Idegenlégiós Blog

Egy magyar katona élményei a Francia Idegenlégióban, jelentkezéstől napjainkig. ********************************************************** A Vasihazafi végleg leállt technikai okok miatt, így itt indítottam újra a blogot. A régi oldalon nem tudok üzenni, ezért TŐLETEK KÉRNÉM, HOGY MONDJÁTOK EL MINÉL TÖBB ISMERŐSÖTÖKNEK AZ ÚJ OLDAL CÍMÉT, hogy valahogy a régi olvasóim idetaláljanak! Köszönöm!

Friss topikok

131. - Kurd-török háború a marseille-i reptéren

2018.08.27. 08:00 Balazs_

Szentestén az én rajom is kint volt, hajnalig biztosítottuk az éjféli misét a város legismertebb templomában, de nyugodtan telt az éjszaka. Szilveszterkor mi készenlétet adtunk, de Marseille-ben nem volt semmi különös. Nem úgy az országban. Párizsban 1000 autót gyújtott fel a gettók népe, Lyonban meg egy arab rátámadt a járőröző slaborokra, de azonnal legyűrték. Ezek mellett mégis egy rendőrök elleni támadás kapott óriási visszhangot, ahol egy Párizs melletti elővárosban videóra vették egy rendőrnő félholtra verését. A társa végül képes volt fegyvert rántani, és a levegőbe is kellett lőnie, hogy leszálljanak a nőről. Két nap múlva egy másik külvárosban játszódott le ugyanez a történet, ott is egy összevert rendőrlány és töltényhüvelyek maradtak a „csata” után. Válaszként a rohamrendőrök ellepték az érintett gettókat, de nem lehetett őket örökre ott tartani.

 Marseille szépségei:

20180113_163857.jpg

(Longchamp palota)

20180113_173837.jpg

(Prefektúra)

20171210_224654.jpg

(Olympique Marseille meccs)

A rajom élete ehhez képest a megtestesült nyugalom volt, csak két kis incidensbe futottunk bele ittlétünk alatt. Egyszer egy csöves kezdett lökdösni egy nyugdíjast az utcán. Gyorsan leállítottam a kocsit, odaszaladtunk és én is beszálltam a lökdösődésbe. A csöves elkezdte játszani a mártírt, azt kiabálta, hogy lőjük agyon, majd gondolt egyet, és leült a földre vacsorázni. A másik balhé az egyik reggeli futásunkból visszatérőben volt, ahol egy arab fiatal szólogatott be nekünk. Nem értettem, hogy gondolta, hogy egyedül beleköt nyolc légiósba. Ezt bele is ordítottam az arcába, addigra a többiek is körégyűltek. Az arab ekkor már remegett a félelemtől, és azt ismételgette, hogy csak viccelt. Ennyivel megúszta a dolgot. 

És kevésbé szépségei:

89354694_o.png

(francedelinquance.centerblog.net)

1489402345480-marseille_viceland.jpeg

(noisey.vice.com)

20180113_143538.jpg

Még ha nekünk nem is volt sok dolgunk, a városban nem állt meg az élet: hat embert végeztek ki, amíg ott voltunk, ebből az egyiket a laktanyától néhány száz méterre. A kábítószer ártalmas az egészségre. De Marseille-ben ez teljesen normális, az lett volna a furcsa, ha épp nem halt volna meg senki.

20180113_172920.jpg

A helyi antifáknak valahogy nem jött be a határvédelmünk

Egyik hajnalban egy algériai kezdett lövöldözni egy belvárosi bár előtt. Szerencsére épp ott volt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki előkapta a fegyverét, és lelőtte. Azóta sem tudni, hogy ez most leszámolás, ámokfutás, vagy terrorizmus akart lenni, vagy csak egyszerűen bedühödött valamin, mert olyan rosszul lőtt, hogy nyolc lövésből senkit nem bírt eltalálni. Még azt se tudták megállapítani, hogy egyáltalán mire célzott. 

A magyar felcser a századból néha a városi mentők egyik rohamkocsiján segített be, ő mesélt a benzintolvaj cigányokról. Ezek az egyik arab lakónegyedben akarták megcsapolni a kocsikat, de lebuktak, és nemsokára rajtuk volt a fél háztömb: jól helybenhagyták őket, a benzint meg megitatták velük. Amikor a mentők kiértek, a tolvajok egyszerre sírtak, véreztek és hánytak. Pedig a benzinjüket megkapták, csak gondolom nem gyomorba kérték. 

Január végén a török hadsereg Szíriában megtámadta a kurdokat, és ez itt is éreztette hatását. A reptéren megjelent kb. 30 kurd tüntető a török gépre várva. Gyorsan felállt velük szemben tíz rendőr és az ott lévő légiós raj mind a 8 tagja. A kurdok nem tűntek túl agresszívnak, de ekkor jött ki a török gép első utasa az érkezési zónába, egyből levágta, hogy mi a helyzet, és beszólt a kurdoknak valami cifrát. Erre elszabadult a pokol, a kurdok le akarták rohanni a törököt, a mieink persze nem hagyták. A kurdok felfegyverkeztek a kávézó székeivel, de nem sok esélyük volt a bakancsok és a viperák ellen. A bunyó közben átterjedt az épület előtti részre is, közben meg újabb török utasok érkeztek, akik a rendőrök mögül cukkolták a kurdokat. Végül a kurdok megunták a verést, és arréb vonultak, a törökök meg a másik irányba lettek elterelve. 

Az én rajom az eset után két nappal került sorra a reptéren, de akkor már teljes volt a nyugalom. Utána az utolsó két hétben se történt semmi említésre méltó.

Következő rész: Itt

Ugrás a blog legelejére: Klikk ide

Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://francia-idegenlegio.blog.hu/api/trackback/id/tr4814204493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kronenbourg 2018.08.27. 19:32:28

Hú ebből a blogbejegyzésből holnap tuti cikk lesz a pestisracok.hu-n. Sőt: lehet, hogy az Echo TV "napi migrációjelentését" is megjárja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.28. 07:43:28

"de Marseilleben"

inkább Marseille-ben

"a marseillei reptéren"

inkább a Marseille-i reptéren

Ami a benzintolvaj cigányokat illeti, szerintem az arabok igazán nagylelkűen bántak velük, hiszen megkapták a kívánt benzint. Örüljenek, hogy helyben nem vágták le a kezüket, megérdemelték volna.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · impersonal.elmenypark.net 2018.08.28. 09:12:55

Ha jól tudom a francia alkotmány szerint ezek nem törökök és kurdok voltak, hanem franciák. A hír helyesen tehát az lenne, hogy franciák balhéztak össze egymással külpolitikai kérdéseken.

szvsz 2018.08.28. 09:52:59

" társa végül képes volt fegyvert rántani, és a levegőbe is kellett lőnie"
Csoda, hogy sport lett a rendőrverésből, ha bubuk helyett az ártatlan levegőre lövöldöznek? Texasban valahogy senki sem akar rendőrt verni... :-/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.28. 10:03:32

@szvsz:

El tudod képzelni, mennyire meghurcolnák azt a rendőrt, aki egy migránsra merészel lőni?

Balazs_ 2018.08.28. 12:17:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: köszönöm! Javítva.

@szvsz: Texasban nem is hurcolják meg a rendőrt ilyenkor, az Elnök nem megy látogatóba közismert bűnözők kórházi ágyához egy rendőri verés után, a bíróságon nem ússza meg felfüggesztettel, aki rendőrre lő, és az antirasszista szervezetek nem szerveznek gyászmenetet minden bűnözőnek, ahol aztán lehet jókat fosztogatni.
Aztán meg csodálkozunk, hogy Texas biztonságosabb...

como 2018.08.29. 01:09:29

@Kronenbourg: És akkor mi van, ha megírják?

Rick00 2018.08.30. 08:55:14

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: És te honnan tudod, hogy ők hivatalosan francia állampolgárok?

Rick00 2018.08.30. 08:56:12

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Amúgy meg szerintem az állampolgár és a származás között van egy kis különbség.....

ied86 2018.08.31. 02:30:59

Hogy ertetted,hogy 6 embert vegeztek ki?Megint bandahaboru van,vagy ebben mar artatla francia aldozatok is vannak?Masik:ha azt irod,algeriai,akkor algeriai passportosat ertesz alatta,vagy mar ott szuletett,de algeriai szulokkel?

axy 2018.08.31. 09:19:39

@Balazs_:
Ez mar igy nem igaz.
Csak annyit mondok, hogy BLM.
lasd Fergusson.
Egyebkent az amerikai rendort is meghurcoljak, ha kisebbsegi tinidzserekre lo.
A tobbivel egyetertek.

Balazs_ 2018.08.31. 15:05:42

@ied86: Mindig bandaháború van. De főleg csak egymést nyírják. Az algériai útlevele meg mindnek megvan. Az már részletkérdés, hogy hányadik generáció óta él itt. A lényegen sokat nem változtat.

@axy: Igen, de a tengeren túlon még így is jobb a helyzet. Mondjuk az utóbbi időben a franciák is fejlődtek, a 2015-ös terrortámadások után liberalizálták kicsit a fegyverhasználatot. Kb heti egy bűnöző áldozatul is esik ennek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.31. 22:21:43

@Balazs_:

Egy bűnözővel kapcsolatban én inkább csak idézőjelben használnám az "áldozatul esik" kifejezést. :) Persze sejtem, hogy te is így értetted.

tatárfejű kutya 2018.09.11. 15:44:45

Üdv mindenkinek!

Főleg Balázstól és Dobritól kérdezném, hogy a légiót nem érte még el a "munkaerőhiány"?

Arra gondolok, hogy szerte Európában az utóbbi pár évben mást sem hallani, minthogy a gazdaság minden szegmensében, az egészségügytől a vendéglátásig egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány.

Vagy egy hazai példa, hogy a 2000-es években a rendészeti szakközépiskolába kb 8x-os volt a túljelentkezés, mostanában meg csak kb 2-3x-os.

A légióban nincs hasonló helyzet, hogy egyre kevesebb a jelentkező?

Kronenbourg 2018.09.11. 17:31:22

A posztszovjet országok polgárai előtt nincs nyitva az európai munkaerőpiac, ezért biztos sokan jelentkeznek azokból az országokból. Nem beszélve arról, hogy Franciaországban is tartósan magas a munkanélküliség. Minden évben közzéteszik a jelentkezési statisztikákat, és az utóbbi időben a jelentkezők garmadát a szlávok és a született franciák adták.

tatárfejű kutya 2018.09.11. 20:11:58

@Kronenbourg: Értem, tehát akkor a légiót egyelőre nem érinti ez...kösz a választ!

Kronenbourg 2018.09.17. 12:54:07

@tata19: Nézd, példának okáért a Magyar Honvédségben akkora a létszámhiány, hogy ha besétálsz a toborzóirodába, akkor térden állva fognak könyörögni, hogy jelentkezz! 10 hét alapkiképzés után már honvéd is lehetsz. Nem annyi a zsold, mint a légióban, de a minimálbérnél így is több.

tatárfejű kutya 2018.09.23. 20:04:26

@Kronenbourg: pont ma olvastam egy cikket, amiben azt írták, hogy ha az ember manapság jelentkezik a Honvédségnél, akkor bezárják mögötte az ajtót, nehogy meggondolja magát.

Azért kérdeztem ezt a légióról is, mert mintha itthon csökkenne az érdeklődés...figyelem Balázs blogját gyakorlatilag a kezdetektől és az indexes fórumot is, és pár éve még szinte hetente bukkantak fel olyanok, akik tervezték a jelentkezést, addig manapság már csak elvétve lehet ilyeneket olvasni a kommentek között. Az indexes fórum meg gyakorlatilag halott...

Dobri 2018.09.24. 17:11:29

www.millavois.com/2018/09/24/la-cavalerie-le-futur-coeur-de-regiment-de-la-13e-dble-en-images/

A 13DBLE-nek így fog kinézni az új laktanyája. Most tették le az alapkövét, és 2021-ben adják át. A mostani laktanya területén lesz felépítve.

Dobri 2018.09.29. 11:32:03

mobile.francetvinfo.fr/economie/emploi/metiers/armee-et-securite/armee-la-france-s-entraine-pour-la-guerre-des-poles_2961619.html#xtor=CS2-765

12 katona a hegyi dandárból (volt köztük pár srác a 2REG-ből is, ők nem láthatóak a videóban csak a légió zászlaja) részt vett egy 200km-es túrán Grönlandon mostanában. 2 hét, teljes önellátás, napi 8-9 óra gyaloglás az 50kg körüli szánnal. A tapasztalataikat majd figyelembe veszik a harci fejadagok módosításánál.

Kronenbourg 2018.10.11. 12:50:25

Nem röhög! Növelnék a legénységi állomány létszámát a Magyar Honvédségben, mert jelenleg több altiszt szolgál a seregben, mint közkatona.
A légióban (és úgy általában a francia szárazföldieknél) mekkora az altisztek és a közkatonák aránya?

Dobri 2018.10.11. 12:56:20

@Kronenbourg: Vedd elő a fejedben lévő emlékeket és számolj! Vagy nincsenek erre vonatkozó emlékek? ;)

Pic 2018.10.15. 01:33:54

Sziasztok! Bocsánat a zavarásért. Naív olvasó vagyok, közöm nincs a katonasághoz, csak szeretem olvasni Balázs posztjait, mert objektív hang, mindenfajta jobbos vagy balos média ferdítés nélkül.

Szóval egyrészt hiányolom az új posztokat, másrészt látom, hogy nagy az elmaradás, mert időben még 17 decemberben tart, közben meg írta az egyik posztjában ha jól emlékszem, hogy idén Szeptemberben leszerel.

Akkor itt a vége? Leszerelt és Nincs több poszt?

Dobri 2018.10.15. 06:49:27

@Pic: Mivel a blog olvasásáért nem fizetünk, nincs a szerző által feltüntetve, hogy 2-3 hetente új bejegyzést ír, így szépen türelmesen kivárjuk amíg lesz egy új. Ha nem tudjuk, akkor fogjuk magunkat és jelentkezünk az idegenlégióba. Ha felvesznek, már saját tapasztalatunk lesz és nem kell várnunk Balázs új bejegyzésére.

Pic 2018.10.16. 00:22:37

@Dobri: :))))

Jól van na!
Bocsánat a félreértés miatt ha úgy tűnt volna hogy követelőztem.

Csak elvonási tüneteim vannak.... hozzászoktam a havi egy poszthoz....