Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

126. - Hadművelet a semmiért

2018.02.19. 07:49 Balazs_

Augusztus közepén többnapos hadműveletet kezdtünk a környéken. Az első két nap bevettük magunkat a városba, őrjáratoztunk, ellenőrző pontokat állítottunk fel, éjszaka meg házakat kutattunk át. De csak üreseket és elhagyatottakat, nehogy felzaklassuk a lakosságot, így nem csoda, hogy nem lett semmi eredmény. Sajnos ez nem Afganisztán volt, ahol ajtóstól mentünk be a házba, ha kellett. A következő két napban a gyalogság a hegyes területeket kutatta át, mi meg a harkocsizókkal záróvonalat alkottunk, hogy elzárjuk a felkelők menekülési útját. A második nap lett is ennek egy kis eredménye, a slaborok elkaptak két iszlamistát. 

f1.JPG

Ellenőrzőpont

Az utolsó nap nekünk az egészségügyiseket kellett biztosítanunk, akik a helyieket gyógyítgatták a városi rendelőben. A mi feladatunk konkrétan a beléptetés volt a kapunál. Egyszer jött egy helyi, hogy ő kocsival akar bejönni, mert ő úgy szokott. Megkérdeztem a benti slaborokat, hogy tényleg így van-e, már ez sem tetszett neki. De mikor elkezdtük átnézni a kocsit, egyenesen dührohamot kapott, és elkezdett velem ordítani. Akkor már én is ordítottam vele, hasonló stílusban. Azt mondta végül, hogy ő most úgyis behajtat ezen a kapun. Válaszoltam, hogy ez egy halott sofőrrel nehéz lesz, mert én meg lövetni fogok. Ekkor jött ki az egyik slabor altiszt, és szólt, hogy ez a kocsi bejöhet soron kívül. Aztán mondta, hogy ez az ex-lázadó milícia helyi parancsnoka volt, és hogy nem láttam-e a kocsiban a zászlójukat. Visszaszóltam, hogy ilyet bárki vehet a helyi bazárban, és egyébként se volt olyan utasítás, hogy zászlóval soron kívül be lehet jönni. 

b3.JPG

img_0062_1.JPG

Orvosi vizsgálat

Már indultunk volna haza, amikor néhány gyerek szólt, hogy a hegyen robbanószert találtak. Némi kekszért azt is megmutatták, hogy hol. Egy rakéta volt egy kő mögé rejtve, elszállítottuk. Este a slabor hadnagy szólt a mienknek, hogy az őrség lehetne kicsit rugalmasabb, alkalmazkodóbb a helyi körülményekhez. A hadnagyunk viszont kijelentette, hogy tökéletesen reagáltam a helyzetre, és a beléptetést csak szigorúan van értelme csinálni, vagy sehogy. Szerencsére a légiós feletteseim egy emberként álltak mellém. Itt le is zárult az ügy. 

img_6787.JPG

img_0096.JPG

Milícia járművel és gyalog

Mi itt hiába kerestük a terroristákat, Európában viszont előjöttek maguktól. Egy nap alatt Barcelonában és Turkuban is mészárlást rendeztek. Barcelonában nem sokkal ezelőtt még tüntettek, hogy turisták helyett migránsokat szeretnének. Olyan turistáról még nem hallottam, aki végiggyilkolta volna a főutcát, de ők tudják... 

A hónap végén átálltunk a hegyes területek átkutatására, de a lábedzésen kívül túl sok hasznunk nem származott belőle. Annak viszont jó volt, órákon át mászkáltunk fel-alá a meredek köveken a kb 25 kilós felszereléssel. Az egyetlen említésre méltó dolgot én találtam, egy 122 mm-es rakéta robbanófejét. Vagy nem szerelték még össze, vagy a kilövésnél szúrtak el valamit, nem tudtuk eldönteni. Felrobbantottuk a helyszínen, jó nagyot szólt.

img_6783.JPG

Domborzati viszonyok

img_233.JPG

Harctéri hulladék

Párizsban ezalatt egy autós a járőröző slaborok közé hajtott, hatot el is gázolt közülük.Végül a rendőrök lőtték szitává a kocsit, sajnos az arab sofőr megúszta súlyos sérülésekkel. 

FILM: Az M6 riportja a szakaszomról Maliban

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr5513679368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortX 2018.02.19. 14:41:47

Szia Balázs!

Az a málhamellény, amit a képeken látok egyben golyóálló is, vagy csak a felszerelés tárolását szolgálja?

SonAj 2018.02.19. 15:13:19

@mortX: Hali! Igazából a kérdésedre a választ nem tudom. De ha megnézzük a képeket, néhány dologból lehet következtetni, hogy golyóálló-e vagy nem. Takar-e rendesen a létfontosságú szerveknél? A katonáknak szabadon van a nyakuk, a lapocka rész, az ágyék, a derék. Ezek alapján nem mondanám hogy az. Azért a kis felületért, ami takarva van, azért nem éri meg a betétet cipelni. A komolyabb mellények szemmel látható védelmet nyújtanak, főleg az előbb említett részek vonatkozásában (bár az első Irakban elesett magyar hősi halotton volt mellény, de a repesz a hóna alatt ment be és végzetes is lett sajnos). Aztán vannak mellények, amik kényelmesek, meg kicsik, de azok annyit is érnek, nem harctéri körülményekre vannak, hanem utcára, ahol max pisztolyból kap be az ember. Feltételezem, hogy a Legion katonáinak komolyabb felszereléseket adnak, ilyen golyóálló mellényben nem adnának álságos biztonságérzetet. A repeszállóság már talán-talán feltételezhető a képek alapján, de az is csak a mellény tartóiban elhelyezett felszereléseknek köszönhető, vagy annak sem.
Aztán kíváncsi vagyok, hogy mit mondanak azok, aki tudják is a választ... :-)

Balazs_ 2018.02.19. 21:37:31

@mortX: @SonAj:
Pedig ez a golyóálló. 4 kerámia lap van benne (elől, hátul, 2 oldalt), ami megfogja a gépkarabély lőszert is, a többi része pisztoly lőszer vagy repeszek ellen véd.
Lenne hozzá nyak és tökvédő is, de azt nem használja senki, mert úgy mozognánk benne, mint a Robotzsaru. Így is kb 15 kiló.

SonAj 2018.02.20. 07:37:21

@Balazs_: Akkor hát ismét beigazolódott a régi mondás, hogy a látszat néha csal :-)

Gaben777 2018.02.20. 16:47:37

@Balazs Esetleg abból is lehetne egyszer egy blog, hogy miből áll a felszerelésetek? Kiváncsi lennék miket kell magatokkal cipleni egy útra.

mortX 2018.02.20. 23:00:13

@Gaben777: például érdekes lenne, hogy mik vannak a felfűzött zsebekben lőszeren kívül, vagy, hogyha ez a terep elkoptatná teljesen a bakancstalpát, kapnak-e egyből újat, vagy meg van szabva, mennyi időnként jár új fölszerelés? (azért kétlem, hogy mezítláb kéne járnia a katonának :D)

@Balazs_: Azért van olyan éles helyzet, amikor parancsba adják, vagy egyértelműen mindenki magára veszi a teljes védő öltözetet?

Tamás Durgonics 2018.02.22. 02:29:12

Üdv Balázs, és a többi olvasónak is így ismeretlenül is!

Már a vasihazafin olvastam a blogot, aztán gyorsan át is nyergeltem erre a felületre, mikor megtudtam, hogy költözött a blog. Élvezet olvasni a blogodat Balázs úgy is, hogy annyit látok előre, mint hátra, tehát illene rám a vak mesterlövész jelző, amin egyébként jót röhögtem. Egy kommentedben használtad ezt a szófordulatot, az esetleges Eus hadsereg toleranciáját illetően. Nem nehéz rájönni, hogy bár 38 éves vagyok, mégsem lennék alkalmas a Légiós életre, de viccen kívül, behívtak 18 évesen sorozásra. Egy világ dőlt össze bennem, mikor katonai szolgálatra alkalmatlannak találtak. :D

Sok erőt kívánok a szolgálatodhoz, ami még hátra van!

Latrell89 2018.02.22. 15:48:04

Szia Balázs! Minden tiszteletem, hogy eddig végigcsináltad! Két kérdésem lenne: Még fiatal koromban 13 évvel ezelőtt akkor voltam 16 éves, volt egyszer problémám a rendőrséggel kábítószer miatt. Egy szórakozó helyen drograzziát tartott a rendőrség és én is fent akadtam a hálóban. A teszt füvet( thc) és extasyt( mdma) mutatott ki, de nem voltam börtönben érte, hat hónapos elterelés megszűntette az eljárást. A kérdésem az, hogy ettől még megpróbálhatnék jelentkezni vagy egyből kizáró ok? Ha esetleg nem említeném, kiderülne? Respect

Dobri 2018.02.23. 20:40:48

Szerdán Maliban egy IED támadásban meghalt 2 szpáhi. Viszont a támadásnak van egy érdekes része. A szpáhi ezred parancsnoka volt a célpont, aki könnyebben meg is sérült. Az ő járművük volt az ötödik a sorban a felderítő járőrözés alatt, tehát infó alapján indították a cuccost. Ez már a harmadik ilyen támadás. Tavaly nyáron és most év elején is volt hasonló eset. Akkor egy eü. és egy parancsnoki VAB volt a célpont.

T. Laca 2018.02.23. 22:45:57

@Dobri: Nos... Ahogy irtad, egészségugyi csapatszàllitok (VABok) màr voltak nyilvànvaloan kivàlasztott célpontok ott Maliban. Mint Afghàban a mesterlovészek vagy robbantok elsodleges célpontjai, bàrmely minimàlis ésszel rendelkezo ellenfél szàmàra (ugyebàr az ellenfél lebecslése az elso lépés a kudarc utjàn - bàr sokszor tényleg szétszivott idiotàk de nem mindig) a parancsnokok/ràdiosok/szanitécek elsodleges célpontok, és ez kb. a bronzkorszak ota (talàn nem de kb.miota léteznek). Es ahogy néhàny tiszt még mindig 14°Lajos korszakàba képzeli magàt, lehetséges hogy nem volt nehéz az ellenfeleknek beazonositani a jàrmuvét (zàszlo, egyedi kinézet...) - bàr, ha jo helyen van a kém, sok mindent nem lehet eme informàcio-szivàrgàs ellen tenni. Harci helyzetekben persze nagy jelentosége van a kapott kiképzésnek és a csapat hozzààllàsànak, de... néha csupàn a szerencsén mulik az hogy kit olnek meg eloszor.

Balazs_ 2018.02.24. 23:10:13

@Gaben777: Ugyanazt hordjuk magunkkal, mint bármelyik nyugati hadsereg. Van már sok blog, ami ezzel foglalkozik, köztük a Combatgear is.

@mortX: Én még nem találkoztam ilyennel.
A felszerelést meg mi rendeljük magunknak a sereg erre is kialakított informatikai rendszeréről. Meg van szabva, miből mennyi jár egy évben.

@Tamás Durgonics: Köszönöm!

@Latrell89: Ha te nem említed, senki nem tud róla. Szerintem amúgy se érdekelné őket egy ilyen régi ügy, de nem érdemes kockáztatni.

@Dobri: A FOB-okban dolgozik bent egy rakás helyi (konyhások, építő munkások, kukások), meg ott vannak a mali hadsereg alakulatai is, meg a milíciákból is állandóan bejárkálnak. Sok lehetőség van, hogy ki szivárogtat.

Rick00 2018.03.14. 06:10:12

A légióban a hadsereg által rendszeresített bakancsot kell hordani minden hová vagy terepre meg van engedve a saját bakancs használata?

Dobri 2018.03.14. 17:48:04

m.facebook.com/story.php?story_fbid=1582321785156872&id=1074783545910701

Ha van valakinek kérdése a VBCI-ről, akkor holnap 16:00-tól felteheti és válaszolnak is.

Balazs_ 2018.03.17. 21:54:56

@Rick00: az a parancsnokaidtól és a tereptől függ.
süti beállítások módosítása