többieket még nem azonosították.

bistvan62 2015.11.16. 23:05:46

@Dobri: Te is, mint mindenki, egy nyelvnek a színe-javát tanultad meg elsőre. A román káromkodások palettája- a magyarhoz képest- halvány lepkefing, de azt a keveset is gyakran használják. Azt akartam írni, hogy a merénylő a menekültekkel jött, még menedékjogot is kért. Aztán még előkerült egy azonos útlevél más fényképpel. Az biztos, hogy francia, mert különben nem tud feltünés nélkül mozogni.

bistvan62 2015.11.16. 23:11:59

@Attila94: Hagyd, még elhiszi, és a 230 E bruttó minimálbérért idejön.

Rico69 2015.11.17. 18:14:06

@Dobri:
Hát várható volt, azért a bevándorlók (?) nagy többsége még nem alkalmas erre. Majd akik maradnak, azok között lehet toborozni.

Attila94 2015.11.17. 19:59:35

@bistvan62: Te is ebből a szép oláh országból vagy?Honnan?

bistvan62 2015.11.17. 21:39:55

@Attila94: Igen. Csík. Szépnek szép, csak vannak, akik nem Árpáddal jöttek, oszt ők vezetnek. Te?
süti beállítások módosítása