Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

121. - Felkészülés Malira

2017.05.04. 00:37 Balazs_

A következő említésre méltó eseményre egy hónapot kellett várni, ekkor néhányan a svájci határ mellett lévő slabor laktanyába mentünk, hogy letegyük a jogsit VBHP-re. Ez egy páncélozott felderítő jármű, a luxus kategóriából. Volt benne Mercedes motor, automata váltó, 7 külső kamera a tolatáshoz és a holtterek figyeléséhez és joystickkal távirányított géppuska is. Egy hétig tartott a képzés, jól szórakoztunk.

20170227_143620.jpg

20170227_143558.jpg

VBHP

Nem sokkal utána egy hetet voltunk egy dél-francia gyakorlótéren, ahol Malira készültünk fel: az ott is előforduló harchelyzetekre kellett reagálnunk, és a szállásunk is egy ottani bázis másában volt. Voltak civilek, ellenség, halottak, sebesültek, jó sok művér, leszakadt művégtagok, rakétacsapás, pokolgépek, tűzharcok, házkutatások és hasonló ínyencségek. A rajparancsnokom ekkor egy másik terepen volt, ezért én léptem a helyére és vezettem a rajt. Jól teljesítettünk, és az egész szakasz is különösebb hiba nélkül hozta le a hetet. Mondjuk ehhez kellett az is, hogy az egyik nepálit a slaborok előtt rugdostam fenéken. Néztek is nagyot a pedagógiai módszeremen, de működött a dolog.

20170328_132916.jpg

Győztünk

A nepáliak az utóbbi másfél évben rázúdultak az ezredre, és nagy részük olyan minőséget képvisel, mint a kínaiak. Igazi anti-katonák. Az erőltetett létszámbővítés egyik hátránya. A laktanyába visszaérve egy másik nepáli a szakaszomból lebukott, hogy kilopja a WC-ből a papírt. Ez már tényleg a legalja volt. Békaügetésben végigküldtem a század épülete körül, közben azt kellett kiabálnia, hogy „WC-papír tolvaj vagyok”. Amikor a lábai felmondták a szolgálatot, folytathatta kúszva. Végül elküldtem a klotyót sikálni, és a szakasz összes takarítását is megkapta arra a hétre.

A szakasz angol rádiósának ekkor járt le a szerződése, a távozása is angolosra sikerült. Az Aubagneba indulás előtti utolsó éjszakán jól berúgtak a többi angollal, majd kitalálták, hogy elkezdik egymást verni poénból. Ez részegen biztos jó ötletnek tűnt, és persze az ünnepelt kapta a legtöbbet. A srác arcát a leszerelés előtti búcsúfotóra le kellett púderezni, de még így is kék-zölden virított.

Közben megvolt a következő, menetrendszerinti francia terrortámadás is. Egy arab a Champs-Élysées-n posztoló rendőrökre nyitott tüzet Kalasnyikovval, egyet megölt és kettőt megsebesített közülük, mielőtt vele is végeztek. A merénylőt korábban több évtizedre lecsukták különböző rendőrök elleni támadásokért, ő a sitten végig azt hangoztatta, hogy rendőrt akar ölni, mégis volt egy idióta bíró, aki harmadolta a büntetését és idő előtt szabadlábra helyezte. Indoklása szerint a tag nem volt veszélyes, mert a Rendőrséget általánosan fenyegette, és nem egy konkrét rendőrt. Végülis igaza lett, néhány hónap múlva nem egy konkrét rendőrre nyitott tüzet, hanem általánosan mindegyikre, amelyik az útjába került.

Mi a Malira való felkészülés részeként és az M6 televízió forgatócsoportjának kérésére tartottunk még egy kétnapos menetgyakorlatot a hegyekben.Volt ott minden a TV-nézők igényeinek kielégítésére: 40 km menetelés, kétszer leereszkedés a sziklafalról kötélen, közelharc bemutató, robbantás és lövészet is. A második, 70 méteres leereszkedésnél bebizonyosodott, hogy a rendszeresített bevetési kesztyűnket nem erre találták ki, a felforrósodott kötél több helyen is hólyagosra égette a bőrt alatta. Ezen kívül minden simán ment.

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr2712478635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iknebli 2017.05.04. 13:34:46

Hát igen, amelyik nepáli katonának való, az a gurkhákhoz megy :)

KREC Péter 2017.05.04. 17:13:12

Szia Balázs!
Kérdést küldtem E-mailben, de feltenném ide is!
A légióban, ha egészségügyi irányba szeretnék menni annak milyen követelményei, és kilátásai vannak? Inkább a mentés mint a lövészet, egyéb harci dolgok érdekelnek. Erről még nem találtam cikket, de ha mégis van kérlek linkeld be!
Kitartást, és erőt kívánva:

Péter

Válaszodat köszönöm!

Dobri 2017.05.04. 21:25:23

@KREC Péter: Szevasz! Tudom, hogy nem nekem címezted a kérdést, de egy kis támpontot tudok adni, hogy én mit tapasztal ilyen téren a '90-es évek végén. Majd Balázs pontosít, ha más infói vannak.
Az alap felcser tanfolyam 4 hónapos, Castel-ban van, nehéz tanfolyam és az anyaországban állomásozó ezredekből mennek erre a tanfolyamra.
Kiképzés után a harci ezredben(majd mindenki oda kerül) akikor csak kérdezik, hogy milyen tanfolyamot akarsz elvégezni, ezt kell kérni. Persze, ehhez okosnak kell lenni és franciául is jól kell beszélni. Általában 1,5-2 év szolgálat körül küldik el az embert, tehát még mielőtt tizedes lesz az ember. Persze, utána is mehet, de kissebb az esélye. Ha a 3REI-be kerül az ember kiképzés után, akkor visszakerülve franciába, már inkább tizedesnek küldik el.
Tanfolyam elvégzése után marad a szakaszban. 5 év közeledtével ha van hely az ezred gyengélkedőjén, akkor átkerülhet oda.
Szakaszonként van egy felcser beosztású srác, akinek a fő feladata a terepen ellátni a szakasz eü. dolgait. Tehát mindent csinál a többiekkel, de pluszban még ezt is végzi. Mikor a század adja az ezredben a szolgálatot, akkor a felcserek a gyengélkedőre voltak beosztva, hogy ott segítsenek be. Mikor megy a század külszolgálatra, akkor a gyengélkedőről kap erősítést a század. Altiszt és tisztes rendfokozatúakat.
Altisztként már egy komolyabb tanfolyamot végez el az illető, de ehhez ak kell, hogy meglegyen neki az alap tanfolyam.

mortX 2017.05.05. 01:00:43

És oda is fogtok menni Maliba körmükre nézni az araboknak, vagy csak hadgyakorlat volt?

zoltankiricsi 2017.05.05. 13:26:32

szia, nem vagyok szakmabeli, csak felmerült bennem: a gurkhák is nepáliak nem? állítólag ők nagyon jó katonák. mi a különbség?

(azt sem értem, minek megy egy antikatona pont az idegenlégióba :DDD )

Rico69 2017.05.05. 17:00:05

@mortX: Maliban nem nagyon vannak arabok.

Balazs_ 2017.05.05. 20:13:17

@KREC Péter: Az a helyzet nagyjából, amit Dobri leírt. Annyiban változott azóta, hogy még nagyobb a hiány felcserből, így nem jut szakaszonként egy. Nálunk az egész században van 2, ha misszióra megyünk, akkor a gyengélkedőről kapunk erősítést. Az újonnan végzett felcserek is rögtön átkerülnek a gyenguszra.

Azzal a képesítéssel, amit megírtál nekem e-mailben, nő az esélyed a felvételin, de ettől függetlenül az első kb másfél évet normál lövészként kell eltöltened. Ha ennyi idő alatt elérsz egy normális szintre franciából, valószínűleg elküldenek az egészségügyi kiképzésre.

@iknebli: Ezek után már bennük is megrendült a hitem. De nem tudom, soha nem dolgoztam gurkhákkal.

@mortX: oda is megyünk, a hónap végén indulunk.

@zoltankiricsi: A gurkhák is nepáliak, csak ők a Brit Hadseregben vannak. Meg szerintem őket jobban is megválogatják.
Az antikatonákat meg a már bent lévő rokonaik/ismerőseik hozzák be, végigszívnak kb másfél évet a harci században, aztán konyhára/raktárra/irodába kerülnek, és az 5 éves szerződésük végén lesz egy munkavállalási engedélyük az országban.

mortX 2017.05.05. 22:30:02

@Balazs_: jajj Balázs... Egyrészt köszönjük, hogy oda mész, másrészt meg inkább ne mennél oda. Gyere haza épségben!

mortX 2017.05.05. 22:32:24

@Rico69: néger arabok vannak arrafelé, ezt már Rejtő is megénekelte. Azon kívül iszlamista terroristák szórakoznk ott, ha jól értettem a híreket

Dobri 2017.05.06. 07:50:31

@mortX: Muzulmán vallású néger népcsoportok és muzulmán vallású berber népcsoportok teszik ki az ország főbb népességét.

štefannn 2017.05.06. 15:32:16

Szia Balázs !,

_ 29.3 visszatértem Párizsba a két éves eltiltásom után. ( előtte ugye nagyobb súlyfelesleggel és kondíció nélkül jelentkeztem, majd hazakértem magam - ezzel kapcsolatban akkor kérdéssel is fordultam feléd )
6.4 átkerültem Aubagne -ba.
Biztos voltam magamban mivel az eredményeim jók voltak.
20.4 rouge választás, sajnos nem kerültem be és a legnagyobb csalódás ami csak tetőzte az egészet, hogy végleg elutasítottak.
A záró dokumentumban ennyi állt: a profilom nem felel meg a légióba való jelentkezéshez.
Két hete már itthon vagyok, de elég szarul érzem magam még most is - erre tettem fel mindent, ezt szerettem volna csinálni * két évig készültem fizikailag, mentálisan.
Itthon csak kínlódom. Naponta eszembe jut mit csinálhatnak a bejutott ‚‚barátok‘‘.
Van bármiféle lehetőségem még a visszajutáshoz vagy már az első alkalommal megbélyegeztek - csak azért adtak egy esélyt. ?
( _ amúgy 34 éves vagyok, de szerintem ez nem jelentett gondot, mivel voltak harminc felett akik bekerültek... )
Köszönöm.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.05.06. 17:52:46

Tavaly az Izland elleni meccs apropójából volt lehetőségem elmenni Aubagneba Marseilleből. Ha jól emlékszem négyezer-valahányszáz magyar szolgált a Légióban. Most hány magyar van ott?
Vettem légiós bort a múzeumban, ami tökéletes választásnak bizonyult, bár kifejezetten olcsó volt - de annál jobb. A bort a Légió csinálja? Ha igen, akkor a légiosok milyen rangban vannak abban az egységben?
A nepáli Gurkákkal kapcsolatban annyit szeretnék mondani, hogy volt szerencsém a thaiföldi és a myanmari oldalon is meglátogatni II. V.H.-s hadszintéreket és temetőket. Amit Mandalayban a "domb" visszafoglalásában véghezvittek, az több mint hősies. Az meg szintén egy másik kérdés, hogy a brit temetőkben külön hely számukra, és abban sem vagyok biztos, hogy a nepáli áldozatok név szerint említve vannak. Furcsa, de mégis hihető hogy napjainkban a Légióba csak a slepp jelentkezik.
Eljutni a Légióba egy dolog. Éppen, egészségesen hazajutni egy másik. Jártam Dien Bien Phuban, és két nap alatt végigjártam amit lehetett - kivéve, azt a bunkert ahol a francia parancsnok felrobbantotta saját magát egy kézigránáttal. Én tuti, hogy elküldenék oda minden Légióst, csak hogy tudják min, milyen kis dolgokon múlik az, hogy a másnapi napfelkeltét megéljék.
Csak a (Kispest!) legjobbakat kívánom a szerzőnek (és bajtársainak).
Kívánom, hogy ezerszer annyi férget küldjetek a másvilágra, mint ahány hőst vesztettetek.

Dobri 2017.05.07. 09:02:50

@Hungarian Geographic:
Ha jól emlékszem négyezer-valahányszáz magyar szolgált a Légióban. Most hány magyar van ott?
................
Szerintem egy kicsivel több lesz az. Erre a kérdésedre, csak pár ember tudna pontos választ adni, de ők nem fognak. :)
Szerintem olyan 500 fő körüli lehet a létszám.

A bort a Légió csinálja? Ha igen, akkor a légiosok milyen rangban vannak abban az egységben?
....................
Igen. A légió nyugdíjas otthonában lévők készítik. Itt található az intézmény: 43°31'20"N 5°42'10"E
A felvételi alatt mindig visznek oda jelentkezőket dolgozni, én 4 napot voltam. Szüret alkalmával meg néha valamelyik légiós ezredből mennek besegíteni.

Balazs_ 2017.05.07. 13:00:00

@štefannn: Akit nem választanak be rougenak, mindnek ezt a szöveget írják a lapjára. És mindnek végleges az eltiltás.
Egy utolsó esély van még, levelet kell írni a tábornoknak. De sok remény nincs a dologra.

@Hungarian Geographic: Szerintem is 400-500-an lehetünk.

štefannn 2017.05.09. 13:39:18

@Balazs_:
Szia,
_ a légió hivatalos honlapján több címet is találtam.
Melyik volna a megfelelő ?
Köszönöm.

Kronenbourg 2017.05.09. 17:26:46

@Balazs_: Azért érdemes levelet küldeni, hogy újra az ember szemére vessék, hogy nem felelt meg a légió kritériumainak. Az egyik székely is így járt (régebben írt ide), mint štefannn. Neki is megismételték, hogy azért nem vették fel, mert nem volt megfelelő számukra. A kérését elutasították.

Balazs_ 2017.05.09. 22:42:55

@štefannn:
Cabinet du Général commandant la Légion étrangère
Route départementale 2 - Quartier Viénot
BP21355
13784 Aubagne Cedex

@Kronenbourg: A levélírók nagy részét elutasítják, nem is hitegeti őket senki. De van néhány, akinek megengedik, hogy újra próbálkozzon. Én 2 srácot ismerek, aki így került be.

alalala 2017.05.10. 10:08:39

@Balazs_: "De van néhány, akinek megengedik, hogy újra próbálkozzon. Én 2 srácot ismerek, aki így került be."

Tudsz arrol valamit, hogy miert valtozott meg a dontes? Szep levelet irtak, ami meghatotta oket? En azt hittem, hogy automatikusan ujrakuldik az elutasito levelet. Elvegre akik elutasitottak, azok csak tudjak, hogy mit csinalnak. Legalabbis a felettesukkent en igy gondolnam.

tsabik 2017.05.11. 10:38:16

Szia Balázs, és többiek! Egy kérdésem lenne, ki szeretnék menni megpróbálni, de 30 felett vagyok korban. Nem akarok felégetni itthon magam mögött még semmit addig még fel nem vettek... tehát az lenne a kérdés munkahelyről szabit vennék ki 3 hetet és úgy utaznák ki biztos ami biztos. Van e lehetőség arra, vagy nem tudom, hogy működik a felvételi vége fele, ha felvennének, és ezt tudatom velük, hogy itthon még van állásom (állami hivatali meló), és le kellene ott számolnom stb.... kapok 3 hónapot, vagy végleg elutasítanának, vagy le kell szarni és nem foglalkozni az itthoni melóhellyel többet, és nem elmondani, hogy van munkám otthon ahonnan szabadsággal jöttem el?? 30 felett meg válogatják szerintem az embereket, meg ahogy olvasom is, ezért is gondoltam a szabis dologra, úgy mond biztosíték, ha nem sikerül ne maradjak szarban....

Kronenbourg 2017.05.11. 11:32:59

@Balazs_: Gondolom, amikor megszorításokat vezetnek be, akkor sok olyan embert is el kell küldeniük, akik amúgy megfeleltek a felvételin. Ilyenkor adnak nekik újabb lehetőséget. Most viszont létszámbővítés van, akit most nem vesznek fel, annak nem tudom, hogy máskor mekkora esélye lenne. Logikus, nem?

alalala 2017.05.11. 14:56:08

@Kronenbourg: akik amugy megfelelnenek, csak nem fernek bele a letszamba azokat gondolom nem veglegesen utasitjak el

Balazs_ 2017.05.12. 10:46:46

@alalala: nem tudom, és ők se tudják. Ezek a döntések nem az én szintemen születnek.

@tsabik: nehogy tudass velük ilyesmit, mert biztos nem vesznek fel! Ha kiválasztanak rougenak, kell keresni egy embert, aki civilt akar kérni, vagy épp megbukott egy teszten, és megadni neki egy otthoni rokobod számát, és az elküldendő üzenetet. Ő majd aztán lerendezheti a munkahelyeddel.

Balazs_ 2017.05.12. 10:50:58

@Kronenbourg: @alalala: az egy dolog, hogy többet vesznek fel, de még mindig az befolyásolja a felvételit, hogy adott héten milyen minőségű emberanyag gyűlik össze. És aki emiatt nem fér be a létszámba, azt is simán elutasíthatják véglegesen.

wermanch 2017.05.14. 16:31:13

hello mindenki!
Miután leszeret valaki a légióból lehet a francia titkosszolgálat alkalmazottja?

Dobri 2017.05.16. 19:39:53

@wermanch: Hát így elnézve az oldalukat ( külföldön dolgozó gumitalpúak ), hogy kik kellenek nekik ( www.defense.gouv.fr/dgse/tout-le-site/nos-besoins-en-recrutement ), nem sok esélye van.

Kronenbourg 2017.05.20. 17:31:09

Most olvastam, hogy két légiós (a gyalogságtól) belefulladt egy gyakorlaton a Marne folyóba.

Dobri 2017.05.20. 18:01:35

@Kronenbourg: Nem gyakorlaton, hanem a szakaszuk egy szabadidős kajakozáson vett részt, egy civil cég szervezésében. 2REI negyedik századából.

Istvàn95 2017.05.20. 21:08:09

Udv mindenkinek!
21éves sràc vagyok jelenleg itt élek Montpellierben 2éve és a kovetkezo honapba tervezek bevonulni a légioba.
Pàr éve MMA-zok(ketrecharc)ezzel is akartam volna komolyabban foglalkozni viszont a lehetoségek sajnos igencsak korlàtozottak.
Ugy dontottem megprobàlom a légiot egy részt mert ugy hiszem hatalmas kihivàs mind fizikailag mind szellemileg màsrészt végre valami hasznoasat is tanulhatok plusz ha joltudom a jogsit is lerakhatom,és ezek mellett még pénzt is keresek vele.
Itt kint dolgoztam éttermben mint mosogato és most jelenleg mint takarito de ez nem életcél.
Màr egy jo ideje agyalok a légion ugy hiszem jo dontés a szàmomra de az igazsàg hogy jobb szeretnék olyat megkérdezni aki bent van és tudja milyen is a légio.
Hallottam màr jot is rosszat is.
Nekem a célom a légioval hogy pénzt gyujtsek,tapasztalatot gyujtsek,megismerjem a hatàraimat,és mikor leszerelek talpra tudjak àllni anyagilag.
A kérdésem annyi lenne hogy ti mit gondoltok errol?
elore is koszonom a vàlaszokat!

Jannus11811 2017.05.21. 17:55:29

Sziasztok!!!
Az lenne a kérdésem ,hogy az orvosin milyen a szem vizsgálat?
Itthon gyorsan megnézték 1 babos könyv meg 1-1 számot kellett
mondani szemenként. A választ előre is köszi!
Üdv!

Kronenbourg 2017.05.22. 17:32:38

@Jannus11811: Mi másban különbözne? Talán a különleges erőknél van ettől komolyabb vizsgálat, mert ugye ők símaszkot is húznak a fejükre, amiből nehezebb kilátni.

Balazs_ 2017.06.02. 16:40:15

Néhány napon belül indulok Maliba, legalább 4 hónapra. Nem tudom, hogy ott hogy lesz netünk. Lehet új rész csak a visszatérésem után lesz.

Kronenbourg 2017.06.02. 23:22:23

@Balazs_: Nyáron a legjobb a Szaharában aszalódni. Ízelítőt kapsz a Sidi Bel Abbès-i időkből.

Lerry22 2017.06.03. 23:44:42

Üdv. Ma találtam rá a blogodra. Eddig nagyon tetszik! Lenne is egy kérdésem: Ha jelentkeznék, és sikeresen átmennék mindenen, lehetnék harckocsizó vagy az nem játszik légiósként?

mortX 2017.06.06. 23:09:32

@Balazs_: gyere vissza Balázs, minél hamarabb és egyben!

mortX 2017.06.09. 12:52:43

@Kronenbourg: biztos Hannibal Lecter rajongók. :)

Sándor Kónya 2017.06.13. 17:05:03

Udv mindenkinek, regota erdekel mar a legio, jelenleg 22 vagyok es 1-2 even belul tervezem, hogy kiprobaljam magam a legio kotelekeiben. Annak nem tudtam meg utana jarni, hogy az alapkikepzesen es ugy altalaban milyen gyakran tudok hirt adni magamrol az orthoniaknak? 2-4 hetente nem artana azert hazatelefonalni, hogy meg elek-e :D Ennel fogva mobilt vihetek magammal?

Sándor Kónya 2017.06.14. 16:20:44

@Sándor Kónya:
Tovabba meg annyi kerdesem volna, hogy kotelezo uj szemelyazonossagot felvenni?

mortX 2017.06.14. 16:49:25

@Sándor Kónya: Most nem azért, de minden kérdésed feltette már más is ezen az oldalon és meg is lettek válaszolva.

[b]Kapok-e új személyazonosságot a felvétel után?[/b]
[i]Kaphatsz, de ezt neked kell kérned.[/i]
—> nyilvánvalóan nem kötelező az új személyazonosság, ha kérned kell.

[b]Mikor léphetek először kapcsolatba az otthoniakkal?[/b]
[i]Ha felvesznek, automatikusan érteítik a családodat levélben. Te 2-3 hónappal a felvételi után telefonálhatsz haza először.[/i]

Kronenbourg 2017.06.14. 17:38:53

@Sándor Kónya: Azt csak akkor kell kérni, ha például tartozás (gyerektartás, hitel, stb.) miatt végrehajtás alá kerülsz, vagy kisebb bűncselekmény miatt köröz a rendőrség, akkor a hatóságok ne tudjanak megtalálni. Általában 5 év alatt el is évülnek az ilyen ügyek.

Istvàn95 2017.06.15. 19:30:39

Udv mindenkinek!
Jovohét pénteken vonulok be a légioba.
Csak hogy tiszta legyen, bàrmikor lehet jelentkezni Aubagne-ba?
Reggel 9korul érek oda.
A màsik kérdésem pedig hogy miutàn le telt a 4honap alapkiképzés utànna kapunk kimenot?
(Ha elottem màr feltették ezeket a kérdéseket bocsi nem làttam nem minden oldalon néztem a kommenteket)

Elore is koszi a vàalszokat!

mortX 2017.06.21. 01:32:09

@[HPhD]Blokkolnam: Dicséretes lenne ha a katonák nem csak elrettenteni lennének kiküldve, hanem egy kicsit oda is hathatnának ezeknek az epszilon-félmajmoknak. Balázs majd biztos mesél, hogy mefasz volt.

Bence Kiss 17 2017.06.22. 19:46:13

Szia. 17 éves vagyok egy nagyon komoly fizikúmmal. 12 éves korom óta bokszolok, 3 éve kemény edzem és a szabadba nőttem fel a hegyekbe nem a buzi telekből előtt. Mind a 121 részt 3 szor átolvastam mert nagyon érdekel a légi. Olyan 9 éves korom óta az a álmom hogy csatlakozzak. Csak egy a gond. A hivatalos papírt ami kéne mert 17 vagyok anya nem hajlandó aláírni. Szeirnted mit tegyek hogy alàírja? Milyen indokokat mondjak? Szeirntem nem lenne gond ha elengedne mert 18. szülinapom reggelén már Franciaországba leszek. Azaz ezt az 1 évet felesleges lenne kivárni? Ha van valakinek vagy neked Balázs hogy hogyan győztem meg anyát szívesen hallgatom. ( Még mielőtt valaki megkérdezni hogy miért csak anyát kell meggyőzni, azért mert apa azonnal alá írja ès büszke is lenne rám.) Előre is köszönöm mindenkinek

Dobri 2017.06.22. 19:57:33

@Bence Kiss 17: Hova sietsz? Ha nem akarja aláírni(amit megértek), akkor szépen kivárod, hogy 18 éves legyél és kész.
Ha valahogy sikerül meggyőznöd, hogy mégis aláírja, akkor a meghatalmazást, még véletlenül se te írd meg! :)

Bence Kiss 17 2017.06.22. 20:17:01

@Dobri: Tudod ha az embernek céljai vannak és elakar érni valamit az életbe akkor azért küzdeni kell. Jelenleg Svájcba élek azaz nincs messze francia ország, ha aláírni biztos hogy fordítóval csináltattatnák és egy francia közjegyző jelenlétében. Bízok benne hogy aláírja és egy álom válhat valóra.

Bence Kiss 17 2017.06.22. 20:20:30

@alalala: szeirntem aki arra méltó hogy felvegyék nem utásítják el, inkább kibasszák a Kínait ( szerintem)

Dobri 2017.06.22. 20:26:01

@Bence Kiss 17: Melyik kantonban? Nehogy egy faluban lakjunk! :)

Dobri 2017.06.22. 20:30:18

@Bence Kiss 17: Rosszul gondolod! Kb. 10x a túljelentkezés. Szerinted ez mind olyan egyén, aki nem lenne méltó arra, hogy felvegyék? Ha jelentkezel, meg fogsz lepődni, hogy milyen embereket fognak elküldeni és milyeneket fognak felvenni!

Bence Kiss 17 2017.06.22. 20:39:20

@Dobri: Basel, ha a környéken vagy ősszel megismerhetjük egymást zürichig meg a a jura és közép svájc környékén bárhova eltudok utazni, mi alapján döntik el hogy kit vesznek be? Hasra ütnek eggyett vagy azért jól átgondolják?

2017.06.22. 21:01:55

@Bence Kiss 17: ilyen fiatalon inkább tanuljál még, tanulj tovább vagy szerezz szakmát. Tanulj nyelveket, fejleszd a magyarodat ha igényed van rá (íráson van mit, de gondolom idegen suliban nem könnyű ha nincs magyar írás/olvasás gyakorolva). Ezek mellett persze igen szuper ha csinálsz küzdősportokat, stb.

A tudást senki nem tudja tőled elvenni, gondolj arra hogy mi van ha elutasítanak? Mi van ha fizikailag úgy lesérülsz hogy utána nem lehetsz többé aktív katona, stb, stb. Állj több lábon, képezd magad, és ne csak fizikailag! Pár év múlva is elég fiatal leszel még a légióhoz. Gondolj bele, milyen lenne jelentkezni valami jó szakmával vagy diplomával, meg egy príma francia tudással.

De ez csak az én szerény véleményem, az nagyon jó dolog hogy elhivatott vagy :)

Dobri 2017.06.22. 21:02:55

@Bence Kiss 17: Én Fribourg francia részén.

Bence Kiss 17 2017.06.22. 21:10:32

@Dobri: HPhD teljes teljes mértékbe igazad van de 1 éve készülök fizikailag és mentálisan is remélem sikerülni fog, a szakma nagyon fontos de mindnekinek mások a célja, igen az írásom nem a legjobb se a fogalmazás on de ez annak köszönhető hogy 4 éve nem Magyarországon élek, Dobri ha adsz egy Facebook elérhetőséget szívesen megbeszélhetünk egy időpontot találkozni

Dobri 2017.06.23. 07:24:41

@Bence Kiss 17: Nekem ez a családnevem, jó keresést!

Bence Kiss 17 2017.06.23. 10:16:16

@Dobri: 2 óra szorgos keresés után kilészültem, esetleg valami apró tanácsot kaphatok a megtalálásod érdekében?

SonAj 2017.06.23. 10:39:53

@Bence Kiss 17: Kb. 2 perc keresés után megtaláltam Dobrit a fészen. Talán tényleg jobb lenne még várni azzal a jelentkezéssel és minél több tapasztalatot szerezni a mindennapi életben. Persze a Te életed és ha meg van az aláírás, sok szerencsét a kalandhoz!

Bence Kiss 17 2017.06.23. 11:01:41

@SonAj: akkor valahogy kurva szarúl kerestem

mortX 2017.06.23. 12:20:19

@Bence Kiss 17: Ha minden részt elolvastál háromszor, akkor remélem arra is emlékszel, amikor Balázs svájci bajtársát bebörtönözték, mert belépett egy másik ország katonaságába...

Bence Kiss 17 2017.06.23. 12:23:15

@mortX: igen de én nem vagyok svájci állampolgár nincs svájci útlevelem, csak B tartózkodási engedélyem ami 5 évre szól, és mivel hivatalosan magyar államporgár vagyok a svájciak kurvára leszarják hogy melyik ország katonaságához csatlakozok

mortX 2017.06.23. 12:30:43

@Bence Kiss 17: akkor egy kevéssel több élettapasztalattal annyit mondok neked, előbb szerezz csak svájci állampolgárságot, még az ő hadseregükbe is beszállhatsz.

Bence Kiss 17 2017.06.23. 12:38:26

@mortX: amit mondasz abba teljesen igazad van ès nagyon jó dolog nem lebeg belekötni, de ha az embernek mások a célja az után fog menni ha kitartó

mortX 2017.06.23. 12:50:56

@Bence Kiss 17: Szerintem anyádat nincs, ami meggyőzze. Szeret téged, és mindentől óvna, hiszen az anyád. Nem fog aláírni egy papírt, ami azt jelenti, hogy elmész tőle ilyen fiatalon egy teljesen másik (távoli :D) országba, ahol szívatnak, keményen bánnak veled, aztán megpakolnak hatalmas táskákkal, meg fegyverekkel és elküldenek harcolni. Nincs olyan anya, aki azt mondja, jól van kisfiam, menj csak!
Úgyhogy ha tényleg ennyire belebolondultál a légióba, akkor várj a 18. szülinapodig, onnan már azt csinálsz, amit akarsz.
Azonban annyit még - csak, hogy az én lelkiismeretem is tiszta maradjon - megosztok veled, hogy amit ma fejedbe veszel és célul tűzöl ki, az egy-két év alatt képes átalakulni olyan dologgá, amit a hátad közepére sem kívánsz már.

Bence Kiss 17 2017.06.23. 13:03:27

@mortX: Teljes mértékbe igazad van de ezt a célt nem ma vettem a fejembe hanem már sok sok éve és komolyan átgondoltam, mérlegeltem ès arra jutottam hogy nekem megéri

gabors 2017.06.23. 16:21:25

@Bence Kiss 17: inkabb tanulj egy kicsit az irasod alapjan boven radfer (vagy fert volna)

Bence Kiss 17 2017.06.23. 16:24:43

@gabors: mielőtt itt elkezdtél okoskodni olvastahattad volna el az előbbi 10 kommentet és akkor nem írtál volna ekkora hülyeséget

gabors 2017.06.23. 18:19:59

@Bence Kiss 17: " mielőtt itt elkezdtél okoskodni olvastahattad volna el az előbbi 10 kommentet " csak ismetelni tudom magam es masokat .... ha az anyanyelvedet csak ilyen szinten sikerult elsajatitanod nem sokra fogsz menni a legioban sem ott sem tanulatlan hulyekre van szukseguk (bar azokra is igy lehet van eselyed)

Bence Kiss 17 2017.06.23. 21:26:10

@gabors: Tudod Nagyon jól beszélek angolul, németül és 3 évi tanulok franciát ami alakúlgat azaz pont a te véleményedet szarom le, részemről téma befejezve remélem te részedről is és elfelejtjük egymást

Rico69 2017.06.25. 15:31:19

@Bence Kiss 17: Érdekes, én a google keresésnél az első három oldal egyikén megtaláltam

Attila94 2017.06.25. 16:43:37

Szerintem rossz Dobrit találtatok meg!

RobertBosch 2017.06.26. 15:22:29

Szervusz Balázs!

30 éves vagyok. Ilyen korban milyen esélyekkel indulok a 2 REP kötelékeibe való bejutáshoz? Gondolom átlag feletti erőnlét szükséges, de érdekelne, hogy a kor mennyire befolyásolja a felvétel eredményét.
A juttatásokkal kapcsolatban hellyel-közzel tisztában vagyok, de ezek mennyire fedik a valós kiadásokat.Mi az, amit a zsoldból reálisnak tartasz félretenni?

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
R

Kornél213 2017.06.26. 16:19:24

Sziasztok!

Én november 22.-én mentem még ki, de sajnos a rouge választásnál nem választottak be (dec. 1-én volt) és véglegest kaptam.
Szeretném megkeresni azt a 2 magyar srácot akikkel kint voltam ez idő alatt viszont őket felvették 18, 19 évesek voltak és erdélyiek (Gyergyószentmiklósról ha jól emlékszem)
Ha magatokra ismertek írjatok egy emailt: lenrock213@gmail.com

RobertBosch: Nyugodtan indulj neki minél előbb, amikor kint voltam vettek fel egy 31 éves magyart is, volt egy lengyel srác ő ha jól emlékszem 32 volt.

Balázsnak és a többieknek sok sikert kívánok! Erőt egészséget!

Kornél

Kronenbourg 2017.06.27. 17:28:17

Valahol olvastam, és ha jól emlékszem, akkor Dobri tanácsolta itt, hogy 30 felett nem érdemes "pokol" ezredekbe (ejék és a két gyalog) jelentkezni. A harckocsizók vagy a műszaki ezredeket érdemes megjelölni, mert fizikálisan nem annyira kemény helyek.

Dobri 2017.06.27. 18:29:21

@Kronenbourg: Azért volt a századomban 5-6 srác, akik 35 éves koruk után jelentkeztek. :) REP-be nem szeretnek vinni ilyen idős srácokat. Azért lehet kivétel, de jobb reálisan látni a dolgokat. 30 után kegyetlenül jónak kell lenni, hogy REP-be kerüljön valaki. Pár hete összefutottam egy 4 hónapja leszerelt szerb sráccal, aki a REP első századában volt 5 évig. A 2REI-t jobban dícsérte, mint a REP-et. Azért a 2REG, a hegyi hadosztályba tartozása okán, kemény fizikailag.

Bence Kiss 17 2017.06.28. 19:23:41

@Rico69: mibe?, hol tudlak elérni?

Dobri 2017.06.28. 19:54:45

Nekem még senki se írt, tehát úgy veszem, hogy nem engem találtak meg. :)

Attila94 2017.06.28. 21:01:47

@Dobri: Én egy erdélyi Dorbrit találtam és ő is Fribourgban van a Fecebook szerint. A szülőfaluja nincs messze az enyémtől. Szóval ha mégis te vagy és itthon jársz, szólj és meghívlak pár sörre!

Jannus11811 2017.06.28. 21:05:53

Sziasztok!
Én is 33 vagyok de megpróbálom a jelentkezést!
Jövőhónap tizedike után indulok.
Kb hány nap az alkalmassági hogy vegyem a jegyet vissza ha nem sikerül?!

Dobri 2017.06.28. 21:06:56

@Attila94: Te Dorbri-t találtál és meg Dobri vagyok. :)

Dobri 2017.06.28. 21:08:40

@Jannus11811: Sehogy! Nem annyira esély javító dolog a visszaútra való jegy.

Attila94 2017.06.28. 21:14:24

@Dobri: Csak elírtam, ahogy a Facebookot is...

mortX 2017.06.29. 12:28:01

@Kronenbourg: Miért van okostelefon felragasztva a sisakjukra?

mortX 2017.06.29. 12:37:46

@Dobri: Hát, én ugyan nem akarok belépni a légióba, de megtaláltam Dobrit a fáccsén. Mondjuk sokkal idősebb, baltával faragott figurára számítottam, nagy volt a meglepetés. :D

mortX 2017.06.29. 12:56:19

Ha a légióba belépés előfeltétele a sikeres tesztírás, intelligencia tesztet csinálnak, akkor azok a kínaiak és nepáliak, akiket mondhatnók a légió szégyeneként tartanak számon, ők mit tudhattak? Vagy fene nagy IQ-val rendelkeznek, csak egy szót sem értenek franciául? Valaki világosítson fel, hogy hol tévedek!

Jannus11811 2017.06.29. 17:15:32

@Dobri: Értem ....de jobb mindenre felkészülni!!

Rico69 2017.06.29. 19:22:46

@Dobri: Én speciel írtam neked, a liberális kölykös posztodra, hogy tiz évet a Légió titkosszolgálatánál húztál le :P Úgyhogy szerintem nyertem. Mit nyertem ? :) Ettől függetlenül a google az első 3 oldalon kidobja a neved a találatoknál. Onnan már nem nehéz megtalálni.

Dobri 2017.06.29. 19:25:24

@Rico69: A keresztnevemet is hozzá írtad?
Mert ha igen, akkor ezt nem tudja az nagyobb gondban lehet.

Dobri 2017.06.29. 20:06:18

@mortX: Bocsi amiért csalódást okoztam! Leírtam szerintem, hogy hány éves vagyok.

mortX 2017.06.29. 21:41:23

@Dobri: csalódásról szó sincs. :)

SonAj 2017.07.01. 12:09:15

@Dobri: Még a fészes dologhoz: Nándor? Hegyek között, tóparton ülős, hátulról fényképezős...? Ha igen, akkor csak jól kerestem és már el is engedtem a témát :-)

Dobri 2017.07.01. 13:24:51

@SonAj: Nem Nándor a keresztnevem.

Attila94 2017.07.01. 13:58:09

@Dobri: Megtaláltalak! De nem adom ki az infót, had keresgéljenek mások is! Max annyit, hogy hat betűs a keresztneved! : ))

Attila94 2017.07.01. 14:44:03

Kisgyerekkorodban már voltál fogdán :D

Kronenbourg 2017.07.01. 18:14:06

Én még angolul is tudom, bibi: Steve.

Kronenbourg 2017.07.02. 17:29:54

Nekem egyből feltűnt a listában, tekintve hogy James Bondnak van öltözve.

SonAj 2017.07.02. 20:29:08

Be kell ismernem, hogy elsőre rossz Dobrit találtam meg (a Nándornál nem volt alpin tech ;-)). Meg kell követnem Kiss Bencét, én sem voltam ügyesebb :-))

Istvàn95 2017.07.08. 01:15:55

Udv mindenkinek
tegnap érkeztem vissza a légiobol
2hetet toltottem bent és komolyan mondom nagyon tetszett.
Az elso hét picit unalmas volt civilként két dolog volt amit vàrtunk az étkezések és a tesztek, de mikor àtkerultem kékbe jobb volt dolgoztunk edzhettunk este fele mikor kinyitott a "klub" vehettunk csokit és kolàt vagy lipton teàt.
Nagyon jol érzetem magam a tesztek is jol mentek és a munkàban is aktiv voltam.
Viszont a rouge vàlasztàs napjàn haza kuldtek és még rajtam kivul jo pàr embert ez nagyon ledobbentett ugyanis én voltam az egyetlen magyar, sem civilben sem kékek kozott sem a rouge-ok kozott nem volt magyar szàrmazàsu és a tesztek is jol mentek
mégis elkuldtek :/ ràadàsul nem is akàr hogy, mindenki definitit kapott azaz végleges elutasitàst.
Rendorségi ugyem nem volt viszont a apumnak igen anyumnak és még a mostoha fateromnak is volt a gestapo nagyon nem kedvelt és még a személyimbe is bele kotott hogy tul régi és hogy o nem fogadja el.
Ereztem hogy a gestapo teszt nem alakult a legjobban de nem hittem volna hogy elutasitanak foleg h fiatal vagyok sportos a tesztjeim jok lettek és egyeduli magyar voltam.
Nem akarom ezt annyiba hagyni és valahogy szeretnék vissza kerulni ugyan végleg elutasitàst kaptam a tobbi elutasitottal egyutt de valami megoldàs csak van. Nem vagyok buntetett eloéletu semmi problémàm nem volt rendorséggel soha igyhàt végkép nem értem :/
Van valamilyen megoldàs ??? Esetleg màs orszàgban idegen légio?? Szeretnék vissza kerulni a Francia Légioba bizom benne hogy van valami kis kapu.
Nagyon jo élmény volt igaz az eleje tesztekbol és munkàbol àll
de nagyon tetszett az egész rendszer.
Bakker és pont a Rouge vàlasztàson :/.

Jannus11811 2017.07.09. 17:59:55

@Istvàn95: Szia én most 28.-án megyek ki.mennyi pénz kell hazajönni ha nekem sem jön össze??

Dobri 2017.07.09. 18:19:12

@Jannus11811: 20 euróból már haza tudsz jönni. Pár 1,5l-es ásványvizet és kaját veszel rajta és kiállsz stoppolni.

Dobri 2017.07.09. 19:42:25

@Jannus11811: Jóval kevesebb, mint annak a két mongol és egy Guatemala-i srácnak kellett volna, (akiket ma ismertem meg) ha nem vették volna fel őket.

Istvàn95 2017.07.09. 19:44:17

@Jannus11811
En itt élek Dél-Franciàba Montpellierben nekem igy 35euro volt.
A haza utra szàmolj nyugodtan 150-200eurot.
De inkàbb maradj bent ;)
mikor kék leszel amugy onnantol màr fizetik a napjaid

Pénteken mész akkor ahogy én a hétvége baromi unalmasan fog telni hétvégén nincsenek tesztek.
Pénteken lesz a logikai teszted
Hétfon orvosi a doki beszél magyarul jo fej.
Kedden sport teszt
ha minden faszàn megy kedden délutàn màr kékbe leszel

Jannus11811 2017.07.09. 20:41:26

@Istvàn95: Nagyon köszi...remélem sikerül!!

mortX 2017.07.10. 13:59:57

@Istvàn95: Létezik spanyol idegenlégió is.

Dobri 2017.07.10. 21:06:16

@mortX: Meg amerikai légió is. Nem is olyan rég, még iszlám légió is volt, Kadhafinak köszönhetően.

mortX 2017.07.10. 21:10:09

@Rico69: www.lalegion.es/ akor ez csak fikció szerinted? :p

mortX 2017.07.10. 21:11:43

@Dobri: úgy hallottam, az amerikait csak tervezik, és néha gondolnak rá, hogy jó lenne. De neked jobban hiszek. Azért a dzsihadista csapatokba nen tanácsolom a belépést, oda csak buzik mennek.

Dobri 2017.07.10. 21:31:39

@mortX: Amerikai légió kb. 100 éve létezik! Az USA veterán szövetségét hívják így. A légiós betegséget is a tagjaikról nevezték el.
Az iszlám légió meg a 70-es, 80-as években volt aktív, mikor a líbiaiak megtámadták Csádot. Kadhafi álmának(egy nagy arab állam a száhel övezetben) volt a végrehajtó része.

Rico69 2017.07.11. 19:00:41

@mortX: Ennek a neve La Légion Espanol vagy La Légion esetleg Tercio. És jó ideje nem Tercio Extranjero. És főleg nem Légion Extranjero Espanola.
Ha beleolvasol az oldaladba
www.lalegion.es/alistate.htm
1.Tener nacionalidad española (extranjeros ver punto 3).
Punto 3. Si eres extranjero también puedes entrar:
Ser Hispanoamericano* o ecuatoguineano y residir legalmente en nuestro país.
Magyarul, csak spanyolokat vesznek fel, vagy olyan spanyol anyanyelvűeket akik a 3. pont alatti kitételeknek megfelelnek.
Amik olyasmik, mint amiket a britek követelnek meg külföldiektől. Se ez, se az nem "idegenlégió".

mortX 2017.07.12. 13:36:28

@Rico69: Így múlik el a világ dicsősége. :(

Kronenbourg 2017.07.12. 17:41:17

Haladni kell a korral. A XXI. században a magánhadseregek töltik be a klasszikus légiók helyét.
www.youtube.com/watch?v=mlSN7g5k-wQ

Rico69 2017.07.12. 20:38:25

@mortX: Van fent valahol egy érdekes cikksorozat (persze nem tudom mennyi igaz belőle) egy magyar légiós ir a 7080 as évek spanyol légiójáról. Nem annyira dicsőséges, de érdekes, keress rá, ha nem olvastad.

mortX 2017.07.13. 01:13:25

"2001 óta újra felvételét kérheti ide az az EU-s állampolgár, aki Spanyolországban tartózkodási engedéllyel rendelkezik és beszél spanyolul,"

Gyorsan egy spanyol könyvet a srácnak fentebb.

Megkeresem Rico, köszi, bele fogok olvasni.

Ezt nézzétek, ugyan nem mai, de szép bemutatása a gyakorlatnak :) youtu.be/LR1bmFlts6w

Rico69 2017.07.14. 16:15:23

@mortX: Amit idéztem, az a 2017 es hivatalos felvételi követelmény.

wermanch 2017.07.14. 19:27:43

Szia Dobri! Az lenne a kérdésem hogy láttam a facebookodon hogy svájban laksz. Hogy ez most az igazi lakhelyed vagy csak beírtad? Mert érdekelne, hogy hogyan szerezted meg az állampolgárságot.

Dobri 2017.07.14. 20:26:29

@wermanch: Az lenne a kérdésem hogy láttam a facebookodon hogy svájban laksz. Hogy ez most az igazi lakhelyed vagy csak beírtad?
.................
Nem figyelmesen olvasol! ;)
Egy srác azt írta, hogy Svájcban lakik és erre azt írtam: nehogy egy faluban lakjunk! Szerinted akkor most Svájcban lakom vagy csak beírtam?

Mert érdekelne, hogy hogyan szerezted meg az állampolgárságot.
................
Sokat nem tettem értem, mert csak meg kellett születnem és máris megvolt a magyar állampolgárságom.
Nincs svájci állampolgárságom és nem is kell hozzá, hogy ebben az országban lakjon valaki.

wermanch 2017.07.15. 20:23:12

Még egy hülye kérdés: A légióba a ,,civil,, órá lehet a kiképzés végén használni vagy utána ,,katonait,, kell vennie az embernek?

Dobri 2017.07.16. 09:50:41

@wermanch: Ez tényleg az! :)
Lehet, hogy végig tilos az óra. De az is lehet, hogy az elejétől engedélyezett. Ezt a szakaszparancsnok dönti el, így őket kell erről megkérdezni.
Miért kellene katonai órát kötelezően venni?

Rico69 2017.07.16. 21:46:03

@Dobri: És főlwg, mi az a "katonai óra" ?

Dobri 2017.07.16. 21:58:20

@Rico69: Google ebben tud segíteni! :)
Elég gyakran látok ilyeneket itt, de jó órákat is azért néha.

Balazs_ 2017.07.17. 01:09:34

Már másfél hónapja Maliban vagyok, egyelőre nyugodt a hely. A net viszont nagyon vacak, ide is alig tudtam belépni. Így legalább októberig nem lesz új rész.

Rico69 2017.07.18. 21:14:40

Lol. A military watch kategória az egy reklámfogás. Van pár dedikált óra, amit különféle alakulatok neveivel reklámoznak, van pár stilus ami kialakult és szintén katonai történettel reklámoznak. Meg pár alakulat megrendel valamilyen óramárkát, de attól, hogy a légió pár búvárára G shock Frogmant adnak, attól még az nem katonai óra. Ha valaki tud olyan órát, amit speciálisan katonai felhasználásra terveztek és nem marketing bullshit, hajrá. A Garmin Tactix talán közelit ehhez :)

Rico69 2017.07.18. 21:16:09

@Rico69: Már amennyiben a hangzatos taktikai nevet kapta, meg amennyiben a különleges alakulatosok végül is extrém sportolók is. :P

wermanch 2017.07.19. 11:35:01

Igazából az is kérdés, és a katonai órával erre céloztam, hogy jó-e példul egy casio edifice efr526l-1a típusú óra vagy inkább legyen egy g shock típusú monstrum?

kobi97 2017.07.19. 16:02:20

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy kb 6 hónappal korábbi lágyéksérv műtéttel van-e értelme jelentkeznem, vagy pedig kapásból elküldenének? Kb 5 cm a heg.
Kössz előre is a válaszokat!

wermanch 2017.07.19. 16:47:36

@kobi97: Szerintem ezt a kérdést a blog első részeinél már felrakta valaki. Balázs azt mondta rá, hogy: ,,Balazs_ 2014.08.01. 06:18:44
@Manuthesis:

A boka- és térdműtéteket nézik a legkomolyabban. Egyébként meg sok múlik az orvoson, meg azon, hogy épp mennyire van szükség emberre. Vannak akiket felvesznek olyannal, amiért mást elküldenek.,,
Remélem segítettem, de jobban is szétnézhetél volna, 2 perc keresés után mehvolt.

Dobri 2017.07.19. 18:28:02

@kobi97: Jelentkezésem előtt 8 hónappal a bal térdemben egy részleges keresztszalag szakadást szedtem össze. Endoszkópos műtéttel meg tudták csinálni, pár hét gyógytorna utána. Szerencsére nagyon kicsi volt a heg, így nem is említettem a felvételi alatt. Utána néha szarakodott, de akkor már bent voltam.
Próbáld meg nyugodtan.

kobi97 2017.07.19. 18:32:06

@Dobri: Én is arra gondoltam, hogy úgyis elég intim helyen van, és "ránövesztem" a szőrt, aztán meg se látják talán! Köszi!

Rico69 2017.07.19. 20:15:20

@Dobri: Miért, az csak katonaságnak szállit ? A Hamilton volt a US Army beszállitója a WW 2 alatt (ugy tudom)de az se "katonai "óra :P Van egy pár ilyen cég, ami igy reklámozza magát mint ez a Tawatec,Balckhawk, Luminox etc.
A Ball Engineer Hydrocarbont pls. a DEVGRU (vagy akárminek hivják most) vette az embereinek, de a Ball órák is civil órák, mélytengeri, ipari búvároknak fejlesztik őket.

Rico69 2017.07.19. 20:19:54

@wermanch: Hát egy akármilyen Casio is többet bir ki szvsz mint a legtöbb ember, én is tervezek venni ugyan egy G Shockot, de a haveromon mindig azon röhögtem, hogy ha fejre áll kocsival, az órának semmilyen baja nem lesz, de majd azt látja utoljára, hogy segitő kezek leszedik róla a kedvenc óráját.

pantzer2 2017.07.19. 22:19:19

Üdv mindenkinek! Jövő hét pénteken indulok ki. Hasonló kérdésem lenne mint az előttem szólónak. 10 évesen beütöttem a térdemet és fájdogált majd 12-13 évesen megműtötték. Egy apró csontszilánk volt a bűnös viszont van műtéti hegem. Tartanom kell emiatt? Mi a jobb? Ha meg sem említem vagy, hogyha viszek egy zárójelentést vagy valamit?

pantzer2 2017.07.20. 06:40:32

@pantzer2: nyilván azóta panaszmentes és semmilyen hátrányom nincs félmaraton futásnál és az altisztin sem fájt.

kobi97 2017.07.20. 13:40:27

index.hu/kulfold/2017/07/19/lemondott_a_francia_vezerkari_fonok/

Ez előbb-utóbb eléri a légiót is? Mármint a költségcsökkentés?

Kronenbourg 2017.07.20. 17:41:46

@pantzer2: Csak és kizárólag a francia orvosi jelentést fogadják el. Sajna a légióban nem tudnak komolyabb orvosi vizsgálatot elvégezni, így ha valami nem oké az katonaorvosnak, akkor kiküld a helyi kórházba. Ennek vannak költségei, amit nem fizet ki a légió.
@kobi97: A légió a francia hadsereg része, ha csökkentik a költségeket, akkor érinti őket is. Létszámcsökkentésről nincs szó. Sőt: 2019-ig 30%-kal növelik a létszámot a terrorellenes intézkedések következtében.

pantzer2 2017.07.20. 17:43:38

@Kronenbourg: de akkor nem instant elutasítás ugye?

wermanch 2017.08.08. 22:53:57

A 2 rep ben nem tudja valaki, hogy aki egy bizonyos százaban van az a többi század specialitásából is kap e egy kis kiképzést? Gondolok itt arra például, hogy a hegyiek kapnak e búvár kiképzést?

mortX 2017.08.09. 12:44:12

@wermanch: hátha egy gleccserbe kéne merülniük? :D

Kronenbourg 2017.08.09. 17:33:34

@wermanch: Még az ejék kétéltű százada sem kap búvár kiképzést. Búvárok a műszaki ezredben vannak.

Dobri 2017.08.09. 17:49:04

@wermanch: Az a gond, hogy sok a téves infó, így ezért kérdezel hülyeséget. Majd este leírom, hogy mi a helyzet.

Dobri 2017.08.09. 20:50:13

@wermanch: Lehet, hogy új lesz neked az infó, de nem csak a 2REP az olyan légiós ezred, ahol a harci századainak valamilyen specialitása van. De a REP-nél maradva. Mind a 6 harci százada (1-5 és CEA) fog csinálni városi harcászat gyakorlást, hegyi kiképzést, szabotázs dolgokat és mesterlövész is van mindegyikben. Természetesen nem olyan mélységben, mint a szakirányú század. Az egyik évben csinálnak városi harcot, utána következőben pl. hegyi kiképzést, majd azt követőben "kommandós kiképzést" amiben sok a szabotázs oktatás.
A harmadik század vizes dolga nem azt jelenti, hogy a századostól az utolsó légiósig mindenki búvár! Hanem, gyakran ugranak vizre(lehet, hogy csak ez a század az ezredből), és Zodiac gumicsónakkal is partra tud szállni a század. Ehhez van valamennyi búvárja(altisztek és szerintem a második kezed ujjait nem kell teljesen felhasználnod a számuk megszámolásánál), van valamennyi búvárszemüveg, pipa, békatalp kombós úszója (nekik a tanfolyamot a század szervezi) és vannak a gumicsónak kezelői, akik partra viszik a század nagy részét.
Tehát a kérdésedre a válasz, másik századból nem fognak srácok részt venni ezen a búvárszemüveg, pipa, békatalpas úszó tanfolyamon. A búvárt meg a haditengerészetnél csinálják, mert tengerit csinálnak. A műszaki ezredek búvárai csinálnak édesvízre tanfolyamot.

wermanch 2017.08.09. 21:03:56

@Dobri: Csak azért, mert mindenhol azt írják, hogy az a rep-ben 4 század van, idézem: Az egyetlen ezred aki specializálta a századait a különböző hadviselési formákra (1° század = vàrosi harc, 2° szàzad = Hegyi hadviselés, 3° század = Vízi egységek, 4° század = mesterlövész és szabotázs) az egész ejtőernyős hadtestből. És a videókból is az derül ki, hogy itt vannak a búvárok.

wermanch 2017.08.09. 21:09:57

Köszi sok mindent megtudtam!!

Dobri 2017.08.09. 21:14:39

@wermanch: Igaza van, mert az eje dandárban ( és nem hadtest, ahogy a szerző írta! ), tényleg csak a 2REP-nél vannak a harci századoknak valamilyen szakiránya. Az is igaz, hogy a 3.-ik században vannak búvárok. Csak attól még az igaz erre a századra, amit írtam.

Dobri 2017.08.09. 21:21:48

@Dobri: "tényleg csak a 2REP-nél vannak a harci századoknak valamilyen szakiránya."
.................
Itt a sima lövész századokra gondoltam amelyek számozva vannak.

Dobri 2017.08.12. 12:13:31

'87-ben született Szenegálban. 14 évesen megtetszik neki a légió egy riportfilm alapján. Érettségije után Franciaországban folytatja a tanulmányait elektronikai vonalon. Ezt nem fejezi be, mert 2008-ban jelentkezik a légióba. 2REI-be kerül. Nem sokra rá elvégzi a rádiós és tizedes tanfolyamot. Gyorsan halad előre, mert 2010-ben már őrmester suliban van. Tisztjei felfigyelnek a srácra, hogy van benne lehetőség. 2012-ben elhatározza, hogy megpróbálja a tiszti sulit és még abban az évben megkapja a francia állampolgárságot. 2014-ben Közép-Afrikában van és itt készül fel egy tiszt segítségével a szabad idejében a felvételire. 2015 tavaszán sikeresen megcsinálja, és idén hadnagy lett belőle. Most meg rádiós sulit kezdi meg.

lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr/archive/2017/08/11/l-ex-legionnaire-de-dakar-18457.html

www.teledakar.com/2017/07/13/photos-lieutenant-mbaye-ce-senegalais-devenu-officier-francais-heros-ou-zero/

_mike_ 2017.08.12. 14:17:28

Üdv urak!

A tünetmentes, esetleg minimális mértékben, a bőrfelületen csak esztétikai elváltozást okozó betegség kizáró ok lehet?
Sajna ezt nem nagyon lehet végleg kitakarítani az emberből, jelen állás szerint.

Egész életemben élsportoltam, jelenleg rendőr vagyok.

SonAj 2017.08.14. 10:45:34

Sziasztok!

Volt az az On the spot sorozat, aminek egyszer a légió is témája volt (yt-on elérhető). Volt benne egy magyar srác, aki a konditeremben adta elő, hogy ő semmi mást nem csinál, "csak várja a nyugdíjat" és hagyják már ezzel a sok marhasággal, h ott mindenki pszichokiller. Ez mennyire lehet vetítés (persze azt már megtárgyaltuk, hogy nem mindenki kommandós, de ezt a nyilatkozatot kicsit túlzásnak tartottam), úgy értem konkrétan hülyére vette a műsor készítőt, vagy tényleg megcsíphetett egy álombeosztást? Balázs beszámolóiból azt veszem ki, hogy a service nem engedi a túlunatkozást, ez a gyerek meg pont az ellenkezőjét állította.

Kronenbourg 2017.08.14. 17:31:41

@SonAj: Ha figyeltél volna, akkor láthattad volna, hogy a srácnak már igencsak tele volt a bakancsa a légióval. 13 éve nyomta, és ebből 7 évet kellett Castelban lehúznia. Neked is tele lenne a tököd az egésszel. Ő viszont nem lelépett, hanem megtanult nevetni az egészen. A jó oldalát nézte: a 4re-nél nem kell harcolni és jól fizetnek.

SonAj 2017.08.15. 07:56:26

@Kronenbourg: Valami ilyet mondott, hogy: "mutass még egy munkahelyet, ahol ennyi fizetésért nem kell csinálni semmit." Ez nekem nem úgy jött le, hogy tele van a töke az egésszel. Ezt a Castel dolgot kifejtenéd légyszi? Miért gáz 7 év ott? Bocsi ha már szó volt róla, de tényleg nem vagyok bennfentes, nem tudom mi van ott. A választ (válaszokat) ezúton is köszönöm!
Ja, eközben hogy a bejegyzés témájánál is maradjunk:
24.hu/kulfold/2017/08/15/bekefenntartokra-tamadtak-maliban-sokan-meghaltak/

Kronenbourg 2017.08.15. 17:30:27

@SonAj: Az idegenlégió 4. ezrede állomásozik Castelnaudaryban. Ez gyakorlatilag iskolaként üzemel. Itt képzik ki az újoncokat, de itt végzik el a tizedes és őrmester tanfolyamot is. Azaz nem harci ezred.

Márk0317 2017.08.16. 12:11:13

@Kronenbourg:
Plusz az ott eltöltött 4 hónapos alapkiképzés annyira demoralizálja az embereket, hogy soku(n)k látni sem akarja viszont. Amit ott kapsz 4 hónap alatt az az ezredbekerülés utáni első héten megy a kukába. Amikor meg vissza kerülsz tizedes képzés végett, akkor azt akarják megtanítani, amit az ezrededben már megtanítottak(már ha nem futfut az illető), annyi különbséggel hogy közben egyfolytában szivatnak.
Na meg az étkezde is...

Levieee 2017.08.25. 07:17:04

Tisztként szolgáltam a honvedsegnel egy evet plusz 4 ev a főiskola de ugy nez ki hogy le is szerelnek. Lehet esélyem a légióba?

Dobri 2017.08.25. 10:11:21

@Levieee: Ha eü okok miatt szerelnek le, akkor nem. Amúgy egy nagyon kicsivel több, mint olyannak aki nem volt katona. Milyen fegyvernemnél vagy?

_mike_ 2017.08.25. 14:33:04

De ha nem vallja be az ( esetleges ) eü problémát, akkor arról nem tudnak.
Rosszul gondolom?

Dobri 2017.08.25. 15:26:06

@_mike_: Ha a fejében van a zavar, azt ott is kiderül. Ha meg valamilyen fizikai dolog miatt, annak meg látható nyoma van a testén. Azért a katonaság dokijai is francia orvosi egyetemeken végeztek, tehát tudják mit kell nézni és mi minek a következménye.

_mike_ 2017.08.25. 15:53:03

@Dobri:

Az általad leírtak magától értetődőek.
Ez teljesen jogos!

Én olyanra gondoltam, aminek nincs semmi nyoma, és mindent el tud végezni megfelelően fizikálisan és mentálisan is.

Egy (esetleges ) ilyen jellegű "dolgot", el lehetne mismásolni, gondolom én. :)

Dobri 2017.08.25. 18:55:55

@_mike_: Nem tudok rájönni, hogy milyen eü dologra gondolsz, ami nyom nélküli és leszerelnek érte.

_mike_ 2017.08.25. 19:30:56

Megy az nélküle is.
Ha kicsúszik az ember az időből, elhúzódnak a dolgok....ami az itthoni eü körülmények között, lehetséges. :)

Dobri 2017.08.25. 20:10:50

@_mike_: Őszintén bevallva, ebből semmit se értek! :) A szavak jelentését igen. Viszont, hogy mit akarsz velük közölni, nem megy.

_mike_ 2017.08.25. 20:38:37

Csak annyit, hogy nem kell ahhoz a leszereléshez nagy eü gond.

Elég az is , ha van egy probléma, amire nem tudnak megoldást találni majd az illető nem tud munkát vállalni. Szimplán kicsúszik a rendelkezésre álló időből és hát aztán le is út fel is út. ( rendvédelmi szerveknél nincs végtelen eü szabi, máshol sem ) ( a hazai eü helyzet pedig remek táptalaj a vázolt szituációra, sajnos ).

Majd aztán mondjuk helyrejön, úgy, hogy nem kellett komoly beavatkozást elvégezni és így mondjuk a kutya sem mondja meg, hogy valaha is volt gondja.

Így értem azt, hogy nagy és látható beavatkozás nélkül is le lehet valakit eü-re szerelni.

wermanch 2017.08.26. 13:13:15

Az lenne a kérdésem, hogy autót lehet e venni valamilyen módon az 5 éven belül? Lehet hozzá engedélyt kapni? És ha ,,illegálisan,, vesz valaki autót, házat stb. akkor annak mi a következménye?

Dobri 2017.08.27. 06:02:39

@wermanch: Tudod hogyan lehet ezekre a kérdésre a legtöbb hasznos választ kapni? Ha kimész és jelentkezel, majd a felvételit sikeresen teljesíted! Egy év múlva a légió létszáma eléri a 20 évvel ezelőtti szintet(8900 fő), tehát rengeteg hasznos válaszokat lehet majd kapni a sok, felesleges kérdésekre.

wermanch 2017.08.27. 15:18:33

Az a nagy terv de meg van 2 evem mire jelentkezni tudok es addig megprobalok minden hulye kerdesemre valaszt kapni.

Dobri 2017.08.27. 15:46:08

@wermanch: 16 éves vagy? Ha igen, akkor ne ilyen marhaságokkal foglalkozz, hanem élvezd az életet!
Pár éve már leírtam erről a véleményem, ami sok embernek nem tetszett. Azért akartok minél több infót megtudni, hogy megfelelő okot találjatok arra, hogy miért nem próbáltátok meg. Nem ezt írtam szó szerint, de a lényege ez volt.

wermanch 2017.08.27. 19:26:13

@Dobri: Én nem akarok okot találni, én BE AKAROK KERÜLNI.De nem akarok veszekedést így inkább megfogadom a tanácsod és nem kérdezek többet hülyeséget.

Dobri 2017.08.27. 19:49:32

@wermanch: Ha be akarsz kerülni, akkor nagyban növeli az esélyeidet, ha kb. 12 hónapon belül jelentkezel. Jövő év végéig fogja elérni a kívánt létszámot a légió és utána már kevesebb embert fognak felvenni, mint most.
Csak pár infó kell a felvételizéshez és ezek tudása bőven elég! Hogy mikortól lehet kocsim nincs benne.

Miklós Méhes 2017.08.29. 04:56:55

Két kérdésem lenne.
Az első, hogy nálatok mi a rendszeresített cipő és mennyire kényelmes? Azoknak akik problémája van a cipő kényelmességével ők általában hogy szokták ezt orvosolni?
A második, hogy akiket az alap képzésre felvesznek nekik kb mennyi az átlag súlyuk?
Köszönöm előre is a választ.

SonAj 2017.08.29. 09:22:32

@Miklós Méhes: Hali! Bár én nem voltam a légióban, de az itt szerzett ismeretek alapján hagy próbáljak meg válaszolni. Hidd el, jobban jársz velem, mint Dobri (minden tiszteletem!) "felrázó" válaszával, ugyanis a kérdéseid tűnhetnek akár banálisnak is :-)).
Szóval cipő... Gondolom a bakancsra gondoltál. Véleményem szerint nem lehet sokkal különb mint a MH volt annak idején. Kaptál egy bakancsot, ha szerencséd volt be volt törve, ha nem, vadi új volt. A betört talán nem szedte szét úgy a lábadat, az új viszont garantáltan feltörte. Hogy birkóztunk meg vele? Tűrtük. Aki nem bírta, az sportcipőt vehetett fel és rajta röhögött mindenki, illetve további szívatások céltáblájává vált. Így néhányan visszahúzták a törős bakancsot és várták hogy puhuljon. A mostani MH-nél kényelmes Haix-ok vannak, de (mivel tulajdonképpen munkahely) olyan bakancsot veszel később, amilyet akarsz és amit meg tudsz fizetni. Talán a légióban is így van az első hónapokban, de majd kijavítanak ha mégsem. Lényegében szerintem ott sem érdekel senki a lábbelidhez fűződő lelki állapotod.
Átlag testsúly. Ezt én olyan 60 és 120 kg közé tenném. Mivel tudomásom szerint nagy hangsúlyt fektetnek a saját testsúlyos edzésekre, ha meg tudod magad mozdítani, akkor mindegy hogy hány kiló vagy. Tudj vele dolgozni (futni, húzódzkodni, fekvőzni, stb.) és kész. Ha nem, már a fizikai felvételiről úgyis hazaküldenek. Volt itt olyan hozzászóló, akivel a kapuban, belépéskor csináltattak húzódzkodást, megcsinálta (mert tudatosan készült rá), majd közölték vele hogy nem jó, viszlát. Pedig biztosan jó kondiban volt. Akkor kit is érdekel az átlag súly...? Ja, és ha esetleg túlsúlyosnak érzed magad, de valami csoda folytán felvesznek, szerintem az alapkiképzés tuti fogyókúra. Remélem tudtam segíteni és nem hatott felesleges okoskodásnak :-)

Dobri 2017.08.29. 18:33:46

@SonAj: Biztos vagy ebben? Mert én pl. tudom, hogy milyen surcik vannak rendszeresítve. ;) Meg arról is van elképzelésem, hogy kb. mi az átlag testsúlyuk a kiképzésre kerülteknek.

SonAj 2017.08.29. 20:25:31

@Dobri: Ejjjj, rossz volt a megérzésem... :-))) Akkor a hozzászólásom tárgytalan, lássuk a profi válaszát :-)!
(Két dolog lehetséges egyébként: vagy a kérdés mégsem banális, vagy Dobri sem a régi már :-))

Dobri 2017.08.30. 21:53:49

@Miklós Méhes: Több bakancs is rendszeresítve van.
Ez volt a 60-as évek közepétől kb. 2010.-ig. Most már csak a díszegyenruhához használják.
www.trancheemilitaire.com/rangers/68-rangers-bm-65-armee-francaise-.html

2009-2010 körül ezzel cserélték le és ezt csak a gyakorlóhoz használták. Meindl volt az eredeti, majd egy francia cég kezdte gyártani.
secretdefense.blogs.liberation.fr/2008/11/17/voici-le-nouvea/

Mivel nem vált be, így pár éve ezzel cserélték le.
lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr/archive/2014/09/09/haix-12359.html

Mivel azért 100ezer pár lett a középsőből rendelve, így azt kell elhasználni. Lehet, hogy még ezt kapják a kiképzésen, de lehet, hogy már a legújabbat.
Új bakancsot kap mindenki.

75-80kg közé tennél az átlagot.

alalala 2017.08.31. 08:06:45

@Dobri: a középső miért nem vált be? Azt tudod, hogy az a cég direkt a légiónak kezdte el gyártani azt a bakancsot vagy már előtte is gyártották, a légió épp azért találta meg őket?

SonAj 2017.08.31. 11:23:12

Sziasztok,
Kérek engedélyt ismét beleugatni a nagyok dolgába :-). A be nem válás kérdése inkább gyártástechnológiai kérdés, ezért hagy írjam le a véleményemet anélkül, hogy lett volna pont ilyen a lábamon.
A probléma adódhatott először is a felsőrész konstrukciójából. Az orr rész eléggé egyben van (vagyis egy anyagból van), a lábujjak hajlításakor (pl. guggoláskor) a bőr túlzottan gyűrődhetett és törhetett. Azt meg sem merem kockáztatni, hogy nem eredeti bőr... Lehetett a talp is a probléma oka, ha túl merev műanyag, akkor az is törik. A talp esetében előny ha jó tapadást biztosít, nem árt ha valamennyire öntisztuló, erre manapság pl. a Vibram a jó példa. Kritikus pont a talp és a felsőrész "összegyógyítása" is, lehetett az is gyenge. Az utcán sem szeretjük elhagyni a cipőtalpunkat, nemhogy a harctéren/dzsungelben. De ha nem is a teljes leválásról beszélünk, a kis elválás is mérgesítő, ha ott folyik be a víz.
Gyenge láncszem a fűző rögzítése is. A szegecselt pántos megoldásnál benne van, hogy gyengébb minőségnél kiszakad a bőrből és funkcióját veszti. Itt a régi jó fűzőlyuknál szerintem nincs jobb megoldás. Ráadásul a középsőnél 2x9 pánt van (sztem elég lett volna a lábfejnél 3 sor az 5-tel szemben), ami a hibalehetőségeket növeli, szemben a harmadiknál, ahol csak 2x7 van (néggyel kevesebb kiszakadási lehetőség...). A középső bakancs fűzőpántjai talán túlságosan túlérnek a lábfejen a lábujjak irányába és ez is eredményezheti, hogy a pántok nagyobb húzóerőnek vannak kitéve a fentebb említett guggoló pozícióban.
A második bakancs sarokrészénél látható továbbá egy hajlást könnyítő betét, ami nagy előszeretettel lyukad ki, azaz a betét varrása elenged és befolyik a víz (erre példa a BM szerveknek gyártott 10M bakancs is, ahol ez a probléma nagy számban jelentkezik). Szóval nagyon sok mindenből adódhat, ha egy bakancs nem felel meg az elvárásoknak. Hogy ne csak fikázzam, a középső bakancsnak előnye, hogy full bőr. A harmadiknál vannak textil betétek, amiket külön vízhatlanná kell tenni, illetve a textil és a bőr összevarrásánál alakulhatnak ki gyenge pontok. De ennél ezek szerint nincs gond. Továbbá az, hogy nem vált be, nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen szar. Csak extrém körülmények között rövidebb a kihordási ideje. Szívesen tudnék magaménak egy ilyet, tekintve hogy hol használják.
Az első bakancs klasszikus modell, nincs mibe belekötni, ezt támasztja alá a több mint 40 szolgálatban töltött év is :-). Talán itt is érvényesül, hogy nem kell mindig minden esetben újítást eszközölni, ha valami bevált, azt kell használni.

bközép 2017.08.31. 12:11:20

@SonAj: A 2. egy f@s volt mindenki utalta es ha volt ra lehetoseg (terep etc.) sajat bakancsot hasznalt. Mubor volt szellozni se szellozott az ember labujjai estere roh@dtak kb. Ez az uj maron fenyevekkel jobb raadasul valahol nyaron ez à lowa is engedelyezett : www.asmc.fr/Habillement/Chaussure/Chaussures-et-chaussettes/Bottes/Chaussures-Lowa-Elite-Desert-beige-p.html

Dobri 2017.08.31. 18:49:37

@alalala: Ez nem így megy! Nincs olyan, hogy légiós bakancs. A szárazföldi haderőnél lévő lövész, harckocsizó,tüzér és műszaki ezredeknek szánták és ezért rendeltek 100ezer darabot. Gondolom , hogy nem csipketerítők készítésével foglalkozott előtte a cég, aki a német licensz alapján ezeket gyártotta.

Mielőtt valami okos megjegyezné, hogy az ejtőernyősöknek miért nem? Azért, mert azok lövészek, tüzérek, műszakisok vagy harckocsizók akiket ki is lehet dobálni, tehát benne vannak a listában. ;)

SonAj 2017.08.31. 21:40:07

@bközép: Műbőr. Ennyi. Gyakorlatilag egy gumicsizmával egyenértékű, megfőzi a lábat. Nekem van egy szlovák katonai bakancsom, ami egy az egyben szerintem usa gyalogsági bakancs copy, meg szlovák, meg minden, de mégis jó viselni, mert echte bőr.
Fényévekkel távol áll tőlem a kötözködés, de lehet valami német licensz, ha a kivitelező gagyi, még ha nem is csipketerítőt gyártott előtte (tulajdonképpen a bakancsgyártásban nem is jeleskedtek):-). A Dacia pl. Renault licensz volt, mégis egy tárkocsi szarral volt egyenlő. Ja, a Renault is fos, ez rossz hasonlat volt :-))))

Kreddy 2017.09.01. 10:12:27

Manapság is sokan jelentkeznek vagy ott is létszám hiány van ? Ahogy olvastam Dobri 20+ éve jelentkeztél,miben változott a Légió és miben nem ennyi idő után ? Csak pletykából hallottam, hogy rövidebb lett az alapkiképzés,ez igaz ?

Kreddy 2017.09.01. 10:13:56

Sziasztok lemarad, elnézést.

Kronenbourg 2017.09.01. 17:47:49

@Kreddy: Igen, manapság is. Létszámhiány gondokkal nem küzdnek. Viszont növelték a létszámot, úgyhogy kicsivel több embert vesznek fel, mint máskor.

Kronenbourg 2017.09.01. 17:51:07

A honvédségben is csak azért van létszámhiány, mert semmi vonzó nincs benne. A fizetés nagyon alacsony, nincs jövőkép, mélyen alulfinanszírozott, elavult az egész (nem csak a haditechnika).

Miklós Méhes 2017.09.03. 13:24:36

Most volt lehetőségem visszaolvasni a dolgokat. Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszokat :)

Dobri 2017.09.03. 19:40:07

@Kreddy: Mivel már 16 éve, hogy leszereltem, így nincs lehetőségem összehasonlítást végezni. A légió állandóan változik, mert követi az emberiség változását.
Hogy rövidült volna az alapkiképzés? Lehet. Nem erről szoktam társalogni a szolgáló barátaimmal. Mikor szolgáltam, akkor 16 hetes volt. Majd a kiképzés végeztével még maradtunk két hetet, hogy megcsináljuk a "B"-s jogsit.

Warrior98 2017.09.04. 17:41:25

Ha most jelentkeznék október elején karácsonykor is tartana a kiképzésem?

szaniszlo95 2017.09.04. 18:42:40

@Warrior98: Igen, ha október elején jelentkezel akkor nagyjából november elején mennél castelbe, ez azt jelenti h a farm december elején lenne kész, utána formigel, modul, cylus, modul raid mars, az instukciod február vége fele lenne kész és utána mennél ezredbe.

Dobri 2017.09.04. 21:52:27

@szaniszlo95: Te a légióban szolgálsz? Ha igen akkor két dolgot kérnék tőled. Mi az a modul? Azért jó lenne pontosan írnád le a helységek neveit/kifejezéseket, hogy akiket érdekel az meg tudja keresni a google segítségével.
Formiguères annak a településnek a neve, ahol a 4RE "üdülője" van. Több helyen találkoztam azzal, hogy ott a kiképzés alatt hegyi kiképzésen vettek részt. Ez hülyeség. A kiképzés kb. felénél egy hétre elmegy oda a szakasz egy kis aktív pihenésre. Mivel a hegyekben van, így érthető, hogy azzal kapcsolatos dolgokat fognak csinálni. Via Ferrata, kis ereszkedés-mászás és hasonló dolgok. Onnan pár km-re van Mont-Louis, ahol a kommamdós kiképző központ egyik laktanyája van. Lehet, hogy oda is elmennek abban az egy hétben egy kis akadálypályát csinálni, de semmi köze nem lesz a kommandós kiképző tanfolyammal.
Caylus is jobban néz ki így. ;)
A "mars" meg így a március hónapot jelenti, nagy "m"-mel a Mars bolygót. De ugye te raid-marche-ra gondoltál.
Instruction-t meg így kell írni. De inkább használjuk az anyanyelvünket és alapkiképzészt írjunk.

szaniszlo95 2017.09.04. 22:12:05

@Dobri: Modul A: ez a farm, utolso előtti napon tesztek voltak , Modul B: ki meneteltek a farmra ott tesztek vannak, eü, kombat, vissza meneteltek az ezredbe, Caylus :) itt lövészet 4-5 napig famassal, gránátok, nekünk tnt plusz az Adjudant ide adta a Pamas-t azzal is lőhetett mindenki 10et.
Modul C: ugyan az mint a modul b annyi külömbséggel, hogy van PO(akadálypálya) meg egy nappal több vagyis 4.
A raid meg egy 3 napos menetgyakorlat kb 90-100km

szaniszlo95 2017.09.05. 22:39:43

@Torres05: Bizony:) most intézem a papirokat meg irom a levelet. te karas?

Torres05 2017.09.05. 23:10:03

@szaniszlo95: Fejer vagyok :D mi a helyzet maradtál?

szaniszlo95 2017.09.06. 08:48:56

@Torres05: bazdmeg:D inapt medical, faszkodott a commandant en meg nem értettem mit beszélt, de elintéztem h egy orvosi papírral meg egy levéllel visszavesznek, úgyhogy nemsokára megyek

Torres05 2017.09.06. 20:14:33

@szaniszlo95: Maradni akarsz? Buzsák melyikbe ment?

szaniszlo95 2017.09.06. 20:44:30

@Torres05: persze, 2reg-be, keress meg facen, megvan még a név?

Torres05 2017.09.07. 20:20:23

@szaniszlo95: Már pár napja bejelöltelek, csak ahol vagyok olyan szar a net, hogy nemtudok felmenni facebookra, majd talán később. Aubagneba majdnem én is a 2Reg-et mondtam, de aztán a 2Rep-et választottam mivel az elejétől ide akartam jönni.

kobi97 2017.09.08. 15:45:51

@szaniszlo95: Helló!

Nem emlékszel, hogy mennyiket futottak ingateszten akiket felvettek? És hány húzódzkodást csináltak akik bent maradtak?
Kösz előre is!

szaniszlo95 2017.09.08. 18:54:42

@kobi97: Hello. Emlékszem persze,már 8 nivóval és 13 húzódzkodással véleményem szerint biztonságban vagy. Persze erre ne alapozz csinálj mindent maxon. Az ingafutást mindenképp agyból oldd meg ne lábból, én azt elrontottam egy kicsit, az elején elfutottam magam.

kobi97 2017.09.08. 19:06:12

@szaniszlo95: Okkés, köszönöm a választ!

Kreddy 2017.09.09. 10:50:07

Sziasztok. Enyhe ludtalpal van esely atmenni az orvosin ?

Kreddy 2017.09.09. 17:43:06

Rendben koszonom. Decemberben erdemes jelentkezni ? Esetleg lenne tipped melyik honapban vagy ezt teljesen felesleges figyelembe venni ?

szaniszlo95 2017.09.10. 10:56:50

@Kreddy: Mielőtt én mentem sokan mondták, hogy téli hónapokban érdemes mert kevesebben jelentkeznek akkor. Viszont a mi szakaszunk a kiválasztások után 68! fő volt:D vagyis sok.
Annyi h ha decemberbe mész számíts rá h szar lesz az idő. Én februárba mentem ki, márciusba jutottam el Castelbe de még akkor is hideg volt rendesen

kobi97 2017.09.10. 15:39:36

@szaniszlo95: 30 év felett voltak akiket felvettek?

szaniszlo95 2017.09.10. 18:40:24

@kobi97: Szakaszomba volt egy 31 éves orosz, egy 36!éves francia meg még pár ilyen 30 felett és közeli. Felvesznek elég sokat, általában ha mellette megvan nekik a nyelvtudás mennek futfutnak, vagyis az alapkiképzés után rögtön tizedes képzésre. Ott van egy 2 hónapos felkészítő meg a 2 hónapos tényleges tizedesképző.

Kreddy 2017.09.10. 20:15:15

Értem köszi. Persze tudom hogy hideg lesz de csak meg maradok. A hataron parszor oda fagytam igy legalabb belekostoltam kicsit milyen az igazi hideg.

kobi97 2017.09.11. 08:54:41

@szaniszlo95: Azt hittem csak bizonyos idő eltelte után lehet tizedes valakiből, mondjuk 1 év szolgálat után.

Warrior98 2017.09.11. 10:10:58

Arra valaki tudna választ adni hogy Aubagne-ban meddig tart nyitva a toborzó iroda?

Kreddy 2017.09.11. 15:05:53

Hát ahogy én olvasgattam talán 10-17:00-ig. De ez nem biztos !

szaniszlo95 2017.09.11. 17:07:37

@Warrior98: 24/24, viszont éjszaka nem érdemes menni:DD
A 2 legjobb időpont a délelőtt 11 óra és a délután 5 óra. Mivel akkor viszik fel a civileket a szelekciós részbe és mennek ebéd/vacsora. Én abba a hibába estem, hogy délután 1re mentem és ülhettem ott délután 5ig.

Rick00 2017.09.11. 18:09:55

Sziasztok, hónapok óta nézem az oldalt és azt hittem mostanra felveti valaki a témát.Előre is elnézést kérek tapintatlanságom miatt de: Kint a légióban a nő kérdéshez hogy viszonyultok? Úgy értem kint van barátnőtök, vagy alkalmi partner, vagy itthon van barátnő akivel tartjátok a kapcsolatot? És egyáltalán van idő barátnőszerzésre?

Dobri 2017.09.11. 19:06:20

@Rick00: Pont úgy, ahogy bármelyik magyar felsőoktatási intézmény hallgatói! Van akinek barátnője van, van aki mindig mással és olyan is van, akinek a hazájában van nője.
Idő az van csajozni. Azért fiatal légiósok közül sokan olyan nőt újítanak be, akinek előtte már megvolt a fél laktanya. :)
Az egyik magyar barátom a volt századomban, kopaszként a zászlós szakaszparancsnokának a hugával járt pár hónapig. Egy brazil szakasztársam(37 évesen jelentkezett) meg a harctámogató században lévő aknavetősök törzsőrmesterének a 63 éves anyját kezelgette. Mikor meg mentünk Csádba, akkor pont ennek a törzsőrminek a raja jött hozzánk erősítésnek és a szakaszunkba kerültek. Tudta, hogy valaki a századból az anyjával van, de nem tudta, hogy ki. Mi persze tudtuk.
Djiboutiban meg a légiós laktanyával szemben volt az ott élő francia civilek és 2 évre vezényelt katonák(légierő, haditengerészet és szárazföldiek) gyerekeinek az iskolája. 17-18 éves diáklányok oda jártak szórakozni, ahova mi is... ;) Csak nem mehettél vele haza, mert ki tudja ki az apja. :)

Dobri 2017.09.11. 19:10:17

@Rick00: De volt olyan eset is, hogy a leszerelt magyar srác kihozott két hivatásost mikor az ezredből nem volt senki külszolgálaton. Abban az időben a volt ezredem volt talán a legnagyobb létszámú lövész ezred az egész francia hadseregben. Tehát csak felhívtad, várt a laktanyánál, elvitt, majd utána ha akartad vissza is hozott.

Rick00 2017.09.11. 19:10:39

@Dobri: akkor látom nem unatkoztok! ;)

Dobri 2017.09.11. 20:41:26

@Rick00: Már több mint 16 éve leszereltem és a fejemben sincs egy plusz fő! :)

Kronenbourg 2017.09.12. 18:03:22

Ezért érdemes Nimesbe menni (ha lehet), mert rohadt nagy város, és könnyen lehet normális csajt találni (nem ilyen szanaszét hajtottat). Tudom egy katonának ne legyenek magasak az igényei, ha szexre vágyik, de azért nem sok gusztusom lenne egy "körbeadott" ribanchoz.

Dobri 2017.09.12. 18:35:45

@Kronenbourg: Azért a Nimes és a rohadt nagy város egy mondatban elég érdekes! :) Kb. 150ezer lakosa lehet, amit bárhogy nézünk, nem egy rohadt nagy város. Bár az igaz, hogy az ott lévő légiós laktanya van a legnagyobb lélekszámú városban. Viszont ott van a közelében Montpellier, ami majd 2x nagyobb és tele van egyetemistákkal.

Rick00 2017.09.12. 19:10:10

És az ejtőernyősök, a hegyiek, vagy az egyéb francia országtól távol állomásozó ezred mit csinál? Mert a hegyekben, vagy korzikán nincsen nagyobb város tudtommal.

Dobri 2017.09.12. 21:57:48

@Rick00: A légióban nincs hegyi ezred. A 2REG egy műszaki ezred és mivel a 27.-ik hegyi dandárba tartozik, ezért van sokat a hegyekben. A dandár 3 lövész és a tüzér ezrede csak hegyi a neve alapján. A harckocsizó ezrede nem az, ahogy a műszaki se.
Vissza a lányokhoz. Azért az ejék májustól októberig válogathatnak a turisták közt, ha már Calvi városa nem olyan nagy. A többi ezredből, meg bemennek a közeli nagyvárosba, vagy Marseille-be. 1REC 1-2 éve elköltözött Orange városból egy gyakorló területre, ami meg 2-3km-re van a tengertől. Tehát van lehetőség csajozni. Mi gyakran felmentünk Párizsba Nimesből. 800km, 3,5 óra alatt ott voltunk. Mi még szombat délig dolgoztunk, de ha jól tudom, ma már péntek délutántól szabad vagy. Abban az időben csak 2 ezredben volt minden nap reggel és este létszám ellenőrzés. Kiképzésen az alapkiképzést végző századoknál, tehát a tizedes vagy szakirányú tanfolyamon ott lévőknek nem. Meg az ejéknél. Hétvégén a kutya se foglalkozott veled, tehát szabad voltál.
Franciaországtól meg nem állomásozik távol ezred, mivel a 13DBLE átköltözött a kontinensre. 3REI hiába van az amerikai kontinensen, mert Francia Guyan, Franciaország tengeren túli megyéje, tehát EU. Ott meg aztán a csajozás nem nehéz a sok brazil lánynak köszönhetően. A Mayotte-on lévő DLEM pedig szintén zenész, mert az is tengeren túli megye. Azért ott is valahogy meg lehet oldani. ;)

Dobri 2017.09.12. 22:11:20

Tegnap este a 2REG-ből, egy 24 éves olasz srác a francia-olasz határon történő járőrözés alatt, öngyilkos lett a fegyverével.

alalala 2017.09.13. 10:24:33

@Kronenbourg: neked amugy van barmi kozod a legiohoz, vagy csak lelkes rajongo vagy?

Kreddy 2017.09.13. 13:57:12

@Dobri: Szia, olvastam ,hogy új személyazonosságot saját magunknak kell kérni ezt pontosan ,hogy történik ? A legelején kell megkérni ?

szaniszlo95 2017.09.13. 15:38:31

@Kreddy: Igaz nem engem kérdeztél viszont friss infóm van. Nem lehet kérni mindenki kötelezően megkapja. A belépést követő napon van egy IQ teszt és aki sikeresen megcsinálja meg is kapja az új nevét. Onnantól minden papir azokkal az adatokkal van. Leghamarabb egy év után lehet kérvényezni a saját neved.

Rick00 2017.09.14. 06:11:15

@szaniszlo95: Ès az ember magának választja ki a nevèt vagy vèletlenszerűen kap eggyet?

szaniszlo95 2017.09.14. 07:49:30

@Rick00: Attól függ, hogy milyen a tizedes aki csinálja, en csak kaptam egyet viszont az egyik haver választhatott is

Dobri 2017.09.14. 09:48:45

@Rick00: A családneved első betüjével kezdődnik az új név. Keresztnév meg valamilyen a nemzetiségednek megfelelő. Születési év marad, csak a hónap és nap változik.

Kronenbourg 2017.09.14. 13:53:52

@Dobri: Hivatalosan is nagyvárosként tartják számon. Ha nekem nem hiszel, akkor nézd meg a Wiki-n. Megyei jogú városban lakom, de a lakossága fele akkora sincsen, mint Nimesnek. Egy 65 ezres településen is sok csaj van, akkor egy 150 ezresben...

Dobri 2017.09.14. 18:10:53

@Kronenbourg: Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy Nimes városa, a nagyvárosok listáját erősíti. Nem kell nekem ehhez Wiki vagy neked hinnem, mert mikor ott éltem, már akkor 130-135ezer lakosa volt, tehát nagyváros volt. Azóta meg gyarapodott a népessége.
Viszont te azt írtad, hogy rohadt nagy város. Ez viszont nem igaz, mert nem az!

Warrior98 2017.09.14. 21:31:31

Egy nivo az hány méter? Vagy hány oda vissza futás meg a vonal ami fel van festve az 20 méter?

Dobri 2017.09.15. 20:59:25

@Warrior98: Ezt nem méterre, hanem szintre játszák.
Van két vonal egymástól 20 m-re. Egy jelre elkezdesz futni a vonaltól a másik vonalig. Ha előbb érsz oda, akkor állva megvárod a jelet, majd csak utána indulsz vissza. Ha a jelig nem éred el a vonalat, akkor az addig megtett szintek az eredményeid. Az első percben a sípszó, 8km/h futási sebességre van beállítva. Majd minden percben 0,5km/h-val növekszik.
0-1perc-1. szint-8km/h
1-2perc-2. szint-8,5km/h
2-3perc-3. szint-9km/h
.
.
.
Ahogy haladunk előre, értelem szerűen úgy csökken a két sípszó közti idő. Az a cél, hogy a lehető legtöbb szintet elérd.

Kreddy 2017.09.16. 10:05:15

@szaniszlo95: Kapok-e új személyazonosságot a felvétel után?
Kaphatsz, de ezt neked kell kérned. 3. részben olvastam. Ezért kérdeztem rá köszi a választ!

Warrior98 2017.09.18. 21:02:39

Köszönöm!Még lenne egy kérdésem, a légiósok milyen fajta küzdősportot tanulnak?

Dobri 2017.09.18. 21:26:25

@Warrior98: Bizonyos tanfolyamokon és felkészülések alkalmával van egy kis ilyen oktatás. Viszont ez kevert dolgok és nagyon messze van a tanulástól. Tehát vegyük úgy, hogy nem oktatnak.

Kreddy 2017.09.24. 09:31:26

@Dobri: @szaniszlo95: Sziasztok, Talpbetétet lehet vinni a bakancsba vagy azt ugyse engednék használni ?

Dobri 2017.09.24. 09:58:22

@Kreddy: Persze, hogy lehet vinni! Ha ortopéd, akkor az esélyeidet rontod. Ha meg a hideg ellen vagy a zselés, hogy kényelmesebb legyen, akkor meg úgyis elveszik tőled a jelentkezéskor és a kiképzés végén visszakapod.
A kiképző ezredben is van kantin és ott is lehet venni ilyen dolgokat.
Tehát kifogásokat keresel... ;)

Kreddy 2017.09.24. 10:21:55

@Dobri: Köszi ! Csak bevasaroltam minden felet jo minosegu borotva+ pengek , labspray , hintopor , stb.Aztan belebotlottam ilyen zseles talpbetetbe es gondoltam ra kerdezek van-e ertelme venni.

Dobri 2017.09.24. 11:58:28

@Kreddy: Hintőpor, lábspray és társai a felvételi alatt nem kellenek, tehát elveszik már az elején.

szaniszlo95 2017.09.24. 13:42:57

@Kreddy: El kell, hogy szomorítsalak de mindent elvesznek. Állsz a szakaszvezető előtt neked dobálgat ránézésre 3 fecskét, megkapod a kék melegítőt( nyáron csak rövidnadrág, fekete polo) és egy táskát törölközővel papuccsal 2 pár zoknival plusz egy neszeszert amiben van 10 dbos egypengéjű borotvacsomag fültisztító, csipesz plusz egy tusfürdő. Utána ha a kéket is sikerrel megcsinaltad beválasztanak Rouge-nak egy hétig még Aubagne és ott lesz egy nap amikor elengednek a Foyer-ba.Igaz itt se érdemes borotvát meg ilyeneket venni mert Castelbe lesz egy csomag (300euro) talpbetét az nincs úgyhogy azt mindenképp vegyél, nekem is kellett volna mert akárhányszor menet volt mindig jöttek a vízhólyagok. Azthiszem 10 euro a talpbetét. Tudsz venni sapkát egy két dolgot a hidegebb időkre de az ezreden belül ezt nem tudod használni csak ha terepen vagyok pl modul vagy a 4 napos lövészet.

Rick00 2017.09.24. 15:20:33

Tehát mág a saját borotvádat se használhatod?

szaniszlo95 2017.09.24. 16:22:05

@Rick00: Nem, mindent csak addig amíg civil vagy, utána ha átmentél az első körbe akkor elvesznek mindent ami nálad volt, a civil pakkot a telefonnal együtt akkor kapod meg amikor vissza mentek Aubagne-ba a szakasszal 4 hónap után.

Kreddy 2017.09.24. 20:14:30

Értem köszi az infókat!!!

mortX 2017.09.28. 00:00:49

Sziasztok!
Szó volt róla, hogy a régi bakancson milyen titkos módon kellett fűzni a fűzőt és senki sem értette az okát. Most olvastam egy katonai könyvet, azért volt úgy, mert a sérült lábáról egy vágással le lehet venni, ha így van fűzve a baki. Hát, gondoltam megosztom veletek. :)

Dobri 2017.09.28. 19:36:44

@mortX: Még most is így fűzik a dísz egyenruhához. A zászlóvivők, zenészek és a pionírok fehér fűzőjével jól lehet látni. Bár a kép alapján nem könnyű rájönni, hogy hogyan is van fűzve.

Dobri 2017.10.01. 18:08:28

Ma kora délután Marseille-ben a vasútállomáson történt késes támadás elkövetőjét, az ott járőröző légiósok (1REG) közül az egyik lőtte le.

lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr/archive/2017/10/01/des-legionnaires-ont-neutralise-l-assaillant-de-la-garde-sai-18589.html

Rick00 2017.10.01. 21:34:14

Nagyon jól ártak el az 1 reg es fiúk! Bár ha magyarországon történt volna meg a katonákat perelték volna be hogy szegény késelőst lelőtték...

Kronenbourg 2017.10.02. 17:53:11

@Dobri: Sejtettem. Az híradásokban zöld sapkás katonákat lehetett látni, ilyet pedig csak a légiósok hordanak. Kivéve persze a haditengerészet kommandósait, de ők nem a francia, hanem az angoloknál rendszeresített barettet hordják. Gondolom azért viselik ezt a fajta barettet, mert a II. világháborúban az Egyesült Királyságban alakultak.

mortX 2017.10.03. 02:34:53

@Kronenbourg: Nekem elég volt Balázs leírása a regulárisokról ahhoz, hogy eszembe se jusson, hogy ők álltak helyt valahol, ahol szükség volt rájuk.

Dobri 2017.10.03. 10:06:23

@mortX: Közben kiderült, hogy az ezred tartalékos századából egy 24 éves tizedes lőtt. Tehát nagyon nagy az esélye, hogy nem is légiós.

mortX 2017.10.03. 15:15:07

@Dobri: Akkor megkövetem a slaborokat, és minden tiszteletem azoké, akik kellően tökösek, amikor a helyzet megkívánja.

Dobri 2017.10.03. 15:20:33

@mortX: Lehet, katona se volt előtte.

Balazs_ 2017.10.03. 20:37:29

Végeztünk Maliban, minden rendben ment. Hétvégén kirakom az új részt.

SonAj 2017.10.04. 11:56:38

@Balazs_: Szerintem már jó páran várjuk :-) Üdv "itthon"!

mortX 2017.10.08. 13:15:30

@Dobri: megpróbáltam lefordíttatni az oldal szövegét, hogy ne csak a képeket lássam, de nem sikerült. (a legtöbb szót ugyanúgy hagyják a fordítók, amit meg lefordítanak, abban sincs köszönet.)
Elmondanál néhány apróságot róluk?

Dobri 2017.10.08. 19:51:48

@mortX: Melyiket próbáltad lefordítani? Mert azt nem közölted. :)

mortX 2017.10.08. 19:53:43

Arra a kommentedre nyomtam a választ. ;) Az új gyakorlókat linkelted be, megnézegettem őket, de érdekelne, hogy milyen újítások, megoldások vannak rajta, például cipzáras-e végig gombok helyett, vagy vízálló anyagból van-e, vagy szellőzik rendesen, elnyűhetetlen anyagból van, miért cserélték le, ilyesmi. :)

Dobri 2017.10.08. 20:01:40

@mortX: Lesz válasz, nem ígérem, hogy ma este, mert most keveredtem haza.

wermanch 2017.10.08. 20:26:25

Olvastam, hogy a légiósoknak 5 éven belül nem lehet kocsijuk, házuk egyebük.DE aha már van kocsija az illetőnek akkor mivan? Elveszik?

Dobri 2017.10.08. 22:22:02

@mortX: Tehát az új F3-as gyakorló. A felsőnél, a most használatban lévő 3 fajta felsőből átvették az összes hasznos dolgot. Felin zubbonyból a végig cipzár+tépőzár elől, a mellzsebek függőleges cipzáras megoldása a mellkas oldalánál. A harci ingből a a testhez simuló varrás és a hosszát. Az UBAC-ból mez az ujjakat. A nadrágnál meg visszajön a térderősítés és marad a kanadai gombos oldalzseb. A festés jobban fogja őrizni a színeit. Az anyag meg vékonyabb lesz, mint a mostani téli anyaga, tehát jobban szárad. Télre jön hozzá "molinó" és softshell kabát.

mortX 2017.10.08. 22:39:53

@Dobri: köszönöm szépen a leírást, ez így elég jól hangzik, remélem beválik. Azt hittem egyébként, hogy az EU-n belüli (NATO tagországok) hadseregeknél irányelv, hogy azonos egyenruhájuk legyen.

Dobri 2017.10.08. 22:47:31

@mortX: Azonos egyenruha? Hogy fogják egymást megkülönböztetni, ha háborúznak egymással? Volt már ilyen, hogy két NATO tag egymásnak ugrott. Törökök és a görögök Ciproson. Én annak a híve vagyok, hogy minden ország a saját viszonyait( domborzat, éghajlat, növényzet ) figyelembe véve alkossa meg a terepmintáját.

mortX 2017.10.08. 22:54:06

@Dobri: jó, komolyabban - vagy egyáltalán - belegondolva teljesen igazad van és logikus, amit mondasz, csupán - ha jól tudom - néhány éve vette át a magyar honvédség a NATO egyenruhát - pl ha az utcán most katonát látsz, úgy tudom, abban vannak. És csodálkoztam, mert most újítottak be a magyarok is egyenruhát, ami totál máshogy néz ki. Ha a szín el is tér, a pozitív fejlesztések, vagy a szabás, vagy akármi alap lehetne hasonló, de akkor - gondolom - inkább az van, hogyha pénz és igény adódik új ruha megalkotására, megnézik a többit és koppintják, amit akarnak. Látod, ilyen egy civil képzelgése a katonadolgokról. :D

Dobri 2017.10.09. 05:59:34

@mortX: Milyen NATO egyenruhát? Adnál linket egy ilyen képhez?

Rick00 2017.10.09. 06:17:41

Erre gonoltál? Ez nem a legfrisebb cikk, de szerintem ez az az ,,új,, magysr egyenruha.

mortX 2017.10.09. 11:01:23

@Dobri: ez volt az, amit nato egyenruhának gondoltam
m.blog.hu/co/combatgear/image/ruh%C3%A1k/uj_magyar_egyenruha/download_www_kepfeltoltes_hu.jpg
És igen, az meg a legújabb, színben teljesen eltérő, amit közben belinkeltek

Dobri 2017.10.09. 11:56:21

@mortX: Azért van itt infók hiánya. Majd este mesélek.

Nemesi Erik 2017.10.09. 17:07:42

Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy ha nem nem teljesen jó a szemem az kizaro ok-e? Mert a hivatalos oldalon az van irva, hogy az de fölötte viszont az van írva, hogy szemüveg használható, szóval nemtudom melyik az igaz.

Dobri 2017.10.09. 22:00:02

@mortX: Amiről linket betettél az a boci gyakorlónk. A '90-es évek elején tervezték a mintát, mikor a NATO csatlakozásunk tárgyalásai is kezdődtek. A környezetünk viszonyaihoz tervezték, de nem sikerült nekik, mert túl sötét lett. Több fajta szabással készült, de igazából egyik se az igazi.
Az általad is említett világosabb fogja váltani, ami 1-2 éve van használatban a seregben. Itt a szabás elég jó, meg a színeket is sikerült eltalálni, hogy egy száraz országban jó legyen. Kis hazánk nem olyan, tehát hazai viszonylatban pár esetet leszámítva túl világos. Úgyis globális felmelegedés van, így majd jó lesz. :)

mortX 2017.10.09. 22:09:33

@Dobri: azért ez elég gyász, végülis csak ezer éve lakunk itt, már felismerhették volna az uralkodó színvilágot, mintákat, stb... A lényeg ezek szerint az, hogy minden ország maga intézi az egyenruha divatot.

Dobri 2017.10.09. 22:19:08

@wermanch: Ez tart vissza a jelentkezéstől?
Kocsi forgalmijához(francia) kell egy cím. Mivel a laktanya az, így kell az engedélyük. Ezt adják meg 5 év után.
Azzal nem foglalkoznak, ha a hazádban van 15 kocsid és 3 házad.
Vegyél egy ingatlant franciában és utána azt a címedet használva már a nevedre is tudod íratni, tehát ki tudod játszani ezt a szabályt.

Nemesi Erik 2017.10.12. 22:11:52

@Dobri: Üdv! Feltettem 3 napja egy kérdést a szemüvegről de sajnos nem kaptam rá választ szóval megkérdezem mégegyszer mert fontos :D. Szóval kizáró ok-e a szemüveg? Nem vagyok vak, de tavolra nem az igazi a latasom.

Dobri 2017.10.12. 22:27:14

@Nemesi Erik: Egy bizonyos dioptria fölött biztos, de alatta nem gond. Fogalmam sincs, hogy ez mennyi. Tehát nem kell megkérdezned tőlem. Ha még alatta vagy, akkor is ront az esélyeiden, ami érthető. Van jelentkező bőven, tehát inkább azokat veszik fel, akiknek nincs. Persze ettől még felvehetnek, de nagyon kevés szemüvegessel találkoztam a szolgálatom alatt.

SonAj 2017.10.13. 11:57:35

@Nemesi Erik: Találtam egy linket:
foreignlegion.info/french-foreign-legion-eyesight-vision-requirements/
Elég részletesen le van írva hogy mit várnak el szemügyileg egy jelentkezőtől - angolul.
Szerintem jó hír hogy foglalkoznak a témával, rossz hír azonban, hogy - ahogy Dobri is írta - van miből válogatniuk. Egy blogban a kérdésedre biztosan nem kapsz tuti választ. Próbáld meg, sok szerencsét!

Warrior98 2017.10.15. 11:03:52

Hali!
El merjek úgy indulni hogy 12 perc alatt 2,6 km futok?

Dobri 2017.10.15. 19:49:03

@Warrior98: Miért ne! Mikor felvételiztem, akkor a fizikai felvételi csak a Cooper-tesztből állt. 2800m volt a minimum és sokan nem tudták ezt megfutni, de mégis mertek jelentkezni. Most meg nem is Cooper-tesztet kell futni.

_mike_ 2017.10.16. 18:13:15

Szerintem is megéri próbálkozni.

A mostani teszt, inkább dől el fejben az elején, a végére már kell spiritusz.
Mármint a luc leger.

Meg aztán most és jövőre több embert is vesznek fel, pláne segítség.

Warrior98 2017.10.17. 15:36:46

Köszi,
Még annyit szeretnék kérdezni hogy az baj e ha nincs útlevelem?

Rick00 2017.10.17. 17:22:44

Ha jól tudom ma már nem kell útlevél, elég a személyi igazolvány EU-s határokon belül.
süti beállítások módosítása