Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

122. - Mali: egy átlagos afrikai „sikertörténet”

2017.10.08. 14:54 Balazs_

Camerone és az otthoni szabadság után végre elérkezett  Maliba indulásunk napja. Ezt aztán kétszer is elhalasztottak, úgyhogy csak június elején értünk az országba.

Mali egy koldusszegény nyugat-afrikai koszfészek, a nagyszámú francia ex-gyarmat egyike. Területre kétszer akkora mint Franciaország, de csak negyedannyian lakják. Ez nem meglepő, nagy része a Szaharában terül el. A lakosságot délen feketék, északon fekete-arab-tuareg keveréknép alkotja, ebből is lettek később a gondok. A vallásuk egységesen muzulmán, különböző törzsi babonákkal felturbózva.

carte_mali_nord_sud.jpg

Mali és a belőle kivált szakadár állam

A tuareg felkelés 2012 januárjában robbant ki az ország északi részében. A líbiai polgárháborúban harci tapasztalatot, majd Kadhafi bukása után a készleteiből fegyvert is szerző tuaregek ekkor szánták rá magukat, hogy  rendezzék a számlát a déliekkel. A harc finanszírozásához is volt elég pénzük, az Európába irányuló drogcsempész útvonal jól jövedelmez. Az Al-Quaidával és néhány más iszlamista csoporttal szövetségben 3 hónap alatt kiverték az északi országrészből a kormányerőket, és kikiáltották a független Azawadot. Utána rögtön összevesztek iszlamista barátaikkal, és ők húzták a rövidebbet, a frissen szerzett országuk nagy részét el is bukták.

dscn0771.JPG

Az ellenünk harcoló milíciák...

dscn0772.JPG

... és a most épp ellenünk nem harcoló milíciák. Már csak a Júdea Népe Front hiányzott.

Eközben délen az impotens mali hadsereg katonai puccsal megdöntötte a még náluk is impotensebb kormányt, de ez nem javított sokat az ország védelmi potenciálján. Decemberben az iszlamisták megindultak a déli országrész ellen, erre a hadsereg az egyetlen általa ismert hadmozdulattal reagált: a fejvesztett meneküléssel. Megnyílt az út a főváros felé. Franciaország ezt már nem hagyhatta szó nélkül, a baráti kormány bukása egyben az arany és uránbányák elvesztését is jelentette volna. Az ország területi egységének megvédése címszóval megindították a Serval hadműveletet (a demokrácia védelmét most nem tudták ürügyként felhozni, az már áldozatul esett a katonai puccsnak).

A légicsapások megtizedelték a dzsihadistákat, akiknek aztán volt annyi eszük, hogy nem várták be a szárazföldi csapatokat. Az ország egésze felszabadult néhány hét alatt, a nagy részébe a franciáknak csak be kellett vonulniuk puskalövés nélkül. Nem sokkal utánuk érkeztek a velük szövetséges afrikai országok csapatai (csádiak, togoiak, guenaiak és a többiek) és a mali hadsereg maradványai, ők azóta is a kisegítő alakulatok/golyófogók feladatkörét látják el. A lázadók felhagytak a nagy hadműveletekkel, ehelyett átálltak a gerillaharcra és a terrorcselekményekre. Fő célpontjaik az afrikai csapatok, ellenük nagyobb az esély a sikerre.

2015-ben Algírban a franciák megállapodtak a tuareg lázadókkal, akik némi autonómiáért cserébe abbahagyták a fegyveres harcot. Így jelen állás szerint a tuareg milíciák szövetségesek/semlegesek (ettől még megbízni nem nagyon lehet bennük), és a harcot már csak az iszlamisták folytatják.

20170606_163744.jpg

Indulásra készen

FILM: Az M6 riportja a szakaszomról Maliban

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr1012939967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobi97 2017.10.08. 16:36:56

Üdv Balázs!

És milyen körülmények között éltetek? Gyakran járőröztetek? Ilyenkor kaptok egy hosszabb eltávot, miután visszatértek Franciaországba?

mortX 2017.10.08. 17:40:43

Hozzávetőlegesen milyen nehéz egy olyan hátizsák, ami az utolsó képen látható a katonákon?

Balazs_ 2017.10.14. 11:35:16

@kobi97: Kapunk szabadságot, most is azt töltöm. A másik két kérdésre a válasz benne lesz a következő részben.

kobi97 2017.10.14. 17:06:33

@Balazs_: okkés, jó pihenést!

Pierr Kardán 2021.11.15. 18:49:31

@Attila94: Úristen, ezt a töketlenkedést ki merte megosztani a youtube-on? Ez csak leégeti az Idegenlégiót. Még a helybeli bantunégerek is betegre röhöghették magukat ezen.

Ráadásul hihetetlen, hogy oroszok lennének a béna sofőrök, ők bármilyen beragadt járművet kihúznak bárhonnan.

www.youtube.com/watch?v=APNhASCpdxY
süti beállítások módosítása