Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

Különkiadás 4. - Légiós szlengszótár

2016.11.16. 09:00 Balazs_

Mivel a járőrözés a Riviérán eddig teljesen eseménytelen, megint különkiadás jön. Ebben a részben a Légióban vagy a teljes francia hadseregben használt szlengből gyűjtöttem össze egy bejegyzésre valót. Vigyázat, néha vulgáris!

14470518_1264185990287716_3620738381829790035_n.jpg

ACHTUNG (német, jelentése: figyelem): azokra a dolgokra hívja fel a figyelmet a napi parancsokban, aminek elmaradása büntetést von maga után. Sokszor még a század parancskönyvében is így használják.

APERO (előétel): ebéd vagy vacsora előtti sport

ASPIRATEUR (porszívó): 1. Tiszti iskolás kadét (aspirant) beceneve

                                         2. Kokainnal egyszer már megbukott katona

BALANCE (mérleg): besúgó, vamzer

BANANE (banán): hiba, bénázás amiért büntetés jár.

BASTOS: lőszer, skuló. Egy cigarettamárka után, amit hasonlóan csomagoltak, mint régen a lőszert.

BINOM (páros): alapkiképzésen a franciául nem beszélő újonchoz rendelt francia anyanyelvű társa. Büntetni is együtt szokták őket.

BIT A CUL (farok a seggbe): kis követési távolság

BORDEL (kupleráj): rendetlenség, káosz

BOUBOU: afrikai néger benszülött. Mi az afgánokat is így becéztük.

BOUGNOULE: arab. Civilben nagyon sértő kifejezés, de nálunk még az arabok is ezt használják a többire.

BOULE DE FEU (tűzgolyó): 1. Össztűz nagy tűzgyorsasággal

                                            2. Kemény, kiváló fizikumú katona

BRONLEUR (faszverő): lógós, aki kivonja magát a munka alól

BTB (fegyver csövére húzott lángrejtő vaktölténynél): seggdugasz, kistermetű katona

CAILLOU (kő): aki nem tud úszni

CHAT MAIGRE (sovány macska): egyszerre karcsú, izmos és gyors katona. Az ideális testalkat.

CHIFFON (rongy): rosszul kivasalt egyenruha, vagy rendezetlen öltözetű katona

CHLABOR (német, lógó fülű): a francia katonák gúnyneve volt a német hadseregben, a sapkájuk miatt. A német önkéntesek hozták be a szót a Légióba, azóta is így hívjuk az összes nem légiós francia katonát.

COMMANDO BASKET (tornacipő kommandó): betegállományban lévő katona. Sokuknak tornaruhát kell hordaniuk az egyenruha helyett, innen a nevük.

COCHON (disznó): dagadt. Már minimális súlyfelesleggel is ki lehet érdemelni a jelzőt.

COULOIR (folyosó): az itt összehívott szakasz-sorakozó. Castelben a szívatások kedvelt helyszíne.

CUISTOT (a konyha és a kigyúrt összevonva): a konyhások gúnyneve. Mivel nem a sportos testalkat jellemző rájuk, így még sértőbb (az a kevés kigyúrt konyhás meg büszkén használja).

DANS LA POCHE/ DANS LE CUL (a zsebben vagy a seggben): a kiképzés záróvizsgájának eredménye (átment vagy megbukott)

EN POSITION (helyzetbe): természetesen a fekvőtámasz-pozíciót értik alatta. Az egyik leggyorsabban megtanult kifejezés.

GAMELE (főzőedény): éhes vagy falánk katona

GESTAPO (német, Kémelhárítás 1933-45 között): az aubagnei katonai rendészet beceneve. Ők hallgatják ki az újoncokat a felvételi alatt.

JUIF (zsidó): üzérkedő vagy nagyon spórolós katona

KURVA: általános káromkodás és kötőszó. A lengyelek minden mondatba belerakják, a többi kelet-európai is használja, így a többiek is gyorsan rászoknak. Még a velünk dolgozó slaborok is ezt tanulják meg először.

MAFFIA: az egy nyelvet beszélők többé-kevésbé összetartó közössége

MITO: hencegő, mesemondó. Természetesen a civileknek, köztünk nem sok értelme lenne.

OPEX (Operation Exterieur): külföldi misszió háborús övezetben

PLD (Permission Longue Durée): szabadság

PLEIN LES COUILLES (Tele a tököm): A leggyakrabban elhangzó mondat.

POULET (csirke): a hegyi kiképzésért kapott, sast ábrázoló jelvény

RAMASAGE (gyűjtögetés): szívatás

ROUGE (piros): a Légióba már felvett újonc, akit a kiképzés előtt egy hétig még Aubagneban tartanak. Régen piros melegítőt hordtak, innen a nevük.

SALOPE (piszkos madár): ribanc, könnyen kapható nő. A fiatal légiósok álma, a nulla nyelvtudásukkal általában nem komoly kapcsolatot keresnek a kimenőkön.

STARI (orosz, öreg): minden alacsonyabb rendfokozatú megszólítása, akinek nem tudjuk, vagy elfelejtettük a nevét

STEIF (német): részeg. Mi szinte csak ezt a szót használjuk, de a Légión kívül ismeretlen, még a slaborok sem értik.

SUCE-BOULE (here szopó): behízelgő, talpnyaló

TDF (terre de France=Franciaország földje): a díszegyenruhánk. Nevét a színárnyalatárol kapta, bár ilyen színű földet még senki se látott.

kurz-vor-dem-aschied-in-aubagne-2001.jpg

(forrás: thomasgast.com)

TOLE: fogda. Hivatlaosan ilyen a francia hadseregben már nem létezik, de nálunk büszkén őrzik a hagyományokat. Azért egy papírt aláíratnak a beutaltakkal, hogy önként alszanak bent, kipihenve az egész napos munkavégzést.

VOL BLEU (kék repülés): fegyelmi okból idő előtti hazarendelés külföldi misszióról. Már ezért 20 nap sitt jár, a vétségért kapott büntetést csak utána kezdik meg.

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr1611964561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaniszlo95 2016.11.19. 12:18:42

Sziasztok. Mennyiben könnyíti meg a dolgom egy francia nyelvtanfolyam? Sokat számít vagy úgyis megtanitják amit meg kell tanulni?

Dobri 2016.11.19. 14:32:17

@szaniszlo95: Ha a felvételivel kapcsolatban gondoltad, akkor semmi értelme. Teljesen felesleges ilyenre időt és pénzt áldozni. Amit megtanulnál, azt szinte azonnal megtanulod a kiképzésen. Amit meg először megtanulnál a kiképzésen, azokat meg talán soha nem tanítanának a tanfolymon. Felmosórongy, fekvőtámasz, sorakozó vagy fogjátok be a pofátokat kifejezés, nem annyira a tananyag része a nyelvtanfolyamokon.

szaniszlo95 2016.11.19. 16:53:57

@Dobri: koszi szepen akkor másra fordítom az időt

Rico69 2016.11.20. 13:04:08

És a 'kurva' :)
Most néztem egy kis filmet a yt-on a CEFE- ről, a kiképző állandóan kurvázik. Mindenki kurvázik. Még a majmok is kurváznak a fákon.
Balázst kérdem, annál a gyakorlatnál, mikor embert kell kihozni rákötve a rudakra, hánszor szokott megfulladni a delikvens ?
Mert nem szivesen köttetném rá magam, mikor cipelik a nyakig érő saras vizben, annak a Lopez nevű jóembernek (sokszor szóbakerült régebben) a tizedese meg fujkálja őket gázspay-vel. Ugyanis aki lóg a boton, elég sokszor a viz alá kerül.

Balazs_ 2016.11.20. 13:46:49

@Rico69: a vìzbefojtàs egy dolog, azon kívül még az elénk kerülő köveknek és farönköknek is állandóan nekicsaptuk szerencsétlent. A pálya végén ő volt a legrosszabb állapotban, pedig mi se voltunk túl jól.

Hzs 2016.11.20. 16:56:02

Balázs, a 2017-évi felvételizésről esetleg van valami új infód? Vagy esetleg az újoncoktól valami változás, változtatás? marad e az emeltebb létszámfelvétel stb...Válaszod előre is köszönöm.

Dobri 2016.11.20. 17:08:11

@Rico69: Pénteken az egyik francia kereskedelmi adón volt két riportfilm a légióról. Az elsőben a Saint-Cyr tiszti iskolások egy csoportja csinálta a CEFE-t. A szokásos. A második már érdekesebb. Tavaly nyáron egy geográfust, egy botanikust és két riportert kísért el 16 légiós a Francia Guyana és Brazília közti határvonalra. A hátart jelző betön tömböket követték 1-től a 7-es-ig. 50 valahány napot mentek az erdőben. Amint felteszik a jutubra, majd beteszem.
www.defense.gouv.fr/actualites/communaute-defense/fag-raid-des-7-bornes-fin-d-une-expedition-inedite

Rico69 2016.11.20. 18:32:18

@Dobri: Köszi.
Neked is Balázs.

Kronenbourg 2016.11.20. 19:46:19

@Dobri:
És megtalálták, amit kerestek? Nem kötött beléjük még egy részeg aranyásó sem?

Dobri 2016.11.20. 20:14:11

@Kronenbourg: Ők megtalálták, nem úgy mint te a toborzóirodát! :) Mert 2014. szeptember közepe óta még mindig itt vagy és nem mentél jelentkezni az idegenlégióba.

Kronenbourg 2016.11.21. 19:51:33

@Dobri:
Bear Grylls is megtalálta a kocsmát: www.youtube.com/watch?v=2TP5wHiHCak Egyszer én is eltalálok a kapuhoz. ;)

Dobri 2016.11.22. 20:40:00

Ha valakit érdekel, akkor itt megnézheti/felveheti a pár napja általam írt műsort. Péntek este éjfélkor fog kezdődni az adás ismétlése. Először egy 2 órás a tiszti iskolások kalandjairól a CEFE-n, majd utána jön az 1 órás műsor a brazil határnál végrehajtott sétáról.

www.wiiz.tv/regarder_w9.php

Kronenbourg 2016.11.30. 23:58:33

@Attila94: Nálunk is vannak No-Go Zónák, Szögi Lajos, Marian Cozma (a listát hosszan sorolhatnám) erre a bizonyítékok. Remélem elég finoman fogalmaztam. Nem náculnék, mert nem szeretnék úgy járni, mint a Magyar Nemzeti Arcvonal tagjai, akiket azért gyűjt be a TEK, mert kisebbségek ellen uszítottak, és menedékkérők elleni merényletre készülhettek.

szaniszlo95 2016.12.04. 00:43:44

Sziasztok. Most már tényleg csak néhány kérdésem maradt.
1. "Je veux entrer á la Legion Etrangére" fonetikusan hogy néz ki ez a mondat?a bonzsúr az megvan
2. Közelre nem teljesen tökéletes a szemem, elég hogyha csináltatok egy szemüveget vagy a lézeres szemműtét jobb választás lenne? A szemüvegeseknek van valami hátrányuk?
3. A kiutat repülővel szeretném mert akkor nem csúszok 1 napot. Ferihegyről Párizsba, Párizsból Marseillesbe onnan meg vagy vonattal vagy taxival átmegyek Aubagneba. Ez igy rendben van?
4. A felvételivel kapcsolatban meg azt szeretném megtudni, hogy a 3-4 hét leteltével tudom meg, hogy sikerült-e vagy netaláltán menet közben is megszakíthatják?

diohely 2016.12.04. 03:26:15

@szaniszlo95:
valahogy igy Zsö vő étrir la lezsion étranzser (amugy nem kell mondani megnyomsz egy kapucsengőt leülsz egy padra és kurvára tudja mindenki hogy minek mentél,utána meg még ott kint beszelnek kezzel labbal angolul barhogy probaljatok egymast megerteni. :D )
2 szerintem felesleges lezeres szemműtétel huznod az idot
3 1 nap ide vagy oda mindegy :D en vagy nizzaba mennek wizzairal onann meg nizza vasutalomas vonattal taxival 40 eur aszem és onnan megy marseillbe olyan ami hamar ott van. vagy busszal marsaillbe nepligetbol este 11 kor indul 22-24 ora az ut de akkor hotelba aludj marseillbe 30-40 eur lemesz a nagy lepcson a vasutalomasnal (buszpalyaudvar is ott van) és rengeteg hotel hostel feliratot fogsz latni.balra a gyrosos mellet van egy öreg arab az 0-24 es tuti,meg normalis.ne taxizz 4 euro a vonat aubagneig a taxi meg vagy 50 ,vonattal is 15-20 perc és kb orankent megy vonat ha jol emlekszem,van angol penztar ,de oda mesz es anyit mondasz hogy ván tikket obánye akkor is megértik.
4.majd ha rúzs leszel akkor az mar jo dolog de semmi sem biztos.
sok szerencsét neked

Balazs_ 2016.12.04. 15:04:30

@Hzs: nincs új infóm. De a végtelenségig nem marad az emelt létszám, nemsokára feltöltik az új alakulatokat.

Dobri 2016.12.04. 20:00:59

@Kronenbourg: Pár hete én is ezt írtam, hogy így fog feltöltődni a 13.

Attila94 2016.12.06. 21:00:59

A Légióban lehet unatkozni?

www.youtube.com/watch?v=TXnsck334Hs&feature=youtu.be&t=10s

(ha zavaróak a hozzászólásaim, szóljatok s hallgatok)

Attila94 2016.12.06. 21:01:20

A Légióban lehet unatkozni?

www.youtube.com/watch?v=TXnsck334Hs&feature=youtu.be&t=10s

(ha zavaróak a hozzászólásaim, szóljatok s hallgatok)

Kronenbourg 2016.12.07. 19:56:29

@Attila94: Persze, akkor szoktak rágyújtani és meginni egy sört.

Lakatos Ilona 2016.12.09. 13:30:51

Szia!

Még nem olvastam végig a blogot, még csak az 50. bejegyzésnél tartok, de szerintem nem igazán kapok választ majd a többiből sem. :)

A kérdésem az lenne, hogy egy idegenlégiós vissza tud-e illeszkedni a társadalomba. Már a kiképzés során is az igazságtalanság elfogadására is evidencia lesz... És ott más törvények vannak, mint egy békés életben. :) Meg tud-e lenni egy idegenlégiós békében, ha már nem teljesít szolgálatot?

[HPhD]Blokkolnam 2016.12.11. 12:11:59

@Lakatos Ilona: Aranyos a naivságod :) Tudod a valóság nem olyan mint a filmekben :) Egy normális ember normális marad függetlenül attól hogy néhány évet fegyveres szolgálattal tölt. Max tanul egy kis fegyelmet még. Ha meg valaki eleve kattant volt, nos az meg más történet...

Lakatos Ilona 2016.12.12. 08:39:31

@[HPhD]Blokkolnam: Köszönöm a válaszod. Nem tagadom, hogy nem vagyok otthon a témában, ezért is kérdezek.

A blogban olvasottak alapján nekem kettősség jelenik meg. Az író kettéválasztja a világot: vannak a civilek, akik közé nem szeretnek kimenőre menni, és vannak ők.

Az, hogy pár évet - vagy többet - olyan környezetben tölti az ember, ahol az emberség csak nagyon minimális szinten van jelen, annak be kell épülnie a személyiségbe. Hogy lehetne kettéválasztani, hogy az idegenlégióban tökéletesen megfelel a követelményeknek - aztán pár nappal később a "békés világban" találja magát, ahol fontosak az érzelmek, a másikra való figyelés?

Másrészt ami elfogadott abban a környezetben, az a "békés világban" egyáltalán nem. És itt nemcsak a cselekedetekre gondolok, hanem az érzésekre, ahogy az egyén a világot megéli. Nekem az jött át, hogy az író többnyire érzéketlen a légiósok által elkövetett nem éppen baráti cselekedetekkel, (a prostik kidobálása az ablakon, a meztelen síró lány "nem hatotta meg" őket, a kávézóban lévő nők megfélemlítése). Persze lehetséges, hogy az író előtte se volt erre érzékeny.

Szóval erre lennék kíváncsi.

Attila94 2016.12.12. 13:28:40

@Lakatos Ilona: (a prostik kidobálása az ablakon, a meztelen síró lány "nem hatotta meg" őket, a kávézóban lévő nők megfélemlítése). ez melyik bejegyzés?

2016.12.12. 16:07:54

@Lakatos Ilona: van pólód? tudod milyen körülmények között gyártják a rabszolgák?
van mit enned mindennap? és melegvíz a lakásodban? mert akkor te is a világnak abba a 10%-ba tartozol, aki kizsákmányolja a többi 90%-ot

van autód? mert akkor te is felelős vagy az emberi életre alkalmas természeti környezet tönkretételéért

szerintem ezek is meghasonlásra okot adó tények, aztán mégsem megy a falnak tőle sajnos senki...

Lakatos Ilona 2016.12.12. 16:33:33

@2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat:
A felsorolt dolgokban teljesen igazad van, tökéletesen egyetértek.

Más az, ha a tv-ben erőszakkal teli akciófilmet nézek, mintha a bőrömön tapasztalnám a jelenséget. Az utóbbi erősebben hathat a jellemre, a személyiségre. Míg a tv elől fel tudok kelni, nem kell magamévá tennem az ott látott szabályokat, addig az utóbbi talán nem olyan egyszerű. Vagy igen?

belageza23 2016.12.12. 18:33:19

Szia Balázs, régóta követem a blogot, nagyon informatív majdnem minden kérdésemre választ kaptam. Egy dologban kérdeznélek csak. Volt egy térdszalag műtétem síbaleset miatt(szakadás), emiatt egy évet tolódott az indulásom időpontja. Artroszkópos módszerrel operáltak(Magyarország egyik legjobb térdsebésze) A heg kicsi és nem is látszik a szőr miatt. Semmi fájdalmat nem érzek teljesen rendbe jött és ezt nem csak a mindennapi használatra értem hanem komoly terhelésre is(thai box, erőemelés, futás) Mennyire nézik meg az orvosi vizsgálaton? Csak megkérdezik volt e műtét vagy esetleg keresik is a hegeket. Előre is köszönöm a választ!

Dobri 2016.12.12. 19:29:39

@belageza23: '95 október elején nekem is ezt csinálták a bal térdemen, részleges szakadás. '96 június elején meg jelentkeztem, kérdezték, de mivel nekem se látni a heget, így nem beszéltem róla. Néha kicsit szarakodott a szolgálatom alatt, de hát ugye akkor már bent voltam. :)

belageza23 2016.12.12. 19:48:40

@Dobri: Köszönöm a gyors választ:)

bdnr 2016.12.12. 19:54:34

@belageza23: Kapsz orvosi előtt egy papírt, amin kérdezik, hogy műtöttek-e. Te dolgod, mit válaszolsz. Mon colonel a doki meg úgy hajtogat, mint egy rongybabát. Volt olyan srác, akit elküldött a térde miatt civil orvoshoz (röntgen, szakvélemény), de végül ő visszament és fel is vették (engem nem). Sok szerencsét!

belageza23 2016.12.12. 20:22:39

@bdnr: Köszi, akkor hát próba szerencse:/

Dobri 2016.12.12. 21:30:08

@bdnr: Ha valamit nem tudsz, akkor miért használod?

Mon colonel a doki, nem lett volna jobb ez simán katonai orvosnak? Mert a rendfokozat előtti "Mon" a monsieur(úr) rövidítése és ezt a megszólításnál használják csak. Tehát a doki rendfokozata ezredes és mikor hozzá szólsz, akkor meg ezredes úr. :)
Zászlósoktól használják ezt a megszólítást

bdnr 2016.12.13. 14:17:27

@Dobri: :) Orvosi teszt előtt el lett mutogatva, hogy mit kell mondani, ha belépünk (Present(?) mon colonel), aztán utána csak Mon Colonelnek hívtuk a hapsit egymás között. Így értettem :)
Egyébként eddig abban a hitben éltem, hogy a "mon"-t mint birtokos jelzőt használják ezekben a megszólításokban, furcsáltam is, de jó, hát ilyenek a franciák.
Sajnos a francia nyelvtudásom eléggé hiányos, köszönöm a korrekciót :)

Bundás Kelemen 2016.12.14. 14:20:30

Szia Balázs!márciusra feltöltik az alakulatokat? mert én akkorra tudnék eljutni abougnéba.és ha igen akkor csökkenek e a bejutási esélyeim s mennyivel?29évesen mennyi esélyem van bejutni?ha netán eljutnék a gestapoig érdemes letagadni h van gyerekem vagy ez egyáltalán nemszámít ha nem vagyok házas?

Bundás Kelemen 2016.12.14. 14:21:37

Amugy bárkinek a válaszát szivesen fogadom aki tud ezekről valamit.előre is köszi

Wandi 2016.12.14. 14:26:31

Sziasztok!

Annyi lenne a kerdesem,hogy az egyik legios ismerosomnek lejart az 5 eves szerzodese,viszont o azt allitja meg nem engedik haza..ez lehetseges? Hogyan mukodnek ilyenkor kint a dolgok? Ha lejar automatikusan hazajohet vagy varni kell? (azt mondta nem hosszabitott) Elore is koszonom a valaszokat! :) Vanda

iknebli 2016.12.14. 17:55:47

@bdnr: Jól tudtad: eredetileg a "monsieur" valójában azt jelenti, "uram", amint "madame" is azt jelenti, "hölgyem" vagy "asszonyom". A "mon" és a "ma" birtokos jelzők. Az már más tészta, hogy a hadseregben a "Monsieur"-ből "Mon" lett, de ez nem azt jelenti, hogy "Mon Colonel" = "Ezredesem" :)

Dobri 2016.12.14. 18:20:40

@Wandi: Hülyeség! Minden pénteken van leszerelés és azok szerelnek le egyszerre, akiknek péntektől a következő hét csütörtökig tart a szerződésük. Péntek délután közös kép a parancsnokkal, átöltözöl, kimész a laktanyakapun és oda mész ahova akarsz.

Dobri 2016.12.14. 18:25:49

@Bundás Kelemen: Nyugi, nem olyan gyorsan megy az alakulatok létrehozássa a nulláról, tehát emiatt nem kell izgulnod.
Kicsivel több , mint 35 évesen.
Ha nem ez a neved, akkor letagadhatod és szerintem így növeled az esélyeidet. Ha ez a neved, akkor vald be, mert szerintem nézik ezt az oldalt.

Gabriella22 2016.12.14. 18:55:57

@Wandi: Nem feltétlenül hülyeség! Az én férjemnek se úgy mentek a dolgok ahogy az a nagy könyvben meg van írva sajnos. Csak azokról mindenki hallgat.

Dobri 2016.12.14. 19:33:51

@Gabriella22: Csak azokról mindenki hallgat.
......................
Itt mit kell értenünk? Mert senkivel se találkoztam, aki nem úgy szerelt volna le, ahogy leírtam. Miért tartanák vissza? Leszerelése előtt 1,5 héttel fogdára ítélték? Nem hiszem, hogy megcsinálnák, had menjen el inkább! Kórházban érte a szerződésének a lejárta? Ebben az esetben nem tudom mi az eljárás, de szerintem betegen nem szerelnek le. Amíg felgyógyulsz addig szerintem meghosszabítják a szerződését.

Gabriella22 2016.12.14. 19:58:23

@Dobri: Az jó ha üzenetet küldök?

Dobri 2016.12.14. 20:18:42

@Gabriella22: Ha már itt a nyilvánosság előtt állítottad rólunk, hogy bizonyos okokról hallhatunk, így itt közöld. Persze ha nagyon személyes akkor nem kell!

Gabriella22 2016.12.14. 20:26:29

@Dobri: Nem az oldalnak szólt és Neked vagy nektek hanem magának a Légiónak és az ottani rendszernek. Sajnos több rossz dolgot hallottam, mint jót de persze aki ki megy az vállalja a következményeket és tudja mire vállalkozik. Személyes de szívesen elmesélem bárkinek privátban, ha szeretné.

Dobri 2016.12.14. 22:30:28

@Gabriella22: Ide írd ki, hogy a jelentkezni szándékozók is megismerjék az árnyoldalt. Meg akiknek egy kicsivel több rálátásuk van a dolgokra, is le tudják írni a véleményüket a dologról.

Kronenbourg 2016.12.15. 17:53:48

@Wandi: Érdekes. Sokan úgy is ott tudják hagyni a légiót, hogy le sem járt a szerződésük, egyszerűen csak dezertálnak.

Balazs_ 2016.12.18. 00:29:14

@Lakatos Ilona: Jól mondta HPhD, aki előtte normális volt, a sereg után is az marad. Igazságtalanság az életben mindenhol van, és a felsorolt példákon meg nem értem, mi olyan szörnyű. Én a Trianoni Békeszerződésen jobban kiakadok, mint a Trianon cukrászda meglátogatásán.

Abban igazad van, hogy innen sokan a leszerelés után is egyenruhában akarnak maradni, és biztonsági őrként, rendőrként, testőrként vagy egy katonai magáncégnél folytatják. Vagy legalább megpróbálják. De ez is normális, sokan fiatalon, komolyabb szaktudás nélkül jönnek ide, és hasonló munkakörben van a legnagyobb esélyük az elhelyezkedésre. És ide eleve olyan mentalitásúak jönnek, akik nagy része nem tudna egy irodában ücsörögni.

Balazs_ 2016.12.18. 00:37:21

@Wandi: @Gabriella22: Akinek lejár a szerződése azt leszerelik, felesleges lenne tartogatni. Mégha közvetlenül leszerelés előtt kap fogdát, azt se kell leülnie. Két eset lehetséges, hogy még aláírjanak vele, de mindkettő a katona javát szolgálja. Ha 8 év felett kér átképzést egy civil szakmára, a képzés idejére még névleg a sereg állományában marad, és kap fizetést. Ha meg szolgálat közben betegszik meg/sérül le, gyógyulásig bent tartják. A kórházi kezelés ingyenes, fizetést kap, és közben végig a légiós hotelben lakik. És ha még ezt sem bírná ki, bármikor leléphet, a kutya nem fog utána rohangálni.

Lakatos Ilona 2016.12.18. 17:39:48

@Balazs_: Arra gondoltam, hogy a katonaságban az érzelmek, a másik emberhez való kapcsolódás képessége nem előny. Az, hogy valaki sok rosszat látott, tapasztalt, az élete tele van durvasággal, ahol a bántalmazás mindennapos, hogy tud váltani, ha visszamegy a hétköznapokba, ahol ezek a tettek ritkaságszámba mennek?

A váltásra lennék kíváncsi. 5 év például nem egy rövid idő, hogy akkor azt elfelejtem, ott olyan voltam, most meg ilyen vagyok.

Tud-e kapcsolódni egy hétköznapi emberhez, akinek teljesen más problémái, nehézségei és örömei vannak - s talán a katonaságban átélt dolgokhoz képest semmisnek tűnik?

Számomra a cukrászdai látogatás, aminek célja a megfélemlítés volt - ráadásul az ott dolgozó nőket -, jelzés. De nem is arra, hogy néhány katona odament keménykedni, hanem a közöny miatt. Nekik joguk volt odamenni, kiverni a balhét, mert nem tetszett nekik valami. - Talán egy katonának ez természetes, és vállrándítással elintézi - de azért nem annyira általános a "hétköznapi" életben, hogy ezt a cselekedetet helyeselnék az emberek.

Az is érdekelne, hogy az ott megtanult magas ingerküszöb mennyiben sikeres a hétköznapi életben, a kapcsolatokban, a saját családjaikban.

[HPhD]Blokkolnam 2016.12.20. 06:48:14

@Lakatos Ilona: "Az, hogy valaki sok rosszat látott, tapasztalt, az élete tele van durvasággal, ahol a bántalmazás mindennapos, hogy tud váltani, ha visszamegy a hétköznapokba, ahol ezek a tettek ritkaságszámba mennek?"

Tisztában vagy azzal hogy él egy jó része ma az embereknek Magyarországon? Milyen gyakori a családon belüli (és kívüli) erőszak? Milyen gyorsan szakadnak le, szegényednek el rétegek? Tudod-e azt, hogy nagyon sok településen már nem a pancsolt pálinka a "módi", hanem a szintetikus fű és a fürdősó? Tudod milyen gyorsan intézik ezek el az idegrendszert?

Nos, ezzel csak azt szeretném mondani, hogy az emberek egy jó része nem egy biztonságos burokban él/nő fel Magyarországon. Szóval ezért (sincs) értelme ilyen összehasonlítást tenni hogy "durva légió/katonaság" vs "idilli és békés polgári élet". Egy nógrádi/szabolcsi lerobbant községben élő gyerek lehet hogy több szörnyűséget él át mint egy katona...

Visszatérve a kérdésedre pedig nézz utána/olvass utána hogy milyen sok ex-légiósnak volt békés sikeres családi élete a légió után. Most komolyan egy blogból kiragadott néhány részlet alapján akarsz messzemenő következtetéseket levonni?

Attila94 2016.12.20. 07:18:19

@[HPhD]Blokkolnam: Igazad van, én pont ilyen családban nőttem fel! Romákkal is volt problémám 2 évvel ezelőtt december elején. Heten támadtak meg és egy 15 éves meg is szúrt. Szóval ennyit a szép és békés életről.

Lakatos Ilona 2016.12.20. 09:50:11

@[HPhD]Blokkolnam:
Igen, pont azért írtam, amit te is mondasz. Sokan olyan családban nőnek fel, amilyet te is leírtál. Akik így nőnek fel, azoknak nem elhanyagolható része lesz szintén maga is bántalmazó vagy éppen felnőtt korában is szenvedő alany. Sajnos.

Kiragadtam pár részletet, ebben is igazad van. Mármint gondolom, a nőkkel kapcsolatos bejegyzésekre gondoltál. Ezek elhintve voltak a blogban, és senki nem vonta fel a szemöldökét, hogy ez furcsa lenne.

Ha messzemenő következtetéseket akarnék levonni, akkor nem kérdeznék. <3

Nem tudom, jól érzem-e, de mintha támadásnak vetted volna a kommentem, és úgy is reagáltál. Visszaolvastam a sajátomat, és kérdésekkel van tele. A kávéházas bekezdésben valóban megjegyzést teszek annak általam vélt helyességére - arra akartam a fókuszt helyezni, hogy - egyrészt nem érkezett válasz a helytelenítésére - akár csak annyi, hogy ez valóban nem volt szép dolog - másrészt ez a társadalomban nem üdvözölendő a félelemkeltés.

Egyébként hiszek abban, hogy bárki válhat bármivé, légiós élet után akár buddhista szerzetessé, egy hétköznapi ember könyörtelen gyilkossá - és most a hogyanja érdekel.
Mi játszódhat le az ember fejében, amikor kilép abból a világból. Mit gondolhat visszatekintve a légiós életére? Átértékelődnek-e bizonyos cselekedet, események? Ajánlja-e a gyermekei számára azt az életet? Hogyan viszonyul a családjához, a feleségéhez, a gyermekeihez? Azt a családmodellt választják, ahol a férfi az úr, a feleség a család összetartó erő? A gyerekekhez való hozzáállás, nevelés milyen? Mit gondol a gyerek? S tudom, hogy ahány élet, annyi válasz, de ez roppant érdekes téma, az egyéni válaszok.

Márk0317 2016.12.21. 14:54:41

@Lakatos Ilona:
Kicsit furcsának találom, hogy nem akar hinni az itt elhangzott válaszoknak. Annak ellenére, hogy mind az ott szolgált és a jelenleg is szolgálók válasza megegyezik.
Igen, tudok olyanról, aki tényleg alkalmatlan civil életre, de ő már az előtt is az volt.

Hogy mi játszódik le az ember fejébe, mikor kilép abból a "világból"?
Ez egyszerű:
Hétvége: utazni, inni, szórakozni akarok.
Pld(hosszú szabi): hazautazni(szökni, ha még nincs irat a hazaúthoz), látni a családot és a felső 3.
A szolgálat végén(még nekem sok van ehhez, de sokak nevében mondom ezt): egy jól fizető állást\vállalkozást, családot(ha még nincs).

Habár itt inkább az a kérdés, hogy mi játszódik le az emberbe, mikor vissza megy. Nehéz ott hagyni a családot, főleg ha kérik is hogy: ne menj vissza. Így lehetséges az, hogy egyfolytában van felvétel, mert sokan dezertálnak.

Milyen egy légiós családja? Mint bármelyik más emberé a világon.

Kedvenc cikkem a légióval kapcsolatban:

www.hetek.hu/hatter/200809/nincs_kegyelem_nincs_fogoly_nincs_tanu

Igazi példaképem lett. Olyan sok munkaajánlata van, hogy a cikk elején még légzsákokat készít a végén pedig már villanyszerelő.

Attila94 2016.12.21. 18:31:53

Ő hogy-hogy nem vezetett tengeralattjárót? A légiósok azt is szoktak nem?! Az egyikük azzal jött haza most karácsonyra, csak lent a kikötőnél kellett hagyja, mert a Csíkszentdomokosi patakocska felfagyott és nem tudott utat törni magának. S így nem ért volna időben haza a disznóvágásra sem.

Dobri 2016.12.21. 18:32:01

@Lakatos Ilona: Nekem az 5 év után, az első pár hétben hiányérzetem volt. Naponta többször is azt éreztem, hogy valami nem jó velem kapcsolatban, nem vagyok teljes. Hamar rájöttem, hogy mi okozta ezt. Nem volt a fejemen sapka, amint kiléptem egy épületből. Egyenruhához kötelező a sapka viselése épületen kívül.
Ezen kívül nem okozott gondot a vissza illeszkedés a civil életbe. Azért 5 év szolgálat mostanában nagyon kevés ahhoz, hogy az általad feltételezett irányba megváltozzon valaki.

Mateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 2016.12.23. 09:57:55

Sziasztok fura kérdést szeretnék feltenni,sokan biztos hülyének fogtok nézni ,de nálam ez egy elég elhatározott elvi dolog...
Van valakinek arrol használható infórmációja hogy melyik iraki nagyvárosba lehet csatlakozni a pesmerga hadsereghez?
Szeretnek hozzajuk jelentkezni,budapestrol el tudok jutni 1 átszállásal (isztambul) Erbíl városába,ami most az ő fennhatóságuk alá tartozik....Probáltam utána olvasni külföldi forumokon,de elég kevesés használhatót találni.Egyébként rengeteg európai és amerikai önkéntes van jelenleg is kint akik ingyen harcolnak,ellátást és szállást kapnak.Ha barkinek van esetleg hasznos infoja errol a temarol az ossza meg velem.Kösziiiiiiike ;)

István Faragó 2016.12.23. 15:12:12

@Mateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:
volt egy film a peshmergákról angol felirattal megtalálható ott azt mondák kiképzőket keresnek harcban nem nagyon akarják bevetni őket erre panaszkodtak a nyugati önkéntesek de háborús időszakban az amerikai hadseregbe felvesznek külföldieket (illegális bevándorlókat)még zöldkártya se kell csak angol nyelvtudás ott részt vehetsz ilyesmibe csak jobb feltételekkel stb. sok spanyol ajkú és más idegen van iraq-ban és sziriában amerikai katonakén tvoltak is már halatok. csak ki kell utazni és jelentkezz a egy toborzóban elég a turista vizum de érdemes felkeresni a magyarországi nagykövetséget ott elmondják hogy smint oldható meg a dolog.

Kronenbourg 2016.12.23. 18:34:41

Leginkább fegyverekre lenne szükségük. Szerencsére az Iszlám Államot jól felfegyverzik a gazdag arab olajállamok (Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait) és tőlük szereznek. Van már páncélozott Hummerjük és nyugati fegyvereik is. A legyőzött terroristáktól zsákmányolják el. A National Geographic - Discovery műsorában készítettek interjút az egyik pesmergáknál önkénteskedő nyugállományú francia tiszttel, aki alatt magyarok is szolgálnak.

balazs5991 2016.12.23. 18:52:03

@Kronenbourg: hátha tudod, nekem légiósként lesz lehetőségem az iszlám állam ellen harcolni?

Attila94 2016.12.23. 19:14:43

A Peshmergához nem egyszerű bejutni, ha nincs tapasztalat. (internetről informálódom)

Dwekh Nawsha(Önfeláldozók) ez egy keresztény fegyveres csapat. Velük kell felvenni a kapcsolatot vagy más kurd milíciákkal.

Minden esetre ha találsz valamit, oszd meg velünk!

Balazs_ 2016.12.24. 14:33:52

@Lakatos Ilona: túl lelkizős ember tényleg nem való a hadseregbe. Az ilyennek még egy parancs kiadása vagy valaki megbüntetése is lelki problémát okozna, nemhogy valakire lőni. De az nem igaz, hogy minket nem érdekel a másik ember. Itt sokkal jobb a közösségi szellem és a szolidaritás a bajtársakkal, mint a civil munkahelyeken.

A váltásról nem tudok beszélni, mert még nem szereltem le. Ide a fórumba ír egy leszerelt légiós, szerintem teljesen normális maradt. Ha ő nem így gondolja, majd kijavít :)

A cukrászdai sztorin nem értem, mi volt olyan szörnyű. Marseillben naponta tucatjával történnek ennél durvább dolgok.

A kérdéseidre : én másoknak is ajánlom nyugodt szívvel a légiót. Jó nem mindenkinek, a családcentrikusok, a művészlelkek, a partyarcok, az emberjogi harcosok és a pacifisták inkább kerüljék el. De a többiek be tudnak illeszkedni. Én büszke vagyok mindenre, ami itt történt velem. Nincs bűntudatom, és nem fogok bocsánatot kérni.

Balazs_ 2016.12.24. 14:41:18

@Mateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee: pedig van nekik több Facebook és Twitter oldaluk is, egy külföldi önkéntes még blogot is ír. Valaki csak eligazít.
De szerintem jobban jársz, ha a peshmergákhoz nem Isztambulon keresztül mész!

Kronenbourg 2016.12.24. 18:05:23

@balazs5991: Nem tudom. Tekintve, hogy nem vagyok tagja a francia politikai elitnek, sem a katonai vezetésnek, ezért nem az én kompetenciám ezt eldönteni.

Rico69 2016.12.25. 12:01:29

Ahhoz, hogy valaki belépjen az Egyesült Államok fegyveres erejébe, a következőknek kell megfelelnie:
You must be a U.S. citizen or resident alien.
You must be at least 17 years old (17-year old applicants require parental consent).
You must (with very few exceptions) have a high school diploma.
You must pass a physical medical exam.

Aki idegen (nem szövetséges) fegyveres testületbe magyarként belép, 1-5 év börtönt kockáztat.Aki bármilyen formában ilyen toborzást folytat, akár külföldiként is és nem csak Magyarország területén, ilyen szervezeteknek toborzást folytat.

Nyugodtan lehet igy intézni Balázsnak is, meg magatoknak is, egy jó mély rektális vizsgálatot.

Rico69 2016.12.25. 12:03:05

@Mateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:
PESHMARGA GYILKOLÓGÉP vö. Kösziiiiiiike ;)

Remek.Mi baj lehet ?

Rico69 2016.12.25. 12:10:07

@Rico69:
Ja, a resident alien az nem a resident evil csillagközi rokona:

" A resident alien is a foreign person who is a permanent resident of the country in which he or she resides, but does not have citizenship. To fall under this classification in the United States, a person needs to either have a current green card or have had one in the previous calendar year."

Green Card= Permanent Resident Card

Magyarul csak zökld kártyával lehet jelentkezni és csak limitált posztokra.

Kronenbourg 2016.12.25. 20:37:14

@Rico69: A Honvédkórház pesmerga harcosokat ápol(t), valamint a Magyar Honvédség kiképzőket küldött Kurdisztánba. Ha támogatást nyújtanak nekik, akkor valószínűleg szövetségesnek tekintik őket.

Mateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 2016.12.27. 03:28:59

Van egy olyan százada pesmergáknak ahol csak külföldi önkéntesek harcolnak.Néhány instagram fiók,valaki arcal valaki arc nélkűl dokumentálja a történéseket:
www.instagram.com/peshmerga.doc/
www.instagram.com/dagovsdaesh/
www.instagram.com/peshmerganor/ ő norvég
www.instagram.com/peshmergaswe/ svéd.
Tehát ez egy teljesen élő dolog,nyilván harci tapasztalat szükséges hozzá.Minden esetre probálok még infot gyujteni,egyébként ezeknek pesmerga és kurd harcosoknak a kiképzésében részben a Honvédség is részt vett,valamint harcoltak velük együtt OLMPT.

balazs5991 2016.12.27. 18:41:46

Szeva
Csak futópadon volt lehetőségem futni egy par hétig. Próbálgattam a luc legert, 8km/h val kezdtem es percenként 0,5km/h emeltem a sebességen mindezt 14km/h sebességig meg lett volna bennem kb egy két emelés csak összetörtem magam es véletlenül se akartam összeszedni egy komolyabb serulest mert mar a repülőjegy is le van foglalva. Nyilván másabb mindezt 20 méteres távon oda vissza de viszonyítási kepp ez milyen eredmény lenne ? Elégséges vagy közepes ? A táblázat szerint 12 nívó

István Faragó 2016.12.30. 16:41:38

www.atv.hu/kulfold/20150530-nyugati-zsoldosok-keleten-mi-hajtja-a-kurd-oldalon-harcolo-onkenteseket/hirkereso

Nem szeretem az atv és hasonló hírforrásokat de itt írnak az önkéntesekről ill hogy nem nagyon akarják bevetni őket bár ez lehet hogy változott ha már van egy külön nyugati önkéntes század bár magyarokról még nem hallatom hogy lennének(csak kelet-Ukrajnában) de persze lehet vannak a közel keleten is.

Dobri 2016.12.30. 19:05:14

@István Faragó: A RAIDS(francia katonai havilap) ez évi márciusi számában van egy cikk a kurdoknál lévő külföldiekről, sok-sok képpel. Majd elolvasam és leírom, de most mennem kell sörözni. :)

tegelysajto 2016.12.31. 17:27:45

Ez most nem éppen ide illő, de már régen írt a blog gazdája bejegyzést :(
Szórakoztatő a stílusa, igazi Rejtői arc :)
Körbe adom a linket minden ismerősömnél :)
És büszkék vagyunk rátok gyerek, akik ott vagytok és átélitek.
Ha hazajöttök , gyertek már le Komlóra is :)
Nagy Tanár Úr vagyok, Komló, 501 Szakmunkásképző

István 19 2017.01.01. 23:26:10

Sziasztok! Ha jelentkezni akarok a légióba akkor kizáró ok lehet ha az ujjaimon vannak tetoválások?

Kronenbourg 2017.01.02. 17:51:44

@István 19: Nem, de ha pénisz piercinged is van mellé bónuszba, akkor az ronthatja az esélyeidet.

áron9436 2017.01.02. 18:20:47

üdv mindenkinek!
A kérdésem főleg Balázshoz szólna, vagy azokhoz, akik mostanában voltak jelentkezni.
A Luc Leger teszt leírásánál nincs minimum szint a sikeres felvételihez, csak annyi, hogy a lehető legmagasabb nívó szám elérése a cél.
Korábban olvastam több helyen, hogy 7 nívó a minimum a felvételihez, de ennek a hivatalos honlapon nincs nyoma.
Lehetséges, hogy kb 5-6 nívóval is felvesznek már?

Attila94 2017.01.02. 18:36:01

@áron9436: A Székelykeresztúri Áron vagy?

áron9436 2017.01.02. 20:18:09

@Attila94: nem, még sosem jártam Erdélyben.

Balazs_ 2017.01.09. 21:29:22

@István 19: attól függ, mi van rajta. De általában nem kizáró ok.

@áron9436: amilyen ramaty újoncok be tudnak most kerülni, azok alapján még lehetséges is lehet. De erre nem érdemes alapozni.