Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

 • Dobri: www.facebook.com/2eREIofficiel/videos/678504672588754/?sfnsn=mo 2REI 4.-ik százada bíztatja a ver... (2019.07.23. 17:28) 134. - A búcsú
 • kvadrillio: ...HÁÁÁÁÁT...MEGÚSZTAD ! :) (2019.01.23. 13:01) 125. - Skorpiók és pokolgépek
 • Dobri: www.facebook.com/100013433679118/videos/591346177989833/ '89-es riportfilm a légióról. (2019.01.17. 21:39) 133. - Díszszemle a Champs-Élysées-n
 • hummingbird025: Sziasztok! Ha bárki tud hiteles információkat adni nekem légióval kapcsolatos néhány kérdésre, ak... (2019.01.17. 17:01) 2. rész - Felvételi
 • Márk0317: @Dobri: Igen, ez még azóta sem változott, most is ezt a 0-20 pontig tartó rendszer van. Habár,... (2018.12.07. 14:57) 132. - Hétköznapi terrorizmus

Különkiadás 3. - Gyakori kérdések és válaszok az Idegenlégióról

2016.05.01. 23:28 Balazs_

 1. Hol lehet jelentkezni az Idegenlégióba?

A franciaországi toborzóirodákban (pontos címek és térképek: http://www.legion-recrute.com/mdl/info_liste_a.php?article_theme=23&titre=o-249-s-engager&block=23).
Aki nem akarja vesztegetni az idejét, az jelentkezzen az aubagnei központban. A többieket is ide hozzák át.

 1. Hány éves korig lehet jelentkezni?

17 és fél éves kortól 40 éves korig. 18 év alatt magaddal kell vinni egy aláírt és hitelesen franciára fordított szülői nyilatkozatot, ezért inkább várd meg, amíg betöltöd a 18-at! 30 év felett már csökkennek a felvételi esélyek.

 1. Mit vigyek magammal?

Személyi igazolványt, útlevelet, 200 Euró készpénzt, egy sportcipőt, három váltás fehérneműt és tisztálkodó szereket (ajánlott egy jó minőségű borotva és télen kézkrém). Ha meg akarod könnyíteni az adminisztrációt, vidd a jogosítványodat és egy születési anyakönyvi kivonatot is.

 1. Kell-e tudnom franciául?

Nem kell, nulla nyelvtudással is felvesznek. A felvételi alatt biztosítanak tolmácsot, utána meg megértetik veled a parancsokat.

 1. Miből áll a felvételi?

IQ-tesztből, sporttesztből, orvosi vizsgálatból, egy pszichológussal való beszélgetésből és a katonai rendőrség kihallgatásából. Az egész 3-4 hét.

 1. Miből áll a sportteszt? Mikor leszek biztosan sikeres?

Luc-Leger ingafutásból és húzódzkodásból  (vállszélességben fogod a rudat, tenyér kifelé néz, lábak összekulcsolva, teljesen leengeded magad, majd felhúzás állig bármiféle rásegítő mozgás nélkül). Nincs olyan sportteljesítmény, amivel biztosan felvesznek. A minimum 7 nívó az ingafutáson és 4 húzódzkodás, de ezt nem érdemes becélozni. Ha képes vagy 3000 méter felett futni 12 perc alatt és legalább 10-et húzódzkodni, akkor már jók az esélyeid.

Dobri tanácsai a felkészüléshez: „Nem az olimpiára akarsz felkészülni, csak az idegenlégióra. Futás heti 2x, max 8-8km. Persze ha nem megy annyi, akkor szép fokozatosan növelni a távot. Havi 1x cooper-teszt lefutása. Ha 3200m megvan, akkor az már bőven elég. Heti 2x saját testsúlyos edzés. Húzódzkodás(12-15), fekvőtámasz(50-60), tolódzkodás(15) és valamilyen neked tetsző has/törzserősítés. Ha meg tudod csinálni a zárójelben lévő darabszámot, röhögve teljesíted a felvételi fizikai részét. A maradék időben meg csajozz, bulizz és tanulj!

 1. Milyen egészségügyi problémákkal nem vesznek fel?

Erre nem lehet előre válaszolni, ezért felesleges tőlem egyenként megkérdezni a problémáidat. A kivizsgáló orvos dönt erről, annak függvényében, hogy mennyire lenne rád szükség. Van akit felvesznek ugyanazzal a problémával, amivel mást elküldenek. Olyan sérülésed/betegséged ne legyen, ami alaklmatlanná tesz a katonai szolgálatra!

 1. Milyen állapotba legyenek a fogaim?

75% legyen meg, a meglévők meg legyenek karbantartva. Vagyis ami rossz azt tömesd be vagy húzasd ki!

 1. Mit tud rólam a katonai rendőrség (Gestapo)?

Amit elmondasz magadról. Ezen kívül azt, hogy köröz-e az Interpol.

 1. Felvesznek-e bűnözőket?

Csak kisebb bűncselekményeket néznek el. De már ez is rontja a bejutási esélyeidet.

 1. Előnyt vagy hátrányt jelent a katonai/rendőri múlt?

Kisebb előnyt jelent. De csak emiatt még nem fogsz bekerülni.

 1. Kapok-e új személyazonosságot a felvétel után?

Igen. Utána kb 1 év után kérheted vissza az eredetit.

 1. Ha véglegesen elutasítanak, utána van-e esély, hogy mégis felvesznek?

Szinte semmi. Írhatsz még egy levelet a Légió parancsnokának, de 99%, hogy el fog utasítani. Így is nagy a túljelentkezés.

A címe:

Cabinet du Général commandant la Légion étrangère
Route départementale 2 - Quartier Viénot
BP21355
13784 Aubagne Cedex

 1. Érdemes-e többen összeállni, és együtt jelentkezni?

Csak egymás esélyeit rontjátok.

 1. Hány éves az első szerződés?

5 éves. Az első 6 hónapban mindkét fél viszonylag egyszerűen felbonthatja.

 1. Mikor léphetek először kapcsolatba az otthoniakkal?

2-3 hónappal a felvételi után telefonálhatsz haza először.

 1. Mennyi a fizetés?

Az alapkiképzésen (első 4 hónap): havi 1100 Euró.

Alapkiképzés után: havi 1280 Euró.

Tereppénz: 30 Euró minden terepen töltött nap után (ez egy harci században átlag +200 Eurót jelent havonta).

2REP (ejtőernyősök): havi 1900 Euró.

Külföldi misszió: havi 2500-3500 Euró.

 1. Emellett milyen juttatások járnak?

Ingyenes szállás, napi háromszori ingyenes étkezés munkanapokon, 75% kedvezmény a vasúton és kedvezményes árú katonai hotelek. Ha valaki 5 év után ki akar költözni a városba, a sereg fizeti a lakbér egy részét.

 1. Mikor kaphatok francia állampolgárságot?

3 adózott év után lehet kérvényezni. A gyakorlatban kb 5 leszolgált év után kérheted meg.

 1. Mikor küldhetek haza pénzt?

Az alapkiképzés (4 hónap) után. Nagyon indokolt esetben, a szakaszparancsnok engedélyével, már előbb is lehet.

 1. Mi az a matricule (mle)?

A légiósok azonosító száma.

 1. Van-e rá esély hogy pszichopatát/agymosott tömeggyilkost csinálnak belőlem a kiképzésen?

Nincs.

 1. Fognak-e verni a kiképzésen?

Ez a kiképzőktől függ. Meg attól, hogy mennyire leszel balfék. Agyon még nem vertek senkit. A maradandó sérülések is nagyon ritkák. Az ő érdekük is, hogy vigyázzanak a testi épségedre.

 1. Melyik ezredet válasszam, hogy a legtöbb külföldi misszióban vehessek részt?

Erre senki nem tud válaszolni. A most jól forgó ezred lehet jövőre nem megy sehova. Harci században maradva sokkal nagyobb az esélyed egy misszióra, mint az ellátóknak. Ez alól a rádiósok és a felcserek a kivételek, ők járnak a legtöbbet külföldre.

 1. Melyik ezredet válasszam, hogy mesterlövész lehessek?

Először kerülj be, aztán csináld végig az alapkiképzést, utána majd ráérsz ilyesmiken gondolkodni! Addig felesleges. Még ha be is kerülsz egy ilyen alakulatba (2REP, 2REI, 13DBLE vagy a 1REC gyalogos százada) akkor sem biztos, hogy elküldenek mesterlövész kiképzésre.

 1. Melyik ezredet válasszam, hogy a különleges erőkhöz kerülhessek?

Ezen még annyira sem érdemes előre gondolkodni, mint a mesterlövészeken. Újoncként ennek a közelébe se fognak engedni. A búvárok a 1REG-ben és a 2REG-ben, a hegyi kommandó a 2REG-ben, az ejtőernyős kommandó a 2REP-ben vannak.

 1. Jobbak vagytok, mint az SAS/Szpecnaz/stb?

Felesleges minket hozzájuk hasonlítgatni, mert teljesen más kategória a kettő. Ők a különleges erők. Kevesebben vannak, jobban képzettek, jobban felszereltek, mások a feladataik. Mi ugyanolyan hagyományos katonák vagyunk, mint a francia regulárisok. Ott a jobb minőségű és azonnal bevethető ezredek között vagyunk számontartva.

 1. Mikor kapom meg az első szabadságom?

Ez a leendő alakulatodtól függ. Általában fél és egy év szolgálat között valamikor.

 1. Mikor házasodhatok/vehetek autót/mehetek ki civil ruhában kimenőn?

5 év szolgálat után.

 1. Tényleg megszűntetik a Légiót és beolvasztják a Francia Hadseregbe?

Felesleges beolvasztani, mert már eleve annak a része. És nem szűntetik meg, épp most bővítik a létszámát majd 2000 fővel.

 1. Mikortól jár a nyugdíj?

Minimális nyugdíj 17,5 év szolgálattól. Normális összegű 19 évtől.

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr978678746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2016.05.02. 20:13:53

Szép és hasznos összeállítás Balázs: igazi légiós kiskáté :)
De ne gondold, hogy nem kapod meg 100-adszorra is ugyanazt a kérdést!
Erőt, egészséget!

Dobri 2016.05.03. 08:52:45

Meg mi ez a hülyeség, hogy sikeres felvételi esetén értesítik a családot?

bközép 2016.05.03. 17:31:28

@Dobri: Iratnak egy levelet amikor már rouge vagy, hogy felvettek és hogy küldjenek el egy szuletesi anyakönyvi kivonatot.

Dobri 2016.05.03. 20:12:18

@bközép: De jó, hogy 20 éve jelentkeztem! :)

levi900 2016.05.03. 20:56:04

Szia Balazs. Eloszor is szeretnem megkoszonni a magam es masok neveben ezt, hogy irsz es beszamolsz a dolgokrol- hogy mi, es hogyan zajlik.
Amit szeretnek megtudni es amire meg nem lattam valaszt toled, az az, hogy ha en peldaul 4 honap utan, a kikepzes kozben ugy dontok, hogy nem birom akkor, ugymond ''szabadon tavozhatok'' gond nelkul ? Es ha ez mondjuk az alkalmazasom utan tortenik ? Felkell mondani, vagy hogy megy ez ?
A masik dolog, hogy ott lehet szamittani igy a magyarokra ? Osszetartotok ? Vagy ez nalad / nalatok igy tobb ev utan nem szamitt, hogy milyen nemzetisegu, hisz mindenki bajtarsad akivel ott ''nevelkedtel'' ? Konkretan az erdekel, hogy vannak szivatasok, hogy most en magyar vagyok az meg bulgar,pl ?
A parancsnokok hogy viszonyulnak a magyarokhoz ?
Koszonom valaszaid ! Erot es egeszseget kivanok neked ! :)

levi900 2016.05.03. 21:00:12

Ja igen, es amit elfelejtettem kerdezni. A mit vigyek magammal kerdesnel irtad, hogy szemelyit es utlevelet. Na mar most mivel a szemelyim roman es az utlevelem magyar, mivel kettos allampolgar vagyok es ket kulombozo okirat mas-mas nyelven ez okozhat problemat ?

Kronenbourg 2016.05.04. 13:48:06

@levi900: Elég érthetően fogalmazott Balázs, 6 hónapig ők is és te is felbonthatod a szerződést, utána le kell szolgálni az 5 évet. Persze ha megszöksz, akkor nem fog senki utánad menni és visszavinni. Egy bentitől tudom, hogy az idősebbekre lehet a számítani, a fiatalokra kevésbé. A légióban a szívatás az vallás! Elég az útlevél. A személyit nem fogadják el, mert Románia nem schengeni ország. Ha magyar útlevéllel jelentkezel, akkor a magyar nemzetiségűekhez leszel sorolva. A parancsnokok leszarják a közkatonákat, a vezetéssel és az irányítással foglalkoznak! Az őrmesterek és a tizedesek szívják a kopaszok vérét. Szerintem.

Mihály 1960 2016.05.04. 18:14:39

Sziasztok!

Valahol olvastam hogy a tetoválás kézfejen nyakon kizáró ok. Ennek ellenére ebben a fotósorozatban sok katonának van látható helyen tetoválása! Most akkor tilos vagy nem?(vagy attól függ milyen kedve van a felvételiztetőnek?)

Balazs_ 2016.05.04. 20:56:40

@Dobri: nincs. Ha olyan misszióra megyünk, ahol szükség lesz rá, a szakasz legjobb lövészét átküldik kiképzésre a gyalogsághoz. Nálunk valamelyik BCA-hoz.

Ezt a levélírós dolgot valamikor most vezették be, én is az újaktól hallottam.

@MTi: ezt én is sejtem. De innentől már elég lesz ezt belinkelni válasznak.

@levi900: ezt Kronenbourg már megválaszolta, nincs mit hozzátennem.

@Mihály 1960: nem tilos.

Rico69 2016.05.05. 13:57:51

@Balazs_:
Ja, ez király lett, az indexen is lehet majd használni.
De most akkor lehet mobilt vinni, vagy nem ? :P

Rico69 2016.05.05. 14:28:40

Valamiért feldobta ezt a képet a google (más témában) de itt is a csávónak a kézfeje tetoválva van
s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/a0/6f/9b/a06f9b3e67534e5f2aa12746c625164a.jpg

štefannn 2016.05.11. 23:32:12

Szia Balázs,
ha a légió parancsnokához szeretnék fordulni akkor mi a pontos levelezési cím ?
Köszönöm.

Wudájharcos 2016.05.12. 20:48:22

Nagy álmom a légió. Nagyon jól fizető kényelmes állásom van, de világ életemben edzettem, és hiányzik a fegyelem, tisztelet és a bajtársiasság a mindennapi életből, csak edzésen kapom meg.

Van egy fél éves kisfiam, már külön lakunk sajnos, az anyuka úgy gondolta hogy jobb neki mással.

23 éves vagyok, és az nagyon nagy hátrány hogy nekem van egy kisfiam?

Kronenbourg 2016.05.13. 20:21:38

@Wudájharcos: Azaz a kényelmes, jól fizető állásodat lecserélnéd a seregre. A légióban budit kell pucolni és a büdös zoknidat is magadnak kell ám mosni! Ha ez minden álmod, akkor jó utat és sikeres felvételt kívánok neked!

Balazs_ 2016.05.14. 09:52:12

@štefannn: nem tudom. Volt olyan olvasó, aki már írt neki levelet, talán ő beírja majd a címet.

@Wudájharcos: nem hátrány. Csak az első 5 évben gyerektelenként leszel nyilvántartva.

Rico69 2016.05.14. 19:30:00

@Balazs_:
Szerintem ide kellene irnia, közvetlen cimet nem fog találni, ha jó franciasággal, érthetően ir, valószinűlet válaszol valaki a stábjából, esetleg ha olyan a dolog őt is megkérdezik
A COMLE résznél minden nyilvános elérhetőség fent van a site-jukon is

Cabinet du Général commandant la Légion étrangère
Route départementale 2 - Quartier Viénot
BP21355
13784 Aubagne Cedex

www.legion-etrangere.com/mdl/imprime.php?id=187

Balazs_ 2016.05.15. 09:25:59

@Rico69: kösz! Ha lesz normális net, a posztba is beírom.

Zsolt Balog 2016.05.16. 21:37:36

Hello Balazs vagy Dobri.
Mire kell 200 euró? akkor a letszam növelés miatt most tobb embert vesznek fel?

Dobri 2016.05.17. 08:21:10

@Zsolt Balog: Fogalmam sincs. Mikor én jelentkeztem, akkor még mobil telefon se volt, nem hogy euro. :)
Igen.

Kronenbourg 2016.05.17. 17:56:37

@Zsolt Balog: A hivatalos oldalon jó fél évvel ezelőtt még valami olyasmit olvastam, hogy max. 60 euro készpénz lehet nálad. Nézz utána. Vegyél retúrjegyet, a visszaútra válaszd a dátum nélkül opciót, és akkor elég a 60 euro.

Zsolt Balog 2016.05.18. 09:11:27

Köszönöm.:)
Meg még eszembe jutott egy kérdés, hogy busszal mennék Marseillebe és onnan vonattal tovább Aubagneibe ha én a vasútállomáson ismételgetem a város nevét úgy is megértik hogy oda akarok menni vagy ha leírja valaki fonetikusan hogy kell jegyet kérni azt megköszönném.:)

2016.05.18. 11:40:45

@Zsolt Balog: KÉ-REK EGY JE-GYET O-BANY-BA! ÉÉRTED, O-BANY-BA! :D

bközép 2016.05.18. 12:33:32

@Zsolt Balog: A vasutallomason vannak automatak ahol egyszerűen tudsz jegyet venni. De egyébként en sokszor szoktam azzal à vonattal utazni és egyszer se jott à kaller - marseille aubagne kozt csak 1x áll meg a vonat szoval meg is kockaztathatod hogy bliccelsz ;)

Zsolt Balog 2016.05.18. 12:42:11

@bközép: Köszönöm a tippet.:) majd max úgy járok mint németbe.:D
kaller: XY (németül hadovált)
haverom: magyarul bazd+
kaller: jegyeket bazd+ :D
nálunk volt csak gondoltuk megszivatjuk de nem jött össze.:D
DE köszönöm a tanácsot megpróbálom.:) régebben olvastam hogy ha azt mondom hogy " volunter pur la legio" ( tudom hogy nem jól írtam :D ) az jó lesz jelentkezésnek?

Balazs_ 2016.05.18. 23:47:43

@Kronenbourg: 60 eurót tarthat magánál a jelentkezés után. A többit beteszik egy borítékba, és csak Castel után kapja vissza.

Balazs_ 2016.05.18. 23:55:36

www.youtube.com/watch?v=duig3oDpM8Q

Slaborok ma reggel. Jó hogy a fehér zászlót nem tűzték ki. Ott volt mindegyiknél a vipera, a könnygáz, joguk is lett volna használni, mégis csak ennyire futotta. Vicc. Vagy szégyen.
Remélem legközelebb egy légiós őrjáratot találnak meg a szélsőbalos kretének.

iknebli 2016.05.19. 14:39:34

@Balazs_: Csak arra vigyázzanak, hogy ne maradjon olyan tanú, aki esetleg ellenük vallana...

Attila94 2016.05.19. 16:44:44

Szomorú, hogy egy nemzeten belül ilyen széthúzások vannak, hogy a civilek az őket védő katonákra/rendőrökre támadnak. Nem tudom kik vannak ott elsőnek mikor, a muzulmán pszichopaták elkezdenek robbantani.

Kronenbourg 2016.05.20. 20:54:19

en.legion-recrute.com/mdl/info_seul.php?id=13&idA=66&block=22&titre=things-to-bring-along

Dolgok amiket hozzon magával:
Kötelező:
1 pár futócipő, 3 alsónadrág, 3 póló, 3 pár zokni, szappan/tusfürdő, borotva, borotvahab, törölköző, fürdőpapucs, 50€ készpénz maximum
Szükségtelen:
walkman vagy zene/videó lejátszó, bankkártya, ékszerek és értéktárgyak
Tiltott:
fegyvernek minősülő tárgyak, slusszkulcs (motor, autó), lakáskulcs

iknebli 2016.05.25. 12:17:06

@Balazs_: Látom, hogy egyre nagyobb a cirkusz Franciaországban a "Loi travail" miatt. Titeket hogyan érint? Mentek járőrözni? Vannak ellátási problémáitok?

Balazs_ 2016.05.25. 19:52:10

@iknebli: egyelőre nincsenek. A seregnek még kitartanak a saját üzemanyag készletei.

Raam 2016.05.25. 20:28:35

Udv!
Ha mar szoba kerultek a kulonleges erok, csak ugy erdekessegkent kerdeznem meg, hogy ha be akarok kerulni (nem, nem akarok) valamelyik kulonleges alakulatba (GIGN, GSG, JTF, SAS, stb.), akkor -altalaban- milyen felteteleknek kell megfelelni?
Koszi a valaszt elore is!

Attila94 2016.05.25. 23:16:50

Csütörtöktől leállnak az atomerőművek is.
www.youtube.com/watch?v=AyNgmPBT0f8

Balazs_ 2016.05.27. 09:02:52

@Raam: előtte több év szolgálat kell az adott ország hadseregében. Ha jelentkezel, átvilágítanak nemzetbiztonsági szempontból, ha megfelelsz, mehetsz felvételire. Ez néhány hét fizikai, elméleti és gyakorlati tesztekkel meg sok szívatással. Itt a jelöltek 80-90%-a kihullik. Utána még jön 2-3 év kiképzésekkel.

Torres05 2016.05.27. 20:10:56

Üdv!
A légioban kell fizetni a jogsiért?
Meg hogy itt milyen ,,tagdíjról” van szó?
Decemberben kezdődött a szokásos karácsonyi jászolépítés. Az egyik angol srác ezt már nem várta meg, lelépett, és ha már nála volt, vitte magával a szakasza kasszáját is, ugyanis ő szedte a „tagdíjat”. Ez már a bajtársait is megviselte, fizethették be újra mind a négy hónapot.

Balazs_ 2016.05.27. 21:34:48

@Torres05: a jogsi ingyenes. Havi 5-5 eurót kell fizetni a szakasz és a század kasszájába.

Torres05 2016.05.27. 22:55:24

@Balazs_: Köszönöm a gyors választ!

levi900 2016.05.30. 21:23:01

@Kronenbourg, vagy @Balazs_

Abban az esetben mi van, ha a magyar utlevelem egy ev mulva, 11 honap mulva jar le ? Roman szemelyivel felsem vesznek ? Es ha magyar utlevellel megyek es ott jar le, ebben az esetben mi tortenik ?
Melyek azok a dolgok, amelyek a 6 honap alatt szerodes bontast jelentenek az ok reszukrol nagyvonalakban ? Peldaul ha adott egy gyakorlat es nem tudom 100%osan teljesitteni, csak 50%-osan es ez elofordul mondjuk 10x, ebben az esetben mi van ?
A cigi mennyire jelent hatranyt ?
Koszonom szepen valaszaitok !

Dobri 2016.05.30. 21:32:49

@levi900: Akkor le fog járni! :) Románból is van sok, tehát olyan papírral is felvennének. Ha magyar útlevéllel mennél, akkor magyar lennél a nyílvántartásban, de ha román személyivel, akkor meg román. Majd csináltatsz másikat!
Minek agyalsz? Már több hónapja kint kellene lenned, de mivel gyenge jellem vagy, így soha a büdös életben nem fogsz jelentkezni. Mindig csak jelentkezni akarsz. :)

Kronenbourg 2016.05.31. 18:46:52

@levi900: Romániából nem jelentkezhetsz személyivel, mert nem tagja a schengeni övezetnek, csak útlevéllel. 6 hónap? Az esetek nagy többségében az alapkiképzés első 4 hetében elérik az őrmesterek és a tizedesek, hogy szarul érezd magad és haza akarj menni. Ha végig kitartasz, akkor úgy vannak vele, hogy érdemes veled foglalkozni (lásd: Balázs blogbejegyzését az alapkiképzésről). Hidd el elérik, hogy 100%-ot adj ki magadból! Ha lusta vagy az őrmester melléd rendel két tizedest és majd motiválni fognak, ott így megy ez.

Torres05 2016.06.05. 11:40:38

Ilyen rendőrök vannak Párizsban?

youtu.be/KL1O4pUYJ2w

iknebli 2016.06.06. 13:54:44

@Torres05: Ez igen!
Pénteken kezdődik a foci EB, ott lesz majd nemulass!

Kronenbourg 2016.06.08. 10:12:33

Továbbra sincs béke Kelet-Ukrajnában - A Hetek helyszíni riportja:
www.atv.hu/kulfold/20160603-az-elfelejtett-haboru-helyszini-riport-a-donyecki-frontrol

Az ukránokat nem látják szívesen az EU-ban. Tömegesen utasítják el a vízumkérelmeket, mert menekültkérelem beadási és/vagy munkavállalási céllal utaznának Nyugat-Európába. Úgy hírlik a légió toborzóirodája is tele van velük.

Semillyenzsóti keresztény análmániás pacsirtavadás 2016.06.09. 13:44:37

Ti meg mindig itt paraztok, hogy menjetek-e vagy nem?
En mar le is szereltem csekely nyolc honap utan. Volt egy balesetem, sajnos.
Amugy mindenkinek ajanlom, igazi ferfias csapatepito trening.
A takaritast es a mosas-vasalast viszont kihagytam volna.

2016.06.10. 13:49:40

@Semillyenzsóti keresztény análmániás pacsirtavadás: ha van időd, kicsit bővebben meséd már el a történetedet, indíttatás, felvételi, kiképzés, társak, milyennek élted meg, satöbb :)

Kronenbourg 2016.06.16. 18:47:50

A jelentkezők 70%-a szláv - főleg ukránok és oroszok -, 20%-a francia, és a maradék 10%-a szerte világból. Egészen friss adat. A régebbi statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a szlávok és a franciák adják a jelentkezők garmadát.

Kronenbourg 2016.06.20. 18:15:48

Német Idegenlégió?

A Die Welt Online írta tegnap, hogy a német kormány megnyitná az utat a külföldiek előtt, hogy csatlakozhassanak a Bundeswehr-be. Csak az EU-tagországok polgárainak engedélyeznék a jelentkezést. Az előzetes tervek szerint a német nyelvtudás követelmény lenne. Részletek a hamarosan megjelenő "Fehér Könyben" lesznek.

Jó mi?

Csabecks 2016.06.23. 23:46:26

Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy bár edzek, elég keményen, de a térdeimet műtötték. Ez az orvosin lehet hátrány vagy az edzetségi állapotot nézik?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Balazs_ 2016.06.24. 16:48:16

@Csabecks: ezt az orvos dönti el.

Balazs_ 2016.07.03. 15:57:14

Felraktam néhány képet a guyanei részekhez (111-115. rész).
Új rész kb 2 hét múlva lesz.

Kronenbourg 2016.07.03. 21:05:32

Mi folyik a háttérben?
www.opex360.com/2016/07/03/les-marins-allemands-polonais-places-le-controle-dune-autorite-conjointe/
Ugyanez az oldal márciusban írta, hogy a Cseh Köztársaság és Magyarország egyesíteni akarja a légierejét.

Mihály 1960 2016.07.26. 12:25:42

Valahol olvastam, hogy aki Párizsba jelentkezik és eljut Aubagne-ig, de ott elutasítják, akkor adnak neki jegyet vissza Párizsba. Igaz ez?

Dominik Sarang 2016.07.30. 14:14:35

Szia nekem van egy hegem a bal vesémnél és nem tudom hogy úgy fekvésének?

Dominik Sarang 2016.07.30. 14:18:25

@Dominik Sarang:szia nekem van egy hegem a bal vesémnél és nem tudom hogy úgy felvesznek e a Légióba?

bagatur 2016.07.30. 17:29:52

Egy ismerősöm váltig állítja, hogy a sógora idegenlégiós volt, Dél-Amerikában határ-őrködött, és azt mondja, hogy a légióba csak francia nyelvtudással vesznek fel, és ha a jelentkező nem beszéli a nyelvet akkor elküldik egy féléves nyelvtanfolyamra, és csak az után kezdheti meg a felvételt. Itt ezzel szemben egész mást olvastam. akkor most hogy van ez?

Lenard16 2016.07.30. 18:19:19

Ja, elkuldik alapkikepzesre. Az alapkikepzesen a kikepzok a nyelvet is tanitjak az onkenteseknek ilyen-olyan modszerekkel. Szoval , ha az alapkikepzes mindossze egy nyelvtanfolyam volt szamara, akkor szerencses ficko.

Lenard16 2016.07.30. 18:22:04

De termeszetesen NEM kell francia nyelvtudas a felvetelihez. Nem art, legalabb az angol valamilyen szinten, de azis csak azert, hogy megkonnyitse a jelentkezest.

Lazar Kaplan 2016.07.30. 21:11:26

Szia! Ha valaki jelentkezett egyszer de tegyük fell civill kert meg az elején es két évre ra jelentkezhet újból mik az esélyei? Nagyobb lesz a szivatas vagy elküldik egyből? Elore is koszonom a válaszokat!

bagatur 2016.07.31. 18:42:05

@Lenard16: köszi a gyors választ.

Vlad21 2016.11.19. 02:21:24

Üdv!A kérdésem csupán annyi lenne,hogy a tetoválásokkal kapcsolatban mi a helyzet?Mennyire szigorúak?Mennyire hátrány ha van? Köszönöm elôre is

Kronenbourg 2016.11.19. 17:46:39

@Vlad21: Ha nem horogkereszt vagy Hitler portré, akkor nem foglalkoznak vele. A "meleg büszkeség" vagy "fehér büszkeség" és a hasonló politikai jellegű tetkókat se nézik jó szemmel.

balazs5991 2016.12.08. 17:04:34

Sziasztok.
A felkészülésem úgy csinálom, hogy a névsor tetején legyek de mivel semmi sem biztos ezért több pénzt viszek magammal mint a megengedett (hivatalos oldalon max 50euro van feltüntetve)hogyha véletlenül nem sikerül hazatudjak jönni. Ezzel lehet probléma?
Van érettségim, szakmám is azokrol a bizonyítványt vigyem?

Kronenbourg 2016.12.08. 18:00:44

@balazs5991: Születési anyakönyvi kivonatot vigyél (kormányablakban tudsz igényelni). Vihetsz több pénzt is, a max 50 euro azért van feltüntetve, mert lopások szoktak történni és a légió nem vállal felelősséget az eltűnt ékszerek és pénz miatt. 50 eurot tarthatsz magadnál a felvételi ideje alatt (ebből veszel wc papírt, kólát, csokit, reggelihez kakaót, stb.)

balazs5991 2016.12.08. 18:58:01

@Kronenbourg: értem, még egy olyan kérdésem lenne, hogy a luc leger tesztről tudsz valami magyar fordítást vagy valamit mert szeretnék egy próbát belőle de nem teljesen értem a lényegét, a hosszabb távú futással nincs problémám, futopadon 3 hete 15 km futottam egyhuzamba viszont a rövidtávú nagy tempóval szokott gondot okozni

Bogdán Attila 2016.12.30. 21:06:04

Hàny missziòn vettèl rèszt szolgàlatod soràn?

kokistarwex 2017.01.20. 16:57:00

Sziasztok
Érdeklődni szeretnék egy bizonyos kizáró ok miatt
ez a tetoválás lenne nem találtam normális és egyértelmű választ rá, van pár tetoválásom de még is csak ami látható helyen van az a nyak és a kézfej , tényleg 100% kizáró ok lenne ez ? A válaszokat előre is köszönöm
Laci

Attila94 2017.03.03. 15:53:12

Ha kettős állampolgár vagyok (Román-Magyar) vigyem a Román személyimet, vagy elég a Magyar útlevél is?

Szabó Krisztian 2017.04.14. 12:00:30

Szia szerinted felfüggesztve is felvesznek?

Balazs_ 2017.04.19. 08:39:36

@Szabó Krisztian: Csökkenti az esélyeidet, de ettől még simán felvehetnek.

Nikolett Rózsás 2017.04.27. 18:18:27

@kokistarwex: Nem hiszem hogy kizáró ok lenne a tetoválás. Nekem van egy idegenlégiós ismerősöm aki tele van tetoválásokkal.

Dobri 2017.04.27. 19:58:00

@kokistarwex: Ha nem horogkereszt,SS-jel, SS-katona egy lobogó horogkeresztes zászlóval( ilyet láttam felvételin ), Dolfi, 18 vagy 88 és társai, akkor nem kizáró ok.

Kreddy 2017.08.13. 16:13:32

Sziasztok ! Jelentkezni szeretnék az Idegenlégióba miután leszereltem a honvédségtől. Annyi lenne a kérdésem mikor érdemes jelentkezni reggel vagy délután ? Milyen papírokat érdemes és miket felesleges magammal vinnem ?

Josef Mezei 2017.09.14. 01:24:47

Roman szemelyi eleg a belepeshez ?Menyit gond h van penzbirssgom önbirsskidas miat menyire neznek uttana az adataidnak ha nemkeres Interpol Europol senki.?

szaniszlo95 2017.09.20. 10:12:07

@Josef Mezei: Nem elég a személyi, bírságok nem annyira vészesek ha nem állsz körözés alatt szerintem nem lesz gond.

Ferenc Farkasferenc 2017.10.17. 01:57:08

Farkas ferenc:én 42 éves vagyok,dekoromhoz képest jó állóképeséggel,de a korom miatt nekise induljak,alkalmanként nem tesznek korengedményt?

SonAj 2017.10.17. 15:31:26

@Ferenc Farkasferenc:
Engedjetek meg pár gondolatot erről. Ez a hajó már tényleg elment, de nincs ez rosszul kitalálva. Én is 42 vagyok és elmondhatom, hogy mind fizikailag, mind egészségügyileg jobb állapotban vagyok (sőt aktív BM állományban), mint mondjuk 25 évesen voltam. Ez is volt az oka többek között, hogy én megmaradtam az idegenlégió gondolati síkjában. Nem lettem volna rá képes akkor. Most meg nem főleg fizikailag tudnának lenyomni, hanem inkább szellemileg nem tudnám feldolgozni azt a sok impulzust, ami érne. Egyszerűen idősebben az ember máshogy gondolkozik, máshogy él és szerintem az idegenlégiónak nincs ideje ezzel már foglalkozni. Persze vannak negyven feletti katonák, de azok már valamit elértek, ők már nem újoncok, őket nem kell "lerombolni" és újra "felépíteni". Lényeg, hogy szerintem a légió is olyan, hogy fiatalon kell rajta "átesni".
Gondoljunk csak a sorkatonaságra. Azok az ismerőseim, akik 18-20 évesen vonultak be, többnyire jó bulinak tartották. Akik 24-25 évesen voltak bent, már majdnem egytől egyik kidobott időként tartották számon. Pedig csak 4-5 év a korkülönbség. 25 évesen mégis már a család, munka, pénz a lényeg, nem hogy valami nálamnál fiatalabb takony őrvezető mondja meg hogy mikor és hányszor mossak fel. Szóval nem kell sajnálni azt a hajót, hagy menjen csak jó messzire... :-)

Dobri 2017.10.17. 20:34:46

@SonAj: Én is 24 éves koromban voltam sorkatona. Egyszer se mondták se a kiképzésen és utána a csapatnál se, hogy mossak fel. Néha kopaszként én szóltam rá az öregre, hogy vigye vissza a tálcáját az étkezés után, mikor konyhaügyész voltam. Igaz, 23 évesen szereltem le a légióból. :)

iknebli 2017.10.18. 08:58:48

@Dobri: Ez Svájcban vagy Magyarországon történt? :)

Dobri 2017.10.18. 12:03:46

@iknebli: Magyarországon, de hogy jön ide Svájc?

iknebli 2017.10.18. 12:32:56

@Dobri: Mert mondtad, hogy Svájcban élsz :) Nem tudom, hogy mióta élsz ott, gondoltam, hogy röviddel a Légió után telepedtél ott le és behívtak a kötelező katonai szolgálatra.

Kíváncsi vagyok: a MH-ben hogyan tekintettek rád? Tiszteltek a légiós múltért? Esetleg féltek tőled?

SonAj 2017.10.18. 13:32:47

@Dobri: Engem is érdekel a kérdés. Alapvetően nem tartottak "rendszerellenesnek", hogy idegen hadseregben szolgáltál évekig? Csak simán berántottak?

Dobri 2017.10.18. 20:04:18

@iknebli: @SonAj: Meg azt is írtam, hogy nincs svájci állampolgárságom, tehát nem hívhatnak be sorkatonai szolgálatra se. Mert sorkatonai szolgálathoz állampolgárság is kell.
Nem jól gondolod, mert 11 évvel a leszerelésem után jöttem ide.
Az első fél éves vonulásban voltam (2002. márc-szept ) és elég sok idős volt. Volt egy 28 éves srác is.
Kiképzésen egy frissen végzett őrmester lány tartotta nekünk a lőkiképzést. :) Katonai gimiben tanultam (3.-ik év végén az utolsó előtti héten leléptem a légióba) és kiképzésen és csapatnál is összefutottam srácokkal a suliból. Medinán voltam és volt ott egy hadnagy pár hónapig, aki az osztálytársam volt. A veszprémi parancsnokságról jött egy hadnagy ellenőrizni a dolgokat és amint végzett engem hivatott. Ő is az osztálytársam volt. :)
Medinán az öregeimnek, mikor még kopaszok voltak, akkor volt egy volt légiós öregjük. 9-10 hónap után lépett le a harckocsizóktól. Állandóan üvöltözött velük és szopatta őket. Mivel a környékről származom, így volt pár ismerősöm a laktanyában, akik mondták, hogy majd jön egy volt légiós, aki 5 évet szolgált. Én meg nagyon nem ilyen vagyok. A körletben majd a fele öreg volt, de én lettem azonnal a körletparancsnok. Csak pár öreg volt 20 évnél idősebb, tehát majd az összes még általános suliba járt, mikor én már a kiképzést csináltam a légióban. Az altisztekkel, tisztekkel is jól kijöttem. Mivel ez egy lokátoros laktanya, így csak elvétve volt szárazföldi végzettségű, és csak velük tudtam szakmai dolgokról beszélgetni. Tisztelték, hogy ott szolgáltam.
Igazából más lehetőségem nem volt, mint bevonulni. Tudták, a sorozási behívásom halasztásának az okát, leszerelésem után megcsináltam a vadász vizsgát. Tehát ha fegyvertelen szolgálatot kértem volna, és utána puskát venni?

Rick00 2017.10.18. 20:17:23

A légióban, vagy bármilyen hadseregben, elit alakulatban Ugyebár van az hogy mindenki magának szerezhet be kést. Na most a Jagdkommando 3 élű kés az megengedett?

SonAj 2017.10.19. 07:47:30

@Dobri: Világos és köszi hogy megosztottad velünk.

Synyster21 2018.02.10. 10:25:51

Sziasztok!
Megtudná valaki mondani, hogy ha csak 8 általánosom van, akkor az számít valamit a belépésnél?
Csökkenti az esélyeimet a belépésnél vagy akkor már ne is kondolkodjak a légióban?

Dobri 2018.02.10. 10:36:53

@Synyster21: Semmi hátrányod nincs ez miatt. Rajta!

Synyster21 2018.02.10. 10:52:46

@Dobri: Köszönöm a segítséged!

komaro 2018.05.24. 18:02:35

Szevasztok! Jó a blog, hasznos dolgokat lehet megtudni a kommentekből is, hiánypótló ez a felület minden szempontból.

A kérdésem: a légió hivatalos honlapján a szerződésről annyit írnak, hogy tartalmaz egy 6 hónapos próbaidőt (amit többször is lehetett olvasni itt) és ez egyszer meghosszabbítható. Ez az idő akkor is meghosszabbítható, ha mondjuk csak az alapkiképzés felét teljesíti az ember vagy ha a teljes 4 hónapot, vagy egyáltalán ezt mihez kötik?
A másik kérdésem inkább a nemrégiben jelentkezettekhez szól: amikor értesítik az otthoniakat a felvételről, lehet-e küldeni fénymásolatot munkaszerződésről, egészségbiztosítás létrejöttéről amit a NAV és OEP felé kellene jelenteni a külföldi munkavállalás bejelentése miatt?
Köszi előre is a válaszokat, ha nagyon bárgyúak a kérdések vagy túlzott komfortosságot tételeznek fel, előre is megkövetek mindenkit.

Dobri 2018.05.24. 19:21:07

@komaro: Hát nem sikerült megértened ezt a 6 hónapos dolgot és a szerződést.
Ez így néz ki: a felvételi alatt vagy a sikeres felvételi után aláírod az 5 éves szerződést. Kiképzés vége után visszavisznek a központi ezredbe, hogy mindenkit beosszanak egy ezredbe. Na eddig bonthatod fel a szerződést. Ha nem tetszik az ez ezred amit a tiszt közöl, akkor mondhatod, hogy inkább leszerelsz. Ha elfogadod az ajánlatát, már nem bonthatod fel a szerződést, hiába nem vagy még ott 6 hónapja. Volt velem egy olasz srác, aki eü okok miatt 8 hónap alatt csinálta meg a 4 hónapos kiképzést. Szerintem őt is elengedték volna, ha az ezredosztáskor azt kéri. Tehát nincs olyan, hogy kiképzés után kikerülsz ezredhez és ott 3 hét után azt kéred, hogy inkább leszerelsz, mert még nincs meg a 6 hónapom. Amint beosztanak az új ezrededbe, csak a szökés marad. A hivatalos oldalon azt írják, hogy az első 5 éves szerződés vége lejárta előtt min. 6 hónap és max. 5 éves új szerződést kérhetsz, ami az első szerződésed lejárta után azonnal életbe lép.

A másik kérdésedre majd válaszolnak azok, akik ezt tudják!

T. Laca 2018.06.06. 19:46:59

@komaro:
1 - a probaidot nem te hanem a Légio hosszabbithatja meg. Felesleges megkérdezni miért.
2 - Senki sem lesz értesitve ha felvesznek. Nem tudom ezt ki és honnan talàlta ki... a csalàdot csak akkor értesiti a Légio ha sulyos baleset ért vagy esetleg elhalàloztàl. Szoval az otthoni dolgokat, bàrmifélék legyenek is, jobb indulàs elott elrendezni.

komaro 2018.06.07. 17:17:56

Köszönöm a válaszokat! utólag rájöttem, hogy nem is a szerződés próbaidejének meghosszabbítására hanem megújíthatóságára voltam kíváncsi, csak mást kérdeztem, mint amit akartam (Le contrat initial de cinq ans comprend une période probatoire de six mois, renouvelable une fois.). De így is hasznos dolgokat lehet megtudni, pl. amit Dobri írt, hogy egészségügyi oknál hogyan járnak el az alapkiképzés alatt.

Hung90 2018.09.21. 18:15:08

Sziasztok,

Az lenne a kérdésem, hogy esetleg szakma, vagy diploma papírt érdemes vinni? Nézik ezeket a felvételnél?
Köszi a választ.

Balazs_ 2018.09.21. 19:29:12

@Hung90: Igen, érdemes. Ezt írják a hivatalos honlapon is.