Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

115. - Tragédia a hegyekben és egy zűrös hazatérés

2016.04.07. 16:03 Balazs_

A másik rajunk egy 2 napos őrjárat alatt jobban teljesített, felszámolták az aranyásók erdei raktárát, és a kvadot is elfogták, amivel menekültek volna. Néhány napra rá visszatértünk a Suriname melletti laktanyába, itt adtunk szolgálatot, meg néha besegítettünk a határőrségnek. Ezalatt három srác a gyengélkedőn maradt, mert terepen összeszedtek valami parazitát, a féreg a bőrük alatt mászkált, amíg meg nem ölték gyógyszerekkel.

dscf4850.jpg

A zsákmányolt kvad

dscf1032.jpgVisszatér az őrjárat

Ekkor érte az ezredünket otthon a legsúlyosabb veszteség megalakulása óta. A 3. század hegyi kiképzésén egy menetoszlopot lavina sodort el, 5 katonát már csak holtan ástak ki a hó alól. Minden évben van egy-két halottunk a hegyekben, de ilyenre még itt se volt példa. Rá néhány napra egy kecskeméti magyar srác szervezete is feladta a harcot, ő lett a baleset hatodik halottja. Én nem ismertem őt nagyon, csak néhányszor vátottam vele pár szót életében, de a többiek szerint rendes ember volt és jó katona. Nyugodj békében, Dávid!

8frua9nfvqu.jpg

A februárt egy másik erdei bázison töltöttük, ami egyben egy legálisan működő aranybánya is volt. Ekkor már javában tartott az esős évszak, a sár bokáig-térdig ért. Az őrjáratokra általában kvaddal mentünk, a sofőrömnek sikerült is vele felborulnia. Szerencsére mindketten ki tudtunk oldalra gurulni, mielőtt a jármű ránk esett volna. Az őrjáratoknak legtöbbször csak annyi eredménye lett, hogy tetőtől talpig sarasak lettünk, de nagy fogások nem voltak. Az előttünk lévő szakasz letarolta a területet, és az aranyásók még nem tértek vissza. Március elején helikopterekkel hagytuk el a bányát, és pár nap múlva újra Cayenneben voltunk.dscf1939.jpg

dscf2017.jpg

Esős évszak

dscf1918.jpg

Az erdei szállásunk

A tervek szerint itt is maradtunk volna a misszió utolsó két hetében szolgálatot adva és szögesdrótot telepítve az egyik slabor laktanya köré, de a légierő máshogy gondolta. Az elefántcsontparti merénylet ürügyén újból eltolták a hazautunkat, mi meg mentünk vissza Suriname mellé.

dscf0380.jpgLefoglalt élelmiszer

wp_20151103_006.jpg

Akadt egy kis arany is

Az itteni slabor laktanya fő funkciója egyébként a helyiek kiképzése volt egy bizarr katonai-munkaerőprogram keretében. A guyanei önkéntes „katonák” kaptak egy kis alapkiképzést, majd a hadsereg tanított nekik egy szakmát, és ezért még zsold is járt nekik. Így napi szinten láthattunk 100 kiló feletti „katonákat”, akik egy Cooper-tesztbe szó szerint belehaltak volna, de volt ott 140 centi magas harcos is, meg kislányok, akik a fegyvert sem bírták el. A gyengélkedő állandóan tele volt a szimulánsokkal. Aztán ezekből képeztek konyhásokat, akik nem tudtak főzni, kantinosokat, akik nem tudtak számolni, és biztonsági őröket, akiken egy gramm izom sem volt. A laktanya kapujában tábla jelezte, hogy a programot az Európai Unió támogatja. Legalább tudtuk, mire megy el az adónk. Érkezésünk előtt néhány nappal ráadásul a kantint is bezárták, mert a helyiek gang-banget rendeztek benne.

dscf1785.jpg

dscf1793.jpg

Sebesültmentés helikopterrel

Újabb egy hét szolgálat után végre mégis felszállt velünk a repülő, de a franciaországi fogadtatásunk nem volt valami kellemes. Először másfél órát álltunk a kifutópályán a 0 fokos hidegben átvizsgállásra várva, majd tetőtől-talpig átkutattak mindenkit a fináncok. Nagy bánatukra drogot és alkoholt nem találtak, ezért elkezdtek belekötni a szuvenír tartósított állatokba. Ezeket még a reptéri ajándékbolt is árulja Guyanán, de itt tudtuk meg, hogy ide tilos őket behozni. Akiknél találtak, azoktól elkobozták és még jó nagy büntetést is fizettettek velük. A többiek ezt látva a mosdóban szabadultak meg az ajándékoktól, a padló hamarosan tele lett pókokkal, lepkékkel és trópusi halakkal. Engem személyesen nem érintett a dolog, de felháborított, ahogy az állam a saját katonáival szórakozik, miközben migránsok és terroristák hordái bármiféle papírok nélkül császkálnak Európában.

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr258576406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ied86 2016.04.09. 03:11:03

Engem az erdekelne,Franciaorszagban a folyamatos terrorhelyzet mennyire valtoztatta meg a rendorseget?Tenyleg tobb ezer uj munkahelyet krealtak csak eddig a tamadasok,az elharitasnal,rendorsegen,regularis katonaknal?

Kronenbourg 2016.04.09. 14:15:26

@ied86: Olyan nagy a terrorveszély, hogy Párizsban a diákok simán tüntethetnek a kormány balfék munkajogi reformtervezete ellen. Mekkora az esély rá, hogy az Allah-hívők beszaladnak közéjük és felrobbantsák magukat? A tüntetők láthatóan nem tartanak ettől. Mondjuk az alkohol és a tudatmódosító szerek keverése csökkenti a józan ítélőképességet.

iknebli 2016.04.11. 10:42:46

@ied86: Épeszű ember tényleg arra számít, hogy egy ilyen jellegű támadás után a kormányzat minden elérhető katonai alakulatot (rendőrség, csendőrség, reguláris katonaság, légió, stb.) kibővít, felszerel, kiküld nyomozni, elhárítani, biztosítani, járőrözni. Ezzel szemben, amint Balázs leírja, ők inkább a reptér betonján várakoztatják a katonáikat és kevésbe fontos dolgokkal vegzálják őket.
Nem olvasom rendszeresen a francia lapokat, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a szükséges intézkedések helyett csak látszatintézkedéseket tettek.

sweey01 2016.04.13. 21:04:58

Üdv!
Már nagyon régóta olvasom az oldalt, még a vasihazafi óta, és meg kell mondjam, nagyon izgalmas. Köszönöm hogy pontos betekintést nyújtasz a légió kulisszái mögé. Mindezentúl most lettem 17 éves, és szeretnék felkészülni a légióra, 19 évesen vágnék bele. A kérdés tehát az lenne, hogy milyen gyakorlatokat ajánlasz, illetve napi hány óra edzés lenne elegendő arra, hogy ne hátrányból induljak a jelentkezésnél.
Előre is köszönöm a válaszod.

Dobri 2016.04.13. 22:20:26

@sweey01: Szevasz!
25 óra b+!!!
Látatlanban megszavazom neked, hogy értelmes srác vagy, de nem szeretsz gondolkodni. ;) Leírtad, hogy az elejétől olvasod. Tehát ott szépen le volt írva, hogy mi volt a felvételin, tehát csak azokra kellene edzeni. Nem kell elz túlmisztifikálni! Nem az olimpiára akarsz felkészülni, csak az idegenlégióra.
Futás heti 2x, max 8-8km. Persze ha nem megy annyi, akkor szép fokozatosan növelni a távot. Havi 1x cooper-teszt lefutása. Ha 3200m megvan, akkor az már bőven elég.
Heti 2x saját testsúlyos edzés. Húzódzkodás(12-15), fekvőtámasz(50-60), tolódzkodás(15) és valamilyen neked tetsző has/törzserősítés. Ha meg tudod csinálni a zárójelben lévő darabszámot, röhögve teljesíted a felvételi fizikai részét.
A maradék időben meg csajozz, bulizz és tanulj! ;)

sweey01 2016.04.14. 14:29:02

@Dobri: köszönöm Dobri :D
Igen, az elején olvastam hogy hogy s mint megy a felvételi, csak szeretném a maximumot nyújtani majd. Ezek szerint túlteljesítem a te általad felsorolt elvárásokat.
2 naponta szoktam 6 km-t futni, és rendszeresen street workoutozom. Akkor nem lesz gond.
Köszönöm a választ!

Dobri 2016.04.14. 21:23:55

Egy kis infó a légió veszteségeiről.
Indokínában közel 12ezer, ami átlagban 4fő/nap-ot jelent a háború 8 éve alatt. Algériában 2000 körül, ez 4fő/hét a háború 8 éve alatt. Az utolsó 40 évben, meg 70 körül bevetésen és egy kicsivel több, mint 90 fő gyakorlaton. Tehát évente 4 fő átlagra jön ki.

Dobri 2016.04.17. 10:25:30

@Bogyó9: Persze, hogy lehet olyan helyen ahonnan nem tud jelentkezni. Lehet, hogy fogdán van. Az is lehet, hogy elment szabira, de neked nem tett róla említést. Volt olyan srác a volt ezredemben, aki a barátnőjének azt mondta, hogy kapott 20 nap fogdát, tehát nem tud majd jelentkezni. Közben meg egy másikkal ment el nyaralni spanyolba. Vagy nyert a lottón, felmarkolta a zsetont és lelépett Thaiföldre. Egy biztos, gyakorlaton vagy külszolgálatban nem halt meg.

Reykon 2016.04.17. 22:39:09

@sweey01: Én nem régen jöttem haza,a felvételi egy vicc volt,de főleg a fizikai része...4 szabályos húzódzkodást kellett csinálni rögtön a futás után,de volt akinek már ez is gondot okozott:) 23 ismétléssel én csináltam a legtöbbet a kb. 80 jelentkezőből,de volt akit 4-el is felvettek...szóval ne gondolj semmiféle brutális,embert próbáló követelményekre.

Mihály 1960 2016.04.18. 09:08:07

@Reykon: Teged nem vettek fel vagy h-h hazajottel?

Reykon 2016.04.18. 12:13:12

@Mihály 1960: Magamtól jöttem haza,mikor beválasztottak Rúzsnak(1 hét és vittek volna Castelbe).A 2 hét felvételi idő alatt volt elég időm gondolkozni és rájöttem bizonyos dolgokra amik kiváltották azt,hogy eljöttem:)

Kronenbourg 2016.04.18. 13:33:34

@Reykon: Tényleg vicc a felvételi, ha olyanokat is beválogatnak rúzsnak, aki nem is akar igazán légiós lenni!

Mihály 1960 2016.04.18. 13:35:54

Kivancsi lennek hogy miert dönt valaki ugy hogy mégse lép be! Tudnal erről bővebben irni? Nem tetszett valami! Mi volt az oka ennek a döntésnek?

Attila94 2016.04.18. 18:11:01

@Reykon: Az is lehet korai volt a döntésed( de a te döntésed semmi közöm hozzá). Szerintem akkor az igazi amikor megvolt a csapat összekovácsolás, mikor teljesen alkalmazkodtál a légiós élethez de persze én is csak beszélek nem tudhatom. Viszont érdekel miért jöttél el? És ilyenkor mi van? Még tudsz jelentkezni vagy többé soha?

Reykon 2016.04.21. 16:05:17

@Attila94: Elég nehéz lenne leírni,hogy mért döntöttem így,nem is próbálkozom vele,a lényeg,hogy inkább a családot választottam és itthon próbálok meg boldogulni,fiatal vagyok még bármi lehet:)A légióba a legkönnyebb kimenni,nem kell szembe nézni az embernek a hétköznapi nehézségekkel,van e munkám vagy nincs,mi lesz holnap és még sorolhatnám.Az pedig,hogy visszamehetnék e még,nos nem,megmondták,hogy jól gondoljam meg,hogy elmegyek e magamtól,mert így soha többé nem mehetek vissza.Mihály a te kérdésedre pedig a válaszom: tetszett minden,teljesen olyan volt mint ha a honvédséghez vonulnék be,talán az ellátás jobb volt,viszont nem mindig értettem,hogy mit akarnak tőlem a Caporal Chefek:D A 4 hónapos Castel se lett volna kemény,mondták,hogy a harcászathoz szinte semmi köze a dolognak,inkább a hagyományokra meg az emberek összekovácsolására mennek rá.

Kronenbourg 2016.04.21. 20:06:59

Ejtőernyős kijuttatás - a világ "legjobb" hadserege megmutatja, hogyan kell csinálni
www.youtube.com/watch?v=r_kl4ZpwBt4

Rico69 2016.04.23. 11:57:18

@Kronenbourg:
Mondjuk az tény, hogy a dicső magyar hadsereggel ilyesmi nem fordulhat elő, mert kellene hozzá repülő, ejtőernyő, humwee, meg heveder is, ami elszakad (megjegyzem, az nem a katonák hibája).

Kronenbourg 2016.04.25. 13:05:01

@Rico69:
Jó lenne tudni, hogy az 5 db AN-26 szállítógépekből, mennyi képes felszállni? Vagy. A 41 db HMMWV terepjárókból, mennyi a hadra fogható, és mennyi a csak pótalkatrésznek használható? Gyanítom, hogy a HMMWV-k annyira leharcolt állapotban lehetnek, hogy nem véletlenül kezdték meg a Komondor könnyű páncélos jármű sorozatgyártását - kép: rewrite.origos.hu/s/img/i/1210/20121029-komondor-katonai-terepjaro.jpg

Kronenbourg 2016.04.29. 21:04:22

Roppant érdekes dologra lettem figyelmes. Nincs magyar nyelvű oldala a légiónak, pedig régen volt. A toborzó videóban sincs magyarul kiírva, hogy "jelentkezz". Mit jelenthet ez? Esetleg lényegesen kevesebben jelentkeznek, mint régen? Most, hogy szabadon lehet munkát vállalni, a légió nem annyira vonzó? Balázs, szerinted kevesebb magyar jelentkezik mostanában?

Balazs_ 2016.05.01. 22:39:52

@Kronenbourg: Igen, kevesebb. Mostanra majdenem a felére csökkent a magyarok száma ahhoz képeset, mint mikor idekerültem.

Balazs_ 2016.05.01. 22:42:37

Tegnapelőtt előlétettek caporal-cheffé. Engem is meglepett, nem hittem volna, hogy szerződés hosszabbítás nélkül is megadják.

Kronenbourg 2016.05.02. 20:24:41

@Balazs_: Gazdagabb lettél egy sárga kacsacsőrrel! ;)

iknebli 2016.05.03. 12:58:13

@Balazs_: Utánanéztél, hogy mi lehet ennek az oka? Szám szerint is kevesebb magyar jelentkezik vagy csak az arány csökkent (szám szerint ugyanannyian sokkal több jelentkező között)? Esetleg megnőtt valami más országból/rágióból jövők száma és aránya?

Rico69 2016.05.03. 14:54:53

@Rico69: Nem lehet, hogy ez a répa a carrot and stickből ?

Balazs_ 2016.05.04. 20:38:44

@iknebli: szám szerint is kevesebben vagyunk. Nem tudom miért, lehet az osztrák és német munkaerőpiac megnyitása miatt. Most ukránból jön a legtöbb, ez érthető is.

@Rico69: kösz! Ez is lehet mögötte. De az ilyen répák ellen nem tiltakozom.

Kronenbourg 2016.05.05. 20:09:14

@Balazs_: Vagy. Mivel mindenki kommandós rambó akar lenni, ezért inkább otthon jelentkeznek a különleges erőkhöz.

iknebli 2016.07.05. 12:09:02

Elnézegetve a most feltöltött képeket, felmerült bennem, hogy vajon a Légió miért nem kobozza el és használja fel/el az arra alkalmas cuccot? Mindegyik Guyane-i cikkben említed, hogy a szajrét felgyújtottátok, de nem érné meg néhány dolgot megtartani? Gondolok itt elsősorban az üzemanyagra, de lehet, hogy akadnának ott hasznos szerszámok is. Valami törvényi akadálya van ennek vagy csak nem akartok bonyolódni az elszállítással?

Balazs_ 2016.07.05. 12:57:06

@iknebli: a működőképes kvadokat és motorcsónakokat elkobozzuk. Ezen kívül még azt, amit viszonylag könnyen magunkkal tudunk vinni. De többszáz kiló kajával vagy benzinnel az erdőben nem tudunk mit kezdeni.
süti beállítások módosítása