Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

128. - A francia kapcsolat: drogdíler slaborok

2018.04.16. 07:00 Balazs_

Otthon az ezredünk egyik fiatal olasz légiósa golyót röpített a fejébe egy őrjárat alatt. A mi körzetünkben meg a csádiak futottak pokolgépre, 2 halottat és 4 sebesültet vesztettek. 

Mi a konvoj távozása előtti éjszaka a területet biztosítottuk, ahol másnap reggel a konvoj elhaladt. A slaborok a helyi milícia egyik autóját állították meg, mikor a VAB-unk lövésze látta az éjjellátóval, hogy valaki leugrott róla, futott 100 métert, és eldobott egy csomagot. Szóltunk a slaboroknak, de a hadnagyuk szerint csak vizelni ment, és a füle botját se mozdította a miatta. Erre kiküldtünk két srácot, meg is találták az eldobott zsákot, benne 10 kiló marihuánával. Ekkor megint szóltunk a hadnagynak, aki erre az őrmesterünket kezdte lecseszni, hogy miért kezdett magánakciózni, és elkérte a zsákot. Reggel megkérdeztem tőle, mi van a droggal, ő azt válaszolta, hogy hajnalban visszaadta a milíciának. 

d2.JPG

d4.JPG

A fogás

Ezen mindenki kiakadt, én majdnem felrobbantam a dühtől. Nem azért jöttem Maliba, hogy bűnrészes legyek drogcsempészetben. Az anyag már valószínűleg úton volt Európa felé. Szóltunk a szakaszparancsnokunknak, aki szintén felháborodott, szóvá is a tette az eligazitáson. Majd rezignáltan mondta nekünk, hogy felesleges erőltetni a dolgot, magasabb szinteken ezt normális eljárásnak találták. 

Néhány napra rá megszórták rakétákkal és aknavetővel a szomszéd francia bázist, de nem volt veszteség. Itt esett meg az is, hogy az őrségben lévő magyar haverom napszemüvege megtetszett az egyik bázison dolgozó helyinek. Elkezdtek egyezkedni, hogy mire tudnák elcserélni, erre a helyi a saját húgát ajánlotta fel néhány menetre. Az üzlet végül nem jött létre, de kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy értelmezik itt a családi kötelékeket. 

Szeptember végén jött meg a váltásunk, az érkezésük látványosra sikerült. Amikor a repülőtől teherautón behozták őket a bázisra, az egyik altisztjük jeggyűrűje beakadt valamibe a platón, és leszállásnál leszakította az ujját. A missziója tartott kb 15 percig. A váltás már most nagyobb veszteséget szenvedett, mint mi 4 hónap alatt összesen. 

A soros terrortámadás ekkor Marseillet érte, egy tunéziai illegális bevándorló a pályaudvaron elvágta egy 21 éves diáklány torkát, majd halálra szurkálta 20 éves unokatestvérét is. Ekkor ért oda a 1REG tartalékosaiból álló őrjárat, és agyonlőtték az arabot. Ő 8 éve illegálisan élősködött Európában, több oldalt kitöltő bűnlajtstroma volt, mégse bírták hazazavarni. Ha a bevándorlási hivatal vagy a bíróság hajlandóak lettek volna a dolgukat végezni, a két lány még mindig élne. 

laura.jpg

A bűnük, hogy franciák voltak
(forrás: lagauchematuer.fr)

Az utolsó napjaink a felszerelés megpucolásával és leadásával teltek, majd elhagytuk az országot, és Niger érintésével Krétára repültünk. Itt töltöttük a hadsereg által fizetett 3 napos vakációt egy luxushotelben. A második éjszakán néhány srác kilógott fellendíteni a helyi szexipart, ekkor látták, hogy az egyik helyi összever egy holtrészeg slabor őrmestert. A brazil srác odaszaladt, és lecsapta a görögöt. Az legurult egy lépcsőn, és összetört néhány csontja. A kiérkező rendőrök bevitték a brazilt, de 200 Euró kifizetése után elengedték, ők sem akartak ügyet. Szerencséjére az incidens nem jutott a tisztek tudomására. Nekem a tudomásomra jutott, de én csak megdicsértem őt a fellépéséért. 

dscn0880.JPG

dscn0881.JPG

A szállásra nem lehetett panasz

dscn0885.JPG

És az ellátásra sem

dscn0895.JPG

A török és a német után most a francia hadsereg is tiszteletét tette

Párizsba visszaérve az ezredünk egyik bürokratája elszúrta a buszrendelést, de éjfélre így is beértünk valahogy a laktanyába. Véget ért az utolsó misszióm. Tapasztalatnak jó volt, de ide nem vágytam vissza hetekig, mint Afganisztánba.

FILM: Az M6 riportja a szakaszomról Maliban

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr9713837468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortX 2018.04.16. 11:20:21

Nagyon szimpatikus, hogy egy ilyen misszió után a katonaság finanszíroz nektek egy kis nyugit.

Dobri 2018.04.16. 13:36:54

@mortX: Azért nem olyan rég óta van ez a szolgáltatás. 6 hónapnál hosszabb külszolgálat után, ha a helyzet engedte, akkor szabit is kaptak. '90-es évek elején Kambodzsában volt kéksapkásként pár légiós század. 8 hónap körül voltak ott és 6 hónap után lementek pár nap kötelező szabira Thaiföldre. Volt egy kanak őrmesterem, aki előtte tgy. lövész ezredben volt, csak fegyelmi okok miatt kirúgták és jelentkezett a légióba. '92-ben Horvátroszágban voltak a volt ezredével és ők meg a tengerpartra mentek a szabi alatt.

Amúgy szombaton ismét elég nagy támadást hajtottak végre a Timbuktuban lévő bázis ellen, ahol a francia és kéksapkás erők is vannak. Egy kis tüzérségi támadás, támadók egy része kéksapkásnak öltözve és ENSZ fehér terepjárókat a többi a helyi hadsereg terepjárókat és ruházatot használtak. Sikerült bejutni a bázisra nekik, de nem tudták felrobbantani a kocsikat és magukat. 1 afrikai kéksapkás meghalt és 7 francia katona sérült meg.

Gleccsertetű 2018.04.17. 19:28:27

Maliban vannak most portugálok?

ártéri 2018.04.18. 23:58:34

Szavazhattál volna az országgyűlési választáson?

Dobri 2018.04.19. 21:38:09

A szombati támadás utáni pár kép és egy videó.

www.funker530.com/exclusive-french/

mortX 2018.04.19. 23:04:13

@Dobri: A képeket, meg a cikket láttam, de videó nem volt. Megnyomtam a frissítést, és cikk nem létezik. e404

Dobri 2018.04.20. 06:29:10

@mortX: Nekem tökéletesen működik a link. A videó a cikk legalján van.

Dobri 2018.04.20. 06:39:33

@mortX: Elolvasom a problémád, rákattintok a linkre működik, megírom a válaszom, megint rákattintok és már nekem se jön be. Közben törölték a videót. :(

www.facebook.com/FUNKER530/

mortX 2018.04.20. 09:08:11

@Dobri: Volt benne bármi durva, ami miatt "kénytelenek voltak törölni?"
Valószínűleg gyorsítótárból (cache) töltött be nálad az oldal, majd az ismételt lekérés után már nálad is az aktuális állapot töltött be.
Azok alapján, amilyen fényképeket láttam, nem vágom, miért vonták vissza a cikket.

mortX 2018.04.20. 09:09:42

UPDATE: megint elérhető a tartalom.

mortX 2018.04.20. 09:15:32

Háborús környezetben mi történik az ilyen hullákkal? Szóval ott van egy tábor, totál szétcseszve, benne néhány ellenség holtteste, meg minden. Gondolom a rendrakáskor nem hordják egy kupacra a tetemeket és égetik el. Vagy ilyen esetben otthagyják a bázist és új helyet állítanak, az ellenfél meg majd gondoskodik a saját halottjáról?

Dobri 2018.04.20. 14:56:06

@mortX: Nézd meg a Google Earth-ön ezt a repteret. Lehet látni az időskálán játszva, hogy mikor kezdik el építeni ezt a nagy katonai bázist. Mivel ez egy közös bázis a francia erőknek és az ENSZ csapatoknak, így szépen a károkat kijavítják, ellenséges erők halottait valamerre eltemetik és szépen zajlik tovább az élet.

Bellarchon 2018.04.22. 10:35:21

Üdv!
A gyik cikkben olvastam, hogy először az alapkiképzés után engednek hazatelefonálni. Mi a helyzet a saját tulajdonú mobiltelefon vagy laptop használatával? Engedik valamikor egyáltalán? Skype illetve messengeres kapcsolattartás miatt kérdezem, hogy tudjak mit mondani az itthoniaknak mielőtt elindulok Aubagne-ba. Előre is köszönöm a választ.

Dobri 2018.04.22. 18:31:39

@Bellarchon: A gyik cikkben olvastam, hogy először az alapkiképzés után engednek hazatelefonálni.
.........................
16 Mikor léphetek először kapcsolatba az otthoniakkal?
Ha felvesznek, automatikusan értesítik a családodat levélben. Te 2-3 hónappal a felvételi után telefonálhatsz haza először.

Ez van abban a cikkben, tehát nem az alapkiképzés után tudsz hazatelefonálni. Bár itt vitatkoznék Balázs állításával, mert nem a felvételi, hanem a jelentkezés után 2-3 hónappal. Felvételi 3-4 hét, utána az alapkiképzés elején lévő farm megint 4 hét. Majd irány vissza a laktanyába. Utána már engedik. '96-ban én kb. 2,5 hónap után tudtam telefonálni. Abban meg csak reménykedni tudok, hogy az alapkiképzés alatt nincs telefon vagy laptop a srácoknál!

Dobri 2018.04.22. 18:41:22

A 13DBLE 3.ik százada Mayotte szigetén van az ottani légiós alakulatnál 4 hónapig. Ápr. 20.-án a század egyik equadori 24 éves őrmestere meghalt, miután leesett egy sziklafalról.

www.opex360.com/2018/04/21/sergent-de-13e-demi-brigade-de-legion-etrangere-a-fait-chute-mortelle-a-mayotte/

2018.04.22. 23:49:14

Most úgy tök őszintén! Én tényleg elismerem aki a Légióba van /volt mert nem kis dolog lehet azt a kiképzést végig csinálni. De magyar férfiaknak akiket nem csak a pénz vonz meg a kihívás stb miért kell beállni oda? Nincs elég baj itthon? Hiány van belőlük így is!! Lassan már az utolsó csürhét is felveszik hogy legyen létszám. Magyar Levente a hazáért harcoljon Így szól az ősi mondás! Aztán majd mit csináltok ha háború lesz? Mit keresünk mi Afganisztánba, Afrikába, stb amerikai uralom. Nem volt ebből elég? Hol a török hol az orosz... Miért kell nyalni a seggét mindenkinek?miért kell behódolni minden nagyhatalomnak?egy kis össze tartás kellene de mindenki elfele vonul! Bár meglátásom szerint itt már minden mindegy, inkább eltántorgunk sajnos, őseink meg forugnak a sírjukban hogy hol vannak a magyar hazafiak. Hát ki vonultak.... Amit egyrészt meg is értek mert egy átlag katona keresete 90.000ft, és ami itt szatmáron már egy kész vagyonnak számít... 3 műszakban. Nevetséges. De hajrá! Előre

2018.04.23. 00:40:11

@MócZi13: Lehet csak ėn nevelkettem igy de nekem ez a föld az otthonom amit megörököltünk,akár milyen rossz is most, és nem ad sokat de elsösorban erre vigyázzunk és ezért harcoljunk! Ėn nagyon sajnãlom hogy az a sok kivãlô katona idegen hadsereghez teszi le az esküjét!

Rick00 2018.04.23. 06:17:03

Lehetseges, hogy azert is mennek inkabb kulfoldre katonanak, nem csak a penz miatt, hanem mert kulfoldon normalisan felszerelik a haderot. Peldaul nem amd 65 meg ak 63 van hanem normalis 21 szazadi fegyverek. Es miert kene inkabb egy olyan orszagert harcolni ahol szarnak az emberekre? Es ki tud magyarorszagert harcolni 30 db t72 essel?

Dobri 2018.04.23. 07:24:52

@MócZi13: De magyar férfiaknak akiket nem csak a pénz vonz meg a kihívás stb miért kell beállni oda?
....................
Keresnek a kékek, szerelmi bánat, megbuktál az érettségin, csak úgy adja oda az apa a lánya kezét ha előtte leszolgálod az idődet, stb...

Magyar Levente a hazáért harcoljon Így szól az ősi mondás!
..................
Azért a 900-as évek Európa elég sok részében voltam magyar zsoldosok, akiket a helyi király, fejedelem, stb bérelt fel. Tehát nem a hazáért harcoltam. ;)

Aztán majd mit csináltok ha háború lesz?
....................
És te mit fogsz csinálni?

Mit keresünk mi Afganisztánba, Afrikába, stb amerikai uralom.
.........................
Afganisztánban, Afrikában. A keresztes háborúkban részt vett magyarokat szerinted megkérdezték? Király eldöntötte, hogy besegít ennyi emberrel. Azok szépen elköszöntek otthon és irány a Szentföld.

miért kell behódolni minden nagyhatalomnak?
........................
Mindig is voltak és lesznek is háborúk. Ezekben az emberek szeretnek a minél erősebb oldalon lenni. Egy kis ország magában erre esélytelen, ha nincs jó bankrendszere. Tartozni kell valahova, mert így lehetünk a lehető legnagyobb biztonságban, ami pedig a gazdasági fejlődést segíti elő. Ennek pedig ára van, ingyen semmit se adnak.

Dobri 2018.04.23. 07:28:41

@MócZi13: Tudod, hogy kb. mennyi magyar szolgál most az idegenlégióban. Én se, de van egy elképzelésem. :) Na, ez a szám az ország összlétszámához viszonyítva sokkal kisebb, mint pl. 918-ban a külföldi országokban lévő magyar zsoldosok száma volt az akkori összlétszámhoz.

2018.04.23. 16:18:44

Értem én, és hát igazad is van.nagyrészt...

mortX 2018.04.23. 16:58:10

Magyar leventék nem is voltak az őskorban, se a középkorban, de talán az 1920-as években történt megalakításukig sem volt semmiféle magyar levente baszdmeg. :D Ősi mondás, agyam eldobom. Nagyapám volt levente, a parancsnoka hazakergette őket a picsába a háború elől, mert csak megdöglöttek volna a picsába a nagy tudományukkal, amit az alatt a rövid idő alatt kiképzés néven kaptak, hogy avval már mehetnek is a frontra.

gabors 2018.04.24. 20:59:33

@MócZi13: "nevelkettem"

egy par ev iskola nem artott volna!!! a tobbit mar ide sem masolom ...

igy meg a magyar "anyafoldet" sem fogod nagyon vedeni

2018.04.24. 23:02:51

@mortX: hát először is biztos nem a magyar nyelvtannal fogom védeni az országot de ha már itt tartunk akkor csak szólok hogy nincsen olyan hogy,, avval,, mivel ez tő szó és hasonul így írjuk és ejtjük hogy azzal!!! A másik dolog amiben igazatok van hogy őseink mit mondtak rosszul fogalmaztam arra akartam célozni ami a 12 pontban van!!(a katonaság esküdjék meg az alkotmányara, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre,a külföldieket vigyék el tőlünk)persze ez 2006 - ba meg volt gyalázva)végül is azt is a felmenőink írták! A harmadik hogy: baszd meg te! És ezt is külön írjuk!!! Mint kapcsolatos kötőszót!! És tudod mit? Lehet hogy nem elég iskolába jártam és nem tanultam eleget mert isten ba..sza nem úgy hozta az élet de ahhoz hogy tudjam hova tartozok és mit kell tennem nem kell nyelvtan meg történelem óra itt pár sorba foglalva. Tapasztalatom van bőven!!!mármint hogy mi mennyit ér ebbe az országba stb mert sajnos már más világot élünk.de Tisztelem becsülöm a légiós katonákat mert olyan kiképzésben vesznek részt amit nem mindenki tud végig csinálni és nekik is van történelmük amiért harcolnak.én csak arra akartam célozni a mondani valómmal hogy sajnálom hogy Magyarországon nincs ilyen pedig itt is lenne mit megmutatni (megbecsülni) a tudásukból. De erre se pénz se posztó... Úgyhogy megértem azokat akik oda vágynak csak majd ha egyszer ha a haza szólít jöjjön mindenki aki tiszta szívű magyar! Mert az én nagyapám és az elődeink is harcoltak ezért a földért! Ne hagyjuk elveszni!nem kicsi a történelmünk!nem is tudom mit mondjak még.nem állt szándékomban megbántani senkit,és most tűnhetek valami forradalmárnak,vagy isten tudja lázadónak,de hiszek amiben hiszek!és azért hogy mi itt lehetünk és lenne szép hazánk ezért őseink vére folyt!!vigyázzunk rá!

mortX 2018.04.24. 23:08:14

@MócZi13: Nem én szóltam be neked a nyelvtani hiányosságaid miatt, de ha már, akkor közlöm veled, hogy bármennyire is fáj, bizony van olyan szó a magyar nyelvben, hogy avval. A fenw nagy hazaffy faszkodásod helyett nyugodtan olvass inkább, ne a Kárpátia hülyeségein nevelkedj! Én is voltam 16, én is hallgattam, ismerem is személyesen az egyik gitárost - igaz, még az Akelában zenélt- de jobb, ha kinövöd. Esetleg észre veszed, hogy hol egy komment vége, és ki támadott be. ;)

2018.04.24. 23:53:17

Bocsánat nem csak neked konkrétan szólt a válasz! És hidd el nem a Kárpátia zenekar adta az instrukciókat!!! Azon a lázadáson már túl voltam 15 évesen! És igen lehet ezt tájszólásnak vagy irodalomi fogalmazásnak betudni hogy azt mondjuk,, evvel meg,, avval,,egy régi versben de nyugodtan menj el egy nyelvtan tanárhoz!!és a hazafias faszkodásaimat ahogy nevezted.hát lelked rajta! Most erre mit mondjak!? :....

2018.04.25. 01:16:44

Amugy meg Dobritól kaptam válasszt mindenre és próbãltam is csendbe maradni azòta csak szòlok mėg mielött kikapnėk megint valamiērt, Na de amugy már nem lesz több rész??? @MócZi13:

Dobri 2018.04.25. 20:10:25

Tavaly volt az egyik francia tv-ben, hogy Franciaország egyik legjobb parkouros srácát meghívták, hogy versenyezzen a haderő akadálypályáján az idegenlégió egyik altisztjével. Na most jön a visszavágó. 2 parkouros srác, egy tizedes és egy elsőosztályú ellen a 3REI-ből az ottani akadálypályán. 3 napig ismerkednek a pályával, majd hajrá. Pár nap múlva lesz a tv-ben.
Itt a beharangozója.

www.facebook.com/LegionetrangereOfficiel/videos/2502199683176862/

mortX 2018.04.25. 22:07:28

@Dobri: Mit jelent, hogy valaki elsőosztályú?
@MócZi13: De, valószínűleg lesz, ezt is nem rég írta Balázs.
És ugyanitt: azért most elolvasva félálomban írt válaszom, azért némiképp helyén való, hogy bocsánatot kérjek tőled a stílusomért. Szóval bocs, hogy tapló voltam.

Dobri 2018.04.25. 22:30:35

@mortX: A magyar őrvezetőnek felel meg, de míg nálunk ez egy tisztesi rendfokozat a tizedessel és a szakaszvezetővel, addig a franciáknál ez nem rendfokozat, csak megkülönböztetés. Mikor én szolgáltam, akkor 10 hónap szolgálat után ezt mindenki megkapta. Ez az egy zöld csík a váll-lapon.

Rico69 2018.04.26. 22:21:24

@Dobri: Azöreg Komádi meg 11 év után :P

Dobri 2018.04.27. 07:45:35

@Rico69: Akkor még a légió is komolyabb volt. Meg a jelentkezni szándékozók se tettek fel hülye kérdéseket! :)

mortX 2018.04.27. 13:39:00

Az új honvédelmi miniszter Magyarországon egy olyan ember lesz, aki nem tagja politikai pártnak, hanem mindig is hivatásos katona volt, végig járta a ranglétrákat és most vezérezredes.

Én a politikát és a honvédséget is eléggé laikus, hozzá nem értő, csak néző szemszögből figyelem, azonban mindig szimpatikus és logikusnak tűnő döntés előttem, hogyha olyan embert kérnek föl miniszternek, aki ért is ahhoz, amit csinál, valamint - ne haragudj meg Dobri, ha nem szó szerint idézlek - volt itt olyan komment, hogy a légiós a tiszteletet megtartja az altisztnek. Szóval szemben egy olyan emberrel, aki akár jó menedzser, vagy nem volt katona, de azért jó döntéseket hoz miután meghallgatja az igényeket, de csak díszből vesz fel egyenruhát, ha valaki a katonák közül kerül föl, arra máshogy néznek.

Nekem szimpatikusnak tűnik ez a döntés, még annak ellenére is, függetlenül attól, hogy ki hozta. Ti, akik voltatok, meg vagytok is katonák, ha egyáltalán érdekes számotokra ez, hogy ítélitek meg?

hutp 2018.04.27. 16:39:36

Kedves Balázs! Nekem lenne egy nem túl diszkrét kérdésem: hogy bírjátok nő nélkül? Amúgy nem hiányzik a család, a stabilitás?

Dobri 2018.04.27. 19:38:51

@hutp: Azért olyan sok időt nem töltenek nő nélkül. Ezek a külszolgálatok általában 4 hónapig tartanak. Afganisztán 6 volt. '90-'91-es Öböl meg kb. 7 hónapos. Azért ha nem ilyen veszélyes a hely, mint Mali, akkor kiugranak a városba a srácok szórakozni. Pl. Csádban a laktanyától nem messze volt a Szélrózsa nevet viselő intézmény. '99-ben 50Ft-nak megfelelő helyi pénz volt a teljes szolgáltatás.

TamáSS 2018.04.29. 15:34:39

@MócZi13: Én azért nem lehettem katona, mert a barátiköröm a Betyársereg tagjaiból, gárdistákból, MNA tagokból, hazafias értékrend alapján élő hazafikból áll. Az átvilágításon mondták meg, hogy túlságosan szélsőségen ideológia alapján gondolkodok és erre nincs szükség a Honvédségben. DE azért a cigányokat felveszik dögivel. A városomban van egy hírhedt maffiózó természetesen cigány. Nőket futtat drogot árul, csempész szóval megvan a híre. Volt börtönben is. Milliós luxus autók stb. A fia katonának állt. A facebook szamurájkardal pózol és az van a kép alá írva hogy "veszélyes vagyok". És a többi cigány gyerek akit velem egy időbe vettek fel, az ő családfájukba sem kell mélyre ásni hogy bünözőt találjunk. Sőt az egyik srác régen drogot is árult. Én aktív sportoló vagyok soha az életben rendőrséggel nem volt dolgom tiszteségesen jártam iskolába és most adófizető dolgozó állampolgár vagyok és bármikor életemet adnám a hazámért, mert nekem fontos.

2018.04.30. 22:06:12

@TamáSS: tudod miért kaptad azt a választ? Mert ennek a kormánynak csak olyan emberek kellenek akik megvezethetőek. Akinek már van egy kis esze rálátása a dolgokra vagy éppen hisz valamiben az nem jó mert a végén össze kovácsolja a csapatot és egyből lázadó lesz. Ezért is veszett ügy a magyar katonaság. Nem egy két ismerősömet "szereltették" le a rendőrségtől v hagyta ott a katonaságot. Éppen az ilyen dolgok miatt. Itt az a jó ha minél hüjébb vagy de ez igaz mindenre. Nem szeretnék itt politizálni mert ez az oldal nem erről szól de hidd el el jön még a mi időnk és nagyon remélem hogy leszünk annyian hogy változtassunk ezen. Lehet hogy nem látszik most meg semmiben de készülődünk szépen csendesen.

MócZi13 (törölt) 2018.04.30. 22:20:18

@mortX: nem vagyok harag tartó és az én stílusom se épp előkelő meg elég nagy a szám nekem is de kösz, vitázunk ezen azon de inkàbb ez minthogy ne érdekeljen minket semmi se és lesz ami lesz alapon... Az eszeme csere ezzel jár.. Vita.

MócZi13 (törölt) 2018.04.30. 22:48:02

@Dobri: "azért ha nem olyan veszélyes a hely mint Mali "..... Ez meg mit jelent??????? Veszélyes ottani nővel kezdeni vagy úgy amúgy veszélyes a helyzet és nincs idő meg helyzet ilyesmire?????? Csak úgy kérdezem kíváncsiságból..

TamáSS 2018.05.01. 10:30:27

@Dobri: Hello Dobri!június 12-én mennék jelentkezni a légióba. A kérdésem pedig az volna, hogy hány napig tart a felvételi, mert akkor ugy csinálom a jegyfoglalást visszafelé, ha netán nem vennének fel. Vagy ne is foglaljak vissza felére? Amugy 10:10-re érek marseille-be. Szóval bőven oda érek még a toborzó irodába zárás előtt nem?

TamáSS 2018.05.01. 10:42:08

@Dobri: Ja meg még annyi, hogy útlevél kell? Vagy elég a személyigazolvány.

mortX 2018.05.01. 16:34:47

@TamáSS: ezeket a kérdéseket már többször is megválaszolta Dobri is, meg Balázs is itt. Ha a googleval rákeresel az oldalon meg fogod találni a kommentek közt. - ha esetleg nem írnák le megint, hogy EU-n belül nem kell útlevél, de azért jó, ha va, meg, hogyha megvan a jegyed haza, akkor el se indulj, vagy, hogy hány nap van a farm előtt.

Attila94 2018.05.01. 18:08:05

@TamáSS: Útlevél akkor hasznos ha például erdélyi magyar vagy és azt szeretnéd, hogy Magyarnak soroljanak ne Románnak. Viszed a Magyar útlevelet s kész.

gabors 2018.05.02. 03:02:55

@Attila94: "@TamáSS: Útlevél akkor hasznos ha például erdélyi magyar vagy és azt szeretnéd, hogy Magyarnak soroljanak ne Románnak. Viszed a Magyar útlevelet s kész. "

aki erdelyi az bizony roman (marmint romaniai !!!) romaniai roman/magyar/nemet/cigany DE ROMAN mert annak szuletett nem kellene keverni a nemzetiseget es az allampolgarsagot tudom orban es fidesz pont ezt tette nem kicsit gennyes modon...

Jugoszlaviat sem a jugok/yugok laktak ...

Dobri 2018.05.02. 07:15:36

@gabors: :)
Hogy jön ide a Fidesz meg az Orbán? Azt írta le ami az idegenlégióban a szokás. Olyan nemzet fiának leszel nyilvántartva, amilyen ország hivatalos okmányával jelentkezel.

Azért Tito alatt végzett népszámlálások alatt, 10-15% jugónak vallotta magát. ;)

T. Laca 2018.05.02. 09:23:45

@Attila94: Es miért lenne fontos hogy magyarként vagy romànként soroljanak? Ha valaki bejut légiosként lesz sorolva, tokmindegy honnan is szàrmazik. Az pedig hogy hétvégéken kivel fozol vagy kimenokon kivel mész ki csakis rajtad mulik... Viszont ha késobb hivatalos papirok kellenek hàzassàghoz, a francia nemzetiség megkéréséhez vagy bàrmi komolyabbhoz, a "fo" nemzetiséged anyakonyvi kivonatàt fogjàk kérni és bezavarhat a màr amugy is zuros burokràciàba ha kulonbozo orszàgbéli iratokat adsz be... ez pedig tobb honapos vagy éves elhuzàst jelenthet. Ha valaki kettos àllampolgàr vigye mindkét személyijét / utlevelét, igy a legegyszerubb.

Dobri 2018.05.02. 17:49:29

@mortX: Most láttam pár képet a bázisról, hogy milyen volt támadás után, és milyen most, hogy kijavították a dolgokat. Majd felteszem a képeket egy megosztóra, de most megyek futni.

Attila94 2018.05.02. 20:47:32

@gabors: Igazad van.Az erdélyi magyar Erdélyben hazátlan (bozgor) Budapesten pedig Román lesz...
Anyám Apám magyar bizonyítani tudom de én már román vagyok. Nem értem de nem is akarom megérteni.

Azért lehet előnye mert sok Romániai Román ahogy te állítod nem tud vagy gyengén beszéli a Román nyelvet és a felvételin megkönnyítheti a dolgát ha érti mit kell csinálni. Utána meg már szinte mindegy.

Dobri 2018.05.02. 22:07:29

@mortX: Bocsi, de pont fordított a képen a szöveg. Tehát nem azt lehet látni, hogy milyen jól megcsinálták a támadás utáni képeket, hanem, hogy szétb.szták a támadással. De azt meg már láttuk, tehát nem érdekel senkit. :)

mortX 2018.05.02. 22:10:55

@Dobri: Nem nem baj, legalább megnevettettél. :)

MócZi13 (törölt) 2018.05.03. 23:01:43

Milyen képeket nézegettek? És hol? Megnézhetem én is?

Kronenbourg 2018.05.17. 20:46:47

Hát ezek nem "rendőrök". Olyannyira nem, hogy a védelmi minisztérium különleges műveleti parancsoksága alá tartoznak.

www.youtube.com/watch?v=bgLg4bPjdd4

Dobri 2018.05.17. 21:30:37

@Kronenbourg: Hát igen, a GIGN tagjai nem rendőrök, hanem katonák és a csendőrség parancsnoksága alá tartozik ez az egység. Kb. 10 éve a csendőrség átkerült a belügyminisztériumhoz a védelmitől, de ennek ellenére maradtak katonák és a haderő létszámában vannak benne.

Éliás Gergő 2018.06.04. 16:18:37

@Dobri
Üdvözlöm olyan kérdésem lenne önhöz, hogy jelenleg 18 éves vagyok. 3db heg van a bal kézfejemen kézközépcsont törés miatt. De funkcionálisan panasz mentes ezek körülbelül 0.5-1cm es hegek drót csavar stb nincs benne.
Ez kizáró ok lehet az orvosi megfelelésen?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv. Éliás Gergő

Dobri 2018.06.04. 16:35:10

@Éliás Gergő: Üdv!
Maradjunk a tegeződésnél! Azért még nem vagyok olyan öreg. Napra pontosan ma 22 éve, hogy jelentkeztem és pénteken volt 17 éve, hogy leszereltem. Tehát még fiatal vagyok! ;)
Feltételezem, hogy végigolvastad a blogot és a hozzászólásokat. Olvastál olyat, hogy én a légióban felvételiztető orvos voltam? Nem, tehát erre nem tudok tényleges választ adni. Viszont a felvételin lévő dokik se hülyék, és nagyon jól tudják, hogy bizonyos hegek milyen beavatkozástól vannak. Tudni fogja, hogy ha rendesen meg lett csinálva, akkor mennyire használható így a kéz. Ha panaszmentes és tökéletesen működik, akkor nyugodtam próbáld meg a felvételit! Ez nem tartozhat azon műtétek közé, aminél már inkább nem vesznek fel.

Éliás Gergő 2018.06.04. 18:14:36

@Dobri: Köszönöm a válaszod! Orvosi leleteimet ilyenkor vigyem magammal szerinted, vagy elég szóba elmondani? Illetve mennyire éri meg a történet igazságát ritkítani a nagyobb bekerülés érdekében? Különben vannak olyan műtéti beavatkozások melyek a mozgás beszűkülésével illetve funkció vesztéssel nem járnak, de nem vesznek fel? Csak az információkra hagyatkozva amiket ott hallottál.
Válaszodat előre is köszönöm!

Anonimuss 2018.06.04. 23:05:08

Helló, már régi álmom bejutni a legiòba, többször is újra olvastam a blogot még a régi webhelyen is, amig jelentek új fejezetek nagyon tetszik. :) Kérdés az lenne persze mint mindenkinek,most itt dolgozok Francia országba csaknem 5 hónapja, Erdélyi vagyok és hamarosan megyek haza, egy kis időre szedessem rendbe a fogaimat, mert csak ez állít meg a jelentkezéstől. Mivel mikor jövök vissza nem egyenesen a jelentkezési irodába tervezem hanem vissza a munkahelyemre és innen novemberbe mennék életem próbájára. A kérdés az lenne, hogy a két jelentkezési központ van a közelben (200km mindkettő +-) a Bordeauxi es a Toulousei véleményt kérnék, hogy melyikhez miert/miért ne. Gondolom a Bordoi nagyobb vagy az az ajánlottabb de nemtudom. A másik az, hogy tudom hogy nadjabol ugyanazok az esélyek s, hogy Aubagneba kötök ki de hol megy hamarabb és ilyen valaszokat kérnék. Köszöntem. Ja és hogy jelente egy szikrányi előnyt, hogy van pár hónapom itt bejelentve? (korom 23)

T. Laca 2018.06.06. 19:52:25

@Éliás Gergő: Mint Dobri, én se vagyok orvos de jozan paraszti ésszel, ha "mukodoképes" vagy nem lesz gond. Viszont... "mennyire éri meg a történet igazságát ritkítani a nagyobb bekerülés érdekében" - ez szerencsejàték. Ha kiderul hogy valamiben is hazudsz, megbizhatatlannak leszel bélyegezve ami azt jelenti hogy iràny haza és vissza se johetsz.

T. Laca 2018.06.06. 19:53:47

@Anonimuss: Tokéletesen mindegy hol jelentkezel. A francia melod semmi pluszt nem jelent - egy minimàlis nyelvismeret viszont igen.
süti beállítások módosítása